perjantai 22. maaliskuuta 2013

Talletussuoja kunniaan?



Enpä haluaisi nyt olla kyprolaisen päättäjän housuissa. Vai haluaisinko sittenkin?

Kun nyt alkaa olla selvä, että joku sopimus EUn kanssa on pakko tehdä koska vaihtoehdot katoavat, ei voi olla vaikeaa päättää. Vaihtoehdot EU-paketti tai konkurssi. Ei pitäisi olla liian vaikeaa.

Pidän itsestään selvänä, että tämän sirkuksen jälkeen kaikki vierasmaalaisten talletukset poistuvat, niin nopeasti kuin mahdollista. Ne eivät näkyvissä olevassa tulevaisuudessa enää palaa. Samalla lähtevät suuri osa niistäkin, jotka ovat maahan ilman pakkoa muuttaneet, kuka mistäkin syystä. Samoin on jokaiselle kansalaiselle - EUssa ja muuallakin -  tullut selväksi, että hän selkänahallaan vastaa poliitikkojen ratkaisuista.  Velkojalla on aika hyvä käsi?






Siitä voi varmaan vielä keskustella, millä tavalla itse tehtyä päätöstä ulottaa pakkolaina pankkitalletuksiin, tullaan soveltamaan. 


Syy siihen, että talletukset yleensä ovat maan pankkeihin tulleet on luonnollisesti kyprolaisissa lainsäätäjissä. Syy siihenkin, että talletukset ovat aiheuttaneet tämän kuprun on sekin heillä. Mutta ongelmana on, että heillä ei ole riittävästi rahaa. Vierasmaalaisten tileillä on. Ja kuten joku viisas joskus sanoi, ei valtioilla ole omaatuntoa. 

Sen hyvän työn meille muille ja omille kansalaisilleen voisivat kyprolaiset päättäjät tehdä, että jättäisivät talletusturvan - talletussuojan tai mikä lienee - alaisiin, siis alle 100.000 euron talletuksiin koskematta. Ei kai tuo ole liikaa toivottu?




PS.

Olen sitä mieltä, että näitten virtuaalirahojen siirtely tililtä toiselle ei ole mikään ratkaisu nykyiseen kriisiin. Mutta kun se tie on valittu, ja siihen jotkut tuntuvat uskovan, eletään nyt sitten sen mukaan. Ja ehkä se siitä? Joskus.


PPS. 25.3. 13.45

Ilmeisesti kyprolaisissa pankkeissa lojuva venäläisraha on lähinnä Putinin vastustajien. Tähän johtopäätökseen tulee, kun ajattelee Venäjän haluttomuutta puuttua sille tarjoutuneeseen mahdollisuuteen. Nyt kai Medvedjev ärhentelee viran puolesta? Muuten ei aiempi kiinnostuksen puute oikein selity. Kyllähän Venäjällä on täytynyt olla tieto siitä, mihin suuntaan Saksa haluaa asian ajaa?

2 kommenttia:

hikkaj kirjoitti...

Hakki

muistanet tuon kummallisen linkittelyn, nythän tutkivat!

http://hikkaj.blogit.kauppalehti.fi/blog/29637#130313

Hakki kirjoitti...

Muistanpa hyvinkin. Hyvä kun tutkivat.