tiistai 18. elokuuta 2009

Onko ongelmallista, kun poliitikot jakavat rahaa poliitikoille

 


Eihän se ole ongelmallista ainakaan tähän asti ollut. Vähintään kerran vaalikaudessa sitä tehdään eduskunnassa. Jatkuvasti kunnanvaltuustoissa, kuntaliitoissa, valtionyhtiöissä, kuntaomisteisissa yhtiöissä, valtionapupäätöksissä, RAYn tuissa, Veikkauksen voitonjaossa ....Politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta sanoo, että ongelmia valtion omistamissa yhtiöissä vaalirahoituksen kannalta aiheuttaa etenkin se, että yhtiöissä hallitsevassa asemassa olevat poliitikot pääsevät jakamaan rahaa poliitikoille. Railon mukaan vaalirahojen avoimuutta on vaikeaa hallita ilmoituskattojen avulla. Jos summaan asetetaan raja, niin sitten vaan annetaan useampia pienempiä summia.Näinhän se on. Ei kuitenkaan pidä rajoittaa valtion omistamien yritysten mahdollisuuksia antaa tukea puolueille ehdottaapa tutkijat mitä tahansa. Itse asiassa kaikkia yrityksiä tulisi kannustaa puoluerahoitusta antamaan. Verovapaasti. Rahastoon, johon kerätyt varat jaetaan kerran vuodessa rekisteröidyille puolueille. Niiden edellisissä eduskuntavaaleissa saaman äänimäärän mukaisesti. Julkinen puoluetuki sen sijaan on kiellettävä. Samoin suoraan yksittäiselle puolueelle annettu tuki.

 

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kepu), joka vastasi Patrian omistajaohjauksesta tuen antamisen aikaan pakenee jälleen kerran tietämättömyytensä taakse. Yhä enemmän alkaa ihmetellä, mitä Pekkarinen yleensäkään tietää kulloisenkin hallinnonalansa ikävistä asioista? Kun hän jatkuvasti vakuuttaa tietämättömyyttään milloin mistäkin, olisi syytä harkita onko meillä varaa pitää noin tietämätöntä miestä ministerinä?


 

7 kommenttia:

juhamatti kirjoitti...

Hyvä kysymys! Miten hyvin Pekkarinen yleensäkään on tietoinen hallinnonalansa asioista? Olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon mahdollista vaali,- ym. tukea tuli aikanaan tahoilta jotka
ajoivat kiivaasti hyvin menestyvien valtionyhtiöiden myyntiä. Esimerkiksi tänään uutisoitiin entisen valtion omistaman A- Katsastuksen tahkonneen puhdasta voittoa 30-miljoonaa.
Oli varsinainen kultamuna, kuka mahtoi silloin olla Valtion omistuksista vastaava ministeri?

hakki47 kirjoitti...

juhamatti

Enpä tiiä kuka oli valtion omistuksista vastaava ministeri. Tokkopa sillä mitään väliä on?

Luonnostaan poliitikon on seurattava valtavirtaa. Ei puhettakaan, että he toimisivat kärkenä minkään asian suhteen. Siinä kun voi käydä huonosti.

Se mikä minua kieltämättä huolestuttaa kun nimi Pekkarinen tuodaan esille on, mitä hän on tehnyt sekä entiselle KTMlle että TMlle valtansa aikana. Oletan, että kykypuolue Kepu on saanut niissä valta-aseman, joka on kääntäen verrannollinen heidän painoarvoonsa äänestäjien määrässä.

juhamatti kirjoitti...

Hakki
Kirjoitat asiaa! Me jo hiukan " ikääntyneet " muistamme nimen Pekkarinen jo vähän pitemmältä ajalta. Nimestähän tuli lähes synonyymi ns. siltarumpupolitiikalle. Oli kiristyskeino saada
Kepulaisella kotiinvedolla asioita läpi valtakunnanpolitiikassa.

hakki47 kirjoitti...

juhamatti

kuvaa vähän lisää: "Oli kiristyskeino saada Kepulaisella kotiinvedolla asioita läpi valtakunnanpolitiikassa." Kun tuo meikäläisen tikapuuhermosto pitenee mutta rappeutuu.

juhamatti kirjoitti...

Hakki

Valitettavasti vanhat lehtileikkeet on tullut hävitettyä, mutta menneillä vuosikymmenillä muodostui muistaakseni käsite Pekkarointi, millä tarkoitettiin pudjettineuvotteluissa, taisi olla pudjettiriihissä /
lisäpudjeteissa, maakuntiin suunnattavista, useimmiten tiemäärärahoista. Ne olivat vaa-an kieli kysymyksiä, joilla saatiin kompromissit aikaan. Näissä vedätyksissä ilmeisesti Pekkarinen erityisesti kunnostautui, muistuu kyllä hämärästi mieleen muitakin, RKP.n Ole Norback ( tuliko nimi oikein ) sai, tai yritti saada määrärahat jollekin huomattavalle siltahankkeelle ruotsinkieliselle rannikkoseudulle.
Silloisten valtapuolueiden Keskustan ja SDP.n välit olivat mm. näistä syistä pudjettineuvottelujen aikaan kireät. Muodostui sanonta- Kepu pettää aina.
Nämä ovat todellakin hataran muistin varassa olevia historiasta kiinnostuneen asioita, joista alan oikeilla tutkijoilla on varmaan fakta- tietoa.

hakki47 kirjoitti...

Kyllähän Pekkarointi isolla Peellä on maankulua. Ja saihan se Ole sen siltansa, Raippaluottoon. Ja ovat saaneet monet muutkin.

Ja uskon nyt ymmärtäväni mitä tarkoitat. Kotiinpäin veto, viis välittäen siitä, mikä olisi tolkullista. Sitähän tämä on ollut jo vuosikymmeniä.

juhamatti kirjoitti...

Niinpä, ja jatkuu edelleen.