perjantai 7. elokuuta 2009

Valehdellut puolet, niin kuin suurin osa tekee.

Edellä ote Arja Karhuvaaran (Kok.) eilisestä tuittuilusta klo 20.30 YLE TV-uutisista osoittanee aika todenmukaisesti missä suomalaisessa politiikassa mennään. Itse säädetyn lain vaatimus on kuollut kirjain kansanedustajalle.

Toisaalta siitä ehkä voisi, hyvällä tahdolla tehdä johtopäätöksen kansanedustajan osaamisen ja tietämyksen tasosta, hänen osallistuessaan vaativaan lainsäädäntötyöhönsä.

Samassa uutisessa Lauri Tarasti ja Jacob Söderman (sdp.) sekä hämmästelivät kansanedustajien luovia laintulkintoja ilmoittamisvelvollisuuksien osalta että miettivät kuinka monen portaan taakse kansanedustajan ilmoittamisvelvollisuus pitää viedä. Ihan hyvä mietintä. Se vaan ei johda mihinkään. Aina löytyy vielä yksi.

Sitä paitsi. Puoluerahoitus ja vaalirahoitus kulkevat käsi kädessä. Niitä ei pidä käsitellä edes peräkkain vaan samanaikaisesti. Viimeksi tänä keväänä hyväksytty vaalirahoituslaki on järjetön jo siksi, että se jättää puolueen antaman ehdokkaan vaalirajoituksen rajoittamatta ja sanktioimatta. Ajan myötä seuraus on Pitkät listat ja puolueiden valitsemat ehdokkaat. Joten korruption vastaanottamisen keskitetään puolueille.

Eiköhän helponmpaa kääntää nykyinen systeemi ylösalaisin? Julkinen rahoitus puolueille kielletään täysin. Yksityinen puoluerahoitus tehdään verovapaaksi sekä henkilöille että yhteisöille ja siihen osallistumista kannustetaan kaikin tavoin. Rahoitus ohjataan rahastoon, joka jakaa vuosittain kertyneet varat edellisissä vaaleissa saatujen äänimäärien mukaan kaikille rekisteröidyille puolueille.

Olen samaa aihetta muutamankin kerran tälläkin blogilla käsitellyt. Ensi kerran maaliskuussa 2007 ja viimeksi kai eilen. Yhteevedon aiheesta laadin ensi kerran otsikolla Laki vaali- ja puoluerahoituksen turvaamiseksi 2. kesäkuuta 2008.

Voidaanhan sitä hakata päätämme puuhun vaikka kuinka kauan, mutta ilman moista "rahastomallia" emme koskaan tule onnistumaan. Ja kuitenkin. Demokratiasta kannattaa maksaa.

PS.

Mutta demokratian toimivuuden keskeisenä edellytyksenä, läpinäkyvän rahoituksen lisäksi on perustuslain noudattaminen, sanktioimalla ns. ryhmäkuri kaikissa julkisissa instituutioissa ja valvomalla tehokkaasti sen noudattamista.

Ei kommentteja: