sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Aina syy on jonkun muun



Bill Gates on löytänyt maailmankaikkeutumme suurimman ongelman. Kapitalismi ei toimi kaikissa tilanteissa. Taloussanomat uutisoi eilen; "Microsoftin perustaja ja maailman rikkaimpiin miehiin lukeutuva Bill Gates kertoo kapitalismin kauheuksista kehittyvissä maissa. Markkinaehtoisuus ajaa lääketeollisuuden kehittämään lääkkeitä vain ostovoimaisille kuluttajille, eikä niitä elääkseen tarvitseville köyhille."

Täältä Euroopan mantereelta katsoen asia ei voi olla kenellekään uutinen, mutta kun sen sanoo maailman kolmeen rikkaimpaan kuuluva self made man, sillä on merkitystä. Toivottavasti erityisesti hänen kotimaassaan USAssa. 

"Gates uskoo, että sosiaalista vastuuta kantavia ja samalla taloudellisesti kannattavia yhtiöitä voidaan luoda useilla eri aloilla. Esimerkiksi Intiassa toimii silmäklinikka, joka hoitaa ilmaiseksi köyhät ja kerää maksuja niiltä, joilla siihen on varaa." Käyhän se tietysti noinkin, mutta siitä ei ole kapitalismin kaikkien epäoikeudenmukaisuuksien ratkaisijaksi. Edes lääketeollisuudessa.

Miksi siis mennä merta edemmäs kalaan? Tehokkaimmin kapitalistinen markkinatalous toimii demokratioissa, siellähän se on syntynyt ja kehittynyt. Demokraattisen yhteiskunnallisen prosessin pitäisi määrittää, millä tavalla se kapitalismin ja markkinatalouden sallii toimia. Myös USAssa. Ja nykyvaltiosta juuri USAlla on demokratian toimivuudesta pisin yhtäjaksoinen kokemus. Toki vain yhdestä demokratian muodoista, kuin myös vain yhdestä kapitalisen markkinatalouden muodoista.

Kannattaisiko meidän tavisten herätä ja ajatella mitä Bill Gates sanoo ja mitä siitä seuraa? Toimiessaan kapitalistisen markkinatalouden ehdoilla, hän on kerännyt itselleen - nyt jo säätiöimänsä - omaisuuden, johon harva elinaikanaan pystyy. Talousjärjestelmä siis toimii. Gates on hommansa hyvin sen puitteissa hoitanut.

Valittaessamme kateellisina - mihin asian ympärillä käyty keskustelu viittaa -, me tavikset emme halua nähdä sitä, että me emme ole omaa rooteliamme kuntoon hoitaneet, jos rakentamme talousjärjestelmä ei toimi haluamallamme tavalla. Sillä lait demokratiassa laativat meidän valtuuttamamme edustajat.






Jotain tarttis varmaan tehdä?


Yhtä vähän kuin kapitalismi on vain yksi kiveen hakattu toimintaohje sitä on demokratiakaan. Ne vaihtelevat yhteiskunnasta toiseen. Meidän äänestäjien tehtävänä on pitää huoli siitä, että yhteiskuntamme talousjärjestelmä toimii haluamallamme tavalla. Se on meidän hommamme.


10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

+++ Yhtä vähän kuin kapitalismi on vain yksi kiveen hakattu toimintaohje sitä on demokratiakaan. Ne vaihtelevat yhteiskunnasta toiseen. +++

Tarkoitat varmaan demokratiakin? Niinpä. Aikaisemmin oli mies ja ääni periaate. Sitten naisetkin saivat äänioikeuden ja demokratia sai toisenlaisen muodon kun äitiys astui kuvaan mukaan. Merkittävä muutos ehkä inhimilliseenpään, pehmeämpään suuntaan. Mutta joskus vaikeina aikoina tarvitaan kipeitä ratkaisuja, jotka olisivat olleet mahdollisia vain raalla mies ja ääni periaatteella. Kuten kotihoidon tuen poistaminen tai singaporelaisen lapsilisäkäytännön käyttöön ottaminen väestöräjähdyksen hillitsijänä.

+++ Meidän äänestäjien tehtävänä on pitää huoli siitä, että yhteiskuntamme talousjärjestelmä toimii haluamallamme tavalla. Se on meidän hommamme. +++

Vaikea tehtävä jos halujemme toteuttamismahdollisuuksien välillä vallitsee ristiriita. Ei eurooppalaiset valtiot olisi nyt tässä velkasuossa jos olisi eletty yhteiskunnan - siis meidän veronmaksajien - antamien resurssien mukaisesti, haluamiemme utopioiden sijaan. Mutta niin se on, että demokratiassa kansa valitsee niitä, jotka ikävien totuuksien sijaan kertovat mukavia valheita.

tutkija Pohjanmaalta

PS. Singaporelainen lapsilisäjärjestelmä toimii niin, että ensimmäisestä lapsesta se maksetaan, toisesta otetaan se ensimmäinenkin pois ja kolmannesta sekä siitä ylöspäin aina lapsilisän suuruinen lisävero kahta ylittävästä lapsesta.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika, long time no see.

Singaporelainen lapsilisäjärjestelmä en tunne, mutta uskoisin hyvin ymmärtäväni miksi se toimisi juuri esittämälläsi tavalla. Ei yhdelle saarelle määrätöntä ihmismäärää mahdu. Ihmettelen, että yleensä maksavat, väestöllä kun on taipumus liikakasvuun muutenkin.

Onneksemme olemme siirtyneet naisten ja miesten yhtäläisen äänioikeuden aikaan jo yli 100 vuotta sitten. Viimeiset noin puoli vuosisataa on tehnyt sen tarkoituksenmukaisen käyttämisenkin mahdolliseksi.

Olipa tehtävämme ylläpitää haluamaamme demokratiaa ja talousjärjestelmää vaikea tai ei, meidän se on tehtävä. Vai uskotko todella, etta valtuuttamamme toimivat tästä ikuisuuteen etujemme mukaisesti? Ettei meidän tarvitse moisilla pikkuasioilla itseämme vaivata?

"Tell me lies, tell me sweet little lies" lauloi jo Fleetwood Mac. ( http://www.youtube.com/watch?v=O6G3hUtu150 ) kun tilanne liian pahaksi menee, kuten se edelleen näyttää menevän, realismi kyllä palaa. Ehkä vasta kiertoteiden ja umpikujien jälkeen, mutta joskus kumminkin. Ellei lajimme sitä ennen tuhoa itseään.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Singaporelainen lapsilisäjärjestelmä ..... Ei yhdelle saarelle määrätöntä ihmismäärää mahdu. Ihmettelen, että yleensä maksavat, väestöllä kun on taipumus liikakasvuun muutenkin.+++

Eikä vain yhdelle saarelle vaan ei myöskään yhdelle maapallolle. Järjestelmän kantokyky on jo äärirajoilla tai oikeastaan on jo ylittänyt sen. Täytyy muistaa tämän tolkuttoman ihmispaisumuksen mittasuhteet kun meidän molempien elinaikana määrämme on kasvanut 2,5 miljardista yli 7 miljardiin ja kasvaa edelleen 6,5 miljoonalla kuukaudesa (= nettolisäys). Kun ihminen näin osoittaa käyttäytyvän kanin lailla ja aivoilla, kuinka voit uskoa tuolla aivokapasiteetillä tätä palloa hallittavan demokraattisesti? Tätä porukkaa voi hallita vain kepillä ilman porkkanaa ja siinä järjestelmällä ei demokratialla juuri ole mitään sijaa.

+++ kun tilanne liian pahaksi menee, kuten se edelleen näyttää menevän, realismi kyllä palaa. Ehkä vasta kiertoteiden ja umpikujien jälkeen, mutta joskus kumminkin. Ellei lajimme sitä ennen tuhoa itseään. +++

Realismi palaa umpikujan kautta, sekä demokraattisissa että "demokraattisissa" järjestelmissä. Mutta valitettavasti liian myöhään. Ei lajimme itseään tuhoa, rajusti pienentää vain.

Kolme on nyt samaa muotoa: Hubbertin käyrä, ihmiskunnan kasvukäyrä sekä ilmakehän co2 käyrä. Kaksi ensinmainittua ovat kellokäyrän muotoa eli nousua seuraa samanmuotoinen lasku ja kuluvalla vuosisadalla. Sensijaa co2 käyrä jatkaa kasvuaan positiivisten takaisinkytkentäprosessien kautta, kun lämmennyt ilmasto päästää permafrostin ja mannerjalustojen metaanikaasut vapaaksi ja kiihdyttää edelleen ilmastonmuutosta. Tämä tapahtuu jo. Tuossa "uudessa environmentissä" ei nykyisensuuruiselle ihmiskunnalla ole juurikaan mahdollisuuksia, menee mielenkiintoiseksi. Uusi liitukausikin voi olla ovella.

