perjantai 21. elokuuta 2009

Katse eteen päin, oikeusministeri Brax

Me kaikki tiedämme, että lahjoituksen ja lahjoman ero, kohdistuupa se sitten ehdokkaaseen tai puolueeseen, on katsojan silmissä. "Tiedämme", että ainakin kokikset, demarit, kepu, vasurit ja rkp vastaanottavat "massoittain" ulkoista rahaa. Kannattaako jokaisen uuden paljastuksen yhteydessä riemastua yhä uudestaan? Eihän tätä porukkaa saa vastuuseen kuitenkaan.

Eikö siis kannattaisi keskittyä kehittämään järjestelmä, joka estää moraalisesti arveluttavan puolue- ja vaalirahoituksen? Sitä ei pidä missään tapauksessa jättää yksin Tarastin ryhmän varaan, sillä se on jo miehityksensä perusteella tekemässä puolueiden tilaustyötä. Puolueiden talouden kannalta sopivinta mallia ratkaisuksi. Kyseessä on kuitenkin kansalaisten ja suomalaisen demokratian uskottavuuden keskeinen intressi ei yksin puolueitten.

Itse asiassa, jos halutaan toimiva ja pysyvä ratkaisu, joka ottaa mainitsemani intressit huomioon, pitäisi oikeusministerin nimittää aivan uusi, asiallisesti valittu ja ulkopuolisista asiantuntijoista koostuva työryhmä. Se voisi lähteä puhtaalta pöydältä, eivätkä sitä rasittaisi vanhat synnit eivätkä luutuneet asenteet. Samalla saataisi arvioinnin kohteeksi todellisia uusia vaihtoehtoja, ei vain vanhan läpimädän järjestelmän puutteellisia paikkailuyrityksiä.

Puoluerahoituksen ja puolueitten sekä ehdokkaiden sidonnaisuuksien uskottavuus ja läpinäkyvyys  ovat demokratiamme peruskiviä. Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että heidän valitsemansa edustajat keskittyvät hoitamaan heidän asioitaan, ei esimerkiksi puolueitten asioita. Jo sen vuoksi vaali- ja puoluerahoituksen perusteellinen uudistaminen on välttämätöntä. Mutta se on välttämätöntä vähintään yhtä suuresti siksi, että huonon talouden syy on toimimaton demokratia. Ja meillä julkisen sektorin osuus taloudesta, työllisyydestä ja hyvinvoinnista on niin suuri, että myös sen perusteisiin on voitava luottaa.

8 kommenttia:

Petri kirjoitti...

Ja Brax voi tässä asiassa auttaa.... miten?
Hänen olisi ministerin urallansa olleiden mokien johdosta erota jo aikaa päivää sitten. Kenties hän onkin jäänyt velkaa jo jonnekin päin kun on vielä virassaan...
Muutenkin hän on vain kulissi sille mitä hänen ministeriössään tapahtuu.

hakki47 kirjoitti...

Siihen minkälainen kulissi Brax mahdollisesti on en ota kantaa. Kerro lisää.

Syy miksi lähestyn Braxia on yksinkertaisesti se, että ensisijassa hänestä on kiinni nykyisen Tarastin työryhmän erottaminen. Tilannehan on sama kuin jos tuomitut rikolliset pantaisi valmistelemaan rikoslakia. Ja vielä vankilasta käsin.

Tobe kirjoitti...

Brax ei ole sen syyllisempi kuin muutkaan.Samaa mutinaa joka ministeriltä....ikäväkseni en saanut taltioitua mitä ministeri Sinnemäki sanoi Stora Enson tapauksesta, mutta yritän mallintaa tähän:"Valtiovalta käyttää niitä keinoja joita hallitus on varannut esim.Varkauden tapauksen hoitoon ja ihmisten uudelleen kouluttautumisen mahdollistavien toimien antaessa ihmisille mahdollisuuden jatkaa ilman katkosta työurien ylläpitoa tukevien suunnitelmien mukaisesti ilman erillistä anomista ja kannustavuuteen tähtäävää työllistämispolitiikkaa johon palaamme budjettiriihessä 7 miljoonan euron lisäpanostuksella työllisyyden hoidon jälkihoitoon ja ennakkotukeen....tms.!"Kysymys kuuluu..Mitä vihreä ministerimme oikeasti sanoi ja millä mandaatilla hän puhui ja ennenkaikkea kenelle?Vihreäpiipertäjien on aika ottaa vastuu sanoistaan...tai ainakin sanoa sellaista minkä ymmärtää.
Ja lopuksi toivotamme kaikille pienille koululaisille turvallista koulumatkaa...varsinkin Varkaudessa.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

"Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että heidän valitsemansa edustajat keskittyvät hoitamaan heidän asioitaan, ei esimerkiksi puolueitten asioita." Luulempa, että relistisempaa on sopeutua siihen, että valitut edustajat keskittyvät hoitamaan puolueen asioita ja omia etujaan. Sen ne tekevät joka tapauksessa. Omenakori on jo niin täynnä mätiä omenoita, että uudetkin mätänevät.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Mutinaministerit? Mutinaministeriö? Ehkä vielä kuvaavammin NewSpeak-Ministeriö?

Eihän hän ilmeisesti mitään sanonut. Kertasi mitä muisti työministeriön virkamiesten hänelle kirjoittamasta paperista. Ei siinä alun alkaenkaan mitään substanssia ollut.

Mushroom Management - kept in dark and fed with shit, sanoisi engelsmanni.

Joten en voi kuin yhtyä toiveeseesi: Sanoa sellaista minkä ymmärtää.

hakki47 kirjoitti...

Pitkänlinjalainen

"Omenakori on jo niin täynnä mätiä omenoita, että uudetkin mätänevät." Ei kai auta kuin ottaa käyttöön uusi omenakori? JOKU MUU Eduskuntaan 2011.

Tobe kirjoitti...

Jokhu mhuu on yhtä hjuva kuin kukha tahansa ja jos nykyisten ministerien selkokielisyys on mittarina pithää valita sellaset ehdokkaat jotkha eivät mishän tapauksessa jymmärrä mistä puhuvat ja mitä.Se on meillä menestyksen merkki kun osaa sanoa monta kertaa peräkkäin...sysselsetningprokrammi.Niin ja sana stööööd pitää lausua pitkänä koska silloin välttyy lausumasta seuraavaa vierasperäistä sanaa mitä ei ymmärrä.

hakki47 kirjoitti...

Jaa

Mielestäni kyseessä on ennemminkin ns. Hevosenpaskabingo, joka joskus oli ihan hauska juttu. Mutta poliitikot ottivat sen todesta.