torstai 27. toukokuuta 2010

Nukkuvien puolueen hypetystä







Väite, jonka mukaan "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta" lienee osa YK:n ihmisoikeusjulistusta tai jotain vastaavaa yhtä juhlavaa, tehotonta mutta ah, niin viihdyttävää satua? Sen sijaan väite, että ”eduskunnan on nautittava hallituksen luottamusta” on osoitettu paikkansa pitäväksi monia kertoja mm. viimeisten kolmen vuoden aikana.


Tai ehkäpä sekin on vain osa kaupunkilegendaa? Ehkäpä sen pitäisikin kuulua ”kansanedustajien on nautittava päähallituspuolueiden luottamusta”? Puolueita edustavat kansanedustajat ainakin tietävät kenen ohjeita napin painamisessa kannattaa seurata, jos haluaa tulevaisuudessa vielä tässä puolueessa ehdolle asettua.


Viimeiset gallupit huhtikuun 2011 H-hetkeen esiteltiin eilen. Kepu tippuu, persut nousee, demarit polkee paikallaan. Hoh-hoijaa. Tästä tämä vaalihypetys vain nousee. Lupauksia annetaan oikealle ja vasemmalle ja pyritään kaikin keinoin välttämään virheitä. Se on hallituspuolueillekin helppoa. Ei edelleenkään tehdä mitään, jolla maan ja kansan tulevaisuus turvattaisi, ei tehdä enää virheitäkään.


Kansalaisen ”turvallisuutta” taas lisää tietoisuus siitä, että kaksi kolmesta suuresta on joka tapauksessa mukana. Kun niitten ideologinen pohja (kaikki mulle, heti, nyt) ei juurikaan toisistaan poikkea on kai herttasen yhdentekevää onko hallituksen penkkejä kuluttamassa punamulta, violetti tai turkoosi joukkio? Ei mikään tällaisen tossunkuluttajan kannalta kuitenkaan muutu. Ja jos niillä tuoleilla nyt yksi tai kaksi persua palkkaa nauttisi, ei sekään maata mullistaisi, ei itse asiassa mitään muuttaisi. Vaalien välillä meillä tunnetusti johtaa virkamiesten sekä lobbareiden kasaama hallitusohjelma. Tiedättehän, nykyajan Mooseksen kiveen hakatut Lain taulut.


Suurin pelko on kuitenkin nukkuvien puolueen kehittyminen. Siis niiden kaikkien, jotka joko ovat saaneet kyllikseen tästä ruokottomasta poliittisesta oman edun tavoittelusta tai jotka kuvittelevat, että äänestämättä jättäminen olisi jonkinlainen protesti. Sitähän se ei ole. Käyttämättömät äänet eivät ole tahdonilmaisu. Niitä ääniä kukaan ei edes laske. Ne ovat vähennyslaskun tulos. Äänioikeutetut - äänestäneet = äänestämättä jättäneet.


Nukkuvien puolue on demokratiamme suurin uhka. Ei silti, että meillä enää demokratiasta juurikaan voisi puhua. Politbyrokratia, poliittisten puolueitten eliitin ja korkeimpien virkamiesten vallastahan tässä on ollut kyse jo pitkään. Kansanvallan viimeinen relikki on oikeus saada äänestää. Ja silloinkin lähinnä puolueiden, eli puolue-eliitin tarjoamista vaihtoehdoista, sillä kun 3 % äänikynnys ja jo sovittu vihreä vaali- ja puoluerahoituslainsäädäntö astuu voimaan ainoastaan nykyisiin eduskuntapuolueiisiin kulluvilla on käytännössä mahdollisuus tulla valittua.





Mutta vielä on äänestäjälle olemassa laeissa ja asetuksissa porsaanreikä. Sitä kannattaa käyttää kun vielä voi. Ennen kuin Tarasti ja Brax senkin kieltävät. Itse asiassa ammattilaisten toimivaksi ja tehokkaaksi todistama.


Kuka tahansa voi jättää vaalilipun, joka on pakko hylätä.


Tänä keväänä sitä mahdollisuutta käytti näyttävästi muistaakseni noin 40 kansanedustajaa puhemiestä valittaessa.


Se oli laillinen todellinen protesti .


Ja väittäisinpä, että se oli Saulille viimeinen pisara. Ei edellisissä vaaleissa yli 60.000 ääntä saanut puolueensa entinen puheenjohtaja muuten saman tien ilmoittaisi nykyiselle puoluejohdolle, ettei enää edes ehdokkaaksi vaaleissa asetu.


Se on ainoa tehokas protesti, laillinen täsmätapa osoittaa puolueille, etteivät ne nauti kansalaisten luottamusta.




PS.


Siksi muistan seuraavallakin kerralla käydä äänestämässä ja kirjoitan lippuun JOKU MUU.


 


PPS.


JOKU MUUn tukiryhmässä on vielä tilaa.


 


 


 


 

12 kommenttia:

-L- kirjoitti...

Mitä eroa sillä on konkreettisesti äänestämättä jättämiseen? Eihän sitä kukaan muu lue kuin ääntenlaskijat (jotka ovat usein ehdokkaita eduskuntavaaleissakin, siitä kun tienaa espoossakin 300-400€ kahdessa illassa ja alle 8h duunilla, ei ihme ettei siihen hommaan sattumalta ihmisiä valita, kokemusta on)

Itse en äänestä, enää. Ja kun äänestin niin kävin kaverille äänen sisään heittämässä. Demokratia tai ei kenelläkään ei ole oikeutta minun vapauteen tai omaisuuteen ja koska kukaan tapaamistani ehdokkaista ei ollut samaa mieltä mitäpä sitä suotta äänestämään itselleen omistajaa. Mises, Rothbard, Rand, Hayek

hakki kirjoitti...

L

Ilmeisesti et tutustunut artikkelin 2. linkin perusteluihin.

Ainoa mitä ehdokkaat pelkäävät on, etteivät saa riittävästi ääniä tullakseen valituiksi. Ainoa mitä puolueet pelkäävät on, että merkittävä osa äänioikeutetuista ilmaisee kiistattoman selkeästi, etteivät puolueet ja niiden johtajat nauti äänestäjien luottamusta. Ja ainoa kiistattoman selkeä tapa on käydä äänestämässä ja jättää äänestyslippu, joka on hylättävä. Se on lisäksi ainoa tapa saada menetetty demokratiamme palautettua.

"mitäpä sitä suotta äänestämään itselleen omistajaa" siinäpä se. Me emme kuitenkaan ole äänestämässä itsellemme omistajaa, puolue-eliitin päinvastaisista käsityksistä huolimatta, vaan valitsemassa edustajaksemme yleisten ja yhteisten asioittemme hoitajia. Sellaisia, jotka vastaavat meille.

-L- kirjoitti...

Joo, my bad. Tossa linkin 2 lopussa on kyllä ihan hyvä selitys. Itse ajattelin vain lyhyttä sihtiä kun vastasin.

Hyvä pointti. Sen 1-2% hylättyjä voi aina selittaa vitsi/ Aku ankka äänillä, mutta 10-20% alkaisi olla jo todella noloa hallitukselle, mutta hyvänä pointtina olisi ettei siitä kyllä oppositiokaan pääsisi hallitusta haukkumaan.

Olisin melkein valmis kamppanijoimaan Jonkun muun puolesta.

hakki kirjoitti...

L

Jos muutosta halua, tai vastuuta Suomesta ja suomalaisista kannat, mitä muuta voit tehdä? Sitä paitsi, kyseessä ei olisi nolo juttu. Ei edes hallitukselle. Kyseessä olisi katastrofi puolueiden kaikkivoipaisuus kuvitelmille.

JOKU MUUn tukiryhmässä on vielä tilaa.

tobe kirjoitti...

Mielenkiintoista.Nyt vasta luin jutun huolella.Onko Sauli Niinistö jo valinnut huomaamattaan Joku Muu-liikkeen? Niin on syytä uskoa.
Olisihan se mielenkiintoista demokratian kannalta, kun kansanedustajat valittaisiin alle 50% äänestäjäkunnalla.
Voisi jo kysyä:"Missä se kansa luuraa?"

hakki 47 kirjoitti...

OrNot

Kysyt "Missä se kansa luuraa?" Vastaan; on piilossa yrittelijäitä broilereita. Tuo 50 % on ainakin jälleen kerran lähempänä kuin aiemmin. Ellei riittävä määrä kansalaisia herää äänestämään JOKU MUUta. Eikö olisikin riemastuttavaa, jos huhtikuussa 2011 äänestystulosta tiedotettaessa todettaisi:

äänestäneitä 70 % äänioikeutetuista joista hylättyjä 15 %-yksikköä.

JOKU MUU on aina valmis hyväksymään Sauli Niinistön tukiryhmäänsä.

tobe kirjoitti...

Kamreeri on liian tosikko JokuMuu leikkeihin.

hakki 47 kirjoitti...

OrNot

JOKU MUU ei ole leikki. Se on enää ainoa mahdollisuus. Sen havaitsisi erityisesti analyyttinen tosikko.

tobe kirjoitti...

Oikeassa olet, mutta minuakin vaivaa sama uskon ja epäuskon välinen dialogi.Haluan uskoa hyvää, mutta kun näin Jungnerin "wiisauksia" televiisiosta päädyin samaan tuskaiseen toteamukseen.Mies on pragmaatikko, joka on kiinnostunut vain omasta äänestään ja vallasta.Innonluoja varmaan, mutta eipä into riitä kun reaalimaailma vaatii ratkaisuja jossa omille äänestäjille pitää näyttää pysyvästi ovea.Julkisen puolen reilut leikkaukset odottavat Mikaeliakin kun valtansa saa.Toisaalta hän ei ole siitä kiinnostunut, koska vain julkikuva ratkaisee.Tää on demarienkin osalta viimeinen taisto....Olen miettinyt myös sitä, miten ohjeistaisit JOKU MUU äänestäjää toimimaan.Riittääkö Joku Muu uurnaan, vai pitäisikö aiheesta olla selkeää kampanjointia, jossa näytetään ettei pelkkä kirkkopaatti tai akuankan rekisterinumero riitä.Selkeä tapa kirjoittaa joku muu.Mieleenpainuvampi kuin pelkkä teksti.Pelkkä teksti häviää jopa piirakankuvalle.

hakki 47 kirjoitti...

OrNot

Riittää kun hylättävät äänet saavat massiivisen vaalivoiton. Se mitä lipussa on, eihän sillä ole merkitystä kun siinä ei ole numeroita. Hylätty mikä hylätty.

Kampanjoinnin yksityiskohdat löytyvät täältä. Siis linkkeineen.
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10241/erkki-toivanen-lontoo-britannia

Mutta kun KL on vain hyvin rajallisen piirin tavoittava väline, välineet jossa JOKU MUU esiintyy ja joiden lukijakunnasta muita tukiryhmän jäseniä haetaan kannattaisi varmaan jakaa itse kunkin mieltymysten mukaan?

äänivyöry kirjoitti...

Tyhjä äänestyslippu kuvaa kyllä aivan jotain muuta kuin mitä olette tuoneet esille. Sehän osoittaa maailmalle, että Suomessa menee niin hyvin, ettei siellä haluta muutosta. Äänestämättä jättäminen anta aivan saman kuvan. Vaikka 30% äänestäisi kirkkovenettä todetaan vaan niin paljon hylättyjä ääniä.
Ajatelkaas, jos äänestysvilkkaus jää alhaiseksi, kuinka helppoa vanhojen konnien on päästä taas läpi. Omat uskolliset pysyvät ruodussa. Aivan saman tekevää saako joku vanha ketku 2000 tai 200 ääntä kunhan läpi menee. Kyllähän politiikoilla on hauskaa, jos äänestysprosentti jää vaikka 60 ja samat henkilöt kuin ennenkin istuvat meitä edustamassa. Mieti nyt Hakki vähän mitä ihmisille tyrkytät.
Mulla on kyllä se käsitys, että Hakki liukkaana kaverina yrittää suurta bluffia ja tukee nykymenoa politiikassa. Tyhjä lippu johtaa nimittäin ainoastaan siihen. Eduskuntaan pitää valita ihmisiä, jotka ovat lähellä kansaa ja sen mielipiteitä. Persuille 40% äänistä niin johan tutisevat Soininkin päksyt. Mistä luulee löytävänsä mitellisen ministereitä. Siinä teille protestin tynkää!!!

hakki 47 kirjoitti...

äänivyöry

Se, että kansalaiset eivät äänestä tulkitaan poliitikkojen toimesta joko kansalaisten syrjäytymisenä tai tyytyväisyytenä. Äänestäjät eivät viitsi vaivautua. Mutta jättäessään tietoisesti hylättäväksi tuomittavan äänestyslipun he viitsivät vaivautua. Ei kukaan täysijärkinen mene jättämän hylättävää äänestyslippua ilmaistakseen tukeaan järjestelmälle. Saman johtopäätöksen tekin myös Sauli aikoinaan. Ainoa todellinen protesti on viitsiä pitää kiinni oikeuksistaan vaivautua äänestämään ja jättää hylättävä äänestyslippu.

Jääpä äänestysvilkkaus alas tai nousee esimerkiksi juuri JOKU MUUn johdosta ylös, vanhat konnat pääsevät läpi. Valitettavasti. Siitä pitävät heidän puolueensa, pitkäaikaiset tukiryhmänsä ja aina samaa äänestävät valitsijansa huolta. JOKU MUU ei vaikuta paikkajakoon vaan siihen tapaan jolla politiikkaa tehdään. Nyt sitä tehdään vain omaksi ja puolueen eduksi.

En usko uusien poliittisten messiaitten parannusta tuovaan voimaan. Päin vastoin. Siitä on historiassa näyttöä aivan riittämiin.