keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

EUn kriisitoimissa Suomella on vain maksajan tehtäväKansainvälisen järjestelypankin BIS:n luottotilastoista ilmenee jokseenkin vaivatta, minkä ulkomaiden pankeilla on velkakriisin alussa ja sen kuluessa ollut eniten riskiluottoja kriisimaissa. Ne ovat Saksa, Ranska, Britannia ja Yhdysvallat.

Näiden maiden suurpankit ottivat ennen kriisiä hartiavoimin osaa kriisimaiden velkakuplan paisuttamiseen ja saivat samalla tilaisuuden nauttia vuosien ajan erittäin tuottoisan liiketoiminnan antimista.

BIS:n ja euromaiden keskuspankkien tilastoista ilmenee sekin, kuinka paljon pääomaa ulkomaiset pankit ovat kriisin kuluessa vetäneet kriisimaista turvaan.

Kreikan rahoituskriisin leimahtamisesta tähän päivään mennessä ulkomaiset pankit ovat myyneet kriisimaiden velkakirjoja ja muita sijoituksia, irtisanoneet lainoja ja jättäneet erääntyneitä lainoja uusimatta ainakin tuhannen miljardin euron arvosta.

Sekin paljastuu tilastoista vaikeuksitta ja vailla pienintäkään väärinkäsityksen vaaraa, millä maalla ei pitäisi olla mitään tekemistä kriisitoimien kanssa.

Se on Suomi.

Suomalaisilla pankeilla tai muillakaan rahoitusalan yrityksillä ei ole kriisin alkaessa eikä sen kuluessa ollut kriisimaissa liossa luottotilastojen pyöristysvirheen vertaa. Suomi ei ole osallistunut velkakuplan puhaltamiseen tai sen rahastamiseen.


Suomen Sven Tuuva saa nyt siis keskittyä Saksan, Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltojen suurpankkien pelastamiseen. Ja velkaantua tasolle, jolta paluuta ei ole. Tämä siis on vastuullisina itseään pitävien puolueiden tapa hoitaa äänestäjien heille antamaa valtuutta. 

Otamme velkaa voidaksemme ylläpitää yhteiskuntamme tehottomat rakenteet ja sitoudumme vastuisiin, joista eivät selviä edes tulevat sukupolvet neljänteen polveen. Kun uutta taloutta ei ole, ja viisaus "voitolla on monta isää, mutta tappio on orpolapsi" pitää sekin edelleen paikkansa, voin kertoa miten käy kohtalonyhteyden ja solidaarisuuden. Kun kirstu on tyhjä kaikkoavat kaveritkin.

Uusi hallittu rakennemuutos. Ja taas kokisten johdolla ja demarien tuella.

Tässä vaiheessa viimeistään pitäisi poikien ja tyttöjen ymmärtää, että ei kannata jäädä toimettomana odottamaan hetkeä kun kapteeni huutaa:  "Pelastautukoon ken voi!" Sillä tähän peliin kuuluu, että hän huutaa sen siinä vaiheessa laivan ainoasta pelastusveneestä, kaukana itse laivasta.


Ei kommentteja: