Eurokriisissä raha tulee aina samasta osoitteesta kirjoittaa Katja Boxberg tämänpäiväisen KL.fin Uutisblogissa.
”Kriisissä tapahtumat vyöryvät päälle, ja EU-johtajien tehtäväksi jää lähinnä tulipalojen sammuttelu. Pelottavinta yli kaksi vuotta jatkuneessa kriisissä on hokeminen vaihtoehtojen puutteesta.
Mediassa käyty keskustelu toistaa epätoivoisten poliitikkojen jargonia väliaikaisista ja pysyvistä kriisimekanismeista. Kokonaan huomiotta jää vaihtoehtojen etsintä. Nykyinen apupakettien jako ei voi jatkua loputtomiin, vaan valtioiden, pankkien ja kotitalouksienkin on saatava taloutensa tasapainoon. Se joka muuta väittää, valehtele,” hän jatkaa.
Olen
tästä hänen kanssaan samaa mieltä ja siksi myös artikkelia kommentoin. Kahta
viimeistä kappaletta olen oleellisesti muuttanut.
”Asiaa
puhut, kansalaisten siemenperunoita syödään. Enkä voi kuin toistaa jo moneen
kertaan kirjoittamani; huonosti toimivan talouden syy on huonosti toimiva demokratia.
Ja siinä myös syy siihen miksi me tavikset aina joudumme maksumiehiksi.
Demokraattinen rakennelma, jossa nyt toimimme, ei
valitettavasti takaa kansalaisille enää vaikuttamisen mahdollisuuksia. Saadaan
joka neljäs vuosi äänestää puolueiden meille tarjoamista vaihtoehdoista. Sekin
varsinainen silmänkääntötemppu, koska yksittäinen edustaja ei kauan
kansanedustajana toimi, jos ei äänestä puolue-eliitin päättämällä tavalla ja
koska puolue - siis puolue-eliitti - ei koskaan joudu vastuuseen mistään.
Kansalaisten demokratia on rapautunut puolueiden demokratiaksi.
Kun puolueet ovat muuttuneen välineellisistä
organisaatioista itsetarkoituksellisiksi, niiden on kiinnitettävä huomio
ehdokkaiksi saatavien valovoimaisuuteen, osaamisen tai kyvykkyyden asemesta.
Siitähän tämä kuolemankierre syntyy. Ajan myötä valittavien edustajien taso alittaa tarpeellisen. Tässä järjestelmässä asiat voivat kehittyä
vain huonosta vielä huonompaan.
Sama tilanne taitaa olla EUn ja EMUn muissakin maissa?
Ensimmäisen maailmansodan synnyttämien demokratioiden "parasta ennen"
on jo ohitettu, joissakin valtioissa useammankin kerran. Ei kai siis voi olla ihme, että valitsemamme
puolueita edustavat napinpainajat vain hakkaavat päätään seinään, toistamalla
kerta kerran jälkeen samaa ratkaisua/virhettä, mutta suuremmilla luvuilla? Vain
johtajattoman lammaslauman voisi kuvitella toimivan yhtä päättömästi. Eikä
se(kään) moisella menolla pysyisi kauan hengissä.
Kun päätöksen kuvauksena on: "Valita paras tapa
maksattaa oma kyvyttömyytemme muilla" on turhaa toivoa sen paremmin uusia
vaihtoehtoja kuin uusia valinnan kriteereitä. Eikä valitun ratkaisun
haittavaikutuksia edes tarvitse arvioida, ei kansa kuitenkaan riittävän
aikaisin älyä.”
Kansallisesti ja "unionillisesti" olemme
täällä Euroopassa Suomen 1990-laman hoitamisen tiellä, veronmaksajilta siirretään
vastikkeetonta rahaa pankkien, siis taloudellisen vallan pelastamiseksi ja
lisääntyvässä määrin väestö siirretään työttömyyskortistoon. Ratkaisumallina
tarjotaan säästöjä, lisää säästöjä ja vielä enemmän säästöjä rajoittamattomasti
vapaan fundamentaalisen globaalin markkinatalouden hengessä.
