tiistai 15. helmikuuta 2011

Riippuvuus Nokiasta tappaa meidät?


Neljä vuotta sitten, 16.3.2007 kirjoitin artikkelin aiheestä Lukumäärä tuo laatua. Siitä muutama mielestäni edelleen tärkeä näkökulma (sanojat löytyvät linkistä):


”Suomen isoin yksittäinen uhka on Nokia. Riippuvuus Nokiasta tappaa meidät, jos ei tänään, niin ensi viikolla. Meidän on paras kehittää nopeasti korvaavia toimintoja." Toivottavasti ne, jotka ovat olleet vastuussa ovat huolehtineet siitä, ettei lausumaa ole nytkään otettava aivan kirjaimellisesti.


”On tärkeää, että meillä on myös vahva teollinen pohja. Teollisuus ja tutkimus eivät voi olla erillään toisistaan.” ja ”Suomessa on aika hyvä tilanne sikäli, että on tajuttu laajalti, että meidän on tehtävä jotain uutta. Vaalien jälkeen muodostettavalla hallituksella on kaikki tarvittavat paperit pöydällä, sen on päästävä käytännön tekoihin.”


Voimme tietysti kysyä ovatko viimeisen 8 tai edes 4 vuoden aikana harjoitettu politiikka, erityisesti elinkeino-, teollisuus- ja innovaatiopolitiikka massiivisine elinkeinotukineen ollut tarkoituksenmukaista vai yhtä tyhjän kanssa? Suuruusluokkana olemme, vain menneet 4 vuotta laskien, käyttäneet näihin tukiin noin 15 - 20 miljardia paiskottuna sinne tänne, ympäri Kehittyvien Maakuntien Suomea. Kaikille alueille. Vastaakohan tulos panosta?

Nopeasti ei silloinkaan tarkoittanut paniikkia. Mutta Nokiat eivät synny hetkessä. Eikä niitä noin vain synnytetä edes virkamiesten tuilla ylläpidettävissä yrityshautomoissa. Kaikessa fokusointi-, keskittämis-, täsmäilyinnossa on muistettava, että meidän kykymme määrätä tulevaisuutta on äärimmäisen pieni. Ainoa tuloksekas tapa on antaa mahdollisimman monien kukkien kukkia. Vain silloin voi valita sen kauneimman. Lukumäärä tuo laatua."


Suomi ei elä pelkällä tiedolla ja osaamisella.


Suomi elää vain työllä ja tekemisellä.

18 kommenttia:

ToBe kirjoitti...

Viisautta se on jälkiviisauskin.

Olen ollut ihmeissäni poliitikkojen pienuudesta.Vaikka Nokiaa on kohdeltu kuin kuningasta ei samaa voi sanoa suhtautumisesta yrittämiseen sinänsä. Nokian ja muutamien todella suurten kohdalla kun ei ole ollut kyse yritystoiminnasta.Ne suuret kuuluvat "perustuslain" mukaiseen valtion erityissuojeluun.Kaikki yritykset ovat kuitenkin aloittaneet jostain ja Nokiakin oli aika heikoilla ennen elektroniikkaa, puhumattakaan tästä mobiilibisneksen ajasta.Suomessa eiole yrittäjäpuoluetta.Yrittäjästä käytetään täällä nimeä työnantaja.Voiko olla naurettavampaa nimeä toiminnalle jolla pitäisi luoda lisäarvoa ja tuloja jolla ylläpitää maan ns. hyvinvointimalli. Jos emme olekaan riittävän nokkelia, niin meidän on tehtävä asiat edullisemmin.Täällä on pakko olla edullisempi energia kuin kilpailijamaissa, jos emme ole valmiita leikkaamaan muita kuluja kuten palkkoja.
Kun seuraava eduskunta valitaan saamme jälleen kerran hallituksen, joka nostaa energiaveroja ja heikentää kaikin tavoin kilpailukykyä. Jos vaikkapa demarit ja Kepu löytävät toisensa saamme ohjelman missä työnantajille annetaaan lakisääteinen työnantovelvoite. Kaikki tämä hajasijoitettuna kautta maan.Tämä ei ole jälkiviisautta vaan etukäteisuni
Syyllisiä ovat yrittäjät, jotka eivät työllistä suomessa.Uusi veroremontti antaa lopullisen tuomion.
Yrittäjille annetaan lisälasku/vero valmiiksi koulutetusta työaineksesta.Valtio kiiittää.Sitten onneksi heräsin.

hakki kirjoitti...

OrNot
Meissä on selvästi ero. Sinä "pelkäät" demareita ja kepua. Minä heidän lisäkseen kokoomusta, persuja, ruåttalaisia, vesureita ja vihreitä. Kristillisiä en ota vakavasti.

Mutta en ihmisinä vaan puolueina. Puolueita kun edustavat poliitikot, joita puolueet pitävät ohjaissaan. Ennen aikaan se oli ymmärrettävää; oli uskoja, aatteita, ideologioita. Nyt on vain valtaa. Eroja ei ollenkaan. Siis ainakaan sen jälkeen kun on valtaa maistettu. Se tuli äärimmäisen hyvin esille vihreitten muuttumisessa puolueeksi.

Ei voi kuin uskoa, että Timo Soinin valitsijaorganisaatiolle käy samoin, mutta mieluummin jo ennen kuin se valtaa.

Helge V. Keitel kirjoitti...

hakki, Riippuvuus Nokiasta ei tapa meitä. eFlop ekosysteemi pelastaa meidät pelkäämästäsi Mokia-riippuvuudesta. Firmasta vapautuu kohta niitä paljon puhuttuja osaajia vapaille markkinoille ja heillä on mahdollisuus näyttää, mihin pystyvät. Joku PAM-pomo ehdotti jokaiselle poispotkitulle 100 000 euron karkkirahaa. Toivoisin, että saisin potkut välittömästi iltapäiväkahvien jälkeen ja sitten miettisin, mitä tekisin pari vuotta työkkärituoen varassa. Tuo kannustaisi ehdottamasti jopa suoranaiseen luovaan hulluuteen ;)

hakki kirjoitti...

Helge

Saattaa hyvin olla, että viisaat poliitikkomme, hallituksen ministerit etunenässä ovat hyvin käyttäneet nämä viimeiset 4 - 8 vuotta. Saattaa hyvin olla, että "satumaisen" karkkirahan saavat bittinikkarit vielä rikastuttavat elinkeinoelämäämme. Saattaa olla, että Nokia kasvaa nykytilanteesta vain entistä vahvemmaksi. Mutta aikaa siihen menee.

Myönnän senkin, että yrittäjyys on luovaan hulluuteen verrattavissa oleva luonnehäiriö. Varmaan juuri siksi vain noin 10 prosentilla työvoimasta on siinä menestymisen mahdollisuus. Taitaa siltä osin olla varsin vähän tilaa, ainakin näillä meidän markkinoilla?

Mutta saapa nähdä kenen yritykset voittavat kun verovarojen puutteessa julkista sektoria entisestään karsitaan. Ex nokialaiset vai ex virkamiehet. Nähdään sitten kumpi ompi tärkeämpi "rehellinen työ" vai poliittiset verkostot.

ToBe kirjoitti...

hakki meissä on ero, mutta minä olen päätynyt ajattelemaan pienimmän pahan teorialla.
Toivon että Kokkarit muuttuisivat.Vihreät, Demarit, Kepu ym. eivät muutu.Nythän kokoomusta haukutaan linjattomaksi kun se on milloin TYöväenpuolue ja milloin Viherpuolue.Minusta juuri tuo linjattomuus on mahdollisuus.Muut ovat ikäänkuin Maginot linjoillaan odottamassa maailman hyökkäyksiä.Mikään ei saa muuttua vaikka vihulainen painais ohi ja yli.
Kokoomus ei kuitenkaan ole se Suomen toivo jollei siellä tapahdu radikaalia muutosta ajattelussa.Omien etujensa ajajista minä haluan eroon.Nyt Nokian kohtalon vuosina tulee vain korostumaan uusien ajattelumallien ja tekojen tarve.
Pelkkä protesti ei riitä.Meiltä puuttuu luovuutta.On asuttu liikaa yhden tehtaan varjossa.

Vaaleista vielä! Ehkä me tarvitsemme sittenkin kaksipuoluejärjestelmän.Silloin olisi ainakin selvää mitä äänestäjä saa.Nyt emme todellakaan tiedä mikä kaksari sinne nousee.Olkoonkin epädemokraattista ja karkeajakoista , mutta päätöksiä saattaisi tulla nopeammin ja tehokkaammin.Englannissa näyttää luuta puhuvan.Makuasia onko siivouksen kohteet oikeita.

hakki kirjoitti...

OrNot

Kaksipuoluejärjestelmä? Suomessa? Ei meillä moiseen ole varaa. Sitä paitsi meillähän tavallaan jo on. Puolueet ja nukkuvat. Vallalliset ja vallattomat.

Enpä ole vielä kuullut tuota, että puoluepolitiikassa linjattomuus on mahdollisuus. Miksi siis yleensäkään puolueita, joilla ei ole antaa edes kuviteltua linjaa?

ToBe kirjoitti...

Taidankin tapauksessasi käyttää vierasperäistä sanaa "flexiibeli".
Tarjoan toisen ja useammankin sanavaihtoehdon:Muuntumiskykyinen...oppimishaluinen....joustava omaksumaan uutta...vastuunkantoa ajan hengessä...Sopivatko nuo Kokoomukseen on ihan oma juttunsa.Ainakaan Kepuun ne eivät sovi.
Linjattomuus on mahdollisuus.Taisi olla Bernsteinilaisuus jossa liike on päämäärää tärkeämpää.
Miksei meillä olisi varaa kaksipuoluejärjestelmään?Ei se nykyistä demokratiaa kavenna tai huononna.
Tässä mallissa me äänestämme tietämättä kuka voittaa ja kuka hallitsee ja kenen kanssa.
Jos arvioimme toista suurta puoluetta eli SDP:tä niin puoluueen sisällä on aika monta eri linjaa.
Tuomiojan ja istuvan presidentin linja ei ole saanut suurta suosiota läntisessä maailmassa.Hienon maailmanparannuksen takaa pilkistääkin 70 luvun Vietnam mielenosoittajien maailmankuva.Ne aatteet ovat aikaa sitten menneet historiankirjoihin ja jos henkilöiden joustokyky olisi parempi se olisi ollut meille kaikille parempi.Jopa Nalle Wahlroos osasi nauraa nuoruutensa innolle.
Uusi aika ja uudet kuviot.Pragmaatisesti.Nokiakin toteuttaa nyt pragmaattisesti uutta ja tunnustaa tosiasiat kuin Paasikivi aikoinaan.

hakki kirjoitti...

Kameleontti? Opportunisti? Selkärangaton? Tuuliviiri? Arvaamaton? Periaatteeton? Suomettunut? Onhan noita flexibelin väännöksiä? Kyse kai on vaihteluvälistä ja toleransseista? Minimeistä ja maksimeista? Lähestymistavan tarkoituksenmukaisuus onkin sitten katsojan vastuulla.

Mielipiteitten, jopa ideologioiden vaihteluväli yksittäisen puolueen - minkä tahansa - sisällä lienee jo nyt yhtä suuri kun koko kansassa. Siksi olen kanssasi samaa mieltä siitä, että ei se nykyistä demokratiaa - siis politbyrokratiaamme - huononna. Demokratiamme kun on puolueiden demokratiaa, ei kansalaisten demokratiaa, vaikka kansa on koulutetumpaa, osaavampaa, vauraampaa ja pitkäikäisempää kuin koskaan ennen. Siis toistan "Miksi siis yleensäkään puolueita, joilla ei ole antaa edes kuviteltua linjaa?"

On masentavaa kuulla puolueuskovaisten kehuja siitä, kuinka juuri omassa puolueessa on seinät etäällä ja katto korkealla, kaikki mahtuu. Mitä hyötyä moisesta puolueesta on? Siis muuta hyötyä kuin "etujärjestöhyöty"?

Politiikassa pitäisi keskittyä vain yhteiskunnan pelisääntöihin. Hyväksyttävän toiminnan vaihteluvälin pitäisi määräytyä kansalaisdemokratian tahdon mukaisesti. Elinkeinotoiminnassa taas keskittyä toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja tuloksellisesti pelisääntöjen puitteissa. Markkinat toimivat lakien puitteissa. Nythän toimimme tavalla, jossa erotuomari itse asiassa toimii puolueellisesti, oman joukkueen etuja edistäen, muitten etuja estäen.

Mutta taisimme eksyä aiheesta? Nokiasta piti puhua.

ToBe kirjoitti...

Sorry...Nokiasta ei irronnut enempää.
Olen aina äänestänyt ihmistä-en puoluetta.Jokaisessa puolueessa on niitä joita voisin äänestää, mutta suurinta osaa en äänestäisi vaikka maksettaisiin.
Nokia.Odotan innolla kurssin putoamista alle 6,50€ ja ostan ilolla ja riskillä lisää.Odotan innolla vuoden saadakseni uuden Nokiapuhelimen.Odotan Nokialta poistuvien aivojen synnyttävän Suomeen taas jotain omaa.Nokia ei ole meidän-ei ole ollut moneen herran vuoteen, mutta siitä puhutaan niinkuin se olisi.
Nokia maksanee linjansa (=Bochum) mukaiset 100.000€ per irtisanottu ja meillä on paljon hymyileviä entisiä Nokialaisia pilkkimässä valkoisilla järviemme lakeuksilla.Muuten...eihän ketään ole vielä irtisanottu.Hommassa on huonoa se ettei kukaan jaksa löysässsä hirressä kovin kauaa.Tulee heikkoa tulosta vielä pitkään kun motivaatiot laskee.Eelop ei ole saanut koulutusta suomalaiseen sielunmaisemaan, koska valittiin amerikkalaisen Nokian johtajaksi.

hakki kirjoitti...

OrNot

Thats the spirit! Suomalaiset eivät omista Nokiaa, mutta suomalaiset rakensivat Nokian. Ja suomalaiset pitkälti tekivät yhtiöstä mitä se tänään on. Uutta Nokiaa on turhaa haaveilla. Paras mitä voidaan saada on uusia alkuja, uutta toimintaa, tekemistä, työtä niidenkin suomalaisten toimesta, jotka mahdollisesti saavat kenkää.

Mutta Jyväskylän pienen suuren miehen yksisilmäiseen ulostuloon Nokian irtisanottavien tukipaketista viitaten; kaikista ei ole yrittäjäksi. Ei edes insinööreistä. Toivottavasti Maurin ei anneta tukea irtisanottuja hengiltä.

ToBe kirjoitti...

Jokainen irtisanottu saa Bochumin malliin sen 100.000€ ja kas meillä on mammonaa uusiin taisteluihin.
Ilman Mauria tulee ilman muuta parempaa yritystoimintaa. Turha on yrittää siastakaan ajokoiraa tehdä, kun se ei onnistu edes hieromalla, sanoi entinen metsästäjä.

hakki kirjoitti...

OrNot

Toinen vaihtoehto voisi olla, että meillä on seuraavat pari vuotta noin 5.000 ex - nokialaista ympäri päissään? ;-)

No joo. Kateellista puhetta.

100 tonttua kirjoitti...

Eipä se toi 100k€ kauas kanna kun 50% annetaan ensin verottajalle ja työkkäristähän ei saa tietysti mitään kun se palkka on jo ennakkoon saatu ikäänkuin parin vuoden ajalta eli elämiseen menee niin että se 100k€ ei muuten loppupeleissä ole kovin iso raha :)

hakki kirjoitti...

100 tonttua

Sitä minäkin. 100.000 on pientä 5.000.000.000 euron rinnalla. Mutta parempi pyy pivossa...

ToBe kirjoitti...

Meillä ei Suomessa ole ihmisiä jotka sanoisivat:"Se oli upeaa aikaa ja kyllä me kaikki siinä vaurastuttiin!"
Tuntemani.... ikänsä Nokialla töissä olleet asuvat velattomissa omakotitaloissaan pääkaupunkiseudulla.Pihallaa jököttää kohtuullinen auto, jolla mennään sinne rantamökille.Useamman kerran vuodessa piipahdetaan euroopna citeissä ilmaa haistelemassa ja niitä pitkiä kaukomatkojakin tehdään joka vuosi ainakin yksi kappale.
Lapsensa ovat saaneet koulutusta ja turvaa.Pesämunaakin on kertynyt ja nyt tarjotaaan vielä vähintään pronssinen handshake.
Ei kaikkien asiat tässäkään casessa huonosti ole.Vapautta tarjolla.Uusia mahdollisuuksia?
Nuoremmat voivat nyt näyttää kyntensä ja etsiä samanlaisen puun jonka kasvua voivat ammattitadollaan edistää.

Saas nähdä mitä Ollila sanoo iltayhdeksän jälkeen.Viisastumme tai tuskastumme?

hakki kirjoitti...

OrNot

Sanoopa mitä tahansa, uskotko?

ToBe kirjoitti...

Lupaan yrittää olla nauramatta.
On kerrankin Jormalla paikka mihin ei voi valmistautua uho päällä.
Jos ei osaa lainkaaan vakuuttaa ideansa mahdollisuuksista meiltä salataan jotain todella isoa kuprua.
Liittyykö Ollila ihmemiesten joukkoon?
Ollila,Fantomas,mustanaamio,teräsmies,viisas ruotsalainen ja tyhmä suomalainen?

hakki kirjoitti...

OrNot

Ei parane valmistautua ainakaan saman valmentajan kanssa, joka Elopia sparrasi. Muuten ei riitä enää edes miehen vaihto palauttamaan markkinauskottavuutta ja nostamaan MSn helmoihin(?)syöksyvää Nokiaa.

Vai on Mustanaamiokin jo Ollilaa heikompi esitys...