tiistai 26. toukokuuta 2009

Nyt jo puolivälin krouvissa

Viime laman työttömyyden huippu oli muistaaksen 2/1994, jolloin käytännössä työttömänä oli 777.000 henkeä. Alamme olla noin puolessa välissä. Siitä selvittiin silloin ja selvitään tästäkin. Toivottavasti. Tavalla tai toisella. Mutta syrjäytyneiden määrä jatkaa kyllä entistä kasvuaan.

Nuorisotyöttömyys on taas nousussa. Samoin miesten työttömyys. 233 000 työtöntä ja 90 000 lomautettua. Kun tuohon vielä ynnätään työvoimapoliittistem toimenpiteitten, työvoimakoulutettujen ja työttömyyseläkkeelle siirrettyjen määrät huidellaan varmaan lähempänä 400 000 työtönta kuin 300 000. Naisten työttömyys lähtee merkittävään nousuun vasta vuoden kuluttua, mutta kestää samalla myös pitempään. Siis jos ja kun edelliskerran kaltainen työttömyys toistuu.

Mutta kuten pääministeri ja valtionvarainministeri ovat kerta toisensa jälkeen todenneet, meillä on paremmat lähtökohdat kohdata tulossa oleva, kuin mitä oli vajaat 20 vuotta sitten. Se mitä he eivät vielä koskaan ole vaivautuneet alleviivaamaan, että niin on tilannekin huomattavasti kimurantimpi. Nyt emme voi kovin paljon laskea metsän varaan emmekä juuri metallinkaan. Nokiakaan ei istu tuntemattomana kultamunaa hautomassa. Muita riittävän suuria suomalaisia yrityksiä ei enää taida ollakaan?

Eivät he myöskään ole sitä vaivautuneet kertomaan, että kun nousu alkaa - toivottavasti vuoden kahden kuluttua - vientimarkkinoilla on tunkua. Sillä moni muukin vientivetoinen maa on tyrkyllä tyydyttämään joskus jossain heräävää kysyntää. Mutta onneksi me suomalaiset olemme tunnetusti tehomyyjiä.

Mutta työttömyyden selviytymiskeinoista minun piti puhua.  • Siitä huolimatta, että maamme sankariyrittäjät ja oikeistolaisfalangi heräävät huutamaan ja vaatimaan: "Kyllä työtä osaavalle ja halukkaalle löytyy", sitä ei tälläkään kerralla kannata ottaa todesta. He eivät yksinkertaisesti tiedä mistä puhuvat ja ymmärtävät siitä vieläkin vähemmän. Työttömän kannalta tärkeintä on huolehtia itsestään, läheisistään, osaamisensa kehittämisesta ja taloudestaan. Ehkä jopa tässä järjestyksessä.

  • virkamiesten ja poliitikkojen esittelemien keinojen varaan ei työllistymistoiveitaan kannata rakentaa. Sitä kautta tarjoutuvia mahdollisuuksia kannattaa toki hyödyntää maksimiinsa asti. Sillä he istuvat niiden rahojen päällä, joiden varaan voivat innovatiivisimmat, ahkerimmat, härskeimmät ehkä jotain rakentaa. Mutta vain omaan arvioonsa tulevasta ja siinä olevista mahdollisuuksista kannatta luottaa. Ja yliaktivoida itsensä löytämään laillisia tapoja, joilla turvata toimeentulonsa jatkossa. Sen ei välttämättä tarvitse olla työ toisen palveluksessa.

  • Olemme hyvää vauhtia (valitan kielikuvaa) siirtymässä massatyöttömyyteen. On lähes varmaa, että se ei hellitä ainakaan vuoteen. Toivottavasti edes silloin. Se tarkoittaa, että maassa taas kerran on valtava määrä osaamista vapaana kenen tahansa hyödynnettäväksi. Nyt jos koskaan kannattaisi taas heittäytyä terveellä tavalla itsekkääksi. Kannattaisi alkaa kerätä ympärilleen eri alojen erilaisia osaajia tavoitteena työllistyä, käyttämällä hyväksi kaikkien yhteistä osaamista. Mutta virkamiehet ja etujärjestöt kannattaa pitää kaukana, yhteistyöorganisaatioina.

  • Edellisen kerran kokemuksiin viitaten, parhaiten tuntuivat työllistyvän henkilöt, joilla oli joustavuuden kykyä. Henkilöt, jotka pyrkivät kaikin mahdollisin keinoin ylläpitämään ja kehittämään verkostojaan, jotka hyväksyivät ajatuksen siitä, että vanhalle alalle, aiemmankaltaisiin tehtäviin ei välttämättä enää ollut paluuta. Henkilöt, jotka olivat halukkaita tutustumaan hulluihinkin ideoihin ennen kannanottoa. Henkilöt, jotka, ehkä yllättäen olivat myös valmiita auttamaan muita. Jotka antoivat paljon, mutta saivat ehkä vieläkin edemmän.Yhdestä kyllä varoittaisin. Varsinkaan silloin, kun työtä ei juurikaan ole tarjolla, siitä ei kannata ruveta toisten samassa tilanteessa olevian kanssa tappelemaan. Todennäköisesti kaikki tappelijat jäävät paitsi. Tiukkoina ja ankarina aikoin yhteistyö, yhteisöllisyys on parempi jatkuvuuden turva kuin itsekäs, muista piittaamaton tai vielä pahemmin, muita haittaava oman edun tavoittelu.

PS.

Maankuulu työttömyydentappaja Matti Vanhanen voi varmaankin, edes näin kriisin kunniaksi, hienosäätää hallituksensa ohjelmaa ja tavoitteita. Tavoitteeksi se voisi ottaa nykyisen työttömyyden puolittamisen ennen hallituskautensa päättymistä.

20 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

"virkamiesten ja poliitikkojen esittelemien keinojen varaan ei työllistymistoiveitaan kannata rakentaa. Sitä kautta tarjoutuvia mahdollisuuksia kannattaa toki hyödyntää"

Lisätään tähän konkreettinen neuvo.
Koska rahansaanti edellyttää raportointia, tee raporteista ja perusteluista mahtavaa jargonia, sivityssanoja, erikoistermejä ja lähes pilviä hipovaa fantasiaa. Näin lumoat byrokraatin ja raha on mahdollista saada. Älä yksinkertaista tai kansanomaista anomustasi tai raporttiasi - se ei tuo tarvitsemaasi rahaa.
Neuvo on validi ja kokeiltu. Menestyksellisimmin sitä 1990-luvulla käyttivät korkeakoulut ja konsultit.
Onnea! Mahdollisuutesi ovat hieman paremmat kuin lottovoittoon.

kirkkovene kirjoitti...

Pitkälinjalainen, pitkästä aikaa

Konkreettinen neuvosi on todella asiaa. Ainoa tapa, puoluejäsenkirjan tai virkamiesstatuksen lisäksi, joka voi tuoda rahaa mahdolliselle hankkeellesi.

Hieno lisäys.

Helge V. Keitel kirjoitti...

hakki47, massatyöttömyys ei taatusti hellitä vuoteen. Se tiedetään hallituksessa ja yrityksessä. Matka kohti pohjaa on vasta aluillaan. Vuoden kuluttua tiedetään, miten paljon lisää narua tarvitaan, että kaikki putoavat saadaan turvallisesti kaivannon pohjalle.

Sinne voidaan sitten heitellä sosiaalista soppaa ja muuta soopaa ihmisten terapoimiseksi. Luin tänään, että ns. työllisyyskoulutukseen eli työttömien päiväkerhotoimintaan on mennyt puoli miljardia rahaa - olikohan tänä vuonna. Siellä opetetaan kuulema työnhakua ja CV:n kirjoittamista. Tuskinpa tutorit tietävät, minne ne CV:t pitää lähettää.

Viime kerralla, kun Esko Aho oli puikoissa, ihmisten annettiin pudota vapaasti kaivannon pohjalle. Tällä kertaa käytetään käänteistä herrahissiä ja siksi porukat pysyvät suhteellisen rauhallisina. Mitä nyt pientä ampumista toreilla.

Kuvitellaan, että se kuoppa, jonne jengi lasketaan on tuhannen metrin syvyinen. Kun sieltä sitten jokainen yksitellen lähtee kiipeilemään jyrkkää seinämää pitkin ylös kohti aurinkoa. Siinä toteutuvat kaikki vapaan yrittäjyyden vaiheet. Monet tipahtavat tietenkin monta kertaa kuilun pohjalla ruokailevien päälle.

Tällä kertaa vahvaa governementtiä on siksi aikaa, että porukat saadaan pohjalle. Sen jälkeen velka on syöty monta kertaa ja kuilun pohjalta kerätään jopa TV-maksu, vaikka eivät telkkaria katsoisikaan

Elämä on!

mallipoisto kirjoitti...

Voisiko tuon enää paremmin sanoa kuin sinä sanoit?

...

hakki47 kirjoitti...

Helge

Mielestäni suomalaiset ovat äärimmäisen rauhallista porukkaa. Eikä tämä ole todellakaan tarkoitettu ylistykseksi. Me suomalaiset olemme niin rauhallisia, että se lähentelee flegmaattisuutta, piittaamattomuutta. Itselleni syntyy aina mielikuva uunin pankolla kylkeä kääntävästä Ryysyrannan Joosepista (vast.) Suomi Filmin elokuvasta vuodelta 1 tai 2 jälkeen syntiinlankeemuksen.

Sitä paitsi; ei meillä ole vahvaa governementtiä. Eihän meillä ole edes hallintoa. Meillä on rauhallinen, flegmaattinen kansa, joka on liian paljon jo kestänyt. Meillä on poikkeuksellisen kevyin poliittisin eväin varustettu hallitus, joka pysyy pystyssä vain siksi, että meillä on rauhallinen, flegmaattinen kansa, joka ei vaan välitä. Kaikkeen kun tottuu.

Ja aivan varmaan pohjalle myös joudutaan, ellei koulutettu väestömme herää ja ala jotain tehdä oman tulevaisuutensa ja lastensa tulevaisuuden eteen. Enkä koulutetulla todellakaan tarkoita yksinomaan käsitteellistä koulutusta. Koulutettuja ovat osaajat joilla on kokemusta.

Sillä tekemistä elämä on.

PS.

Ei ole TYPO-koulutuksen sisältö juurikaan muuttunut, vaikka Kepu on antanut osaavimman poikansa.... eli ei  Pekkarisenkaan myötä.Siinä meille visioita.

hakki47 kirjoitti...

mallipoisto

jos kommenttisi oli minulle tarkoitettu, kiitän. Mutta monella muulla sen ajan työttömänä läpikäyneellä on aivan omanlaisensa kertomus. Ja usein opetuksetkin saattaisivat olla konkreettisempia ja tehokkaampia. Ongelmana on ilmeisesti joka piittaamattomuus tai häveliäisyys. Sääli. Sehän tarkoittaa, että emme ole halukkaita siihen, että muut oppisivat omasta epäonnestamme ja yrittämisestämme.

Vox Populi kirjoitti...

No ovatpa taas kiroavat Kullervot katselleet kristallipallojaan !

Synkkä vuoropuhelu tukeutuu siihen ehdottomuuteen, että kun on puoli vuotta mennyt huonosti, niin kyllä sama jatkuu vuoden, kaksi, tai useammankin. Jatkuvuuden laki määräisi näin vastaansanomattomasti kohtalomme !! Mutta ! Jatkuvuuden laki on voimassa vain, kun mikään ulkopuolinen voima ei vaikuta jatkuvuuden tilaan..

Ulkopuolista voimaa on toki tarjolla. Miljardielvytyksetkin mm. Ja ennen kaikkea meidän kaikkien oma-aivoisesti ajattelevien henkinen vastavoima, jolla kollektiivinen aivokuolema voidaan välttää.

Ymmärrän kyllä sen, etteivät yksittäiset innovaattorit mitään sille mahda, että miljoonat pakokauhuiset silmäparit katsovat tyhjyyteen. Mutta omasta itsestä on hyvä aloittaa.

Kun huomaamme olevamme kuin pysäytetyn zombi-elokuvan eloonjääneitä ihmisiä, meille tarjoutuu yhä valinnan mahdollisuus !

juhamatti kirjoitti...

Kommenttina aiheeseen,ja omakohtaiseen kokemukseen 90- luvun työttömyysaikaan liittyen pelkään edessä olevien aikojen olevan totaalisesti pahempia kuin silloin. Viitaten lukuisiin aihetta sivuaviin
kommentteihini reaalitaloudessa ei valitettavasti ole näkyvissä mitään positiivisia singnaaleja, pörssikurssien keinotekoiset mihinkään faktaan perustumattomat nousupyrähdykset eivät anna aihetta
julistaa nousun alkaneen.

Nyt näyttää siltä, että todellinen ongelmien vyöry on kaatumassa päällemme. Kokonaisia maakuntia esim. Kymenlaakso, on sotilastermein pian menetetty, kuntien velkaantuminen räjähtää täysin käsiin.
Työttömyys perinteisillä, aikaisemmin hyvin työllistäneillä teollisuusaloilla on kiihtyvällä vauhdilla kasvussa. Kuntien on pakko korottaa rajusti verojaan voidakseen selvitä Valtion niille hyvinä aikoina määräämistä velvoitteista. Vientiteollisuuden sukelluksen jälkeen ollaan vasta siirtymässä tilanteeseen jolloin palvelualat alkavat kokea tilausten pudotuksen, mainosala on jo nyt lamassa. Muut seuraavat viiveellä perässä.

Nyt kuljetaan täysin 90- luvun laman jalanjälkiä, vaikka meille tietenkin muuta esitetään. Täytyy muistaa, että silloinen lama oli vain ja ainoastaan kotikutoinen, nyt ollaan maailmanlaajuisessa suossa.

Kehoitan kyllä kaikkia pysähtymään ja kohdallaan miettimään jopa pula-ajan mahdollisuutta, ja miten selvitä jos todellinen puute kohtaa, eivätkä yhteiskunnan turvaverkot pidäkään. Missään pohjois-
maisessa hyvinvointiyhteiskunnassa emme ole aikoihin eläneet.

Jo vain kirjoitti...

Ryhdymme golfaamaan kaikin.

Alkuvälineet, kuten muistamme olivat pallona reisiluun pää juutalaislihakauppiaalta ja mailana säle repäistynä Nykin takamaan arvonnousua odottavan hylkypellon aidasta.

Näin aikoina 1920 ja sitten palkkaamme Caddyn
( mailapojan ) perheestä jolla menee heikoiten.

Jo vain kirjoitti...

No, mutta Helge von Keitel, et ole enää ajassa kiinni sillä ennenkin, Curriculum Vitae ja sen opettaminen elätti vain opettajansa.

"Siellä opetetaan kuulema työnhakua ja CV:n kirjoittamista. Tuskinpa tutorit tietävät, minne ne CV:t pitää lähettää."

Nyt pitää kysyä kuin Kauppalehti jo kysyi, kuka niitä Cveita nyt lukee..

Sillä pitäsi nyt lomauttaa 2/3 metsäinsinööreistä ja metsänhoitajista, 4/5 agronomeista.. supistaa koulutusta ja lisätä alalla kaikille näille koutukseen jo otetuille vuoden pakollinen ja käytännöllinen klapinteon ja vihannespalstan
perustamisen kurssi..

Tämä on vakavampaa ja kestää maailman tappiin toisin kuin Ahon aikaan.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Tiedä nyt noista kristallipalloista. Enkä minä todellakaan kuulu niihin, jotka heittäytyvät selälleen, repivät vaatteensa, sirottelevat tuhkaa päällensä ja jäävät odottamaan tuhoaan. Heitäkin on kyllä uskomattoman paljon.

Ei vaikeuksiin varautuminen ja vaikeuksien ennakoiminen tarkoita todellakaan negatiivisuutta. Mutta toivoisin kyllä olevani ennemminkin Paasikiveläinen kuin Matti Vanhasen tai Jyrki Kataisen sielunkumppani. Mieluummin "Kaiken viisaudean alku on tosiasiain tunnustaminen" kuin "pää pensaassa kaiken iän". Turha sitä on kuvittelemalla yrittää ylläpitää tapahtumien vastaista lapsenuskoaankaan. Tippuu vaan turhan korkealta, ja turhan monta kertaa. "Some of us never learn."

Konkreettisiin, kehittäviin toimiin on huomattavasti helpompi ryhtyä jos tietää mitä on vastassa.

Vain Zombie ei näe mittään.

hakki47 kirjoitti...

juhamatti

Taidatpa kuulua samaan Zombie-heimoon. :-)

"Huvittavinta" on se, että 1990 syksyn romahdus oli määrätyssä mielessä ennakoitavissa 1989 revalvaation seurauksena ja Voxin kuvaamasta toiveajattelusta, joita poliitikkomme erityisesti Koivisto ja Sorsa sekä Suomen Pankin Kullberg ylläpitivät viimeistään ECU-liitännästä lähtien. Olen valmis toki myöntämään, että Ahon ja Viinasen vastuu on vähäisempi.

Mutta väittävät ns. päättäjien jotain niistä ajoista oppineen. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

"Kehoitan kyllä kaikkia pysähtymään ja kohdallaan miettimään jopa pula-ajan mahdollisuutta, ja miten selvitä jos todellinen puute kohtaa, eivätkä yhteiskunnan turvaverkot pidäkään." Ihan hyvä ohje.

hakki47 kirjoitti...

Jo vain

Golf on hyvä harrasteurheilu. Taitaa olla yksi niistä harvoista, jota perhe voi oikeesti pelata yhdessä.

Huomaan caddy-valinnassasi, että syvällä sisimmässäsi sinussa sittenkin asuu pieni ihminen. Siitä on hyvä jatkaa. Mutta pidä huolta, että sinulla on millä maksaa. Perintätoimet kun pula-aikana myös koventuvat. Jopa Caddy-maksujen osalta.

"Tämä on vakavampaa ja kestää maailman tappiin toisin kuin Ahon aikaan." Toivottavasti olet väärässä.

Jo vain kirjoitti...

Sosiaalinen aspekti - todella hauskuudesta tinkimättä.

Caddy löytyy alkujaan F. Scott Fitzgeraldin novelleista, Winter Dreams ja taitaapa vastaava olla myös Singerin tuotannossa.

Tätä tutkimustulosta et tainnut tietää mutta varo kuitenkin sen levittämistä.

Tukitason leikkautuessa Suomessa yli puolet kaupunkien lähellä olevista palkka - ja virka - aatelin omistamista pelloista putoaa odottamaan arvonnousua.

Pallot ja mailat myydään Lidl kejussa, sillä reisiluun päitä ei riitä kaikille taajamien golfareille.

hakki47 kirjoitti...

jo vain

Minä taas tapasin ensimmäisen sellaisen ilmeisesti 50-luvun alussa, Talissa.

Niin, ja vaikka hevosenpitoa ei erillisesti tuetakaan saadaan sieltä lisää kaavoittamatonta raakamaata. Sekä kaupungeista että niiden kupeista.

Palloja ja mailoja kannattaa kyllä ensin käydä kyselemässä a) paikkakunnan kirppareilta tai b) romuliikkeestä c) hermoraunioilta naapureiltaan, joiden tietää pelanneen tai vaikka d) ongelmajätelaitokselta. Työllisyyden ja elinkeinotoiminnan tukemiseksi kolmen kopla - Pekkarinen, Lehtomäki, Anttila - tekee päätöksen, että pallot ja bägit ovat ongelmajätettä, joka on asianmukaisesti hävitettävä ongelmajätelaitoksessa.

hakki 47 kirjoitti...

Eipä ollut eilinen arvaukseni kovin metsässä kun oletin, että oikeasti työttömien määrä on lähempänä 400 000 kuin 300 000, vaikka virallisesti työttömiä on kuulemma 233 000. Pidin aikoinaan todellisena työttömyyslukuna (inhorealisti kun joissain asioissa kuulemma olen) työvoimatoimistojen ilmoituksiin perustuvia työttömien työnhakijoiden lukua korjattuna siten, että lukuun lisätään työvoimapoliittisin toimenpitein työllistetyt (typo-koulutuksessa, työharjoittelussa, työllistämistuin työllistetyt jne.) ja työttömyyseläkkeelle siirtyneet.

Nyt nuo luvut ovat 251 700 + 85 200 + 49 300 eli todellisesti työttömiä on yhteensä 386 200 ja todellinen työttömyysprosentti, jonka kerrottiin olevan 8,8 onkin 14,9.

Huhtikuun Työllisyyskatsauksen julkaiseman käppyrän alku näyttää aivan samalta kuin vastaava vuonna 1991.

Vox Populi kirjoitti...

Hakki ja kumppanit !
Pessimismistä on kaiketi tulossa valtionuskonto !?

Paasikiven viisaus piti sisällään ajatuksen siitä, että olisi jotenkin tiedossa, mitä ne tosiasiat ovat, jotka pitää tunnustaa. Nyt ei sellaista ennustajaeukkoa löydy, joka voisi lätkäistä pöytään näitä tosiasioita, tulevaisuudesta. Ihmisten tekosista ! Biosfäärin kehittyneimpien aivojen tuotoksista !!

Jos todella olisi niin, että meidän kaikkien tulisi vain itkuvirsiä veisaten ja tuhkaa päällemme ripotellen odotella vedenpaisumusta tai mustaa surmaa, niin kyllä meidän odotuksemme lopulta toteutuisivatkin ! Tai nälkään kuolisimme !

Depressio on mielen sairaus, jota poteva tuntee toivottomuutta, ja jolle kaikki on ylivoimaista. Itsestäänkään ei jaksa huolehtia, puhumattakaan läheisistään. Vaatteita tai ruokaakaan ei enää kannata hankkia, kun kohta kuitenkin kuolisi. Vuoteesta ei jaksa nousta. Kaikki on turhuuksien turhuutta. Itsemurha voisi olla ainoa ratkaisu. Mutta sitäkään ei millään jaksaisi tehdä !

Vanhassa tarinassa kaksi vanhaapiikaa laahusti metsäpolkua janoisina ja väsyneinä. Saapuivat vihdoin lähteelle. Toinen virkkoi: " Tule vetonen suuhun ! ". Toinen siihen: " Viel sie kehtaat haastaakii ..." .

hakki47 kirjoitti...

Vox

Vara on viisautta, ei vahingon enne. Tosiasioitten hyväksyminen ei tarkoita passiivisuutta. Kun tiedät missä olet, et ole eksyksissä. Voit helpommin löytää tiesi perille.

Da_Kyy kirjoitti...

Hakki47, pidin kyynisestä mutta inhimillisestä ja toivoa herättävästä tyylistäsi. Viime laman aikana olin itse aloittelemassa lukiota, joten siitä ei jäänyt mitään käteen varsinkaan, kun työttömyys ei kohdannut lähipiiriäni. Tällä kertaa ei ehkä käy sitten yhtä hyvin.

hakki47 kirjoitti...

Da-Kyy

Toivotaan, että käy. Mutta itse siihen voi vaikuttaa aika rajallisesti. Siihenkin kannattaa toki panostaa. Ei se yksinomaan korkeammassa käressä välttämättä aina ole.

Kiitti kiitoksista. Se on tosi harvinaista herkkua.