torstai 16. joulukuuta 2010

Toimiiko markkina myös ostajan ehdoin?

 


Markkinoiden huono toimivuus ei Suomessa aina välttämättä edellytä Hyvä Veli-verkostoja, ei Maan Tapaa, ei explisiittisiä kartelleja, ei "mittatilaus"lainsäädäntöä eikä poliittisia kytköksiä. Suomessa on suuri joukko toimialoja, joissa kysynnän ja tarjonnan lait, eli markkinat eivät toimi tehokkaasti. Esimerkkeinä voisi esittää esimerkiksi seuraavat.


 


Parhaat toimialat 2009


































































 

Kasvu, %



Sipo, %



1. Kiinteistönvälitys



17,5



59,9



2. Kiinteistöjen isännöinti



13,1



36,2



3. Kirjanpito- ja tilinpäätöspalvelut



5,6



36,0



4. Eläinlääkintäpalvelut



5,6



31,8



5. Lääkäriasemat, yksityislääkärit ja erikoislääkäripalvelut



9,8



23,7



6. Muut sosiaalihuollon laitospalvelut



6,9



22,5



7. Vanhusten ja vammaisten asumispalvelut



12,7



20,6



8. Hammaslääkäripalvelut



4,6



25,0



9. Asianajotoimistot



2,8



40,3



10. Elintarvikkeiden, juomien ja tupakan erikoismyymälät



3,3



28,8



Lähde: Balance Consulting


   

Lue vuoden 2009 parhaista ja huonoimmista toimialoista lisää 15.12. Kauppalehdestä.


Kun hullu ei ole se joka rahaa vaatii ja pyytää, vaan se joka maksaa olisi varmaan syytä miettiä mikä yhdistää niitä, jotka maksavat? Miksi hinnat eivät jousta?


Olisiko syynä se, että ostajilla ei ole ammattitaitoa asiassa nimeksikään? Vaiko se, että alat saavat pitkälti itse määritellä toimintatapansa, ei yksittäisillä maksajilla ole mahdollisutta taistella koko alan implisiittistä kartellia vastaan? Mikä on imagon ja/tai brändin merkitys?


Vaiko parhaimmuuden virheelliset mittaustavat?


 

11 kommenttia:

Tobe kirjoitti...

Pienessä maassa ei synny tervettä kilpailua.Kaikki ovat melkein automaattisesti osa kartellia ...kartellia ilman kartellisopimusta.
Autokatsastus on tyyppiesimerkki.Siellä toki omistuskin keskittynyt.Meillä on kummallinen nousuautomaaatti.Joka vuosi kaikki hinnat nousevat.On kuitenkin iso kuva jossa jotkut alat hiipuvat ja kuihtuvat tai ainakin niissä tapahtuu verenkiertoa.
Markkinatalous ei ole ratkaisu kaikkeen.En kuitenkaan väheksy esim.LIDL vaikutusta kilpailijoihinsa.Paineen on tultava ulkoa.
Meillä on myös liian vakiintuneet toimitussuhteet joiden takana monenlaista epävirallista kytköstä.Kaikkialla muuallakin toki samaa, koska olemme vain ihmisiä.Noissa luvuissasi on muutamia itsestäänselvyyksiä joista pitää mainita.Jos Kiinteistönvalityksen ja Asianjajajien Sipo:t ovat tuota luokkaa niin se perustuu tietenkin todella pieneen alkupääoman tarpeeseen.
Olen edustanut itse toimialaa jossa luvut olivat vieläkin korkeampia.Nuo kasvuluvut lienevät jotain muuta kuin SIPO?
Kustannusvertailu? Kustannusten nousu?Vanhusten asumispalvelut sattuu silmään.Huimia lukuja.Nousivatko alan palkat vai kiinteistöjen ylläpitokulut vai mikä?Imago? Niin sehän tarkoittaa, että saa paremman katteen samasta tavarasta, koska kuluttajan silmissä se ei ole sama tavara.Helsgin Töölöön imago on parempi kuin Kannelmäen ja ihan syystä hinnoissa on Töölölisä.
Mikä on oikea hinta millekin jää markkinoiden ratkaistavaksi.Mitä enemmän on ihmisiä jotka pystyvät maksamaan sikahintoja asunnoista-sitä rasvaisempia niistä hinnoista tulee.Korjausliike tekisi hyvää itsekullekin säädylle.

hakki kirjoitti...

OrNot

"Paineen on tultava ulkoa." Näin varmasti.

Tulee mieleen muutama vuosi sitten Itä-Suomen kesämökkitonttien ja omakotitalojen hinnan nousut. Mikä lie ollut venäläisten vaikutus? En yhtään hämmästelisi, jos sama porukka osaltaan on ollut nostamassa sekä pääkaupungin arvokiinteistöjen että sijoitusasuntojen hinnannousuja, ja siten pienten asuntojen vuokria. Samoinko kiinteistövälittäjien kyky pitää kai edelleen kiinni %-pohjaisesta myyntipalkkiosta? Työmäärä ei ole ainakaan myymisen osalta muuttunut merkittävästi, mutta hintojen nousun myötä palkkiot ovat nousseet pilviin.

Asunto-osakeyhtiöitten ja niiden hallitusten vastuun myötä, ovat isännöintitoimistot saaneet oivan keinon lisätä tuotekehitystään ja laskutusmahdollisuuksiaan? Ja ilmeisesti he käyttävät keskeistä asemaansa hyväkseen täysin rinnoin. Kiitokset lienee osoitettava Arkadianmäelle.

Katsastus on varmasti paras osoitus politbyrokraattisen päätöksenteon kansalaisille aiheuttamasta kustannusrasituksesta. Hypätäänköhän vielä ojasta allikkoon jos katsastuksen edes jonkinasteinen siirto autokorjaamoille toteutuu? Pukkiko pääsee kaalimaan vartijaksi?

5 - 8 kohdat. Huh huh. Yleisemminkin otettuna kaikki alat joissa julkinen sektori tavalla tai toisella pääsee sorkkimaan, vielä lakien ja asetustoiminnan jälkeen, ovat omiaan nostamaan hintaa ja siten yritysten kannattavuutta. Virkamiehelle kun hinta on "no issue".

Tobe kirjoitti...

Tuo asunto esimerkki on ikuinen.Kun asuntoja vaan on liian vähän ja nekin aina väärässä paikassa kysynnän ja tarjonnan suhteen.
Ei Helsingin Kallio nyt ole mikään unelma kaupunginosa, mutta se on sellaiseksi saatu suurella julkisuudella ja jopa tv-sarjan pönkityksellä. Eihän se harmita jos on päässyt nauttimaan suhteettomista nousuista.Harvaa vain sellaista voi harrastaa.
Nyt hyödyt valuvat jobbareille ja välittäjille.Oman asunnon myyjä ei paljon hyödy jos ei samantien muuta vaikkapa Kuusankoskelle.
Vasemmisto ehdottaa kaikkeen valtion asuntotuotantoa.Kuka sen maksaa jää heiltäkin kertomatta.
Kaikessa kaameudessaan markkinatalous on toimivin malli.Saksassa on yksi helmi missä sen todella kokee.Berliinisssä asuntojen hinnat ovat ehkä 40% halvemmat kuin meillä.Vuokrat todella kohtuullisia.Niin edullisia ettei omistusasunto ole ykkösvaihtoehto.
Nyt sielläkin muutos meneillään.Pääkaupunkiin virtaa ostokykyistä porukkaa ja hinnat siis nousevat.
Joku hyötyy taas ja jollekin elämä muuttuu liian kalliiksi.Meillä tämä show pelattiin jo aikaa sitten.Asuntojen hinnat karkasivat tavallisilta palkansaajilta pääkaupungin kantakaupungissa.Nuo isännöintipalkkiot sun muut menoautomaatiot ovat vain osoitus syvälle juurtuneesta virkamiesmentaliteetista.Ei saa uutta vajaa pihalleeen tehdä ilman jotain instanssia tai lausuntoa josta menee joku maksu.Toivon kansalaisten joukolla aktiivisesti unohtavan liian byrokratian.Älkää edes kysykö.Tehkää. Energiaa tarvitaan muualla.Valittakoon virkamies jos jaksaa.

juhamatti kirjoitti...

Täyttä asiaa niin kirjoitus kuin kommentitkin. Toisin vielä framille isännöintiin
liittyvän kohta uudistettavan lain koskien remontteja, sekä niistä vaadittavia
ilmoituksia ja selvityksiä. Siitähän vasta uusi maksuautomaatti syntyykin.

Isännöintitoimistot ovat jo nyt repineet rasvaisia hintoja muka selvityksistä
koskien asunto-osakkaan suunnittelemaa kylppäriremonttia.
Luin jostain, että joku iäkkäämpi henkilö olisi vaihdattanut vuotavan hanansa
uuteen. Homma maksoi muutaman satasen. Lainkuuliaisena kansalaisena hän ilmoitti
isännöitsijätoimistoon suorittavansa kylpyhuoneessa korjaustöitä. Lasku selvityksistä
ja remonttiluvasta maksoi melkein tuhat euroa. En ollut uskoa moista vaan luulin
kyseessä olleen pilkkuvirhe, mutta näitä on kuulemma ollut jo vaikka kuinka paljon.

Sinänsä on hyvä, että märkätilojen saneerausta tarkasti valvotaan ja että työn-
suorittajalta vaaditaan täyttä ammattitaitoa, ettei niin yleistä " sutta" syntyisi.
Vuotovahinkojen korjaus on todella kallista.

Mutta kohtuus kaikessa, ahneudessakin.

hakki kirjoitti...

"Toivon kansalaisten joukolla aktiivisesti unohtavan liian byrokratian.Älkää edes kysykö.Tehkää. Energiaa tarvitaan muualla.Valittakoon virkamies jos jaksaa." Taidamme sittenkin olla sukulaissieluja.

Vaan mistä meitä riittävästi löytäisi? Kuten ennustat.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Miksi ihmeessä meidän pitää lailla säätää kaikki elämisen ehtomme? Onko terve maalais-, kaupunkilaisjärjen käyttö niin "so last season"? Vaikka PISA ja PIS-A ja ties mitkä muut rankinglistat todistavat meidän elävän korkeammin koulutetussa yhteiskunnassa kuin kukaan suomalainen meitä ennen?

Vai olisiko niin, että palveluyhteiskunnalla tarkoitetaan poliitikkojen kykyä muuttaa maksulliseksi kaikki se, mikä ennen on ollut maksutonta? Ja vain siksi, että BKT näyttäisi isompia lukuja?

juhamatti kirjoitti...

Niin, lakeja ja asetuksia syydetään sellaista vauhtia ettei kukaan perässä pysy.
Ilmeisesti todellinen tarkoitus kaiken inhimillisen toiminnan saattamiseksi lainalaiseksi on mahdollisuus myös kaiken sanktioimiseen, eli päästään sakottamaan
sitä onnetonta, joka ei juuri sitä ko.lain tai asetuksen voimassa olevaa pykälää tai
eduskunnan säätämää asetuksen poikkeusta, koskien sitä lakia, josta asetuksella on säädetty erikseen koskemaan juuri voimassa olevaa säädöstä ymmärrä sitä noudattaa,
vaan tekee niinkuin hyvä tulee. Hiukan karrikoiden.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Hiukan karrikoiden; vain puolueita edustaville kansanedustajille kaikki on sallittua. Jos joku laki sattuisi osoittautumaan rajoitteeksi, kansanedustajakaverit väsäävät kyllä pikavauhtia uuden lain.

TolpanPitäjä kirjoitti...

hakki, juhamatti

Tulin lukaisseeksi jostain että kyseessä olisi politiikan itsesyöttö kun lakeja ja säädöksiä tuupatan markkinoille pikavauhtia. Olisiko se ainoa motiivi?

TolpanPitäjä kirjoitti...

Todella törkeätä isännöintiä vanhuksia kohtaan!

TolpanPitäjä kirjoitti...

Omaiseni kuoli kesän helleaallossa, kalliissa hoitokodissa jossa lämpötila pysytteli yli 30-astetta. Hän oli nopeasti huonontunut lääkkeidensä määrästä. En pidä tilanteesta.