torstai 27. elokuuta 2009

Ei meillä ollut vaihtoehtoa

Oletko vaivautunut laskemaan mitä 553 323 todellista työtöntä merkitsee? Kannattaisi varmaan?

Karkeasti ottaen sen on jotain 16,5 miljardia euroa. Iso luku. Eikö?

Olettaen, että tuo on vuoden työttömien keskiarvo, mikä se hyvin tältä vuodelta saattaa olla, ja kun tekemätöntä työtä maassa riittää, niin maksamattomina palkkoina, saamatta jääneinä veroina, maksettuina tukina tuon väen pakottaminen toimettomaksi ja pitäminen toimettomana maksaa tälle yhteiskunnalle varovasti laskien noin 16,5 miljardia euroa vuodessa.

16,5 miljardia on noin kolmannes valtion vuosittaisista menoista. Se on luku jossa alussa on 165 ja kahdeksan nollaa. Ja se ei ole mikä tahansa luku. Se on rahaa. Euroja. 16.500.000.000 euroa. Se on yli 3.000 euroa jokaista suomalaista kohti. Sinullekin ja jokaiselle perheesi jäsenelle.

Ja tämäkin arvio lienee alakanttiin. Mutta halusin konkretisoida, jotta hallituksemme prioriteetit selkenisivät. Kumpi on tärkeämpää?  • Tapella viikkotolkulla siitä kuinka paljon kehdattaisi omille taustaryhmälle Suomi-pesän konkurssista vielä ALVn muodossa palauttaa? Suurusluokka 500 miljoonaa per vuosi.

  • Vai keskittää kaikki huomio siihen, miten työttömät saadaan töihin? Suuruusluokka 16 500 miljoonaa per vuosi.Hallitus on prioriteettinsa valinnut. Se sopi pilkun jälkeisistä asioista. Ja kuten aina ennenkin, kotiin päin vetäen.

Kannattaa samalla pitää mielessä, että yllä hahmoteltu velkataakka tulee sen noin 10.000 euron henkilökohtaisen velkataakan päälle, joka meitä rasittaa edellisen laman seurauksena. Ensi vuonna meillä jokaisella on sitten valtionvelkaa keskimäärin noin 13.000 euroa.

Arviotani, joka perustuu muuhunkin kuin hatusta vetämiseen, voi kuka tahansa toki tarkentaa ja täydentää.

Sanovat, että valtionvelka on rahaa, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Riittää kun maksaa korot. Ehkäpä. Mutta samalla kun vienti sukeltaa edelleen ennen näkemätöntä vauhtia, entinen syömähampaamme metsäteollisuus siirtyy ulkomaille, konepajateollisuus pakenee kaukomaille, transitoliikenne Venäjälle on käytännössä poikki, Nokian kaltaisia pelastusenkeleitä ei näin pieneen maahan jatkuvasti tule ja maailman markkinoiden painopisteen siirtyessä kiihtyvällä vauhdilla Atlantilta Tyynellemerelle, millä aiomme maksaa edes korot? Maantieteelle emme voi mitään.

Herroja Merisaloa ja ehkä Yli-Saunamäkeä (muistattehan -  Kehittyvien Maakuntien Suomi,  viime eduskuntavaalien voittaja) aiotaan syyttää tai syytetään jo velallisen epärehellisyydestä tai törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Sitten kun joudumme turvautumaan Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) "neuvoihin", eli sitten kun maamme on nykyhallinnon toimesta ajettu konkurssiin, muistamme varmasti asettaa herrat Vanhanen ja Katainen valtakunnanoikeuteen syytettyinä velallisen törkeästä epärehellisyydestä. Ja lisäksi tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Ja sitten on turha uikuttaa, että "ei meillä ollut vaihtoehtoa".

PS.

Näin tärkeässä asiassa ajattelin julkaista saman artikkelin kaikissa linkkiluetteloissa ilmenevissä blogeissani.

16 kommenttia:

palvelua kirjoitti...

Yksi toimenpide laskun pienentämiseksi http://palvelua.blogit.kauppalehti.fi/2009/08/10/ilmaisia-lounaita-ei-ole/. Vaan tosiaan, ihmiset ne keskittyvät pääasiallisesti itsensä kokoisiin ongelmiin, ei sen yli meneviin.

hakki47 kirjoitti...

Mielestäsi ehdotuksesi työttömyysturvan vastikkeellisuudesta on ainakin selvittämisen arvoinen.

juhamatti kirjoitti...

Totta puhut, piimässä seistään, saappaanvarret puoli metriä pinnan alapuolella.
Olisiko jo vihdoin massiivisen työttömyyden taas uhatessa aika keskustella vastikkeettoman työttömyysturvan edes osittaisesta, vaikka väliaikaisesta purkamisesta.
Onhan täysin järjetöntä makuuttaa terveitä työkykyisiä ihmisiä sadointuhansin kotonaan, " olemassa työmarkkinoiden käytettävissä ".

Ymmärrän kyllä, että mielekkään tekemisen löytäminen/ organisoiminen ei ole yksinkertainen asia. Mutta tilanteen jatkuessa, sekä pitkittyessä, kuten ilmeiseltä näyttää,
on pakko joku keino löytää. Muistan viime laman ajalta pitkäaikaistyöttömiä, jotka olisivat lähteneet vaikka mihin talkoisiin, jos siitä olisin maksanut edes kulut korvauksen päälle.
Mutta eihän se käy, kun se ei kertakaikkiaan vaan käy. Varmaan tästäkin mielipiteestä taas tulee p..k.. niskaan, mutta keksikää perempia keinoja, edes jotain.

Vox Populi kirjoitti...

Palvelua !
Kaunis ajatus, perusteltu ja jopa mahdollinen. Muttei uusi eikä tuntematonkaan..
Voin heti kuvitella, että monta vastustajaa ilmaantuu, kun töitä siirretään työttömille, ja työllisiä työttömiksi, jotta ...
Teoriassa mahdollistaisi minkä tahansa töiden teettämisen työttömyyskorvauksen suuruisella palkalla ! Muistuttaa hieman ajatusta lakkolaisten kutsumisesta kertausharjoituksiin. Ja siviilipalvelua.

Etnokohdennus olisi kyllä tässä mallissa silmiinpistävä.

Suomalainen Kiina-ilmiö toteutuisi, ja kyllä hakkaisi jopa väitetyn 80 sentin naiseuron. Joka sekin, jos olisi totta, olisi aikamoinen sisäinen devalvaatio.

Taannoin säädettiin terveydenhuollon pakkotyölaki. Poliisi olisi hakenut eläkeläisetkin väkisin töihin. Palkkaa luvattiin kyllä maksaa oikeasti, muttei tiedetä kenen pussista. Kunnillahan ei rahaa ollut. Ei onneksi tämä pohjoiskorealainen malli realisoitunut.

Saksassa taisi Aatun aikana olla etnokohdennettu pikatyöttömyysjärjestely. Mutta pikatyötön joutui kyllä sitten töihin, ja sai ilmaisen mutta vaatimattoman majoituksen ja niukan, mutta tasapuolisen ravinnon.
Ei pidetty muualla tästä pakkotyömallista.

helanes kirjoitti...

Olen joskus ehdottanutkin työn "rotaatiota" eli että niille jotka haluavat valmistautua ottamaan vastaan tulevaisuuden nykyistä vaativampia töitä kouluttautumalla, tähän annettaisiin mahdollisuus ilman karensseja tms. ja heidän tilalleen otettaisiin nuoria työnhaluisia. Pääsisivät jälkimmäisetkin työn syrjään kiinni.

Mutta kun järjestelmämme on niin jäykkä kuin se on, kun ammattiyhdistysliike on niin vanhoillinen kuin se on ja epäsolidaarinen, mikään järkevä jousto ei käy. Se ei käy, se ei käy..käy, käy.

palvelua kirjoitti...

Niin, eihän tässä 'korvausvelvoitteessa' syntyisi markkinoille vääristymiä, mikäli työtä tehtäisiin vain julkiselle sektorille. Ja työttömyyskorvaus sekä julkisen sektorin palkat tulevat kumpikin samasta pussista, jolloin maksajaa ei tavitsisi ihmetellä. Tietysti työttömyyskorvauksen pitäisi olla selkeästi alhaisempi, jotta ei kävisi niin, että sama palkka, mutta toisilla 40 ja toisilla 15 tunnin työviikko.
Eikö tässä ole eniten kyse tahdosta ja uskalluksesta muuttaa asioita. Meillä kun tuppaa se oma peffa olemaan kaikkein lähimpänä. Harva meistä suostuu siihen, että ravintolassa joku tulee ja vaihtaa sisäfileen läskisoosiin, vain hinta pysyy samana. Se taas on sama asia kuin että ay-liikkeeltä kysellään, mitä nyt pitäisi tehdä. Niiden mielestä lisää irtisanomissuojaa, liksaa tai lakkoja.

hakki47 kirjoitti...

juhamatti

Työllisyyskorvauksen ja työn samanaikainen teettäminen on kieltämättä kinkkinen yhtälö. Eikä lainkaan yksiselitteistä vielä vähemmän helppoa. Ja täynnä arvovalintoja. Ja eripuraisia intresenttejä. Eikä Aleksanteri Suurta Gordionin solmua avaamaan.

MM. KeKo oli meidän sukupolven vastaus siihen idiotiaan, että työttömiä "toimenpidetyöllistettiin" kunnille ja valtiolle kymmenin tuhansin. Siellä kun oli sata varmaa, että kukaan ei työllistynyt. Tai ajettiin typo-kursseille, joissa usein oppilaat olivat osaavampia ja tietävämpiä kuin opettajat. Työnantajat, ja varsinkin ao. työvoimatoimiston suojeluksessa olleet työnantajat, oppivat valitettavan nopeasti käyttämään KeKoa hyväkseen. Pienillä paikkakunnilla varsinkin, ilmaista työvoimaa käyttävä aiheutti nopeasti markkinahäiriön.

Ehkä parasta mitä työttömät pystyisivät itselleen tekemään olisi yhdistää voimansa. Ja laskea vain itsensä varaan. Kuvasin sitä kirjoituksessani marraskuussa 2007 http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2007/11/15/hyvia-kysymyksia/

hakki47 kirjoitti...

Vox

Älä hyvä mies Aatua tähän soppaan sotke. Liian lähellä kuljetaan jo muutenkin 20-30-luvun kokemuksia.Kun se ainoa oikea johtaja löytyy on jo liian myöhäistä.

Kyllä tämä porukka säätää mitä tahansa, jos uskoo sillä selviävänsä.

hakki47 kirjoitti...

helanes

Työn rotaatiota toteutettiinkin jossain Itä-Uudellamaalla, muistaakseni HYn projektilla vai oliko jopa EUn? Mielestäni loistava idea. Ajatus oli juuri rotaatio. Henkilö tekee 3 kuukautta paikassa 1 ja 5 kuukautta paikassa 2 ja vielä 1 kuukauden paikassa 3. Eipä sitten jää kuin 3 kuukautta työttömyyttä, joista kai 0,5 - 1 pitäisi lukea lomaksi?

En tiedä miten kävi. Vai toimiiko edelleen. Mutta rotaatio on ihan hyvä mahdollisuus. Sitä, eräässä mielessä tekevät henkilöstövuokraus-yhtiöt. Paitsi, että heidän työnsä seurauksena ei välttämättä synny tekijän looppia. Eli sitä, että sama ympäristöön, toimintatapoihin jopa työtovereihin tottunut ja sopeutunut resurssi palaisi.

hakki47 kirjoitti...

palvelua

Ehkä kommenttini lisäkommenttisi sisältyy edellisille kommentoijille antamaani palautteeseen? Ellei. Palataan asiaan.

kirkkovene kirjoitti...

Vox

Älä hyvä mies Aatua tähän soppaan sotke. Liian lähellä kuljetaan jo muutenkin 20-30-luvun kokemuksia.Kun se ainoa oikea johtaja löytyy on jo liian myöhäistä.

Kyllä tämä porukka säätää mitä tahansa, jos uskoo sillä selviävänsä.

palvelua kirjoitti...

Kyllä, lähinnä tarkensin/selkeytin omaa ajatustani Voxin kommentteihin liittyen.

Vox Populi kirjoitti...

Täytyy nyt kyllä uskoa, ettei Aatu tähän sovi, kun sekä hakki että kirkkovene yksimielisesti asiasta huomauttivat ! ;-)

Mutta itse varsinaisesta asiasta olen kyllä sitä mieltä kuin kirjoitin.

hakki47 kirjoitti...

Vos

Hyvä kun tunnistat auktoriteetit. :-)

Tuskinpa kovin eri mieltä olimme? Ja jos olimme, jatketaan siitä. Sillä tavalla kehitetään vaihtoehtoja.

Homssula hoksaa kirjoitti...

Heleppoa tämä

Hommia ja rahaa piisaa tässä maasa kaikile kunhan kehäkolmosen ulkopuolella ällyyttä toimia ku Utsjoen lappalaisporomies, aitaatta kaikki hirven ruokamaat porotarhoiksi ja pistättä mettäviranomaiset arvioimaan hirvituhot, myyttä poronna turistile verotta.

Juoksutatte loput porot rehu ja heinäjälkiä myön turistin auton ethe.

Nappaatte porokolarivakuutuss manit ja hirvivahinkorahat omista männyntaimioista joita taimikoita on saatu aikhan valtion tuela.

Valtion herrat ja poliitikot ilmoittavat että viroissa olevina maksava mitä tahansa saadakseen mettästää hirviä porotarhan viereltä.

Ja maassa on sit 522 tuhannelle työtäntä metsätysopaana ja herroitten repun kantajana ja mualima, josa ilimaston muutos on peruttu pelastuu.

Met muut ostama viljaa mökin lämmitykshe ja vakkuutamma pystyssä olevat klapipuut mettissä ko sellutehtaista tuli museoita ja uimaaltaita.

hakki47 kirjoitti...

Homssula hoksaa

Ei elä koko maa matkailulla, ei hirvituilla, ei porokolarituloilla, ei edes päivittäistavarakaupalla. Ja sitten kun viljaa aletaan polttaa tiedätte lopun aikojen koittaneen. Mutta ne ajat saattavat olla turhankin lähellä. Ainakin poliitikot panevat parastansa.