keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Putinin veti Makarovin kotelostaEivät laajentumispolitiikan substanssit Venäjällä mihinkään muutu, sillä Venäjän historia rakentuu aikojen myötä koettujen todellisten tai kuviteltujen turvallisuusuhkien torjumiseen. Vallan ja voiman kasvun myötä, paras tae on rajojen siirtäminen yhä kauemmaksi. Äänenpainot ja prioriteetit vaihtelevat ajasta toiseen, mutta "sama kaiku on askelten" vuosisadasta riippumatta.

Vaikka viime vuosina, jopa vuosikymmeninä maan johdolla on täytynyt olla muutakin ja tärkeämpääkin ajateltavaa, ei Venäjän vallanpitäjien mielissä Äiti Venäjän kunnian säilyttäminen ja sen valta-alueen kasvattaminen ole koskaan voinut olla kaukana taustalla. Jo siksi, että sen esillä pitämisen unohtava, ei kauan vallassa keiku. Ja tarvittaessa se sieltä aina esiin pompahtaa.

Ja mikä olisikaan Vladimir Putinin regimin uudelle tulemiselle helpompi ja konkreettisempi keino, kuin Ainoan Oikean Uskon - kilven kiillottaminen? Ja mikä olisikaan pienimmän riskin kohde moisen ulostulon toteuttamiselle?

Venäjän asevoimien komentajan Nikolai Makarovin varoitus Suomen Nato-yhteistyöstä on aivan ilmeisesti tilaustyö ja siunattu korkeimmalla poliittisella tasolla. Eikä Putinia korkeammalle Venäjällä edes pääse.

Enemmän kuin kenraalin neuvot ja ohjeet minua hämmästyttävät ulkoministerin, Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan ja vaikkapa kokisaktivisti Ilaskiven ulostulot. Siis jos ne on tarkoitettu muuksikin kuin yleisön rauhoittamiseksi. Mutta ehkäpä he tuntevat kanssasisarensa ja -veljensä; kun suomalaiset eivät suomalaisten mielestä muodosta uhkaa kenellekään, meillä on liikaa niitä päiväperhoja, jotka odottavat suurvaltojen sen ymmärtävän ja ajattelevan ja toimivan meidän tavallamme?

"Näin on aina ollut ja näin on aina oleva." Mikään ei ole muuttunut, eikä tule muuttumaan. Meidän on se uskallettava hyväksyä ja toimia itse sen mukaisesti, onpa kauppakamaripoikien historiantuntemus sitten millainen tahansa.
PS.

Ja saattaa tietysti olla, että asevoimien komentaja, yhden alan ammattilaisena ja vastuuhenkilönä, ei ole kaikilta osin tyytyväinen ajan kaikkiin merkkeihin Venäjän luoteisrajalla.PPS.

Toisaalta olisi aika hämmästyttävää, jos ei Putinin regiimin mies olisi tietoinen siitä, minkä mekin tiedämme; Suomen NATO juna meni jo aikaa sitten.

7 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Toimiiko koko Venäjä vain yksinvaltaisen Putinin imperialistisen tahdon toteuttajana? No, voihan sitä spekuloida että kaikki Venäjän toimijat ovat vain Putinin juoksupoikia.

Mutta eikös hyvien naapurien kesken voida tuollainenkin mielipide ilmaista? Pitäisikö naapurin (käytän tuollaista kollektiivista yleisnimikettä!) ummistaa silmänsä ja sulkea korvansa ja lausua vain tyhjänpäiväisiä juhlapuhefraaseja?

Voisihan tuollaiseen kuitata vastaamalla, että 'kiitos varoituksesta' ja ettei meillä ole tarkoitusta liittyä Natoon ainakaan tällä vaalikaudella. Se kai lienee toistaiseksi virallinen kuvio vaikkei siihen kai kukaan usko.

Hakki kirjoitti...

Igor

Haluammepa sitä tai emme, niin kauan kuin on olemassa itsenäinen Suomi, on myös itsenäinen Venäjä. Jos jompikumpi poistuu, se ei ole Venäjä.

Mielestäni naapureilla, varsinkin itsensä hyviksi naapureiksi korottaneet on oikeus ilmaista aidot mielipiteensä juuri sellaisina kuin ne ovat. Paljon helpompi on naapureiden silloin toimeen tulla, vaikka eivät asioista edes samaa mieltä olisi.

Jos suomalaisilla päättäjillä on edes jossain määrin tolkku tallella, mitä kieltämättä aika ajoin tulee epäilleeksi, he lopettavat kansalaisten mahdolliset NATO - jäsenyysspekulaatiot lyhyeen. Kuten Jyri Häkämies aikoinaan; http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/09/nato-not-for-finland.html

Igor kirjoitti...

Ongelma on vapaassa maassa suitsia kansalaisten puheita. Jos Natoon haluajia on niin sitten niitä on. En minä ainakaan ole nykyisestä tasavallan presidentistäkään niin kovin vakuuttunut. Hänenhän sitä sopisi ulkopolitiikan ja arvojohtajana suitsia noita jäsenspekulaatioita.

Tuo sinun 2. kappaleessa esittämäsi vetoomus on minunkin mieleeni.

Hakki kirjoitti...

Igor

Niin Sauli Niinistön sopisikin. Ellei sitten itsekin ole kauppakamaripoikien ideologian sokaisema?

Muistan ko. puolueen nuorisojärjestössä 1960-luvulla toimiessani jo silloisen ihmettelyni jäsenten NATO - kiimasta.

Pienen maan ohjenuoraksi ideologioiden säikeet ja usko jenkkien kaikkivoipaiseen altruismiin ovat kevyitä eväitä kansakunnan tulevaisuuden turvaksi. Eikä mikään, ei edes Makarovin esille tuomien, vanhojen totuuksien uudelleen esittäminen kerro, että minkäänlaiseen naapuruuden laadun uudelleenarviointiin olisi tarvetta.

Katse Kustaanmiekkaan .... PÄIN.

Hakki kirjoitti...

YLE uutisoi:

Nato on sitä mieltä, että on järjetöntä väittää, että Suomen ja Naton yhteistyö uhkaisi ketään. Naton päätiedottajan vastauksessa Yle Uutisille sanotaan, että asia on juuri päinvastoin.

Naton kannanoton mukaan Suomi on pitkäaikainen ja arvostettu Naton kumppani. Yhteistyön todetaan edistävän vakautta esimerkiksi Afganistanissa ja Kosovossa.

"Yhteistyömme on hyödyksi Suomelle, hyödyksi Natolle ja hyödyksi koko euroatlanttiselle alueelle" sanotaan kannanotossa.

Nato myös ilmoittaa olevansa samaa mieltä Suomen puolustusministerin kanssa siitä, että jokainen maa tekee Natoa koskevat päätöksensä itsenäisesti. Periaate omista turvallisuusratkaisuista on vahvistetty jo Etyjin peruskirjassa.

Toivottavasti edes joku ns. päättäjistämme ymmärtää, että sillä mitä mieltä NATO, sen kenraalit, jäsenet tai vastaavat ovat, ei välttämättä ole mitään merkitystä sille, mitä mieltä Venäjä tai venäläinen kenraali on. Kauniit ja ylevät periaatteet eivät välttämättä turvaa ketään, tai kuten Stalin aikoinaan kyseli; kuinka monta divisioonaa paavilla on.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti niitä maamiinoja ei ole ehditty hävittää ....

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

Terve tutkija

Turhan kalliiksi tulee Tavjan ego.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2012/04/viela-kasvaa-tavjan-pasifismin-lasku.html