perjantai 29. maaliskuuta 2013

Puolueet selvittäkööt sotkunsa

Asuntorakentaminen ei todellakaan ole ainoa toimiala, jossa kilpailu ei Suomessa toimi. Ei varmaan ole kovinkaan yli-ampuvaa todeta, että meillä kilpailu puuttuu alalta kuin alalta. On aina puuttunut.

Mutta on hyvä, kun Jussi Pajunen nostaa esiin keskeisimmän syyn siihen, miksi kilpailu ei meillä toimi. 

"Jos rakentamisen kokonaisuus toimisi joustavammin, niin hinnat laskisivat. Keskeisenä osana laaja säädösviidakko." Sama syy aiheuttaa muidenkin alojen kilpailun puutteen. Ilmeisesti puheet maan pienuudesta, kylmyydestä, pituudesta ja leveydestä syynä kalleuteen, ovat sittenkin vain tekosyytä. 

Lainsäädäntö syntyy vähitellen, paikka paikan päälle, viereen ja perään. Lait meillä säätävät puolueet. Sen lisäksi, että ne ovat hyvin edustettuina kaikien alojen etujärjestöissä, ne kuuntelevat herkällä korvalla myös niiden edunvalvojia - lobbareita, vaikkeivät itse juuri lobbaajan edustamaan etujärjestöön kuuluisikaan. Ja ainahan voi lisäksi asiantuntijana kuunnella joko samaan tai toiseen puolueeseen kuuluvaa kansanedustajaa, kunnanvaltuutetua, rotarykaveria tai golfaria.

Jos aina paikkaa vanhaa - päälle, viereen, perään - häviää jonkin ajan kuluttua se kokonaisuus jota paikataan. Lobbarien nuottien mukaisesti, heille mieleiseksi tilkkutäkiksi. Silloin etujärjestöt saavat hyötynsä vähitellen ja pikkuhiljaa, mutta lakien tarkoitus - turvata tavallisten kansalaisten arkipäivä ja tulevaisuus - häviää. Aika ajoin olisi ehdottomasti syytä katsoa kokonaisuutta ja unohtaa hetkeksi yksityiskohdat, nähdä metsä puilta. 

Useimpien alojen kokonaisvaltaisen tarkastelun osalta olemme jo pahasti myöhässä. Ainoa ala, jossa lakimuutokset tehdään nopeasti ovat ne, jotka suoranaisesti koskevat puolueita itseään. Muistuupa mieleen vaalirahalain uudistaminen. Siinä puolueet toimivat itse etujärjestönä, eikä kukaan muu pääsekään kokonaisuutta edes katsomaan, eikä ainakaan muuttamaan.

Ainoat, joilla ei Arkadianmäellä ole omaa lobbaria olemme me? Me tavikset.


Puolueitten tulisi ohjeistaa kansanedustajansa säätämään kilpailua markkinoille. Kokonaisvaltaisesti. Sitä varten he siellä, markkinoiden toimivuutta ajatellen, ovat.  Heillä ja vain heillä on valta. Siksi me heidät olemme sinne valtuuttaneet.

Ei kommentteja: