maanantai 1. lokakuuta 2012
Syökööt pankit rahansa
Ottakoon pelimerkkinsä ja syököön niistä. Me pidämme pennosemme, työmme ja kuluttamisemme.
Jos OP-Pohjola, Karhinen etunenässään haluaa muuttaa euro-alueen ulkopuolelle, se hänelle suotakoon. En jaksa oikein uskoa, että osuuksien omistajat seuraisivat mukana pieninkään joukoin. Jos Nordea, Handelsbanken ja Danske Bank haluavat myös poistua, toivotettakoon heillekin hyvää matkaa.
Kukaan ei halua maksaa veroja, ei yksityinen ihminen eikä yritys. Jonkun on kai kumminkin maksettava? Nyt poliittiset puolueemme lähtevät siitä, että maksakoot molemmat. Oikeasta tasapainosta saamme sitten taistella maailman tappiin, eivätkä poliitikot tunnetusti helposti luovu kerran saamastaan. Siksi maksamme liikaa veroja. Mutta maksamme.
Yhä selvemmin myös pankit ovat yrityksiä, jotka käyttävät rahaa raaka-aineinaan pelatessaan pelejään. Kansalaisten ja kansakuntien rahahuollon turvaaminen ei niille ole riittänyt. Johdon ja omistajien voiton maksimoinnista on tullut itseisarvo. Veronmaksajat, siis kansalaiset on alistettu heidän tappioiden maksajan rooliin.
Jo yksin estääksemme kaiken rahan ja omaisuuden kasautumista yksiin käsiin - kuten säätelemättömässä markkinataloudessa vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin tapahtuu - pelaamisesta on siis syytä kantaa pankinjohtajien huvivero. Joka puolella maailmaa. Tätä veroa voi kutsua vaikkapa rahoitusmarkkinaveroksi.
Koska jostain on alettava, alettakoon sitten vaikka euro-alueelta, sanovatpa sitten Wall Street ja Lontoon City ihan mitä tahansa. Lienee aivan selvää, että liberalististen nuorisopoliitikkojen Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin keskenkasvuiset yltiöliberalistiset seuraajat eivät opinkappaleitaan muuta. Heille rahasta on tullut elämisen primus motor.
Rahoitusmarkkinaveron toteuttamisen aloittaminen voidaan suunnitella ja se on suunniteltava siten, että lähteville pankeille/sijoittajille haittavaikutukset lähtemisestä muodostuvat vielä suuremmiksi, kuin jos jos jäisivät ja järjestelmään sopeutuisivat. Sen varmaan politbyrokratian virkamiehistö osaa? Ovathan nuo tehokkaasti osanneet meitä taviksiakin verottaa.
Tunnisteet:
Crises,
Hyvinvointi,
Ihminen,
johtaminen,
Osaaminen,
politiikka,
raha,
Valta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Jos yksittäinen liikkeenjohtaja uhkaa muuttaa ulkomaille jos veroja nostetaan niin kuka noita meidän jämäjohtajia haluaisi palkata? Mutta jos isot kansainväliset konsernit uhkaavat siirrellä toimintoja eri yksiköiden ja maiden välillä 'optimoidakseen veroja' niin kansallisvaltiot ovat aika kädettömiä globaalissa, avoimessa taloudessa. Mutta ei kai ne isot rahavirrat meillä liiku muutenkaan jos vertaa isoihin finanssikeskuksiin. Minä silti miettisin ihan vakavasti mitä tapahtuisi jos siirtyisimme sittenkin muutaman askeleen takaisin impivaaralaiseen suuntaan :)
Hei Igor
Ei Suomi eikä sen 5,4 miljoonainen väestö voi yksin muuttaa Impivaaraan eikä muuttua impivaaralaiseksi. Vielä tällä hetkellä 3. suurin markkinatalous sen saattaa ehkä voida tehdä, kannattaa nimittäin muistaa, että IsoBritannian talous lepää tällä hetkellä aika paljolti finanssien varassa. Niin kunniallisten kuin kunniattomienkin varassa.
Valtiot ovat aina verottaneet ja tulevat ilmeisesti aina verottamaankin taviksi, olivatpa ne sitten henkilöitä tai yrityksiä. Ensin "monarkin perheen" tai "kirkon isien" hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamiseksi ja vasta vähä vähältä tavisten osuus potista on kasvanut, täytyyhän työväki pitää työkelpoisena.
Kun raha on muuttunut yhden toimialan raaka-aineeksi tulee sitä verottaa jo tasapuolisuuden nimissä, muuten sen merkitys kasvaa tavisten kannalta sietämättömäksi. Siitä taas seuraa väistämättä jossain vaiheessa ikävyyksiä erityisesti tietysti taviksille mutta myös ao. kulttuurin oligarkeille.
En minä vastusta rahatransaktioiden verottamista. Vaikka tuosta Impivaarasta on tehty eräänlainen haukkumasana niin en minäkään tarkoita että me 'kivikauteen' siirryttäisiin. Mutta että kaikki ovet pidetään sepposen selällään kaikenlaisille globaaleille spekulanteille panee miettimään olisiko sittenkin joissakin kohdin pysyttävä hiukan kehityksen jälkijunassa eikä aina ensimmäisten joukossa tekemässä pitkässä juoksussa kalliisti korjattavia virheitä. En nyt sen tarkemmin osaa lauseeni sisältöä kuvata. Olen näissä asioissa diletantti. Minusta on vain tuntunut jo pidemmän aikaa että meidän isokenkäiset ovat lumoutuneet kun ovat päässeet omasta mielestään isojen poikien ja tyttöjen muodostamaan ytimeen ja uskovat vielä kykenevänsä siellä ytimessä vaikuttamaankin.
Igor
Pienen maan itsensä isoiksi korottaneiden poikien, ja nykyisin myös tyttöjen ongelma, siitähän tässä meidän kannalta on kysymys. Näin varsinkin nyt, kun keräämme tarpeetonta "bad williä" eri puolelta Eurooppaa toimillamme.
Ettei väärinymmärrystä aiheutuisi; en tarkoita sitä, etteikö meidän pitäisi pitää kiinni päätöksistämme ja perusteistamme, mutta se että verkkosukkaopettaja ja ent. pääministerin pikkuveli käyvät jakamassa talouspoliittisia viisauksiaan jo muutenkin nöyryytetyille euro-maille ja julistautuvat paavillisimmaksi kuin Berliinin paavi itse, ei näytä sivistyneeltä, eikä edes ole järkevää.
Viittaan jälleen kerran kirjoitukseeni Kalevalanpäivänä 2007. Perusteellisemman tiedon ja osaamisen puutteessa juoksee poliittisten broilereittemme lauma jälleen trendien perässä. Trendit vaan vaihtuvat aikanaan, eikä heistä silloin ole kantamaan vastuuta toimistaan.
Lähetä kommentti