perjantai 28. elokuuta 2009

Yrittäjä - muista yhteiskunnallinen vastuusi

Viime laman ajalta tunnen muutamankin katkeran yrittäjän. Katkeruuden syy on puettavissa muotoon: "Mutta jopa valtionvarainministeri Iiro Viinanen lupasi, että hallitus ei devalvoi."

Tiedostettuaan, että tämä lama ei lintukotoamme sittenkään ohita on, erityisesti pääministeri Matti Vanhanen patistanut yrityksiä ja yrittäjiä pitämään työvoimaa työssä myös laman aikana. Välttämään irtisanomia. Siirtämään väkeään koulutukseen. Osallistumaan työllistämistalkoisiin. Kantamaan yhteiskunnallisen vastuunsa.

Olettaisi, että hän toiveen lisäksi antaisi yrityksille myös joitain työkaluja? Ainakin itse pitäisin sitä kohtuullisena. Sen pitäisi siis myös heijastua ensi vuoden budjetissa?

"Suomen Yrittäjät on vaatinut yrittäjäriskin parempaa huomioimista yrittäjän verotuksessa ja myös helpotusta kovaa vauhtia velkaantuvien pienyritysten tilanteiden helpottamiseksi. Verotusta korjaavaa esitystä ei sisälly valtion ensi vuoden budjettiesitykseen, Suomen Yrittäjät valittaa." Näin Taloussanomat tänään.

Toivottavasti yrittäjät ja yritykset ovat ottaneet opikseen edelliskerrasta. Muuten syntyy taas turhan monia katkeroituneita yrittäjiä.

PS.

Yrittäjänkin kannattaisi muistaa mitä poliitikot itsekin moraalistaan sanovat.

10 kommenttia:

Tobe kirjoitti...

Yrittäjää ei puolusta kukaan.Tappia päähän jos ei menesty ja tappia jalkaan jos menestyy.SDP:n henkinen perintö on luokitella yrittäjä puolirikolliseksi jota tulee jatkossa tarkkailla entistä enemmän.Lisää määrärahaa tarkkailuun ja konnien(=yrittäjä) kiinnisaamiseksi.Olen pettynyt tämän ns. porvarihallituksen kykyyn muuttaa maan suuntaa.Se vaatinee pidemmän vallassaoloajan?

eurooppalainen kirjoitti...

"Yhteiskunnallinen vastuu", siinäpä mielenkiintoinen ilmaisu... Minulle on aina opetettu, että vapauden myötä tulee vastuu. Onko yrittäjillä siis myös yhteiskunnallisia vapauksia? Yritys käyttää omistajiensa pääomaa, tästä syntyy vastuu-suhde varsin ymmärrettävästi. Yritys maksaa veroja, välillisiä ja välittömiä, eli antaa yhteiskunnalle rahaa. Minun mielestä yhteiskunta on vastuussa yrityksiin päin, ei päinvastoin. Sama BTW koskee meitä normaaleja sukankuluttajiakin. Yhteiskunta on meitä varten, emme me yhteiskuntaa varten.
Jos Matti69 siis penää vastuuta yhteiskunnasta yrityksiltä, minä kysyisin: Mikä on se vastuu joka on annettu kannettavaksi? Koska ja miten tämä vastuu on siirretty ja keneltä, tai miten tämä vastuu on syntynyt? Yhteiskunta tuskin on vapauttanut työvoimaa tai resursseja yrityksille suhdanteen ollessa toisinpäin?

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Ehkä "Se vaatinee pidemmän vallassaoloajan?" Gott erbarme mich!

hakki47 kirjoitti...

eurooppalainen

Sinulle on opetettu väärin. "Minulle on aina opetettu, että vapauden myötä tulee vastuu." ;-) Vastuulla ja vapaudella ei Suomessa ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Meillä on porukka, joilla on vapauksia ja huomattavasti suurempi porukka, joilla on vastuita. Niitä ei pidä sekoittaa toisiinsa. Mutta Matti69 on siirtänyt yrityksille työllistämisvastuun, "come hell or high water."

Meillä on muitakin omaperäisiä ratkaisuja. Meillä eduskunnan on nautittava hallituksen luottamusta. Ja hallituksen on nautittava niiden puolueitten luottamusta, joilla on enemmistö kansanedustajista eduskunnassa. Kansalla ei niin väliä.

Taidat olla yksityiseltä sektorilta?

Tobe kirjoitti...

Onko muita sektoreita kuin yksityisiä?Jos on niin lopetetaan ihmeessä sellaiset sektorit.Kuulostavat kulueriltä kirjanpidossa.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Roviolle siitä. Heti. :-)

eurooppalainen kirjoitti...

Jepjep, yksityisten osakkeenomistajien parhaaksi tässä puurretaan ;)

Mietin vielä sitä, että kyllähän periaatteessa valtio voi(si) edellyttää että yritykset luovat työtä, koska valtion resurssit menevät työllistämisen sijaan siihen, että luodaan suotuisat olosuhteet yritystoiminnalle. Noin teoriassa.
Käytännössä valtio ei edes kohta varmaan saa omistaa infraa, ja meillä vielä korostetusti ettei vaan kukaan pääsisi sormella osoittelemaan. Ja sitäkin osaa jota valtio voisi hallita, Häkämies varmana myy ulos, mieluiten ulkomaille, että voidaan leikkiä kansainvälistä. Tässä asiassa olen paperi-Ahosen kanssa siinä samaa mieltä, että jos sama jannu on puolustusministeri ja valtion omistamisesta vastaava herra, niin toinen homma menee vasurilla.
Koulutus laahaa perässä. Tosin mitä muuta voisi odottaa? Jos nyt tarvitaan insinöörejä, niiden kouluttaminen kestää väkisinkin. Mutta niin vain koulutetaan vuoret sairaanhoitajia nykyisillä tuottavuusprosenteilla. Jahka itse tästä joudan eläkkeelle hamaassa tulevaisuudessa, jolloin suuret ikäluokat jo maatuneet, niin varmaan henkilökohtainen hoitaja löytyy jokaiselle!
Valtio on unohtanut oman roolinsa ja realiteetit. Nykyisellään valtio leikkii saneeraajaa ja holding yhtiötä. Huonot organisaatiot toki pyritään saamaan kuntoon, mutta vain siksi, että ne voitaisi myydä eteenpäin. Tekosyynä käytetään, että valtio ei voi sekaantua markkinoille, joilla on yksityisiäkin toimijoita. Esimerkkinä vaikka katsastus.
Jonkun pitäisi perustaa yksityinen valtioveronlaskennan yhtiö ja sen jälkeen parkua kun julkinen sektori toimii samoilla markkinoilla tappaen kilpailun. Näin Verovirasto voitaisi yksityistää. Luultavasti kiinnostusta riittäisi pääomamarkkinoilla. FinTax Oy.

hakki47 kirjoitti...

Taidat unohtaa, että valtio olemme me? Siis ainakin meidän pitäisi olla. Mutta sen taisimme ulkoistaa jo puolueille aika päivää sitten.

Tuo FinTax Oy on hyvä pitää mielessä. Sen tuottoprosentit ylittävät taatusti jopa katsastuksen. Kummassakin valtio määrää lailla käytön tai prosentit ja yksityinen voi sitten määrätä hinnan. Kassakone ilman riskiä.

Kerro kun se aika tulee. Tehdään silloin yhteinen tarjous. Äläkä lörpöttele tästä sitten muille.

Pikavoitto kirjoitti...

Tobe analysoi osuvasti "porvarikaudellakin" jatkuvan asenteen:
>SDP:n henkinen perintö on luokitella yrittäjä puolirikolliseksi
> jota tulee jatkossa tarkkailla entistä enemmän.

Minusta Suomen kaksi ns. porvarillista puoluetta ovat tosiasiassa
myös sosiaalidemokraattisia. Kokoomuskin reivasi kalliilla palkkaratkaisuilla itsensä kuntasektorin työväen suureksi ystäväksi.
Kaikki kolme suurinta puoluetta liputtavat laajan
hyvinvointipalvelukirjon ylläpitämisen puolesta, vaikka sitten
velkaantumalla tai entisestäänkin korkeita veroja korottamalla.
Todellisia porvarillinen vanhanajan hyveitä,
kuten yksilön vastuuta itsestään ja lähipiiristään, liputtavia ei enää
ole. Politiikka ahmii Suomessa yhä suurempia elämänalueita
sääntelynsä alle ja samalla politiikot kasvattavat valtaansa ja
mahtiansa, mikä lieneekin nykyisen politiikan päätarkoitus ...
siis ihan puolueesta riippumatta. Näiden nk. "porvarillisten"
puolueiden jäljiltä meille tulee tulevina vuosina kaikkien
aikojen korkein kokonaisverotus ja siis mahtavin julkinen
sektori.

hakki47 kirjoitti...

Pikavoitto

Kun teollisuuden poistumisen myötä vienti kutistuu ja sen seurauksen BKT rysähtää, lentää suhdeluku julkinen velka % BKTstä taivaisiin. IMF meitä odottaa.

"Politiikka ahmii Suomessa yhä suurempia elämänalueita sääntelynsä alle ja samalla politiikot kasvattavat valtaansa ja mahtiansa, mikä lieneekin nykyisen politiikan päätarkoitus …siis ihan puolueesta riippumatta."

Jos olet yhtään kirjoituksiani lukenut niin tiedät, että olen kanssasi 110 % samaa mieltä. Meidän suurin ongelmamme on puoluelaitos, joka on irrottanut itsenä kansasta.