Virtuaalisysteemi voi toimia vain niin kauan kuin on riittävästi uskoa ja luottoa. Jossain vaiheessa se loppuu. Näin on tainnut käydä nyt. Valtioiden yksipuoliseen päätökseen pohjautuva FIAT-järjestelmä on tullut tiensä päähän. Alkaako taas reaalitalouden aika? Systeemi ilmeisesti joka tapauksessa vaihtuu.
Systeemikriisi ei ratkea virkamiestyönä, se vaatii poliittista johtajuutta. Ja yhä useampi asiantuntijoista on valmis uskomaan, että EMUn ja EUn ongelmat ovat nimenomaan systeemikriisin tuotoksia. Systeemi ei toimi edes siten kuin on suunniteltu, koska poliittiset päätöksentekijät ovat tietoisesti systeemin romuttaneet, lipeämällä aiemmista hyvistä päätöksistään. Lisäksi jo lähdössä mukaan hyväksyttiin tietoisesti – ilmeisesti poliittisista syistä - valtioita, joita ei olisi pitänyt mukaan hyväksyä. Ainakin yksi pääsi mukaan varkain. Ja yhteisen valuutan edellyttämän yhteisen, kurinalaisen talouspolitiikan ”unohtaminen” ja luottaminen kansallisvaltioiden poliitikkojen hyvään tahtoon huolehtikin lopusta.
Nyt ollaan sitten kovin lähellä totuuden hetkeä. Liian lähellä. Pelastuuko euro ja sen myötä EU, vai onko kaikki niiden eteen tehty työ hukkaan heitettyä? Onko meidän pakko kuopata maanosamme menestyksekkäin rauhanprojekti päätöksentekijöittemme ja oman holtittomuutemme ja hillittömyytemme vuoksi? Onko meidän tällaisessa tilanteessa edes poliittisesti mahdollista siirtyä kohti kiinteämpää taloudellista kurinalaisuutta? Ilman sitä on turhaa toivoa jatkoa sen paremmin eurolle, EUlle kuin rauhan jatkumiselle Euroopassa.
Kreikka, Irlanti, Portugali, Espanja, Italia. Hetki hetkeltä euro-alue vajoaa uusiin ja entistäkin syvempiin pohjamutiin, kun virkamiehet ja poliitikot kutsutaan komiteoittensa hätäkokouksiin. Parleeraamaan.
Komiteoilla ei sotia voiteta ja nyt on kyseessä sota. Sota rahamarkkinat vs. demokratia.
EUssa tarvittaisi nyt johtajuutta. Luonnollisin olisi suurin maksumies Saksa ja Angela Merkel, mutta tarjolla on vain Ranska ja Nikolas Sarkosy. Miksi ihmeessä useimmiten finanssejaan rationaalisesti hoitavat saksalaiset nyt kuuntelevat moista tekogallialaista ja ovat hänen vietävänään? Ja hänhän vie, kuten maailman kuulu pillipiipari aikoinaan.
Systeemikriisi ratkeaa vain toimilla, joilla kriisin syyt selvitetään ja poistetaan. Todennäköisesti se nyt vaatii jo uuden systeemin kehittämisen. Eikä uutta systeemiä saada luotua virkamiestyönä. Ei senkään vuoksi, että samalla olisi korkea aikaa katsoaa Pohjois-Atlanttista yhtenä syiden ja seurauksien verkostoa. Ja saada tämä kokonaisuus kuntoon. Sen toimimaan saattaminen edellyttää sekin poikkeuksellista johtajuutta. Eikä sitä ole näkyvissä.
Heinäkuussa on aikaa reflektoida. Alla linkit tänä vuonna tästä aiheesta kirjoittamiini artikkeleihin, aikajärjestyksessä, viimeisimmästä ensimmäiseen. Useimmissa tapauksissa kommentit vasta valottavat kokonaisuutta. Ole hyvä, jos kiinnostaa.
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24299/kuka-nyt-urpiaista-pelkaisi
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24246/ruma-sana-sanottava-niin-kuin-se-on
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24231/euro-liian-suuri-kaatumaan
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24145/ympari-kaydaan-yhteen-tullaan
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24121/kauhun-kesa-kuuma-kesa-euron-ja-eun-viimeinen-kesa
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24040/poliittinen-kriisi-luo-talouskriisin
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23987/the-great-eu-debt-write-off
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23967/kriisin-siemenet-istutetaan-silloin-kun-maa-menestyy
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23889/euron-pelastaminen-ei-mahdollista
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23787/valtion-vakuuksista-ja-takauksista
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23770/pienia-voittoja-katastrofaalisia-tappiota
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23491/johan-pomppas
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23431/pilkotaan-ensin-pankit-ja-finanssitalot
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23188/pankkeja-ja-poliitikkoja-on-taas-turvattu
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23113/ahneuden-edistaminen-kannattaa
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23077/vain-numeroita-paperilla
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/21727/pelivaline-vai-arvon-mitta-ja-vaihdon-valine
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/21628/eurolle-odottamatonta-tukea
Olisiko jo korkea aika asettaa pankkijärjestelmämmekin perusteet kyseenalaiseksi?
22 kommenttia:
Pohjimmiltaan taloudelliset kriisit ovat talouden keino siistiä rönsyt. Jos annetan laman vaikuttaa edes vähän, syntyy kestävämpi pohja uudelle kasvulle - hieman raadollinen, mutta toimiva näkemys.
Edellinen "lama" käytiin läpi muutama vuosi sitten, ja nyt uusi kolkuttelee ovelle paljolti sen takia, että maailma ja Suomi tyytyi elvytykseen rakenteiden korjaamisen sijaan. Elvytys antaa lisäaikaa, mutta ei ratkaise mitään.
Nyt on ratkaisujen aika, mutta en usko, että ratkaisut löytyvät puolueiden kabineteissa.
Kaj
On ratkaisujen aika, mutta ratkaisijat puuttuvat. Onneksi katujen parlamenttikään ei vielä toimi.
Alustuksen luettuani joudun toteamaan hakin kuuluvan ehdottomaan sananvapauden- ja talouspoliittisen pohdinnan suomalaiseen eliittiin.
Tosin häntä ovat tukeneet lukuisat älykkääseen pohdintaan osallistuneet kommentaattorit.
Harppaan alustuksesta aasinsiltaa pitkin kysymään; onko edustukdellinen demokratia tulossa tiensä päähän?
Jos uskallamme nähdä mitkä maat ja kansat valtaavat talouden ja markkinat huomaamme kauhuksemme, että niitten joukosta puuttuvat n. läntist demokratiat.
Onkohan niin, että tämän meneillään olevan kauppasodan voittajia ovat ne joilla on määrätietoinen, suoraviivainen ja älykäs organisointikykyinen johto?
Näin kylmiltään tuntuu siltä, ettei tällä tartanilla EU juokse ennätyksiä. Pitäisikö siirtyä takaisin hiilimurskalle ja ottaa käyttöön vanha kunnon protektionismi? Unohtaa illuusiot turvallisesta kansoja houkuttavasta softasta, kääriä hihat, lopettaa jaarittelut ja luvata ihmisille hikeä ja kyyneleitä,-työtä, työtä, työtä ja turvallisuutta!
Nykyinen systeemi ei todellakaan toimi! Sen olen tosin kuullut jo kuukausia sitten ja toisesta suusta.
fundeeraaja
Eri hallitusmuotojen sanotaan kiertävän loputonta kehää: esimerkiksi monarkiasta voi ottaa ylivoiman tyrannia, josta syntyy demokratia. Demokratia muuttuu oklokratiaksi, joka puolestaan muuttuu aristokratiaksi, jonka syrjäyttää oligarkia, josta palataan takaisin monarkiaan. Näin Wikipedia selittää oklokratian paikan hallitusmuotojen jatkumossa. (Kyllä, minullekin täysin uusi käsite ja sanalla Valtiomuoto löytyy lissä.) Toivon todella, ettemme vielä ole siihen joutumassa.
Edustuksellinen demokratia on mielestäni edelleen vähiten huono kaikista niistä valtioiden hallintomuodoista, joita ihmiskunta on kokeillut. Siis ainakin tavisten kannalta. Hyvä systeemi, mutta nyt jo meillä politbyrokratiaksi rapautunut harvainvalta, puolueiden oligarkia. Joten seuraava vaihe on, ainakin tämän jatkumon puitteissa, joko oklokratia tai monarkia.
Toteat "Jos uskallamme nähdä mitkä maat ja kansat valtaavat talouden ja markkinat huomaamme kauhuksemme, että niitten joukosta puuttuvat ns. läntiset demokratiat." Näinhän se on. Ja omaa tyhmää itsekeskeisyyttämme saamme siitä kiittää. Joten; Go West Young Man, Go West. Mjutta älä pysähdy ensin vastaan tulevalle mantereelle. (Menemällä itään, ei tarvitse edes kastella jalkojaan.)
