torstai 18. helmikuuta 2010

Hallitusohjelmako Suomea johtaa?







Siltä ainakin näyttää. Nykyisen hallituksen 86 sivuinen hallitusohjelma on ollut, ainakin julkisuudessa, hallituksen päävästuullisten eli puolueittensa puheenjohtajien mielestä kuin kiveen hakatut Mooseksen Lain Taulut. Niitä eivät ole hetkauttaneet paljastunut kotimaisen politiikan moraalin rappio, eivät vaali- ja puoluerahoituksen lahjontaskandaalit, eivät globaalit finanssi- eivätkä talouskriisit, eivät ilmenneet eläinsuojelurikokset eivät edes pääministerin uuniperunat.


Nyt valtioneuvoston kanslia, siis vallassa olevan pääministerin esikunta, on palkannut McKinseyn & Companyn konsulttitoimiston ” avustamaan pääministerin esikuntaa seuraavan hallitusohjelman laatimisessa”. Näin Yle. Siis hetkinen! Istuvan pääministerin esikunta teettää pohjatyötä seuraavan hallituksen ohjelmaksi.


Jo on konsesus mennyt pitkälle. Eikä selitykseksi kelpaa, että ainakin jompi kumpi nykyisistä hallituksen päävastuupuolueista todennäköisesti istuu hallituksessa seuraavallakin kaudella. Tästä ilmenee selvästi jälleen yksi demokratiamme heikkous. Puolueet teettävät niille kuuluvaa miettimistyötä valtiolla. Lisäksi, kun tilaajan toiveiden, asenteiden ja etujen tiedetään/uskotaan vaikuttavan selvitysten lopputuloksiin, voidaan selvityksen uskottavuus asettaa vähintäänkin kyseenalaiseksi ja pahimmillaan leimakirveeksi opposition hiljentämiseksi.


Ei ihme, että kansalaiset ovat sitä mieltä, että politiikkamme on vaihtoehdotonta hallinnointia. Kun normaalisti potentiaaliset hallituspuolueet laativat uudet Lain Taulut yhdessä omista lähtökohdistaan, nyt istuvan hallituksen pääministerin esikunta laatii seuraavan hallitusohjelman pohjat. Ilmeisesti ajatuksena, että konsulttityön seurauksen laaditun pohjan hyväksyminen on ennakkoehto hallitusneuvotteluihin ryhtymisestä.


Demokratiaa? Vai Politbyrokratiaa?


 


 

4 kommenttia:

helanes kirjoitti...

Silkkaa pököpäisyyttä ja tyhmyyttä se on.
Alati muuttuvassa maailmassa, vieläpä välistä perin nopeasti muuttuvassa, hallitusohjelman tulisi olla joustava.

Hallitusohjelman toteutumista ja sen muutostarpeita seuraava työryhmä olisi enemmän kuin tarpeen; toki sen toimeksiantoon kuuluisi myös hallitusohjelma-apparaatin yeistarkastelu, siis myös tulevia palveleva. Mutta ei siinä mitään ainakaan ulkomailta rahdattavia konsulttitoimistoja tarvita.

hakki kirjoitti...

helanes

Kuten useimmiten olemme samaa mieltä.

Muistan luotettavista lähteistä kuulemani kertomuksen erityisesti juuri tästä konsulttitoimistosta. Tosin tapahtumasta on jo muutaman kymmenen vuotta. Suuren suomalaisen, kansainvälisessä kaupassa mukana olevan teollisuusyrityksen organisaatiota päätettiin muuttaa ja tehtävä annettiin juuri heille. Haastatteluja tehtiin ja epävarmuus kasvoi. Eräänä päivänä koko johto, ylin ja keskijohto esikuntia myöten kutsuttiin Kalastajatorpalle, jossa tulokset kerrotaan. Organisaatiokaavion paljastamisen jälkeen jotkut ehkä huolestuivat, kun sen paremmin oma nimeä kuin omaa toimeakaan ei kaaviosta löytynyt. Asiasta kerrottiin meikäläiselle yli kymmenen vuotta tapahtuman jälkeen. Varoituksena. Kovaa oli sattunut.

Mutta ajat ovat luonnollisesti muuttuneet.

Jokke kirjoitti...

Politiikko on politiikko, eikä pysty tekemään mitään mistä ei ole ensin kulissessa sovittu mitä tehdään. Näinhä eduskunta toimii, miksi? Vaalikeskustelut alkavat pian, kyllä sitten tehdään ja luvataan kaikkea tähdetkin taivaalta. Nyt on kaikki rahat loppu, tehdään vaan velkaa. Vaalilupauksissa rahaa on taas vaikka kuinka paljon. Ei olla köyhiä eikä kipeitä. Kaikki sairaat ja vanhuksetkin hoidetaan. Oppatilallaa vaan, niin hyvä tulee. Kunhan ne ajatuksetkin korvienvälissä muuttuisi.

hakki kirjoitti...

Jokke

Jokainen vaalilupaus, joka lisää valtion rahanmenoa on verrattavissa petokseen. Ja jos henkilö tulee valittua, verrattavissa valtiopetokseen.

Mutta eivät lupaajien korvien välissä ajatukset muutu. Sitä on turha toivoa. Sillä elleivät he lupaa kuuta ja tähtiä taivaalta, he eivät tule valittua. Sillä ei ne ajatukset näytä muuttuvan äänestäjienkään korvien välissä. Äänestetään samalla tavalla kuin aina ennenkin. Samalla tavalla kuin vanhemmat ja mahdollisesti isovanhemmatkin aikoinaan.

Ei välttämättä samaa henkilöä ( ;-) ), eikä samaa puoluetta mutta jotain puolueiden antamaa henkilö/puolue yhdistelmää. Ja sillä tavalla mikään ei enää, eikä viimeistään Tarastin ja Braxin linjanvetojen jälkeen missään tapauksessa, muutu. Nyt ainoa mahdollisuus tavalliselle kansalaiselle on vaatia muutosta kieltäytymästä leikkimästä puolueiden säännöillä.

Pitää muistaa äänestää ja kirjoittaa äänestyslippuun mitä muuta tahansa paitsi numeroita. Itse olen jo muutamissa vaaleissa tarkoituksellisesti jättänyt hylättävän äänestyslipun kirjoittamalla lippuun JOKU MUU. Perustelut sille miksi se on enää ainoa mahdollisuus, löydät alla olevasta linkistä.

http://jokumuu.ning.com/profiles/blogs/annetaan-jokaiselle-aito-syy