tiistai 26. maaliskuuta 2013

Vain seitsemän miljardin tähden?Vajaan 700.000 ihmisen saaren puolikkaan seitsemän miljardin laina sekoitti maailman hetkeksi. Ratkaisu tappoi maan suurimman teollisuuden kerralla. Ehkä maata ei kerralla ihan kivikauteen nuijittu, mutta kauan kestää ennen kuin nykyisenkaltaiseen hyvinvointiin palataan. Seuraava vientivaltti ovat todennäköisesti ihmiset.

Ratkaisun seurausvaikutukset ovat vielä hyvinkin epäselvät ja voivat olla ihan mitä tahansa alkaen siitä, että vain kyprolaiset alkavat maastamuuttajiksi, aina hyvin ikäviin kansainvälisiin sotilaallisiin toimiin. Tulevaisuus näyttää.

Olisiko tämä ensimmäinen kerta, kun merkittävä veroparatiisi tuhotaan? Taitaa olla. Ja siinä mielessä erinomaisen hyvä, joskin riittämätön alku. Siis siinä tapauksessa, elleivät kansainvälispoliittiset seurausvaikutukset tästä kasva. 

Kun puolet maailman rahallisista biteistä on kansallisia verottajia paossa lähinnä anglosaksisen finanssiperinteen suojasatamissa olisi äärimmäisen toivottavaa, että ristiretki jatkuisi. Vai pitäisikö sittenkin sanoa alkaisi? Eikä tarvitsisi suinkaan aloittaa Lontoon Citystä, New Yorkin Wall Streetiltä eikä edes Sveitsistä. Tykkiveneet Cayman saarten, Bermudan, Bahaman, Man-saaren, Jerseyn ja Guernseyn vesille riittäsivät alkajaisiksi vallan mainiosti. NATOn nopean toiminnan joukot voisivat puolestaan palauttaa verottajanpelkoa Monacoon, Lichtensteiniin, Hollantiin ja Luxemburgiin?

Vai olisiko helpompaa houkutella heidät euroon? Ruumiita tulisi ehkä sittenkin vähemmän? Mutta se keino taitaa olla jo passée?PS.

Suomen valtion vuosittainen noin 7 miljardin kasvu J. Kataisen kuningastien aikana on puhdasta sattumaa.


PPS. 26.3. klo 13.00

Jos nyt on käynyt siten, kuin Reuters antaa ymmärtää, että suursijoittajat ovat pelastaneet varojaan Laikin ja Bank of Cypresin muissa maissa sijaitsevien ja avoinna olleiden konttoreiden kautta, ei voi kuin ihmetellä ECBn ja EUn osaamattomuutta. Ellei sitten tuo ollut tarkoituskin?

http://www.reuters.com/article/2013/03/25/eurozone-cyprus-muddle-idUSL5N0CG13920130325

Ei kommentteja: