torstai 6. elokuuta 2009

Kuntia kurittava näkymätön käsi

Maassamme tarvitaan etujärjestö joka lähtöön. Kuntaliitto lienee kuntien etujärjestö? Valtiovarainministeriö on suorittamassa Kuntaliiton kanssa työtä, jossa päätetään, mistä kuntien palveluvaatimuksista on varaa tinkiä, nyt kun lama taas alkaa. Esillä ovat olleet muun muassa päivähoidon ryhmäkoot ja kelpoisuusvaatimukset. Näin kertoo YLE. Neuvottelu sinänsä on varmasti helppoa.

Politbyrokratiamme edustajat istuvat neuvottelupöydän kummallakin puolella. Joka ihmisellä, pöydän kaikilla puolilla on nimensä perässä pikku kuvaus palkanmaksajasta: kesk., kok., sdp, rkp, vihr, ja mitä niitä nyt onkaan. (Ja hyvin, hyvin monella kesk., sdp. tai kok.) Ja syöttävää kättä ei ole syytä purra. Katkeaa ura muuten yhtä helposti kuin kanalta kaula. Ja tämä näkymätön käsi on äkkipikainen ja pitkävihainen.

Miksiköhän kaikkien kuntien kaikki edustajat eivät mene hallitukselle iskemään nyrkkiä pöytään? “Lisää rahaa tai lopetamme kuntalaisten palvelut tyystin.” ”Viimeksi veitte meiltä kunnassa asuvien pääomaveropotin, ettekä vieläkään ole sitä meille palauttaneet.” olen kuulevinani? Vaan tuskin kuulen. Nollasummapeliään tässä poliitikkomme harrastavat. Vallan nollasummapeliä. Maksumies on jo ennalta selvä: sinä ja minä, eli tuiki tavallinen tavis. Siis ne meistä, joilla vielä on tuloja, joista veroja maksaa.

Työn alulle pannut kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) vakuuttaa, että laadusta pidetään kiinni, mutta Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen (kesk.) mukaan laatu heikkenee varmasti. Ja näin ihan varmasti myös käy. Muutenhan kunnat osoittaisivat, että he eivät ole tähän mennessä toteuttaneet riittävästi laatuun tai määriin vaikuttavia toimenpiteitä. Eli sanalla sanoen, ovat tuhlanneet. Tai olisiko Mari sittenkin kehittänyt uuden ikiliikkujan; nyhtää tyhjästä. Vai oliko se nyhjää tyhjässä?

Palaen aiempaan ehdotukseeni: Heistä laman maksumiehet. Maksakoot puolueet tuistaan. MOT

2 kommenttia:

eurooppalainen kirjoitti...

Jonkin verran oman liitosrypäs kotikunnan asioita seuranneena subjektiivinen mielipiteeni on että koko kuntien itsehallinnon voisi lopettaa. Nykyinen, Euroopan paras tiemmä (!), VM sen vaaliväittelyssä sanoi selvimmin: Kunnilla ja valtiolla on samat veronmaksajat.
Samat jussit ja änkyrät ovat istuneet kausi toisensa jälkeen kumileimasimena ja valittamassa kurjistuvaa menoa. Kuntavaaleissa ikävä kyllä kaikenmaailman osuuskaupasta revityt kylähullut pääsevät päättävään asemaan vain siksi, että osaavat pitää ääntä ja pullikoida.
Yhdistyneiden ent kuntien väistyneet kunnanjohtajat junailivat lähipiirinsä hyviin virkoihin törkeillä palkankorotuksilla ja jättivät koko valtion tukiin perustuneen budjetoinnin ja sotkun miehen harteille joka on asunut satojen kilometrien päässä nyt johtamastaan kunnasta vuosikymmenien ajan.

Eli, virkamiehet junailivat yhdistymisen niin, että täydellisellä valvonnan puutteella 2008 tilinpäätösten valmistauduttua keväällä puolet yhdistyvistä kunnista oli konkurssikypsiä yhdistyessään. Entisten kuntien kyläparlamentit olivat pihalla kuin tamppoonin narut kun kunnanjohtajat nostivat vanhat hyvät veljensä hyviin virkoihin uudessa kunnassa. Kunnan duunarit saatiin liitoksen kannalle sopimalla 5 vuoden suojatyöpaikka!!!! Synergiaedut ovat kiistämättömät kun kun ketään ei voi potkaista pois. Koko valtion porkkana, olikos se 16 milj, on tuhlattu, henkilökunnan palkkaharmonisointiin ei ole senttiäkään. Uusi kunta joutuu ottamaan velkaa käyttömenoihin ainakin yhden kuun menot, 20 milj. 12 miljoonan kaupungintalo on suunnitteilla ja uusi kunnanisä on aikeissa ottaa 20 miljoonaa lisää uutta lainaa lainaakseen sen valtiolle tien rakentamiseen. Kunta maksaa korkomenot. Hallitus nyökyttelee ja hymisee, nimen loppuliitteeseen katsomatta, koska ei kehtaa myöntää kuinka pihalla on ja kuinka pahasti sen yli on byrokratian varjolla kävelty. Kaupungin toiseksi suurin työnantaja lopetti ja työttömyys on maakunnan suurin.

hakki47 kirjoitti...

eurooppalainen

Huh, huh; kovaa on kuin meno Villissä Lännessä aikoinaan. Oliko se Toombstone?
Mitä tuolle voi jälkikäteen, kun todellisuus osoittaa tilanteen mahdottomaksi tehdä? Haastaa oikeuteen? Petollista viettelyä? Virkamiesten keskinäinen velmuilu petoksena? 5 vuoden suojapaikkaiset duunarit lomautetaan määräajaksi - pisin mahdollinen, vaikka sitten 5 vuodeksi. (Maan Tapa taas voimissaan.)

Kunnallinen itsehallinto pitäisi lopettaa ja muuttaa Maakunnalliseksi itsehallinnoksi. Maakuntien kokonaismäärä alle 40.

Herra hyvästi hallitkoon.