Näin ainakin ymmärrän Barak Obaman aivoitukset, hänen julkaistessaan liitovaltion uudet ideat NASAn tulevasta suunnasta. Avaruuskalusto, jolla ihminen nyt on päästy kiertoradalle ja kuuhun on ollut valtion, eli NASAn. Nyt valtio alkaa tukea yksityisiä yrityksiä hoitamaan tuota aluetta ja keskittyy itse kaukaisempiin "maailmoihin".
Miten tähän pitäisi suhtautua? Valtiot ovat tähän mennessä kaataneet satoja miljardeja veronmaksajien rahoja avaruustutkimukseen. Ja varmaan kaatavat edelleen. Ja nyt sitten valtiolliset monopolit pyritään murtamaan ja siirrytään kaupalliseen avaruusmatkailuun? Obama todella lupaa myös tukea "kyntensä" osoittaville kaupallisille avaruuden henkilö- ja rahtikuljetusyhtiöille. Kaupallisuus kunniaan? Ja säästöjen tarpeesta se Barakkin lähtee.
Olisiko meillä täällä Suomassakin tuosta opittavaa? Yksityistetään terveyskeskukset maakunnallisten virkamiesten valvonnan alaisena ja valtio keskittyisi erikoissairaanhoitoon. Kaikkialla terveyskeskuksia ei ehkä markkinapotentiaalin pienuudesta johtuen voida kaupallistaa, mutta suuressa osassa maata kyllä. Miltä moinen tuntuu ajatuksena? Strategisena linjanvetona? Kehityksen valtavirtana? Tehoa sekä sinne, missä suuret volyymit ja arkipäivän "pienet" ongelmat kohtaavat että sinne missä tarvitaan keskitettyä ja kallista huippuosaamista?
Kun kerran jenkit voivat yksityistää avaruuskuljetuksen, mikä estää meitä luomalla suomalaista mallia, jolla aikaansaadaan jenkkeihin nähden vieläkin tehokkaampi, laadukkaampi ja tasa-arvoisempi terveydenhoitojärjestelmä? Kävisi vaikka vientituotteeksi?
Kunhan ei tehdä samoja mokia kun autokatsastuksessa. Pienessä maassa on pienet markkinat, suuri kartelloitumisen vaara ja monopolit, joita ei tahdo saada nurin millään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti