keskiviikko 26. elokuuta 2009

Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot

Siitä huolimatta, että Kauppalehtikin otsikoi "Tänään alkaa taistelu ruuan alv:n kohtalosta", olen itse vakuuttunut siitä, että kyseessä on käsikirjoituksen mukainen teatteriesitys. Mutta aina voi tietysti toivoa.

En kuitenkaan usko, että  ALV on edes asia. Niin yksinkertaiseksi en edes minä Mattia usko. Asia on ennemminkin Kepun ja Kokiksien halu saada vaiennettua niiden kummankin kannalta rasittavaksi koettu keskustelu vaali- ja puoluerahoituksesta. Miten tappaa hankalien asioitten käsittely, osa 2. Se taito poliitikoille opetetaan jo broileriopiston ensimmäisellä vuosikurssilla.

Otsikkoon viitaten toivoisin, että valtio kerrankin sopeuttaisi menonsa paremmin kansan mahdollisuuksien mukaan. 13 miljardia lisävelkaa on aika hurja luku, kun kansalaisten veronmaksukyky pienenee, työttömyys maassa kasvaa ja teollisuus maasta häviää. Siinä sitä on takaisin maksajilla vielä naurussa piteleminen.

Suosittelisin, klassisen talousteorian vastaista toimenpidettä, valtion menojen pienentämistä leikkaamalla valtion palkkakuluja ja kunta-avustuksia kohdennetusti siten, että alennus kohdistuu palkkakuluihin. Tavoitteena 10 - 20 % vähennys koko julkisen sektorin henkilöstömäärässä kuitenkin siten, että vähennykset kohdistetaan hallintohenkilöstöön. Ja vain siihen.Julkiseen sektoriin katson kuuluvan kaikkien rekisteröityjen puolueitten ja mm. Kuntaliiton.

Ehdotusta on helppo väittää populistiseksi. Sitä se ei ole. En ole poliitikko, eikä minusta sellaista tule.

Välineenä sopisi käyttää kunnallisen itsemääräämisoikeuden muuttamista maakunnalliseksi itsemääräämisoikeudeksi. Samalla luonnollisesti loppuisi nyt voimassa oleva kuntien henkilökunnan 5 vuoden irtisanomattomuus suoja-aika kuntien yhdistyessä. Ne kun eivät yhdisty. Kuntien toiminnat siirretään maakunnille. Kunnat loppuvat.

Olen toki myös tietoinen siitä, että samalla työttömyys kasvaa heinäkuun 535 323 henkilöstä noin 50.000 - 100.000. Siitä tuskin on haitta, koska kulut valtiolle pienenevät palkan ja maksettavan työttömyyskorvauksen erotuksen verran. Mutta ajatellaan tilannetta uutena mahdollisuutena lisäarvoisen, tuottavan työn löytämiseksi, tällä tavalla työttömäksi joutuneille.

Aiemmat ehdotukseni Heistä laman maksumies ja Meidän 15 miljardin puoluetuki säilyvät luonnollisesti ennallaan.

5 kommenttia:

helanes kirjoitti...

Aina voi tietysti toivoa, että jousto löytäisi tiensä myös (hallitus)politiikkaan. Työmarkkinoillehan sitä on toivottu ja vaadittu, osin jo saatukin. Tässä tarkoitan joustolla mm. sitä, ettei hallitussopimus olisi pyhä tai että se ainakin kirjoitettaisiin tietyin varauksin. Kun tilanne muuttuu, ja se muuttuu eduskuntavaalien välillä jopa moneen kertaan, pitäisi voida ottaa uudet askelmerkit. Yliastumiset ovat kohtalokkaita ja lankun takaa ponnistamiset verottavat tulosta.

kirkkovene kirjoitti...

Helanes

Olemme jälleen kerran samaa mieltä. Uskomatonta, että maassa saa avioeron panemalla lippusen postiin, mutta muuttuneessa tilanteessa tolkuttomaksi tulleesta, yli 500.000.000 euroa maksavasta, lähinnä yhden puolueen kummisedille maksuun pantavasta piilopuoluetuesta ei päästä irti, paitsi hallitus hajottamalla.

Suuria ovat niitten poikien egot, joille olemme valtaa antaneet. Tosi kalliiksi tulee.

mie, kukas muu kirjoitti...

Onhan se niin ihanan kallista ja kalliimmaksi vain tulee, ylläpitää tätä virkamiesarmeijaa ja yli puoluerajojen.
Oikeassa olet, pitäisi kyetä päätöksentekoon leikkauksista. Voi kuitenkin olla harhaa, jos uskoo siihen mahdollisuuteen.

On tässä yksi hyväkin asia - kaikki puolueet ovat yksimielisiä ja vieläpä samalla asialla, kuin myös kukkarolla. Vai onko tämä hyvä asia?

hakki47 kirjoitti...

sie, kukas muu

Valtion virkamiehiä on 123 000 ja kuntien muistaakseni 434 000. Yhteensä noin 550 000! Kun siihen laitetaan pääle muut työttömät ja vajaatyöllistetyt puhutaan 1,1 miljoonasta. Kun työvoimamme tällä hetkellä on 2,7 miljoonaa nuo jäljelle jäävät 1,6 miljoonaa "elättävät" nuo 1,1 miljoonaa. On ehkä harhaa uskoa leikkauksien mahdollisuuteen, mutta ei tarpeeseen.

Siitä onko se, että kaikki puolueet käyvät kukkarolla, saat päättää kerran neljässä vuodessa.

mp3 player kirjoitti...

When you purchase mp3 player or mp4 player you want to buy a best branded and cheap mp3/mp4 player that means the player must have the appropriate functionalities, good looking, sound, warranty and many more.