Voidaan hengittää taas vapaasti. Ainakin muutama hetki. On siinä vakautuspaketissa kokoa. 750 miljardia euroa, joista kolmasosa IMFn takauksia, vaikka rahaa ei käytetty latiakaan. Ainakaan vielä. Mutta toivottavasti pitkävaikutteisemmat, tapaan toimia kohdistuvat, "laadulliset" ratkaisut auttaisivat ennaltaehkäisemään tällaisten tilanteiden syntymisen jatkossa. Niistähän talouskomissaari Rehn on luvannut tiedottaa tiistaina.
Riittääkö EUlle pelkkä muodollinen jäsenvaltioiden budjettien analysointi-oikeus tai vaikkapa lausunto-oikeus, onkin sitten keskustelun arvoinen kysymys? Erityisesti siltä osin, mitä sanktioita yksittäisen valtion budjetoinnin oikeellisuuden varmistamiseksi EU saa. Kuinka pitkälle yksittäisen valtion valtiontalouden yksityiskohtiin EU saa jatkossa puuttua? Tähän mennessä kun poliitikot eivät ole sanktioihin omissa toimissaan suostuneet.
Kun EKP samalla teki täyskäännöksen suhtautumisessaan valtioden lainapapereiden ostamiseen toivoisi, että yksittäisten pankkien mahdollisuudet kaataa koko euro-aluetta, lainoittamalla "luovasti" ja "innovatiivisin uusin tuottein" yksittäistä jäsenvaltiota saadaan torjuttua. Vaan mitkä mahtavat olla haittavaikutukset? Sillä eräästä EKPn pyhistä arvoista muutettiin juuri päinvastaiseksi, aiempaan verrattuna.
Näillä toimilla näyttäisi mahdollista aikaansaada lisää kuria EUn toimintaan. Saadaanko jostain johtajuutta jää nähtäväksi.
Mutta täytyy myöntää, että ainakin näillä näppylöillä EU, euro ja Olli Rehn ovat selviytynyt mallikkaasti tehtävässään.
21 kommenttia:
Selitä minulle Hakki mitä tarkoittaa kun Katainen kehuu, että nyt on otettu niskalenkki markkinavoimista (http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=2136878)
Kuitenkin juuri markkinavoimat juhlivat 440 mrd:n pakettia. Miten kansa tätä juhlii kun tehostamis- ja tervehdyttämistoimet käynnistyvät? Työttömän iltakaljalla? Vai?
Joku tässä mättää - vai onko se vain tämmöisen blondin tyhmyyttä, kun ei tajua mikä tässä on se kansan voitto?
Jos minä olisin edes vähäisimmässäkään asemassa tässä maassa alkaisin kiireellä tehdä suunnitelma B:tä ja koota hätätilahallitusta. Ihan vain varuiksi.
750 miljardia. Tänään.. Mutta huomenna on uusi päivä ja ensi viikolla monta - eiköhän biljoonat pauku kohtapuoliin. Luulenpa että nyt tehtävät ja tekemättä jätettävät ratkaisut muovaavat maanosan tulevaisuutta vuosikymmeniksi. Elämme jännittäviä aikoja, ja kyseisen tyyppinen jännitys ei ole kaukana pelosta..
Ja EKP ostaa valtionlainoja? Taisi Eurooppakin juuri keksiä rahanpainamisen riemut.
Niin.
Poikkeaako tämä systeemi jotenkin Neuvostoaikaisesta politbyroosta?
Eikö sielläkin Moskova kerännyt rahat ja muutama kolhoosi teki välillä konkurssin...
Euromaat ovat liian suuria kolhooseiksi....ei pystytä hallitsemaan virkamieskoneistolla.Taidetaan tarvita vielä kaikki maailman pankit avuksi...valitettavasti.
Ja raha on kummallista tavaraa se kun kelpaa kaikille.
Cristina Andersson
Niin mielellään kuin kohottaisinkin itseni asiantuntijaksi, en sitä tee. En sitä ole.
Käsitykseni mukaan volyymi 750 miljardia euroa nostaa olennaisesti sitä kynnystä minkäkokoiset markkinavoimat voivat euroa heiluttaa. Samoin se nostaa euro-alueen valtioitten intressiä huolehtimaan siitä, että jonkinlainen valtiontalouden roti ajetaan läpi jokaisessa valtiossa. (Tämä tietysti tarkoittaa lähinnä pienimpiä. Isoja mikään ei hevin hetkauta, ehkä vain pienten yhteisvaatimukset, jolle nyt tulee entistä perustellummat mahdollisuudet.)Rahaahan tässä ei vielä siirry.
Vakaa valuutta on kaikkien kansalaisten etu.
Katainen keskittyy kiillottamaan omaa kilpeään, vaikka mitään näyttöä hänen roolistaan ei ole. Hätätilahallitus tähän maahan voidaan ilmeisesti saada enää silloin kun JOKU MUU saa massiivisen vaalivoiton.
Länsiväylä
Sanot "Ja EKP ostaa valtionlainoja? Taisi Eurooppakin juuri keksiä rahanpainamisen riemut." Entistä mahdollisemmaksi se ainakin tulee. EKPn kurista ja johtajuudesta sekin on sitten kiinni.
hugo holvi
Kyllä raha kelpaa kaikille. Niin kauan kuin valuutalla on arvoa. Nyt rahaa ei liikkunut.
Hakki
Niin, vakaa valuutta on tietysti kaikkien etu. Sitä toivomme. Silti ihmettelen, miten kansanvalta voitti, mutta pörsseissä juhlitaan? Tässä ei vaan kaikki täsmää.
Juhliiko kansa? Kreikassa vai jossakin muualla?
Cristina Andersson
Tuolla KLn keskustelussa olevaan kysymykseen "Johtaako maailmaa markkinat vai kansanvalta? kommentoin seuraavasti:
Erittäin aiheellinen kysymys. Nyt ilmeisesti johdossa on markkinat. Mutta vain siksi, että kansallisten valtioiden kansanedustajat eivät tee hommiaan.
Se taas pitkälti johtuu siitä, että useimmissa maissa politiikka on muuttunut ideologioiden valtataistelusta (oikeaksi ja vääräksi koetun yhteiskuntakehityksen) valtapoliitikkojen taisteluksi. Se on nostanut puolueiden merkityksen tasolle, jossa kansalaisilla ei enää juurikaan ole mahdollista vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Eikä puolueiden ja niitä edustavien poliitikkojen intressi enää ole kansalaisten etu, vaan oma etu.
Siksi kirjoitan seuraavissakin vaaleissa lippuun JOKU MUU. Sillä vain kansalaisten massiivinen protesti itse järjestelmää kohtaan on kerta kaikkiaan ainoa mahdollisuus palauttaa kansalaisten tasavaltainen demokratia jäsenvaltioihin, Suomeenkin.
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10390/poistetaan-puolueilta-oikeus-edustaa-meita
Kysyt "Miten kansanvalta voitti?" Ainakaan se ei hävinnyt, ellei sitten ajatella, että kansat juuri menettivät eurooppalaisten yhteiskuntien luovan tuhon eli revoluutioiden ja konfrontaation mahdollisuudet.
Päätös vakautti pörssin ja rauhoitti markkinat mutta pohjalla
olevat ongelmat ovat edelleen olemassa, ei lainarahalla
voida loputtomiin elää.Jos työllisyys ei parane ja vienti
rupea vetämään niin yhteiskuntarakenne muuttuu olennaisesti.
:Vakaa yhteiskunta >< köyhä kansa, ostovoimaa kutistamalla
elintasoa pudotetaan rajusti ja julkisia palveluja heikennetään
Jota on jo harrastettu viimeiset kymmenen vuotta kaikessa
hiljaisuudessa. JOKU MUU EDUSKUNTAAN Suomen johtajuus
ongelmaan on saatava muutos ja vielä nopeasti.
enola G
Nythän vielä ei lainarahaa käytetty, paitsi Kreikan lankeavien velkojen osalta. Suomen osalta euro-sitoumukset lienevät kasvaneet jotain 8 miljardia. Mutta siitä huolimatta, reaalitalouden osalta ei mikään fundamentti ole muuttunut.
Meidän kannalta tärkeintä olisi tässä vaiheessa saada Suomen johtajuusongelmaan muutos ja vielä nopeasti. Sitä taas ei nykysopimuksilla tapahdu ainakaan ennen ensi vaaleja.
Inhottaa sanoa, mitä minä sanoin - mutta nyt jo lehdissä otsikoita, että euro ei tule kestämään. Kansanjuhlat siis saavat odottaa.
Hakki,
Kyllä minä olen mukana "joku muu" liikkeessä.
Cristina Andersson
Tervetuloa - Nyt meitä on ainakin 2. Keitä muita voisimme saada mukaan tukiryhmäksi?
Tuo IMF:n mukaan tulo on loistava uutinen. Arafat huiviset kaverit vihaavat tuota organisaatiota, mutta minä luotan siihen kuin vuoreen. Olin sattumalta komennuksella Koreassa sikäläisen talouskriisin aikoihin vuosia sitten. Kyseessä oli läpeensä mätä ja korruptoitunut maa, jossa talouskriiseistä oli selvitty painokoneilla ja ihmisten oikeuksia polkemalla kunnes erehtyivät ottamaan dollariin sidottua lainaa. Se piru kun pitikin maksaa takaisin, eikä siitä selvinnyt rahaa painamalla. Paikalliset nimittivät kriisiä IMF kriisiksi, koska paikalliset poliitikot eivät koskaan unohtaneet mainita kansalaisien oloja kurjistavien uudistusten johtuvan nimen omaan IMF:n vaatimuksista. Nyt on maan talous aivan eri kuosissa ja eteenpäin mennään lujaa. IMF:n kaltainen "saneerausjohtaja" on parasta, mitä Kreikalle voi tässä tilanteessa sattua - ja miksei myös Suomelle...
nakke
Lähtökohtaisesti olen kanssasi samaa mieltä. Suurin syy miksi aikoinaan olin EUn vakaa kannattaja oli, että virheellisesti uskoin maatalouden tukien jäävän EUn huoleksi. Me tarvitsimme silloin saneerausjohtajaa. Muutaman "torjuntavoiton" ja lahjonnalla ostetun suurimman puolueen aseman jälkeen tarvitsemme sitä vielä entistäkin kipeämmin. Eipä silti, että siitäkään mitään iloa kansalaisille olisi. Rakenteen sisältä ei demokratiavajeemme ole enää korjattavissa. Sen voi korjata enää JOKU MUU.
Hyvä Cristina Andersson !
Vox P ymmärsi sen niskalenkkijutun niin, että Alan Bates tanssii Anthony Quinnin kanssa Zorbasta kädet toistensa niskassa. Kunhan tahti säilyy, eivätkä jalat mene ristiin, niin hyvältä näyttää ;-)
Ilman niskalenkkiä markkinavoimat ovat " joukossa tyhmyys tiivistyy " potenssiin ääretön.
Mutta jospa tahdissa ...
Hakki,
Olisko joku muu? Onhan täällä monia kannattajia. Itse olen sitä mieltä, että tämän hallituksen ja tämän eduskunnan tule pidättäytyä kaikista suurista päätöksistä. Jos kansa äänestää samat henkilöt seuraavaksi kaudeksi - niin antaa sitten mennä!
Vox,
Kun tahti toimii ja on kiva poljento, ei huomaa kumpi vie ja kummalla on niskalenkki.
Cristina Andersson
Tässä se keskeisin ongelma. Moni on samaa mieltä tekemisen tai uuden suunnan tarpeesta, mutta tekijöitä siis yksilöitä, jotka sitoutuvat käyttämään aikaansa, kokemustaan, osaamistaan kansakunnan edun puolesta on enempi vähemmän.
Ja se mitä Tosi-TV-Kansa kulloinkin äänestää on kulloisenkin jakson seurausta. Ei niistä pidä kovasti huolta kantaa.
Tässä se ongelma onkin ,joku muu eduskuntaan seuraavissa
vaaleissa , IHAN TUOSTA VAAN
Nukkuvien puoluetta tulisi herätellä nyt eikä ensi keasän
keskiviikkona.
enola G
Ilmoittauduitko juuri tukiryhmään? Siis herättelemään nukkuvia äänestämään JOKU MUUta?
Täytyy kyllä vähän ihmetellä Hakin (tavoistaan poiketen? :) )optimistista suhtautumista vakauspakettiin. Yleensä nämä kuviot tuppaavat laajenemaan niin paljon kuin seinät antavat myöten ja olen melko vakuuttunut, että nyt järjestetty 750 miljardin paketti tullaan käyttämään täysimääräisesti ja se on jo luettu sisään erinäisten maiden budjetteihin. Kenelle lasku lankeaa, enpä tietä.
Ottaen huomioon, että PIIGS maat ovat mukana takaamassa vakauspaketin kautta myös ITSELLEEN myönnettäviä lainoja, ja että täten osalta vakauspaketin takuista sulaa pohja pois lähemmin tarkasteltaessa, tullaan näidenkin osuudet tosipaikan tullen jyvittämään maksukykyisille. Lisäksi sivuhuomiona kyseenalaistaisin myös "Euro-alueen kilpailukykyisimmän" kansantalouden luottokelpoisuuden ja maksukykyisyyden, kun tämänkin vuoden 50 miljardin budjetista 13 rahoitetaan lainalla ja julkisyhteisöjen velkataakka ylittää 50 % BKT:sta.. Kuka tämän lystin tulee maksamaan?
Kerrataan: Ensin Kreikalle piti järjestää 40 miljardin apupaketti.
Muutaman päivän kuluttua se olikin 145 miljardia.
Jokunen päivä myöhemmin löydettiinkin "yleiseen tarpeeseen" 750 miljardia.
Kysymykseni kuuluukin: Mitä ensi viikolla? Ja ovatko johtavat poliitikotkin vierailleen blogissa ja keksineet, että kaiken tämän maksaakin JOKU MUU??
Länsiväylä
Taidat olla maailmanhistorian ensimmäinen, joka minussa elävän ikuisen optimistin on löytänyt. Kiitos siitä. Mutta jos tämänpäiväiseen kirjoitukseeni paneudut havaitset, haukkuvasi väärää puuta.
Tämänkaltaisten kriisien hoitaminen tapahtuu käsittääkseni vaiheittain. Ensimmäinen ja pakollinen toimenpide on "järkyttää"m markkinat. Järkyttää siis positiivisesti. Seuraavassa vaiheessa on saatava myös markkinat uskomaan, että kuri ja roti saadaan aikaseksi myös jatkossa. Siitä Rehn on luvannut tänään tiedottaa. Vasta sitten nähdään mennäänkö edes oikeaan suuntaan. Sillä kolmanneksi pitäisi selvittää perusteellisesti, ennakkoluulottomasti ja realiteetteihin pohjaten syy, miksi tähän tilanteeseen jouduttiin. Vasta sen jälkeen on korjaustoimenpiteitten aika.
Siihen tuleeko mahdollisuutta todellisiin korjaaviin toimenpiteisiin suhtaudun hyvinkin skeptisesti. Poliitikot tyynnyttävät ehkä jatkossakin liiaksi väärää porukkaa, markkinavoimia.
Lähetä kommentti