keskiviikko 24. elokuuta 2011

Viis Kreikan vakuuksista. Ruoka tulee meille kalliimmaksi.


 


Nyt kun kuvittelemme Kreikan vakuuksien ja takausten olevan meille se elämän keskeisin kysymys on syytä muistaa, että elintasomme ja elämisen laatumme huomattavasti merkittävämpi tekijä on päivittäinen ruokamme. Viimeksi sen hinnan jakautumista selvitytti juuri presidenttiehdokkuudesta kieltäytynyt Sirkka-Liisa Anttila. Sen tulokset hän salasi istumalla sen päälle. Eikä häntä kukaan siitä poiskaan saanut. Ja kuten Iso-Iitakin, myös Sirkka-Liisa on… aika rehevä.


Kaupalla, ja erityisesti S-ryhmällä on mennyt hyvin. Väitteet siitä, että paikallisosuuskauppojen poliitikkojäsenten hyvävelikerho on kerta toisensa suhmuroinut parhaat kauppapaikat Slle ja ABClle on moneen kertaan kielletty. Mutta kieltämättä niin poliitikot aikoinaan kielsivät saaneensa vaalirahoitusta Kehittyvien Maakuntien Suomelta. Sen kauppiaseminenssien takaa löytyvät yllättävän samat nimet, kuin parhaimmilla kauppapaikoilla, valtateitten solmukohdissa olevien ABC-liikennemyymälöiden naapuriliikkeitten takaa Masku, Tokmanni, Suomi-Soffa ja Motonet. Mutta sattumaahan tuo varmaan on.


Nyt taloustoimittaja Seppo Konttinen on, muistaakseni eilen, julkaissut kirjan nimeltä Suomalainen ruokalasku. Hän selittää mitä tapahtuu, kun ruoka matkaa pellolta kaupan tiskiin. Riemastuin niin kovasti siitä, että löytäessäni artikkelin Taloussanomista, se tuli tarkkaan taltioitua, luettua ja henkilökohtaisesti tiivistettyä.


Tässä tiivistelmäni:


1.    Vähittäiskaupan keskittyminen on Suomessa EU:n korkein.


2.    Kilpailua ei ole, ei varsinkaan hinnoilla.


3.    Kaksi suurta keskusliikettä ostavat samanlaisin ehdoin.


4.    Maatalouden tuottavuuden kasvu ei siirry kuluttajahintoihin.


5.    Tavarantoimittajien pakosta antamat alennukset eivät siirry kuluttajahintoihin.


6.    Kaupan omat merkit estävät tuottajien ja pienten valmistajien pääsyn tarjolle.


7.    Suomessa kaupan siivu ruoan hinnasta on 52 prosenttia!


8.    Ruokaa mainostetaan Suomessa enemmän kuin missään EU-maassa


9.    Myös maataloustuottajat itse ovat elintarvikeyritysten omistajia.


10. Kannattavat kauppapaikat ohjautuvat ABC-ketjulle.


11. Alko ja kunnalliset palvelut pakottavat kansalaiset asioimaan uusissa suurissa liikekeskuksissa.


12. Bonuskortit tulevat kuluttajalle kalliiksi ja se näkyy hinnoissa


13. S-ryhmä siirtää asiakasomistajille kuuluvia voittoja investointeina Venäjälle ja Baltiaan.


14. Nk. höyhenteoria toimii käytännössä. Kun hinnat maailmanmarkkinoilla nousevat, kuluttajahinnat pöllähtävät meillä ylös. Kun hinnat maailmalla laskevat, meillä ne leijuvat vain hiljalleen alaspäin.


15. Suomalainen suosii suomalaista mihin hintaan hyvänsä, vaikka ruoan alkuperällä voidaan huijata.


16. Kuluttajille on syntynyt harhakuva, että joitakin tuotteita saa erikoishintaan. Sovitut ale-prosentit on kuitenkin leivottu jo etukäteen tuotteen hintaan.


17. Elintarvikkeita kuljetetaan turhaan maasta toiseen muun muassa tukipolitiikan takia.


18. Nollatutkimukset. Joku on aina jonkun asialla. Asiantuntijat ovat tässä maassa aina samoja. Pienet piirit pyörivät ja poliitikot siunaavat tämän kaiken.


19. Ruoan hinnasta keskustellaan edelleenkin liian vähän


Kun olen menneinä vuosina tällä blogillani usein tätä asiaryhmää tölväissyt, katson velvollisuudekseni kiittää Seppo Konttista, tekemällä sen myös nyt.  Tämä siinä toivossa, että Kreikka-kiihkomme ei auttaisi painamaan tätä kannaltamme huomattavasti tärkeämpää asiaa pimentoon. Ja siinäkin toivossa, että edes kilpailuviranomainen alkaisi harkita kenen asialla se oikein on. Kaupan keskusliikkeiden vai kansalaisten. Liian suuri toivo olisi uudistaa vaatimukseni siitä, että kansanedustajat säätäisivät markkinoille kilpailua. Puolueet, joita he edustavat eivät varmasti moisesta riemastuisi.


 


PS.


Ei siis mikään ihme, että Taloussanomien artikkeli oli kerännyt tähän mennessä 410 kommenttia. Milloin joku alkaisi asialle jotain tehdä?

20 kommenttia:

ToBe kirjoitti...

Ei saa valittaa, koska korkean hinnan vastapainona ruuan laatu on matala.

Muuten ihmettelen miten meillä saa myydä itämeren kaloja..silakkaa ja lohta ihmisravinnoksi vaikka ne eivät täytä eu:n terveyssäädöksiä.Meidän ruokaympyräpellet sanoo, että kalojemme terveysvaikutus ylittää niiden myrkyllisyyden.
Ottaako kukaan ihan oikeasti vastuuta mistään?Miten myrkky voi olal terveellistä.Lapsemme saavat koulussa rajut dioksiinikuurit ja sitten ihmetellään oireilua.

fundeeraaja kirjoitti...

Taas kerran verraton alustus. Itse käytän Lidliä olkoon kuinka epäisänmaallista tahansa. S ja K- kortti kyllä on mutta niistä ostan suunnilleen sillä rahalla mitä olut ja viinipullojen palautuksista saa.
Meillä eläkeläisillä on mahdollisuus käyttää aikaamme itse viljelylle, metsien ja meren hyödyntämiselle. Tänään nostin puikulaperunaa ja pakasteessa ja purkeissa on talveksi monenlaista.
Kun puhut noitten kahden kauppakeskuksen monopoliasemasta niin aivan samoin voidaan puhua EU:ssa Saksan ja Ranskan monopoleista. Eivät nekään muita ajattele kuin itseään. Tämän Suomelle luvatun vakuuden Saksan valtiovarainministeri kaatoi tänään tuosta vain. Merkel oli se aiemmin hyväksyvinään.Scheublen puoluesihteeri lupaili vielä eilen myönteietä ratkaisua. Suomalaisten ministereitten kanssa ei edes neuvoteltu!
Koskahan media huomaa, että EU on Saksan bisnes. Historia toistaa itseään. Kyllä tässä alkavat taas nahkahousut haista!

peeblizzard kirjoitti...

Totta puhut,ruoka on meillä Suomessa kalliimpaa kuin muualla Euroopassa.
Ruoka ei ole kaikkein tärkein asia, verotus on meillä huomattavasti raskaampaa kuin keski/etelä-Euroopassa. Tämä verotus-asia on monelle eläkeläiselle on paljon tärkeämpi kuin ruuan hinta.
Hyvästä ja laadukkaasta ruuasta voi maksaa vähän enemmän kuin huonosta perusruuasta.
"Litukka" on hyvä vaihtoehto s-marketille ja K-kaupalle!!!!!!

hakki kirjoitti...

OrNot

Miten mahtaisi lapsiemme dioksiinialtistus näkyä päättäjiemme toimissa? Sitäkö se on?

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Meidän ruoan hintaan eivät Saksan ja Ranskan monopoliasema Euroopan politiikassa juurikaan vaikuta. Kyseessä on osoitus ihan meidän ikiomasta saamattomuudestamme. Meillä kun ei ole totuttu vaatimaan oikeutta kansalaisille. Meillä puidaan nyrkkiäkin näkymättömissä. Taskussa.

Miksi hjelvetissä meillä on esimerkiksi Kuluttanjasuoja- ja Kilpailuvirasto? Varmaankin siksi, että puolueita edustaville politiikkabroilereille on tuottoisat suojatyöpaikat?

hakki kirjoitti...

peeblizzard

Ei edes Suomessa ihmiset, ei edes eläkeläiset elä verotuksesta eikä sen puutteesta. Mutta väittävät, että jokainen tarvitsee ruokaa.

ToBe kirjoitti...

Hakki...tuossa aamuvarhaisella huomasin kun prof.heikkilä höpötti epigenetiikasta ja luovi näppärästi lempiaiheeseensa ravinnon merkitykseen terveytemme edistäjänä.Ravinnon joka yleisen ruokaympyrän vastaisesta on paljon kolesterolia sisältävää ja mahdollisimman alkuperäistä.Aika pitkälle uskon tuon teorian oikeaksi.Mutta kun menen kauppaan huomaan ettei sellaista ravintoa ole tarjolla kuin erityisissä liikkeissä.Toki aitoa ainakin melkein aitoa voita löytyy, mutta 99% myytävästä ruuasta on rankan teollisen prosessin luomaa lisäainemössöä.Kauppa ei ole kaikkeen syyllinen, koska ihminen valitsee päivittäin ihan itse.
Jos pakastepotut ja sipsit ovat monissa perheissä ruokaa nykyisin ei näin ollut 50-60 vuotta sitten kun jääkaappi puuttui useimmista kodeista.Kyllä me itse olemme syyllisiä tähänkin epäsuhtaan.Ihan yhtä syyllisiä kuin siihen että Keskustapuolue on aina käskenyt ja sinne on menty kun on käsketty.Olemme Ihan yhtä hölmöjä kuin nyt eurokriisin kanssa.Suunnitelma puuttuu ja visio on kadoksissa.
Ei ihme että K ja S vetää välistä.Jos sitten isot ulkomaiset ketjut ryntää tänne saamme nauttia Ranskalaisista tai Saksalaisista pelloista tuotetusta ravinnosta.Voipa olla että hinnat hieman korjaantuvat, mutta reunaalueella on aina reunan hintataso.
Poronhoitoalue Suomi on ikuisesti reunalla.Suomi on saari.MOT

hakki kirjoitti...

OrNot

Meistä jokaisestahan se on aina kiinni. Me kaikki olemme syyllisiä. Omilla valinnoillamme me markkinataloudessa ohjaamme kauppaa ja tuottajia. Ja pienessä maassa osallistumme ylväästi ja vastuuntuntoisesti niihin pieniin piireihin joihin meidät on valittu muita edustamaan. Kilpailu on kovaa ja pienessä maassa hyvin nopeasti syntyy se tilanne, jossa "kilpailijoita" on vain yksi.

Nyt meillä kaksi jakaa kakkua. Siksi tarvitsemmekin poliittisia ratkaisuja säätämään kilpailua kauppoihimme. Sillä monopoli on tehottomuutta? Siksi meillä on sekä kuluttaja- että kilpailuviranomaiset. Ja sielläkin me kaikki olemme syyllisiä.

Kun pienessä maassa myös julkinen aktiivisuus kertautuu samoissa henkilöissä. He päättävät sekä tuottajana että asiakkaana, kunnallispoliitikkona ja osuuskaupan hallituksen jäsenenä, kansanedustajana ja puolueen puoluesihteerinä. Eri hattuja eri rooleissa vaihdellen? Eri intressejä valvoen? Kriittisestä ajattelusta ja itsenäisyydestä ei ketään tavata kiittää. Ja käskijöitä aina riittää.

Siksi on syytä ravistella luomiamme rakenteita. Rakenteita, jotka tulevat meille Kreikkaa ja Portugaliakin kalliimmiksi. Vuodesta toiseen. Hullun ja räyhääjän maineen siitä saa, mutta jonkun se on tehtävä. Sillä vaikka näin on aina ollut, näin ei välttämättä sen paremmin saisi kuin tarvitsisikaan olla. Meistä itsestä sekin vain on kiinni.

ToBe kirjoitti...

Juttelin juuri erään K-kauppiaan kanssa ja mies loihe lausumaan ettei K-kaupan torpparina olo ole mitenkään erityisen auvoista, mutta kun tuli lähdettyä ja pantua rahaa kiinni niin nyt on juostava isännän pillin mukaan.
Itse ruuasta hän sanoi jotain positiivista.Yhä useampi vaatii parempaa ja sitä on sitten keskusliikkeestä huolimatta hankittava.
Ravintosuositus keskustelut ovat menneet nyt kuulemma kovasti takaisin perinteeseen... rasvaa saa olla ja sokerit pois linjoille.
Ehkä tuo ei ole vielä mainstream, mutta suunta on oikea.Olen itsekin havainnut että ne 0% jogurtit ovat siinä hyllyssä paikoillaan mutta ne aidot rasvaa sisältävät ovat aina puolittain tyhjiä hyllyjä.Hintaanhan asia ei liity mitenkään.Keskusliike vie meillä mehut ja se on fakta.Jonkunverran juomakaupasta tietävänä uskalla sanoa ettei se panimo niitä korkeita hintoja rakasta...ei se olut panimolla paljon maksa...eli eis e työ ja raaka aine siitä kallista tehnyt...verot ja keskusliikkeen prossat ..sinne ne menee.
Maatalouden osalta emme ole ilmastollisesti sopiva maa muuhun kuin erityisviljelyyn.Luomua huuleen siitä maksetaan enemmän.
Mutta mitä ovat nämä luomutorit....otanpa esimerkin...taitaa olla Mouhijärven meijeri jolla on muutama hieno juusto...esim.Metsurin juusto...ostin sellaisen pienen ja pyöreän juustojen erikoisliikkeestä kauppahallista ja maksoin 8€...mutta aivan sama, samankokoinen juusto maksaa Prisman maatilatorilla 12€....epäilen, että siellä maksetaan shop in shop korvausta S-ryhmälle se 4 € siihen päälle.Sama linja joka tuotteessa ja homma kaatuu jo ensivuonna mahdottomana.Vaikka valinta on kuluttajan ei pidä kusettaa kuluttajaa joka edes yrittää ostaa hyvää kotimaista.

hakki kirjoitti...

OrNot

Ruokakaupasta yhtään sen enempää tietävänä kuin tuiki tavallinen kuluttaja olen vakuuttunut siitä, että "Keskusliike vie meillä mehut ja se on fakta." Mutta se kilpailee niillä välineillä, jotka sille annetaan ja niiden sääntöjen puitteissa, jossa sen on lainsäädännön mukaan toimittava. Eli poliitikoilla, sekä paikallisella, että valtakunnallisella tasolla.

ToBe kirjoitti...

Noin on jauhot!

fundeeraaja kirjoitti...

Turkureissullani annoin itselleni kertoa paikallisen TOK:in hallintoneuvostossa istuvan huomattava joukko paikallisia kunnallispolitiikkoja. Siellä ajetaan toriparkkia keskelle kaupunkia kuin käärmettä pyssyyn. Autoliikenne pitää kuulemma saada kaupunkikeskustaan kun TOK:illa on suunnitellun parkkiluolan vieressä hotelli ja tavaratalo. Sama keskusliike perusti myymälän kaupungin lakkauttaman suositun sivukirjaston tiloihin.
Nuo soffan kauppiaat ovat napillapelaajia. K ja S tämän maan ruokakorin hinnan ja kaavoituksen määräävät.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Toriparkista ne ovat Turussa tapelleet jo aika kauan? TOK ja TS(?) voittaa 6-0.

Pieniähän ne tokmannit, maskut ja soffat ovat. Ja josain vaiheessa K tai S ne ostaa. Ei edes vuorineuvoksia johdossa. :-) Joten johtopäätöksesi on taatusti oikea: "K ja S tämän maan ruokakorin hinnan ja kaavoituksen määräävät."

hakki kirjoitti...

Kun hollille osui, niin pitäähän se tähän kopioida. Ihan vaan muistiin.

Markkinataloudessa osoitus politiikan ja kaupan vahvoista kytköksistä, jotka olisi kaupan ja politiikan luotettavuuden vuoksi syytä poistaa. Sen jälkeen kun tämä monopoli ensin on palasteltu siten, ettei kilpailua pystytä estämään.

Ja tämä on vain yksi osuuskauppa isossa S:ssä.

HOK-Elanto Edustajisto

Edustajisto käyttää HOK-Elannossa asiakasomistajille kuuluvaa ylintä päätösvaltaa niissä asioissa, jotka sille lain ja sääntöjen mukaan on määrätty. Edustajisto muun muassa päättää osuuskaupan säännöistä, vahvistaa edellisen vuoden tilinpäätöksen ja päättää ylijäämän käytöstä sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Lisäksi edustajiston jäsenet voivat tehdä hallitukselle aloitteita osuuskaupan toimialaan liittyvistä asioista.

HOK-Elannon asiakasomistajat valitsevat keskuudestaan edustajistoon 60 jäsentä ja yhtä monta varajäsentä. Vaalit järjestetään joka neljäs vuosi, seuraavan kerran vuonna 2012.

Edustajisto 2008 - 2012

Elli Aatela, pääluottamusmies, Nurmijärvi
Eero Akaan-Penttilä, kansanedustaja, Espoo
Outi Alanko-Kahiluoto, kansanedustaja, Helsinki
Maija Anttila, sairaanhoidon opettaja, Helsinki
Paavo Arhinmäki, kansanedustaja, Helsinki
Sirpa Asko-Seljavaara, kansanedustaja, Helsinki
Hannele Autio, lastenhoitaja, Vantaa
Harry Bogomoloff, toimitusjohtaja, Helsinki
Arto Bryggare, kauppatieteiden kandidaatti, Helsinki
Tuula Haatainen, valtiotieteiden maisteri, Helsinki
Yrjö Hakanen, puheenjohtaja, Helsinki
Juha Hakola, kansanedustaja, Helsinki
Kirsti Handolin, kauppatieteiden maisteri, Nurmijärvi
Heidi Hautala, Euroopan parlamentin jäsen, Helsinki
Ilmari Helimäki, professori, Helsinki
Rakel Hiltunen, kansanedustaja, Helsinki
Arja Juvonen, perushoitaja, Espoo
Antti Kaikkonen, kansanedustaja, Tuusula
Arja Karhuvaara, kansanedustaja, Helsinki
Jyrki Kasvi, kansanedustaja, Espoo
Kimmo Kiljunen, kansanedustaja, Vantaa
Mari Kiviniemi, kansanedustaja, Helsinki
Paula Kokkonen, varatuomari, Helsinki
Minerva Krohn, kehitysjohtaja, Helsinki
Risto Kuisma, oikeustieteen kandidaatti, Pornainen
Merja Kuusisto, kansanedustaja, Tuusula
Sirkka-Liisa Kähärä, sairaanhoitaja, Vantaa
Jaakko Laakso, kansanedustaja, Vantaa
Lasse Liemola, yrittäjä, Helsinki
Antti Lindtman, nuorisosihteeri, Vantaa
Leena Luhtanen, valtiotieteiden maisteri, Espoo
Eeva-Liisa Moilanen, varatuomari, Helsinki
Elina Moisio, valtiotieteiden maisteri, Helsinki
Jukka Mäkelä, kansanedustaja, Espoo
Tapani Mäkinen, kansanedustaja, Vantaa
Outi Ojala, erikoissairaanhoitaja, Helsinki
Osku Pajamäki, tuottaja, Helsinki
Terhi Peltokorpi, kätilö, Helsinki
Margareta Pietikäinen, filosofian maisteri, Espoo
Riitta Prusti, eläkeläinen, Helsinki
Mari Puoskari, diplomi-insinööri, Helsinki
Terho Pursiainen, pastori, Järvenpää
Susanna Rahkonen, varatuomari, Espoo
Risto Rautava, komentaja, Helsinki
Suvi Rihtniemi, diplomi-insinööri, Helsinki
Pekka Saarnio, toimittaja, Helsinki
Harri Saksala, oikeustieteen kandidaatti, Helsinki
Lea Saukkonen, meteorologi, Helsinki
Eva-Riitta Siitonen, ylipormestari, Helsinki
Timo Soini, kansanedustaja, Espoo
Osmo Soininvaara, valtiotieteiden lisensiaatti, Helsinki
Kaarina Suonperä, toimitusjohtaja, Vantaa
Tarja Tenkula, osastonhoitaja, Helsinki
Aino Tornivuori, henkilöstöpäällikkö, Helsinki
Erkki Tuomioja, kansanedustaja, Helsinki
Kari Uotila, kansanedustaja, Espoo
Raija Vahasalo, kansanedustaja, Kirkkonummi
Ben Zyskowicz, kansanedustaja, Helsinki

Edustajistoryhmien tuki

HOK-Elannon edustajistossa ja vaaleissa ovat mukana lähes kaikki toimialueella vaikuttavat poliittiset ryhmittymät. HOK-Elanto myös tukee näitä ryhmiä rahallisesti ja tuen suuruus määräytyy edustajiston voimasuhteiden mukaisesti. Tuki on aina vastikkeellista ja se suunnataan joko lehti-ilmoitteluun tai talousseminaareihin.

ToBe kirjoitti...

Herttilei mähän tunsin nuo kaikki!
Nyt on tosi turvallinen olo kun piipahdan S etujen piirissä.Eilistä leipää suuhuni nakkaan....
Kun on monessa mukana niin on monessa mukana.Pätevöittääkö se kun on aina ja kaikkialla?
Löysin sittenkin kaksi nimeä joita en tunne...Tenkula ja Tornivuori edustavat tuossa listassa sitä demokratiaa.

fundeeraaja kirjoitti...

Juuri noin! Summa summarum! Ketkähän ne päättävät meidän elintarvikkeittenkin hinnoista,-kansanedustajat, jotka me ITSE olemme valinneet ilmeisesti niistäkin puolestamme päättämään. Tämä ei ole vihapuhe, mutta pikkusen kuitenkin jurppii.
Voi kiesus mikä oravanpyörä!

hakki kirjoitti...

OrNot

Kaksi ties kuinka monesta?

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Eihän tuo ole vihapuhe ollenkaan. ;-) Meidän ongelmamme on pienuus ja pienet piirit. Aktiivisuus kun kasautuu. Sitä kun ei aina edes osaa arvata mikä on syy ja mikä seuraus. Mutta tosi on, ettei meillä ole juurikaan moisilla asioilla päätä vaivattu.

fundeeraaja kirjoitti...

Kylläpä löysit taas kerran oikean kohteen blogillesi hakki. Kilpailuvirastokin joutuu puuttumaan ongelmaan ilmeisesti yleisen painostuksen vuoksi.
Minä luotan siihen, että näillä Sinun kirjoituksillasi on yhteiskunnallista vaikutusta.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Löytää se sokeakin kanan jyvän joskus. Kun tarpeeksi kauan vaan jaksaa nokkia. Tästäkin aihepiirista vajaan viiden vuoden aikana varmaan lähemmä kymmenen artikkelia.

Voi kun minäkin voisin olla yhtä luottavainen. Mutta ainahan voin jatkaa nokkimista.