Sanoisin että ainoa ratkaisu ongelmille löytyy loppujen lopuksi silloin kun ihmiset joutuvat asein puolustamaan oikeuksiaan.
Nykyiset vallanpitäjät ovat niin rakastuneita paikkoihinsa että tekevät kaikkensa, ajavat inflaation pilviin ja luovat ikuisesti rahaa ja tarvittaessa lähettävät koko armeijan kadulle estääkseen muutoksen.
avenger, kiitti kommentista.
Saatat olla valitettavan oikeassa.
"Vallanpitäjät ovat niin rakastuneita paikkoihinsa, että tekevät kaikkensa estääkseen muutoksen". Niinhän se menee.
Euroopassa taitaa olla yksi maa, jossa on kansanvaltaan perustuva edustuksellinen demokratia. Meillä on puolueitten valtaan perustuva demokratia. EU:ssa valtaa käyttävät "paikkoihinsa rakastuneet" päättäjät, demogarkit. He pokkeavat oligarkeista siinä että ovat alkujaan saaneet valtansa puolueilta demokraattisessa järjestelmässä.
Oklokratia tuntuu vallitsevan Pohjois-Afrikan valtioissa. Kreikassa voisi olla vallalla oklokratian, demokratian ja oligarkkien syvä valtaliitto.
Taitaa olla niin, että ns. "kriisit" ovat kriisejä vain meidän tavisten silmissä. Euron kriisillä ratsastetaan liittovaltioon ja USA:n lainakatolla taktikoidaan sosiaalipakettia pienemmäksi.
Euroopassa ei selvitä kriisistä, ellei päätösvaltaa siirretä osavaltioilta Brysseliin.
USA pääsee veloistaan kunhan kansalta saadaan sosiaaliturva pois tai ainakin pienemmäksi.
Näin toimii "edustuksellinen" demogarkia.
fundeeraaja
Kun kysymystä odotat, tässä se; missä mahtaa "olla yksi, jossa on kansanvaltaan perustuva edustuksellinen demokratia"? Eihän meillä äänestetä puolueita vaan niiden asettamia ehdokkaita, niitä maan kuuluja napinpainajia. Niitä, jotka painavat kun käsketään.
Noista kriiseistä.
Kun Tea Party osoittaa mieltään keskushallintoa, eli liittovaltion roolia vastaan, meillä moinen on tähän mennessä jäänyt kepuleille. Sillä mikä yhdistäisikään paremmin kuin yhteinen vihollinen. Ja mitä pienempi porukka, sen tärkeämpi se yhteinen vihollinen on. Ja ennen kaikkea, mitä yksinkertaisempia potentiaalisten äänestäjien valtaosa poliittisesti on, sitä tärkeämpiä sekä roisit uhkakuvat ja yhteisen vihollisen demonisointi. On siitä kokemusta meilläkin. ;-)
Lontoon parlamentti on kaduilla miten on seuraava Pariisi, Berliini vaiko Madrid ?
Oijoi
On siellä taineet olla jo myös Ateenan ja Madridinkin? Tunisin, Bengazin, Kairon, Haman, Damaskoksen, Tel Avin... jutuista nyt puhumattakaan. Sieltä ne tänne Eurooppaan kiertävät kuitenkin. Laillisesti tai laittomasti.
Taisin erheellisesti tarkoittaa Sveitsiä.
Oijoi sen sanoi;"parlamentit jalkautuvat kaduille". Meidän parlamentin nimi on onneksemme vaan "PerusS".
Tässä EU-pommissa on pitkä tulilanka, mutta pitkän langan toisessa päässä kipunoi jo.
fundeeraaja
Erheellistä, kieltämättä. Mutta hyvä esimerkki vähintäänkin aika hyvin toimivasta liittovaltiosta. Ja vielä monikulttuurisesta. Tosin viime aikoina on sielläkin alkanut ihmisyys säröillä.
Persut alkavat jalkautua kadulle vasta sen jälkeen, kun ovat valinneet paitansa värin. Ja sitten poltetaan dvd-kiekot.
Hakki
Nyt kun on kayty lapi kaikki –ismit ja –kratiat ja havaittu ettei mikaan niista voi antaa toivoamamme tulosta, niin eiko olisi aika tutustua toivojiin sen sijaan, etta toivoisimme vanhoista systeemeista apua uusien systeemien luomiseen? Kuten tiedat, kaikki kuluu kaytossa; ja mita enemman kulutamme Demokratiaa - sita enemman siita tulee Demonokratiaa. Darwinin mukaan olisimme 95% taydellisia, joten vain 100000 vuotta ja ihmisesta tulisi “taydellisia”. En mene sanomaan enempaa, mutta onhan tassa viela aikaa pohdiskella parempien systeemien loytamiseen.
Fundeeraja arvelee kriisien olevan vain meidan tavistien silmissa ja uskoisin hanen olevan oikeassa, silla he ovat paasseet tilaan johon me muut olemme vasta pyrkimassa.
Karl
Darwin lienee ollut fiksu mies. Mutta tuskinpa hän on esittänyt ajatusta, että lajit olisivat täydellisiä, jos niiden annettaisi kehittyä vielä 100 000 vuotta ja 5%. Eiköhän jokainen laji ole mikä on ja juuri kullakin hetkellä "täydellinen". Evolution vain jatkuu, tuottaen uusia "täydellisyyksiä".
Einstein kin oli aika fiksu julkistaessaan, että kaikki on suhteellista.
Hakki
“Kullakin hetkella taydellinen” Totta – mutta jos lahdetaan siita, etta taydellinen onkin vain kasite, aivan kuin on demokratia, “kullakin hetkella taydellinen”, sen hetkisen ajatuksellisen mittapuun mukaan, joten taydellinen, olipa se missa hyvansa kehitysvaiheessa tahansa, onkin taydellinen vain subjektiivisesti; ja siksi jatkuvan degeneroitumisen alaisena.
Karl
Olen kyllä ymmärtänyt, että Darwinin lähtökohta evolution osalta on sen lajia olosuhteisiin kehittävä, parantava vaikutus? Tosin samalla sopeutumattomat degeneroituvat ja kuolevat. Lopullisesti.
Sen sijaan tuo valtioiden hallintomallien muutos on kehä. Samankaltaiset mallit seuraavat toisiaan, ehkä yksityiskohdiltaan hiukan muuttuen, koska vaihtoehtoisia suuria linjoja ei ole.
Hakki
Nuo edustuksellisen demokratian kukkasista koostuneet puolueet näyttävät kyllä kovin degeneroituneilta ja kovin vieraantuneilta elämän todellisuudesta. Niinkin yksinkertainen asia kuinka raha syntyy, tuottaa vaikeuksia. Muodostuuko sitä velkaa ottamalla ja lisääntyykö se tuottamattomiin kohteisiin tehdyissä sijoituksissa? Yleisin käsitys veroja maksavien keskuudessa on, että pankista otetun lainan täytyy nostaa tulevaisuudessa perheen elintasoa - viimestään siinä vaiheessa kun laina on maksettu. Missä vaiheessa tietokatkos tapahtuu, onko se silloin kun rahat joutuvat edustuksellisten käsiin? Myös asia, missä vaiheessa evoluutioteoria katoaa hämärään, eikä harkittu järjestelmällinen vähäjärkisyys tuhoa itseään, vaan kaluaa kansakunnan kuiviin. Asiat kuitenkin esitetään valitsijoille ottamalla lisävelkaa koko vaalikauden, aina tuonne 110 miljardiin saakka jonka jälkeen kipataan koko likakuorma verojamaksavien niskaa. Politiikkojen käsitys millä ja kenelle tehdyllä työllä kaikki maksetaan ei ole esiintynyt kenenkään puheissa.
Suurien ikäluokkien siirryttyä eläkkeelle on mielenkiintoista nähdä mitkä mahdollisuudet meillä on maksaa eläkkeet tuottamattomia sijoituksia lisäämällä ja laiminlyömällä tekninen etumatka josta nyt on ainoastaa rippeet jäljellä.
Pohdiskelija
Siinäpä se. Puolueitten ei taritse huolehtia takaisinmaksusta. Juuri siksi onkin meiöltä aika edesvastuutonta kuvitella, että ne hoitaisivat ensisijassa äänestäjien, edes omien äänestäjiensä etuja. Ne hoitavat omia etujaan. Lyhyellä aikavälillä (määriteltynä kai vuosissa) parhan tapa on ottaa muutama ropo yhteisistä rahoista ja antaa se niille, joiden uskoo voivan parhaiten vaikuttamaan vaalivoittoon seuraavissa vaaleissa.
En ole kyllä minäkään nänyt missään edes arviota siitä, kuinka suuri osa esimerkiksi niistä paljon puhutuista elvytysrahoista on mennyt tuottavaan rakentamiseen. Ja kuinka paljon niistä taas on harmaan ja globaalin talouden mahdollistamana valunut rajojemme yli? Tai kuinka suuri osa täällä vierailevista turisteista itse asiassa majoittuu ja ruokailee yrityksissä, joiden voitot valuvat ulkomaille?
Emmehän me enää tuölevaisuudessa tarvitse teknistä etumatkaa. Elelemme mukavasti osaamisintensiivisen hitech palveluiden viennin varassa. :-(
Hakki
En hae heikkoja kohteita sanomastasi, vaan pikemminkin omiani taydentavia. Kuten sanoit sopeutumattomat degeneroituvat ja degeneroituvan on paatyttyva sopeutumattomuutensa tuloksena. Sita ei voi valttaa, omistipa kuinka monta kultaharkkoa tahansa. Degeneroituneen ihmisen myota degeneroituu myoskin ymparisto josta olemme – naemmepa sita tai emme – taydellisesti riippuvaisia. Jos ja kun tama huonontuminen jatkuu tasaista monoa alaspain, ehka osittaisia, valiaikaisia kohokohtia lukuunottamatta, nalanhata on tavalla tai toisella ottava ylivallan. Tuolloin kultaharkolla ei ole enempaa arvoa kuin ruostuneella raudalla – paitsi etta,kulta ei roustu tai muuta kokomustaan.
Ajatus, kaikilla tasoilla,hallitusmuodot mukaanluettuina voi , kuten asian esitit, kiertaa ympyraansa vain pienin muutoksin ja nekin vain toistuvina ilmioina. Omakohtaisesti en voi nahda muutoksen mahdollisuutta ennenkuin itse “muuttaja” muuttuu. Sellainen mutaattio ajatusmailmassa ei voi tapahtua muuttaja muuttumatta ensin; ja kukas voi muuttaa muuttajan? Jollei sitten itse ajatusprosessi tule tajuamaan, tule tietoiseksi itsensa kyvyttomyydesta muuttaa itseaan ja moisen oivalluksen tuloksena lakkaa toimimasta, vaikka vain hetkeksi. Noina taydellisen toimettomuuden hetkina voi syntya uutta, tai paremminkin mika on jo, saa mahdollisuuden esiintya sellaisenaan, ilman ajatuksellisia tulkintoja.
Karl
Käsittelet meitä ihmisiä yhtenä klönttinä, yhtenä samanlaisuuksien kokonaisuutena. Mutta olemme kaikki erilaisia. Siinäkin suhteessä evoluutio toimii. Koska olemme erilaisia meidän muutos nopeutemme, suuntamme ja vaiheemmekin poikkeavat toisistaan, ovat poikenneet toisistaan ja tulevat poikkeamaan toisistaan. Ja juuri tuon erilaisuuden varaan kehitys rakentuu. Myös ihmisyhteisöjen.
Hakki
Vasta samanlaisuuden havaittuaan voi huomata kuinka pintapuoliset eroavaisuudet ovatkaan samanlaisia. Kasitella ihmisia “yhtena klonttina” on ehka epaviisasta, mutta mennessaan pinnan alle, on aina loydettavissa samanlaisuus. Eika vain ihmisten, vaan myos muuhun elainkuntaan nahden. Onhan tieteellisesti todistettu, etta tavallisen hiirulaisen ja ihmisen valinen eroavaisuus on vain 2 geenia fyysillisessa rakenteessa. Mentis on asia eri, silla emme ole viela opineet ymmartamaan niiden tirskunnan sananmukaista merkitysta, kommunikoimisen alkeista puhumattakaan, jotka ihmistenkin kanssakaymisissa ovat lahinna kehittymattomia “tirskahduksia”. Vaitamme olevamme erilaisia ja jo tuossa vaittamassa todistamme olevamme samanlaisia; jokainen haluaa olla erilainen, joten tuossa haluamisessakin olla erilaisia olemme niin samanlaisia.
Kaikilla elaman tasoilla tapahtuu muutoksia, “sport” ilmentymia, mutta kuvitella olevansa sport, muista kokonaan poikkeavana, on nahdakseni erilaisuuden kuvitelmasta syntynyt harha ja sita sitten yllapidamme nakematta sellaisen kuvan omasta itsesta syntyneena “mielikuvana” jonka taakse voimme eristaytya muista ja muiden itsekeskeisista mielikuvista. Tulosta eristaytyneisyydesta omien mielikuviensa tavoitteisiin on nahtavissa kaikkein selvimmin tamanhetkisesta mailman ristiriitaisesta tilasta.
Karl
Erilaisuuden ja samanlaisuuden ero lienee vain mittakaavasta?
Lähetä kommentti