perjantai 29. kesäkuuta 2012

Risto Siilasmaa, Nokia In Memoriam



Jos Nokian hallituksen uuden puheenjohtajan puheenvuoroa joku toivoi, toivottavasti sai mitä halusi?

Olen harvoin seurannut yhtä ponnetonta kipparin puheenvuoroa, tapahtuipa se palavalla porauslautalla, uppoavassa laivassa tai vaikkapa tuhoon tuomitussa yrityksessä. Myönnän toki, että en yhdessäkään moisessa tilanteessa ole onnekseni ollut. Mutta valitan, Nokia on.

Yle TV 1 Päivän kasvo -ohjelmasta tänään jäi kuva, että Risto Siilasmaa kuuliaisesti toisti kaiken sen, minkä yhteiskuntasuhteiden osasto (vast.) oli prepannut hänet sanomaan. Hän teki sen rauhallisesti, eleettömästi, värittömästi ja, ja, .... ulkopuolisen yhdentekevästi.

Jos Nokian johto tai suurimmat omistajat katsoivat, että uuden puheenjohtajan tulee juuri nyt tulla esille ja, jollei ehkä todistaa vakuuttavasti, että yhtiö - Fenix-linnun lailla - vielä nousee, niin ainakin valamaan uskoa valitun strategian oikeutuksesta ja menestyksellisyydestä työntekijöihin, asiakkaisiin ja sijoittajiin. Tässä järjestyksessä. Jonkunhan on heidät vakuutettava ja nopeasti, sillä toimitusjohtajan kykyihin ei enää taida uskoa kukaan? Olipa hän kuinka älykäs, analyyttinen, kriittinen ja transparentti tahansa.

Nokia on kännykkä. Älypuhelin tai tavallinen. Ja onhan siellä varmasti patentteja, verkkoja ja paikkaliiketoimintaakin, mutta Brändi nimeltä Nokia on kännyköitä. Niitten mukana Nokia tulevaisuudessa, niin kauan kuin sitä vielä riittää, joko elää tai sitten ei. Siltä osin Nokia seisoo yhdellä, tai korkeintaan kahdella jalalla.

Risto onnistui tekemään selväksi, että tavallisten kännyköiden osalta markkina on tasaisesti ja supistumassa, älypuhelimessa ollaan Windows 8 varassa ja kännykköjen tulevaisuudessa kaikki munat ovat yhdessä korissa. Vai pitäisikö sanoa ikkunassa?

Hän ei vastannut kysymykseen miksi loppuvaiheessa olleista omista käyttöjärjestelmistä Meegoista ja Meltemeistä piti yllättäen ja pikaisesti luopua. Eikä sihhen, miksi kaikki munat oli pakko panna tuohon yhteen ikkunaan.

Eikä hän itse tuonut esille sitä, mitä hyötyä yhtiö ja sen toimitusjohtaja tavoittelivat ja mahdollisesti katsoivat saaneensa siitä, että päätökset - myös luopuminen omasta Symbiasta - julkistettiin yhtä näyttävästi kuin Jobs julkisti omat laitteensa? Ja miksi näin tehtiin vähintään vuosi ennen kuin Windows 8 olisi edes myytävissä? Ei kai yhtiön kassan näennäinen valtavuus sokaissut?

Käsitykseni mukaan Risto Siilasmaan esitys ei vakuuttanut Nokian tulevaisuuden mahdollisuuksista. Toivottavasti olen väärässä. Työtekijöiden, asiakkaiden ja sijoittajien vuoksi.


PS.

Minäkin koen tuskaa mutta lähinnä Nokian ja sen työntekijöiden, asiakkaiden ja omistajien puolesta.


2 kommenttia:

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Kaikella milla on alku, kuinka valloittava tahansa, on väistämätön l o p p u. Olet huomannut kuinka ”bossit” ovat, ei vain Suomessa, vaan kautta business maailman, oman edun valvojia. Ikäänkuin he olisivat tietoisia yrityksen kuolevan omiin haasteisiinsa ja siksi nylkevät sen eläviltään. Yksi asia on selviö ja se muuttumisen todellisuus. Kaikki muuttuminen on ennaltaan tuntematonta, ja sen mukaisesti siihen sisältyy pelko. Ajatus pyrkii aina rakentamaan jotakin pysyväistä ja kun mikään ei voi olla ilman päättymistä, seurauksena on epätoivoinen itsesuojelun tavoite taata jatkuvuus rahan ja muun pääoman avulla. Mutta teimmepä mitä tahansa jatkuvuutta tunnetun piirissä, sitä ei ole ja siksi sitä etsitään tuntemattomasta. Ja kun tuntematon ei voi tulla tunnetuksi tunnetun avulla olemme rakentaneet, monien uskomusten - tunnetun avulla - oman ”pelastajan” jota meidän tulee sitten palvoa pelon alaisina. Voisiko ihminen mennä tyhmyydessään pitemmälle! Tuskin, ja siksi - ja vain siksi - hän alkaa tuhota kaikkea rakentamaansa ja siten - ”uudisraivaajan” jatkuvuus on aina mahdollistettu.

Hakki kirjoitti...

Karl

Wouv mikä todistusketju! Jopa Joseph Schumpeter, siis jos vielä eläisi, taputtaisi ja toteaisi Q.E.D., "quod erat demonstrandum".

Jotenkin toivoisi, että ihmiskunta jo vähitellen voisi vaihtaa profeettaa. Miltä kuulostaisi Robert Kennedy?

Vaikka lainaus ei ilmeisesti sittenkään ole suoraan häneltä, on seuraava sanonta usein liitetty hänen tapaansa ajatella

Some men look at things and ask why.
I dream of things that never were and ask why not.


http://en.wikiquote.org/wiki/Robert_F._Kennedy