Tätä taustaa vastaan, on ihan sama, murehdimmeko me täällä käteisen tai verkkosukan ja hengenheimolaistensa menettelytavoista, peli on jo pelattu. Sekä sinä että minä pääsemme tästä kuivin jaloin alta pois, mutta meidän jälkeemme tulevat eivät.

+++ Vai uskotko todella, etta valtuuttamamme toimivat tästä ikuisuuteen etujemme mukaisesti? Ettei meidän tarvitse moisilla pikkuasioilla itseämme vaivata? +++

Eivät toimi etujemme mukaisesti, mutta tyhmydessään eivät toimi edes omien etujensa mukaisesti kuin korkeantaan muutaman kymmenen kvartaalin mitalla. Että tosiaankin, ei meidän kannata moisilla pikkuasioilla itseämme vaivata :-)

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Hyvä on, unohdetaan Singaporen pieni saari, jossa esivallan kuri on edelleen kunniassa. Siinä olen kuitenkin kanssasi eri mieltä, että "Tätä porukkaa voi hallita vain kepillä ilman porkkanaa ja siinä järjestelmällä ei demokratialla juuri ole mitään sijaa." Se saattaa sopia Singaporeen, mutta ei maailmaan eikä taatusti tänne Koto-Suomeen.

Sanot "on ihan sama, murehdimmeko me täällä käteisen tai verkkosukan ja hengenheimolaistensa menettelytavoista, peli on jo pelattu. Sekä sinä että minä pääsemme tästä kuivin jaloin alta pois, mutta meidän jälkeemme tulevat eivät." Missä on positiivisuutesi? ;-) On taatusti todennäköisempää, että tapamme toisiamme massoittain viimeisestä leipäpalasesta taistellen, kuin viimeistä onnistumatonta hengenvetoamme kiroten.

Sitä hetkeä odotellessamme meidän ehkä kuitenkin kannattaisi edes yrittää tehdä jotain, eikä vain odotella, että kyllä co2 homman hoitaa?





Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ "Tätä porukkaa voi hallita vain kepillä ilman porkkanaa ja siinä järjestelmällä ei demokratialla juuri ole mitään sijaa." Se saattaa sopia Singaporeen, mutta ei maailmaan eikä taatusti tänne Koto-Suomeen. +++

Eri mieltä. Suomea asuttaa keskinkertaista tyhmempi kansakunta, nämä kuuluisat Pisa -imbesillit, jota vedätetään eu-permannoilla kuin märkää rättiä. Kansakunnalla ei ollut munaa viitoittaa Suomea muiden Pohjoismaiden menestyksekkäälle tielle, vaan tyhmän kansan valitsemille poliitikoille mahdollistettiin pääsy sinne ytimeen, muka vaikuttamaan :-)))

+++ Missä on positiivisuutesi? ;-) On taatusti todennäköisempää, että tapamme toisiamme massoittain viimeisestä leipäpalasesta taistellen, kuin viimeistä onnistumatonta hengenvetoamme kiroten. +++

Positiivisuus kontra realismi? Tai kuten Pentti Linkola asian määrittelee, katteeton optimismi. Toistemme tappaminen on jo alkanut Afrikassa, jossa Saharan eteläpuolisilla alueilla laidunmaa ja vesi alkaa olla loppu. Malthusialaisen katastrofin mekanismi on: syö tai tule itse syödyksi. Darvinismi koskee myös nisäkäiden lajia nimeltä ihminen. Ja tuon lajin suhteen ei juuri nykykehityksen suhteen voi ajatella positiivisesti. Vai löydätkö jostain palikat toisenlaiselle kehitykselle, ihmiskunnan jatkuvan määrällisen kasvun utopialle?

Suomi ei ole siinä mielessä lintukoto, että olemme tavalla tai toisella tässä prosessissa mukana, jos vaikka itse henkilökohtaisesti voimme muutaman hengenvedon muita pidempään selvitä punainentupajaperunamaa -strategialla.

tutkija Pohjanmaalta




Hakki kirjoitti...

PohjanPoika, onpa aggressiivisuutesi kasvanut. ;-)



Kyllä tätä maata asuttaa mielestäni ihan tavallinen, keskimääräisen tyhmä kansa. Se, että täällä valittavat poliitikot eivät ole mistään kotoisin, johtuu siitä järjestelmästä jolla heidät valitaan ja erityisesti siitä järjestelmästä jossa he valituksi tultuaan toimivat. Sekään ei taida poiketa suuresti muista?

"Vai löydätkö jostain palikat toisenlaiselle kehitykselle" - Kesistä tulee pidempiä ja lämpimämpiä? Tuleehan? :-)

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Kesistä tulee pidempiä ja lämpimämpiä? Tuleehan? :-) +++

Ei välttämättä, aluksi ehkä. Mitä enemmän ja vauhdikkaammin Grönlannin mannerjäätikkö sulaa, sitä enemmän Pohjoisen jäämeren suolapitoisuus pienenee ja sillä on vaikutus "Golfvirran pumppuun".

http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/seuraukset/palautekytkennat/golf-virran-muutokset

Tämä sama ilmiö tapahtui viimeisen jääkauden jälkeen Dryas -kaudella kun Pohjois Amerikassa St. Lawrence -joen jääpato murtui ja valtava määrä makeaa vettä pääsi Pohjoiseen jäämereen. Golfvirta pysähtyi ja tästä episodista meillä on Suomessa todisteena Salpausselät, jotka syntyivät Fennoskandian mannerjäätikön sulamisen pysähdyttyä.

On siis mahdollista, että ilmastonmuutos hakee korjauskytkennän uuden jääkauden kautta, ja siihen voi sitten mennä hyvinkin 10-tuhatta vuotta.

tutkija Pohjanmaalta

PS. Singaporen kansasta: kaksi vuotta paikan päällä asuneena täytyy todeta, että tavallista fiksumpaa porukkaa, ystävällistä ja hyvin yritteliästä. Dikratuuri toimi kansan hyvinvoinnin hyväksi. Turvallinen valtio, kadulla ei tarvinnut missään pelätä.

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Minulle se lämmin ja pitkä kesä sopii hyvin vaikka vain ihan aluksi. Uudella jääkaudella taas ei minua saa uhkailla ollenkaan.

Muutaman kerran Singaporessa luennoineena, on helppo yhtyä kuvaukseesi. Valittaa täytyy, koska lienee ainoa tuntemani pitkäikäinen ja toimiva diktatuuri. Kiinalaisethan siellä ovat aktiviteettien perusta.

Anonyymi kirjoitti...

Pitipä taas ruveta vähän miettimään. Sekatalous Suomi ei pääse vaivoistaan jos ei tehdä kunnon kapitalista remonttia kuten Viro. Siellä ajatellaan että yrittäjyyden helppous on paras harmaan talouden torjuja ja erilaiset byrokratiat, mukaan lukien ammattiyhdistysliike ja työnantajaliitot, vain sotkevat ja vaikeuttavat yritystoimintaa. Siksi monet Suomen pienyrittäjät siityvät ja ovat siirtyneet Viroon. Kohat koko Suomen työllistävä pienyrittäjäkunta siirtyy investointeja ja kasvua suosivaan Viroon. Kiittelevät vielä virolaisten ahkeruutta. Lakkoja ja lusmuilua, kuten Suomessa ei ole ja työporukka on osaavaa ja mukavaa. Tuttavani pienyrittäjä perusti molemmille pojilleen Viroon verstaat, joista toinen on jo kasvanut mukavan kokoiseksi. Hän sanoo, että kun hän luopuu Suomessa pajastaan hän myy sen ja vetäytyy eläk-keelle, muta sitä ennen hän siirtää parhaat palat pojille.

Käsittääkseni se on ihan aitoa kapitalismia, mutta on se myös käsittääkseni kasvuyrittäjyyttä sanan täydessä merkityksessä. Onkohan tää sosialisoitu ja byrokrationalisoitu ex. Kekkoslovakia alkanut liikaa muistuttaa entistä neukkulaa. Tavat Suomenlahden eteläpuolella tutuvat varsin terveiltä.

Hakki kirjoitti...

Anonyymi

Ei tämä kysymys ratkea yhden puhtaaksiviljellyn ismin oppeja toteuttamalla. Perussyy on siinä, että kun demokratia toimii huonosti, niin tekee myös talous. Ongelmaksi muodostuu se, että puolueille, siis puolue-eliitille on luovutettu oikeus - yksinoikeus - päättää laeista, mutta ne eivät tietenkään vastaa mistään. Sen taas me äänestäjinä olemme antaneet tapahtua, joten ota peili vaan eteesi.

Ikävintä tilanteessa on, että lakeja tosiaankin voivat muuttaa vain puolueet, eikä muutos ole puolueiden intressissä. Joten haaveesi Viron mallista on vain unta, painajaista tai toiveunta.