torstai 17. huhtikuuta 2008

Nokian ja Suomen tulevaisuus

17.4.2008 20.06 | hakki47 | Raha & valta

Tänään 17.04.2008 klo 13.00 Suomen aikaa oikein tunsi kun kansakunta pidätti hengitystään. Kaikkien USAsta saatujen negatiivisten uutisten perään uskottiin/toivottiin/vaadittiin NOKIAn taas vakuuttavan. Nyt tiedämme mikä Nokian merkitys Suomen talouteen käytännössä on. Vai tiedämmekö?

Kello on nyt yli 20.00. Helsingin pörssi on sulkeutunut. Nokian saldo on - 13,55, Hexin OMXHCAP - 2,17. Ei hyvältä tuntuisi näyttävän. Mutta ehkä siitä huolimatta paremmalta kuin merkityksemme ja Nokian merkitys maailmalla? Sitä paitsi järistyksen jälkeen seuraa aina jälkijäristyksiä. Ja sitten, jossain vaiheessa mittarit vakiintuvat. Mutta toisaalta nykytilanne osoittaa kouriintuntuvasti kuinka riippuvaisia me olemme maailman kokonaisuudesta. En edes viitsi laskea kuinka monta “virtuaalieuroa” kansallisesta varallisuudesta tänään hävisi. Ja mahdollisesti huomenna tulee takas.


Kauppalehden tietojen mukaan Nokian osakkeita vaihdettin 154 915 100 kpl ja arvo oli 2977.666 m€. Tuskin omistus Suomessa on lähelläkään tuota? Jonka seurauksena voisi päätellä, että päätökset tältä osin tehtiin tänään jossain muualla. Tuskin niitä edes tekivät ihmiset vaan koneet, ohjelmat, hälytysrajat. Kivaa? Toisaalta, tilanteen todellisia vaikutuksia pitään varmasti vielä muutama päivä odotella. Vähän tuntuvat ohjelmoidut hälyytysrajat ylilyönneiltä.

Ystäväni GranpaIgorjossain kommentissaan puhui symbiooseista ja parasiiteistä. Meidän varmaan kannattaisi miettiä kumpi tässä Suomi - Nokia symbioosissa on se parasiitti, noin niinkuin pitkässä juoksussa? Se saattaisi olla kummankin etu.

PS.

En ole häätämässä Nokiaa Suomesta enkä Suomea Nokiaan.

Pysyvä linkki | 2 kommenttia »

Ei kommentteja: