torstai 6. toukokuuta 2010

Millä näistä päästäisi?

Päätellen siitä tavasta, jolla kaksikko Vanhanen ja Katainen ovat mm. kieltäytyneet neuvottelemasta Kreikan tukipaketin Suomen osuudesta osoittaa, että poijaat eivät suostu miettimään mihin ollaan sitoutumassa. Nimittäin jos nykyiset temput eivät riitä rauhoittamaan markkinoita, seuraavaksi sitoutumisemme vaateet tulevat ylittämään nykyiset. Kuinka pitkälle haluamme sitoutua huijareiden pelastamiseen?


Olisiko tässä nyt se Spenglerin teos "Untergang des Abendlandes" kovaa valuuttaa? Vai pitääkö alkaa kaivamaan hautaa kansallisille demokratioille. Siis niihin, joissa päätökset tehdään yhteisen näkemyksen perusteella.


Vaan jos ei päivääkään ole tehty ns. oikeita töitä, mitä muuta voi näiltä kahdelta veijarilta edellyttää?

15 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Tiedä sitä montako päivää Einstein teki oikeita töitä. :-)
Teoriassahan nuo yhteisen näkemyksen perusteella tapahtuvat päätökset voivat olla mitä tahansa - ja kai se juuri onkin politiikan tehtävä ja työ.

Se tässä harmittaa, että näkyvät nuo instituutiot ja pankit lainottavan myös näkemyksien perusteella. Olen luullut että ne perustuvat tietoon, mutta nyt selvisi, etteivät ne perustu mihinkään tietoon, vaan luuloon.

Kreikan historiassa kreikkalaiset voittivat Troijalaiset oveluudella ja puuhevosella. Ovat siis kotoisin puuhevon p..c:stä, ettei asiaa sen enempiä kannata ihmetellä.

Tuolta sitä tuohta Valtion pohjattomasta kirstusta löytyy heidänkin ongelmiensa hoitoon - ainakin yksiviivaisesti ajatellen, sillä sieltä näkyy lähtevän euroja vähän joka tarpeeseen ja turpeeseen. Ei juuri tarvita näkemyksiä - vain päätöksiä.

http://www.lintukoto.net/tutkimus/hyvinvointivaltio/index.php

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Kreikan valtio on kaukana persaukisesta, mutta miksi myydä omaisuutta kun jurpot haluavat ihan välttämättä "lainata" miljardeja? Päästetään valtion kassa tyhjenemään tarkoituksella niin jurpot pelästyvät sen vaikutuksista Euroon ja ihan kilpailevat kuka ehtii ensin pelastamaan yhteisvaluutan veronmaksajien varoilla.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2010/05/05/nama-kaikki-kreikka-voisi-myyda/20106485/12

Ajatus, että Saksa ja muut vakavaraiset Euro-maat, Suomi mukaan luettuna, heivaisivat köyhälistön ja perustaisivat oman yhteisvaluuttansa ei ole mitenkään huono jos Euroon kerran on huolittu ihan millaisia maita tahansa. Mieluummin vahva ja vakaa D-markka kuin joku toisen luokan sekundavaluutta.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/04/30/kumpi-lahtee-eurosta-kreikka-vai-saksa/20106180/12

juhamatti kirjoitti...

Mitähän oikeita töitä kumppanit todella ovat tehneet, Vanhanen taisi olla jonkin
paikallislehden toimittaja kunnes poliitikointi vei. Taisi gradunvalmistuminen
viedä yli kymmenen vuotta. Mies puhuu pikaisesta opinnoista suoriutumisesta.
Kataisesta en tiedä, tuskin mainittavaa kokemusta ns. oikeista töistä.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, lähes veitsi kurkulla, kaadutaanko eteen, vai taakse
päin. Kaikkein kauheimpien, tai parhaimpien skenaarioiden mukaan koko EU on räjähtämässä omaan ylitse paisuneeseen mahdottomuuteensa, kuin liikaa hiivaa saanut
pullataikina.

Liian nopea laajentuminen, Kreikan ym. vastaavien velkaisten maiden silmät ummessa
hyväksyminen Emuun, vaikka jo silloin nähtiin kriteereiden täyttäminen mahdottomaksi.

Takaisin kansallisvaluuttoihin mitä pikemmin sen paremmin, tuskin Ruotsi, Tanska tai
Englanti ovat huonosti pärjänneet. Norjasta nyt puhumattakaan kun älysivät olla
liittymättä koko Eurostoliittoon. Olisivat menettäneet öljyrahansa.

Taitaa käydä lopulta muutamassa vuodessa niin, että koko EU hajoaa sisäisiin kiistoihin, ja etenkin eri jäsenmaiden taloudelliseen eriarvoisuuteen.

Eri maiden turhan nopea harmonisointi muodostuu liian suureksi taakaksi jo hiukan
hehittyneemmille maille, kuten Suomelle, olemme jatkuvasti maksajan paikalla.
Pieni, vain vaivoin viisimiljoonainen kansa, joista on tuskin enää kahta miljoonaa
henkeä tuottavassa työssä, siis maksamassa oikeasti veroja. Mistä ihmeestä näitä
miljardeja, siis tuhansia miljoonia euroja kuvitellaan voitavan repiä.
Varsinkin kun itse kokoajan lisää velkaannutaan.

hakki kirjoitti...

PLM

Einstein pysyi kuitenkin teorian puolella, pomminkin rakensi Oppy. Nämä veijarit toimivat ilman muuta kuin oman ja puolueen vallan haavetta. Teoriasta ei ole tietoakaan. Ja käytännön maksattavat meillä.

"Olen luullut että ne perustuvat tietoon, mutta nyt selvisi, etteivät ne perustu mihinkään tietoon, vaan luuloon." Olen hämmästynyt. Ei tulevaisuuteen kohdistuvia päätöksiä voi koskaan perustaa yksin tietoon. Eihän tietoa tulevaisuudesta ole tänään käytettävissä. Näkemykseen rationaalinenkin päätöksenteko pohjaa, keräten perusteeksi kuitenkin tietoa niin paljon kuin mahdollista.

Tuon linkkisi olin jo tallentanut OneUpilta jo exceliksi. Yritän jossain vaiheessa katsoa missä määrin voisin, mahdollisimman perustellusti säästää, miten säästöt vaikuttavat ja miten hyvinvointivaltion palvelutasoa samalla voitaisi parantaa. Mutta siihen taitaa vielä mennä hetki. :-)

hakki kirjoitti...

Kuten artikkelissani http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/18551/saisinko-rusinat-pullasta-kiitos mainitsin, federalisti minussa ei pidä ajatuksesta repiä vasta rakennettua. Mutta kannatan luonnollisesti sitä, että me ulkopuolisina emme saa olla Kreikan poliitikkojen virheiden pääasiallinen maksaja. Normaalit yksityiseenkin kohdistuvat tavat kuten omaisuuden myynti, kulujen karsiminen, lainojen uudelleen järjestyn pitäisi toimia myös täällä valtion tasolla. Ja joku vastuu kyllä pitäisi sälyttää myös rahaa Kreikalle myyneille sijoittajille ja pankeille.

Erityisesti v a l v o n t a ja s a n k t i o t EUn, EKPn tai valtioitten jonkinlaisen vertaisvalvonnan merkitys yhteistä Eurooppaa rakennettaessa tulevat jatkossa korostumaan. On jo korkea aikakin. Joku roti.

hakki kirjoitti...

Tuo äskeinen satunnaiselle raportoijalle.

Nyt sitten juhamatti

"Mistä ihmeestä näitä miljardeja, siis tuhansia miljoonia euroja kuvitellaan voitavan repiä.
Varsinkin kun itse kokoajan lisää velkaannutaan." Senhän kertoi jo Neil Hardwick aikoinaan. Nyhdetään tyhjästä.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

"Ei tulevaisuuteen kohdistuvia päätöksiä voi koskaan perustaa yksin tietoon."

Voi ja ei voi. Kysymys on aikaperspektiivistä. Tietoa on jos sitä halutaan käyttää. Todennäköisyyskin on olemassa. Skenaarioita laaditaan ja jos jokin hyväksytään tavoitteeksi se ehkä toteutuu (vrt. avaruustekniikka). Kaikki muuttuu, mutta harvoin - ihmisen työnä - hetkessä.

Jos joku maksaa jatkuvasti korkeita korkoja on jossain jotain mätää. Se on selvää. Jos joku "tuottaa" todella hyvin on kyseessä vale, rikos tai huijaus.

Jos valtio jatkuvasti tuhlaa on vika politiikoissa, "ylihinnoissa" (palkoissa, tuotantovälineissä, raaka-aineissa) ja korruptiossa sekä huijauksessa. Systeemissä siis joku (jopa jokainen) "vetää välistä".

hakki kirjoitti...

PLM

Julkaisemisen jälkeen kiinnitin huomioni epätäsmällisyyteen. Olisi pitänyt lisätä lauseeseen sana "menneisyyden" tietoihin. Mutta siitä huolimatta, että kaikki todennäköisyydet, luultavuudet ja mahdollisuudet ovat olemassa, ne eivät koskaan ole "todellista kovaa faktaa" vaikka ne kuinka pohjautuisivat elettyyn ja koettuun. Erityisesti näin tietysti on politiikassa ja taloudessa, mikä ei sinullekaan tietenkään ole uutta.

Pohdiskelija kirjoitti...

Skinnari mainitsi vappupuheessaan Suomella oleva sijoituksia Kreikkaan,Portugaliin, Irlantiin ja Espanjaan 6,5 miljardia euroa. Näistä on työeläkerahaa 1,7 miljardia. Tänä vuonna euroalueen maat tarvitsevat omiintarpeisiinsa n. 700 miljardia.Siitä Suomen tarve lienee ainakin 17 miljardia. Pankeilla on Kreikan osalta julkistettujen tietojen pohjilta saatavia 380 miljoonaa. Sijoitettuja eläkerahoja: Valtion eläkerahasto (VER) 90 miljoonaa. Ilmarisella 160 miljoonaa. Kuntien Eläkevakuutuksella 450 - 500 miljoonaa joista kuitenkin on jo menetetty 75 miljoonaa. Mitä sitten mahtaa löytyä eri rahastojen palapelilaudoilta siitä ei sielunvihollinenkaan ota selvään, ne tulevat pulpahtelemaan pintaan sitämukaa kun mätäneminen etenee. Rahalle jätetyt jäähyväiset ovat tuskallisempia kokemuksia mikä voi ihmismieltä kohdata, edes normaali suruaika ei vie sisimpään tullutta arpea pois, onhan kysymyksessä arvot jonka eteen on tehnyt aamusta iltaan töitä. Tämä koskee tietenkin tavallisen ihmisen pieniä työntuloksia verojen jälkeen. Valmiiden työntulosten tuuleen kylväjillä ei näitä ongelmia ole. Siinä on sitten muiden elettävä ja pidettävä taloutensa kunnossa ja hyvässä kunnossa ne ovat kun muistetaan ettei oteta huijareita esimerkkiä

Sijoituskohteisiin mahdollisesti liittyvät luottotappiot - ainakin eläkeyhtiöiden kohdalla, on helposti ratkaistavissa työuria pidentämällä,ainakin mikäli joku keksisi mahdollisuuden luoda työpaikkoja ilman pääomia. Myös vyön kiristäminen olisi hyväksyttävä osaratkaisu koska siinä jokainen voi tehdä päätöksiä demokraattisen yksilöllisesti ja olla oman taloutensa kiistaton toimitusjohtaja. Kolmas mahdollisuus joka nykyisin on voimakkaan markkinoinin kohteena, olisi mm. maahanmuuttajat jotka toisivat mukanaan kulttuurinsa, ammattitaitonsa ja itsensä työllistävän pääoman. Ainakin ne jotka ovat valinneet pelkän kulttuuri ovat menestyneet lähtökohtiinsa nähden erinomaisesti.

Valtio Kreikalle antamat lainat, jotka muuten ovat ns. laiskaa rahaa,koska ne ovat myönnetty luottokelvottomalle ilman vakuuksia - virkamiehille ja politiikoille sattuu joskus vahinkoja, nämä voidaan hoitaa vuosikymmenien aikana erilaisten veroinstrumenttien avulla. Suomalaisissa yrityksissä voisi katsoa hyväksi tuotoksi 3,5+%, mutta ilmeisesti maamme kärkisijoittaja ja tulonsiirtoihin erikoistunut finassinero Vahanen pystyy tekemään parempaa tulosta velkapyrämiidin avulla vivuttamalla, Kreikkalaisten eläkeläisten, julkisen hallinnon ja tietenkin kohdemaan, vertaistensa politiikkojen avulla. Rehellisyyden vuoksi vuoksi on kuitenkin sanottava, että Vanhanenkin jää kakkoseksi kun Astrid täti porhaltaa iloisesti ohi tuloslaskelmillaan, niin unisextistä on hänen poliittiset märkäunet tuloista ja menoista ovat, ettei siinä kieroinkaa taloushallinto pysty edes luovalla kirjanpidolla saamaa muuta kuin tuhkaa ja kuumaa ilmaa.

Pankkien kohdalla lisätuet mahdollistavat korkojen juoksun kolmeksi vuodeksi, lähinnä Ranskalaisille ja Saksalaisille pankeille. Pääomien lyhennyksiin ei yhteiseurooppalaisesta tuesta riitä vaikka kuinka rahaa siirretään taskusta toiseen. Kolmen vuoden kuluttua Kreikka on kiertänyt itse valitsemallaan radalla finassimaailman kerran ympäri ja aloittaa Kreikkalaisen maailmankuvan mukaisen uuden kierroksen raha-avaruudessa, siitä mistä oli lähtenytkin.

tobe kirjoitti...

Case Kreikka ja virkamiehet!
Tästä kaameudesta olen puhunut jo monta vuotta, mutta oli vallassa kuka tahansa niin virkoja vaan lisätään ja kuluja nostetaan.Puhuvat jopa , että se on hyvinvointiyhteiskunta kun mahdollisimman moni on valtion tai kunnan töissä.
Pankkeja on turha syyttää ahneudesta kun se on niiden duuni.Mistä parhaan tuoton saa sinne lainataan jos vaan joku vakuus löytyy.Kreikan casessa toki syntyy myös uusi vastuun näkökulma.Heinäluoma kivittää hallitusta minkä ehtii, mutta eikö juuri se sosialidemokraattien rakastama virkamiesarmeija ole syyllinen Kreikan kriisiin.Lisänä juuri se Konservatiivien rakastama jättiarmeija on se toinen syyllinen.20% kansantuotteesta armeijalle?Syyttömiä ovat taaskin vain yrittäjät ja ahkerat maan matoset.Nyt en kivittäisi edes maanviljelijöitä kun he vain toimivat kuten EU antaa myöten.Kaatuuko EU ja meneekö Euro..nauraako Moskova hajoavaa pikkuvalioiden kasautumaa joita johtaa erilaiset paikalliset Soinit?Onko joku muu tie? Onko amerikan malli sittenkään huono?Eipä kannata enää opettaa siellä asuvia kun oma pesäkin täysin sekaisin.Kunnon kansana Suomi maksaa aina ja varmasti.Minäkin haen oman fetani ja ilman muuta aitoa kreikkalaista!Jassu vaan kaikille!

hakki kirjoitti...

Pohdiskelija

Kiitos mielenkiintoisista ajatuksista ja erityisesti ajattelemaan pakottavista. Yksi tulee mieleen jälleen kerran.

Saattaisiko eräs syy sekä globaaliin mutta myös eurooppalaiseen kurimukseen olla liian nopeasti kasvanut osakepelaajien määrä ja siitä seuraava ennakoimattomuus, amatööriys? Ja edelleen, olemmeko tehneet virheen siinä, että rahoitussektorin pelaajien annetaan pitää valtio-sijoituksia pomminvarmoina? Millä ihmeen tavalla moinen saataisi loppumaan? Eikä Kreikan konkkaan ajattaminen ole oikea vastausvaihtoehto. ;-) Ei ainakaan ennen kuin euro-alueen pelisäännöt on saatu sellaisiksi, että yhteen valtioon kohdistuva peli ei väistämättä heijastu muualle. Sehän se oli euroon siirtymisen keskeinen motivaattori; suuruus jota yksityiset finanssipelurit eivät heiluttele.

hakki kirjoitti...

OrNot

Tämänpäiväisen artikkelini keskustelu on päätynyt arvioon, että moni pikku-hitleri on sittenkin todennäköisempi vaihtoehto kuin yksi iso. Revi siitä nyt sitten iloa.

Ja niin kauan kun kansalliset äänestäjät kuvittelevat nykyisen poliittisen rakenteen voivat tuottaa ratkaisua, mikään ei muutu. Siksi seuraavissa vaaleissa, kirjoita sinä lippuun mitä tahansa muuta kuin numeroita. Minä kirjoitan JOKU MUU.

tobe kirjoitti...

Pohdiskelija heitti omituisen ajatuksen jossa osakepelaajien määrä vaikuttaisi maailman markkinoihin ja menoon.
Onko ahneus suurempaa kun ahneiden määrä kasvaa vai olisiko sittenkin vielä suurempaa jos rahaa olisi harvemmilla?
Enpä taida uskoa moiseen teoriaan.isot pojat ratkaisee kuitenkin aina mihin maailma menee ja pienet vikisee perässä pikkuviiveellä niin nousuissa kuin laskuissa.Isompi kysymys on, onko nyt menossa korjausliike vai perusteita murtava muutos?
Jos ei korkoa saa ja osake ei tuota siirrymme takaisin tuohien ja maaomaisuuden suuntaan.Maailmankauppa hidastuu ja ns. hyvinvointimallin aika on ohi.Tämä ihanuus kun ikävä kyllä perustuu kulutukseen ja kiivaaseeen kiertoon, vaikka vihreät yrittää muuta uskotella.
Hakki...ne Hitlerit hiipii keskuudessamme jo täyttä päätä.Aina on ukkoja joille kelpaa lyhyt ja nasakka ura vaikka talot ympärillä romahtaa.Eniten olen huolissani Euroopan alasajosta ja paluusta pikkuvaltioiden "onnelaan" vailla valtaa ja voimaa.Meistä saattaa parhaimmillaan tulla USA:n osavaltio ja jonkunlainen reliikki reservaatti.Mikä EU?..500 miljoonaa ihmistä ei saa aikaan mitään muuta kuin sekasortoa.EU on epäonnistunut kaikessa muussa paitsi omien virkamiesten palkoissa.Taas kerran syyllinen on liian suuri julkinen sektori ja USA:lle naurajien aika on lopullisesti ohitse.Ei tarvitse kuin katsoa noita nauravia naamoja kokouksissaan poskisuudelmia jakamassa kun huomaan etten jaa arvomaailmaansa.Rompuy odottaa hissiä jossain Brysselissä kuin piccolo ikään vailla suuntaa ja tarkoitusta.Missä on se johtajuus jolla kuri löytyy? Onneksi on sentään yksi mies ja sekin on nainen.Koko EU:n Angela M.
Jenkkilä ei ole reilu kaikille, mutta onnea ei vaan riitä kaikille.Tosiasioiden tunnustaminen voisi jo alkaa.Parempi aloittaa ennen rytinää!

Pohdiskelija kirjoitti...

Tobe

Tuo ajatus siitä mikä vaikutus osakepelureiden määrällä on maailman markkinoille oli palstanpitäjän heitto mietintämyssyyn. Meillä Suomalaisilla on melko selvä kuva kehittymättömästä yhteiskunnasta joka sai alkunsa heti sodan jälkeen. Tuskin koskaan tehtiin niin paljon raskasta työtä ja pitkää päivää saamatta siitä juuri mitään Maatalouden investoinnit hoidettiin tukiaisilla, tuotanto pysyi pystyssä loppumattomilla tukitoimenpiteillä. Koko järjestelmä toimi samoin kuin sairaalan teho-osasto. Samaan tapaan hoidettiin asioita suomenruotsalaisten ja valtion omistamien paperitehtaiden kohdalla - loppumattomien devalvaatioiden avulla. Tämäkään ei riittanyt kun rahat loppuivat kassasta, valtio merkitsi veronmaksajien rahoilla uusia osakkeita kunnes nekin oli syöty ja taas sama uudelleen. Tavallisille ihmisille ei ollut saatavilla mitään tietoa osakemaailmasta. Pörssipäivää seuraavana päivänä tuli lehdessä edellisen päivän pörssilista kotimaisista osakkeista. Pientä edistystä kun höyryradiossa luettiin puoliltapäivin pörssikurssit. Kurssien lukeminen kuitenkin jouduttiin lopettamaan yhteiskuntarauhan vuoksi. Syynä oli vasemmistossa esiintynyt vastenmielisyys kapitalismia kohtaan. Pankeista löytyi käsinveivattavalla monistuskoneella painetun pörssilistan. Tieto kulki siis sitä vauhtia miten laittoi jalkaa toisen eteen, missä sitten sattui pankki olemaan, vaikkapa 20 km päässä kirkonkylässä. Helsingin Elisan silloinen edeltäjä laittoi pörsilistan luuriin, jolloin työpaikalla takapuolta nostamatta sattoi kuunnella koko listan, ja mikäli antoi aihetta käveli sitten omaan pankkiinsa tekemään ostopyynnön.

Tämä on sitä todellista lähihistoriaa ja siltäpohjalta katsottuna ymmärtää kuinka lyhytaikainen meidän tavallisten Suomalaisten sijoitushistoria on. Esimerkiksi mikäli vanha " kunnon " kommunisti säästöillään osti vaikkapa pienen maatilan se oli menoa porvareiden leiriin ja selvästi epäluotettava jonka nimi laitettiin mustaankirjaan muiden kylän isäntien myötä.

Sitten, kovin myöhään alkoi esiityä p-aukinaisia suursijoittajia jotka politiikkojen valvomien silmien alla alkoivat sijoittaa yritysten luottokelpoisuutta ja varallisuutta ulkomaille, joilla sijoitusperinteet olivat jo satoja vuosia edellä meidän savupirttitietämystä. Sen arvaa mitä siitä seuraa kun aloittelija menee isojenpoikien korttirinkiin. Rahat meni ja mikä meni niin sen tilalle ulkomailta lisää velkaa. Myös pankit joilla oli satavuotiset historiat olivat erinomaisia rahojen tuhoojia.

Ensimäisen kerran, tämänvuoden keväällä huomasin piensijoittajien kohdalla, että oppi alkaa mennä perille ja riittävällä kyynisyydellä varustettu sijoittaja voi tehdä tulosta. Edellisen suuren laman jälkimainingeissa ulkomaalaiset putsasivat pörsistämme noin 100 miljardia markkaa. Valitettavasti tälläinen paikallislehden toimittaja on parhaaksi havaittu myös nykytilanteessa levittelemään rahoja jotka lasketaan aina miljardeissa. Nämä 20 vuotta sitten tapahtuneen omakustanteisen romahduksen arkkitehdit esiintyvät tänäänkin joulukuusina muonavahvuusmitalit rinnassa tilanteissa joissa esitellään kansalle lähihistorian suuruuksia.

Tulosta tekevien piensijoittajien määrän lisääntymistä pidän myönteisenä asiana. Varsinkin Suomalaisten kohdalla, koska pitkä, Kekkosen viitoittama jälkeenjääneisyyden aikakausi pudotti meidät Euroopan yleisestä talouskehityksestä. Useimmat varmaan muistavat jolloin Kekkonen yhdellä äänellään päätti ettei ota vastaa Amerikkalaisilta meille tarjottuja lainoja joilla muu vapaa Eurooppa nosti taloutensa raunioista pikaiseen kukoistukseen. Sen ansioista meillä ajettiin pitkään Mossella, Trapatilla, Simca 1000, Volgalla ja Bopedalla. Huumoria, mutta kalliiksi tuli.

Nyt sitten meillä on toivoa, ne piensijoittajat jotka opettelevan sijoitustoiminnan alkeita ovat avaiasemassa. Uskon vahvasti siihen vanhaan sanontaa:"Isä pellon kuokkii, pojanpoika siitä sadon saa" Tätä tietä kun käydään voi olla ette edukuntaankaan enää pääse pelkillä rintavarustuksilla ja peräpeilillä.

hakki kirjoitti...

OrNot ja Pohdiskelija

Tuo ajatus siitä mikä vaikutus osakepelureiden määrällä, ammattitaidolla, transaktioiden nopeudella, pelimerkkien määrällä ja pelikentän kasvulla globaaliksi on maailman markkinoille, on kieltämättä palstanpitäjän heitto mietintämyssyyn. Siinä on niin monia hyvin nopeasti tapahtuneita muutoksia hyvin lyhyen ajan sisällä, että emme ehkä ole ehkä osanneet tai edes halunneet säädellä toimintaa oikein.

Kuten edellä olevasta käy ilmi, en ole rajoittamattoman vapaan kapitalismin kannattaja. Ismit ovat ihmisiä varten, ihmisten kehittämiä eivät itseisarvoja. Ne ovat välineitä etsiessämme "parempaa" elämää ja hyvinvointia. Siksi markkinoiden täytyy olla ihmisten hallittavissa tai joudumme väistämättä monopoleihin, jotka lopulta kaatuvat sodissa ja vallankumouksissa. Siksi tarvitsemme moniarvoista demokratiaa, että markkinoiden hyödyt tasaantuvat mahdollisimman "oikeudenmukaisesti", mitä se sitten lienee. Demokraattisesti johdetut valtiot ovat ensimmäisinä aloittamassa sotia.