perjantai 4. huhtikuuta 2008

Pakkolunastetaan Nokia

4.4.2008 16.10 | hakki47 | Raha & valta, Politiikka, Varallisuuden hallinta, Työ & bisnes

Tuossa radiota aamusella kuunnellessani kerrottiin, että oikeusasiantuntijat suhtautuvat epäilevästi Kemijärven kunnan aikeisiin pakkolunastaa Stora Enson sellutehdas. Ajatuksena olisi lunastuksen jälkeen siirtää omistus toiselle sellua valmistavalle yhtiölle. Toisaalta voimassa olevaa lunastuslakia ei ole tämänlaiseen tilanteeseen aijottu ja rakennettu toisaalta yksityisyyden suoja on niin vahva.

Kun Suomi aikoinaan liittyi EU:iin tuoreessa muistissa oli tapahtuma, jossa maamme talouselämän pienuus aiheutti mahdollisuuden, että ulkomainen valuuttaspekulaation kaataa koko maan. Vahvan markan politiikkaa ei voinut enää jatkaa. Tätä taustaa kannattaa myös pitää silmällä nyt.

Saattaisiko olla niin, että uusliberalistinen globaali markkinatalous mahdollistaa koko maan tyhjentämisen markkinavoimien seurauksena? Nythän tilanne on Kemijärven osalta tilanne näyttää sellaiselta, että kansaivälinen yritys lopettaa paikkakunnan keskeisen työllistäjän. Ajatuksena on, että maata tai kiinteistöä ei luovuteta kenellekään muullekaan.

Mitäs me tehdään, jos ensin Aker lopettaa samalla tavalla Suomen telakkansa? Lucent ostaa Nokian, joka samalla lopettaa tuotannon Suomessa ja siirtää lopettaa täkäläiset pääkonttoritoiminnat tarpeettomina? Metson käy samoin? Samoin UPMn. Pari muuta suurta työllistäjää vielä kaupan päälle. Rahaahan maailmassa riittää. Kilpailijoita on ennenkin lopetettu ostamalla ne. Ja Suomi on pieni maa, jonka keskeisimmät työllistäjät on hetkessä poistettu kansainvälistä kauppa häiritsemästä.

Tätä taustaa vasten TEMin, hallituksen ja eduskunnan kannattaisi alkaa valmistella menettelytapoja ja lainsäädäntöä. Oli se sitten hätätilahallintoa tai lunstuslakia. Kemijärvi saattaa sittenkin olla vain airut tulevasta.

Pysyvä linkki | 8 kommenttia »

Ei kommentteja: