keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Käännetään uhka mahdollisuudeksi

Jotenkin ajatus siitä, että satelliittipaikannus - vanha kunnon GPS - poistuisi panee ymmälleen. Lyö tyhjää. Onko se mahdollista? Mitä siitä seuraisi?

Mahdollista se ilmeisesti on. Guardiania lainaava Taloussanomat kertoo, että USAn ilmavoimien rahat eivät ole riittäneet ylläpitämään satelliittien verkkoa. Jo muutaman vuoden kuluttua alkavat ensimmäiset nuukahtaa. Ja ellei uusia viedä tilalle tulee ensin ajallisia, sitten paikallisia sitten kumpiakin puutteita. Lopulta se vain poistuu käytöstä. Siis ellei mitään tehdä.

GPS-järjestelmän olemassaolo perustuu lähtökohdiltaan sotilaallisiin tarpeisiin. Ei siis ihme, että Venäjä, Intia ja Kiina ovat kehittäneet omat satelliittipaikannusjärjestelmänsä, joita ollaan parhaillaan laajentamassa. Ja taitaa EUkin edelleen olla kiinnostunut. Mutta kokonainen järjestelmä sen luominen ja ylläpitäminen ei ole halpaa. Puhumattakaan kustannuksista jotka syntyvät 4 – 5 päällekkäisestä järjestelmästä.

Syntymänsä jälkeen, näin uskaltaisin  väittää GPSästä hyötyvät enemmän siviilit kuin sotilaat. Siitä huolimatta, että haitat sotilaiden osalta konkretisoituvat menetettyinä ihmishenkinä. Paikkatieto on jo sellaisenaan varmaan yksi kasvavimmista toimialoista. Logistiikka kokonaisuudessaan sen varassa. Maanmittaus, ilmailu, liikenneturvallisuus.... lista on loputon. Mitä sitten tehdään?

Käännetäänpä uhka mahdollisuudeksi. Olisiko tässä konkreettinen tapa saada supervallat ja tulevat supervallat integroitumaan entistä paremmin toisiinsa. Olisiko yhteistyön paikka? Johan jenkit lennättävät venäläisiä ja muitakin, niin venäläisetkin, miksei sitten samalla yhteisessä projektissa voisi olla kehittäjinä ja maksajina myös kiinalaisia, intialaisia, japanilaisia jne. jne.

Mutta kuka tekisi aloitteen?

7 kommenttia:

jousimies kirjoitti...

Tai siten ovat kaikessa hiljaisuudessa vaihtamassa systeemiä ja jättävät vanhan paskan siviilien ongelmaksi.

kirkkovene kirjoitti...

Archer

Positiivinen asenteesi ja idealismisi hehku suorastaan häikäisevät. :-)

jousimies kirjoitti...

Ei kun oikeesti. Tietyissä paikoissa joissa kansalliset hyvää tekevät tahot toimivat GPS saattaa yllättää kekseliäisyydellään. Meinaan mikäli toimii. Eräskin jamppa kertoi, että oli ihmetellyt miten paikannin ilmoiti sijainniksi itsepäisesti 50km eri paikkaan vaikka tiesi hyvin leirinsä sijainnin.

Voi olla, että tulee kansallisesti pakottavia tarpeita saada yhteiset sateliittitoiminnot. Lähinnä tarpeet tulevat logistiikan, turvallisuuden (ei sotilaallinen) ja maanmittauksen kannalta. Nythän jotkut laitevalmistajat ovat varautuneet päivittämään ohjelmistojaan mikäli systeemit muuttuvat.

Toisaalta, kun ajattelee miten hyvät satelliittikamerat seuraavat liikkeitä maapallolla voidaan liikkumista seurata muutenkin kuin GPS:n avulla.

Seniorikonsultti kirjoitti...

Ehkä tähänkin ongelmaan ratkaisu löytyy normaalin markkinatalouden keinoin. Paikannuksen tarve on jo nyt niin valtava siviilikäytössä, että siitä varmasti ollaan valmiita maksamaan kunnon hintaa, jolloin asialle löytyy kaupallinen ratkaisu. Tilanne on hiukan sama kuin internetin kanssa. Julkisista tarpeista lähtenyt ilmaispalvelu on tullut tiensä päähän ja jatkossa palvelujen on oltava maksullisia kaupallisia sovelluksia.

hakki47 kirjoitti...

Archer ja Seniorikonsultti

Ei minulla mitään kaupallisia ratkaisuja vastaan ole. Kannatan julkisen sektorin tarjoamien palveluiden maksimaalista ulkoistamista yksityiselle sektorille, aina kun se voidaan tehdä tavalla, joka hyödyttää kansalaisia ja yhteiskuntia pitkällä aikavälillä. Mutta toisaalta olen tykästynyt kuluttajalle tarjottavien maksuttomien palveluiden filosofiaan. Ja asiakkaan kannalta toiminnalliseen vaivattomuuteen.

Eiköhän jätettäisi tässä asiassa tämän asian osalta kaupankäynti valtioiden väliseksi? Edistettäisi ehkä samalla maailmanrauhaa? Tai ainakin korotettaisi sotaan ryhtymisen kynnystä.

Seniorikonsultti kirjoitti...

hakki47

Ihailtavaa, että vielä tuolla elämänkokemuksella jaksat uskoa hyvän voittoon tässä maailmassa. Kyllä ne kaupalliset pyrkimykset vaikuttavat valtioidenkin välillä ja mikä ikävämpää, valtapyrkimykset varsinkin.

hakki47 kirjoitti...

Seniorikonsultti

Juu. Jotkut meistä ei kuulemma aikuisiksi kasva ollenkaan. ;-) Talous-politiikka-sota = yhteiskunnan kolme keskeistä puolta. Sama ominaisuus kolmelta eri kannalta tarkasteltuna.