Kansan käsi on karttuisa ja selkänahka paksu? Varmaan
joka maata on tulevaisuudessa odottamassa ikioma pelastava Nokia? Kauankohan kansojen usko setelipainokoneiden magiaan ja poliittisiin johtajiinsa tällä kertaa vielä kestää?
1 kommentti:
OrNotille
Sanot; "Onneksi tämä ei ole sentään oikeaa sotaa, vaikka siltä joskus tuntuu." Oletko varma, että tämä ei ole ihan oikeata sotaa, joskin uudenlaista sotaa? Vaikka verta ei uutisiin asti vuoda, ainakin seuraukset hirvittävät; Kreikka ja Portugal "pommitetaan tämän myötä kivikauteen". Irlannilla tulee menemään huonosti vielä vuosia. Espanja, Kypros, jopa Italia alkavat jo olla omalla matkallaan Helvettiin. Lisäämällä tästä vielä omia vastuitamme kiveämme sinne omankin tiemme.
Toivot; "Tasavallan Hallitus puhukaa meille. Kertokaa ne mallit mihin itse uskotte." Mitä helkkarin väliä sillä on, mihin malleihin he uskovat? He, jotka eivät päivääkään ole oikeaa työtä tehneet. Uutta taloutta ei yksinkertaisesti ole, ellei finanssialan pelisääntöjä radikaalisti muuteta ja FIATin tilalle jotain uutta kehitetä. Eivätkä sen paremmin Jenkit kuin Kiinakaan siihen suostu.
Jenkit vetävät itsensä kuiville massallaan ja sillä, ettei kukaan uskalla heiltä saataviaan periä. Kiinalaiset selviävät, ellei maa joudu sisäiseen sekasortoon, ihmistensä määrällä ja sen mahdollistamalla muista piittaamattomalla talous- ja finanssipolitiikalla. Euroopassa Saksa selviää maksattamalla pankkiensa virheet muilla euromailla myös niillä, joilla vielä menee jollain tasolla suhteellisesti vähemmän huonosti.
harryi-850lle
Olen samaa mieltä; "Fakta on että kansakunnat ovat kuluttaneet ja lainanneet liikaa rahaa ja nyt etsitään maksumiehiä." Mutta mitä muuta voi tapahtua finanssijärjestelmässä jossa rahan luominen yhteiskuntaan ja yhteiskuntiin on jätetty yksityiselle pankkisektorille? Jossa yhteiskunnan mahdollisuudet rajoittaa rahan luomista tai tarjonnan merkittävää rahoittamista on ideologisista syistä kielletty? Jossa kansainvälinen kontrolli on vielä heikommalla tolalla kuin kansallinen kontrolli? Ja samalla hyväksytään yksityiselle pankkisektorille, ei vaan vaaditaan yksityistä pankkisektoria tekemään voittoa jopa voiton maksimointia, joka tässä PyramiidiPonziessa on muilta sektoreilta pois.
Eihän tässä ole tolkun häivää! Kohta siirretään virtuaalirahoilla hankittua reaaliomaisuutta ja kansakuntien keräämiä veroja maksuksi pankkien luomista pelimerkeistä. Sitä ei Pohjois-Atlantinen poliittinen eikä kulttuurinen yhteisö kestä, vaikka Wall Street sen kestäisikin. Jopa siellä on silloin valittava: kenen lauluja valtiot laulava, pankkiirien vai kansan.
Artikkelissani http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2010/06/pankkijarjestelma-sanoi-poks-pelureiden.html on riemastuttava kuvaus rahan synnystä. Ja siinä ennen kaikkea siitä, miten sen luoma tilanne voidaan ratkaista.
TIHeikkiselle
Olet toki aivan oikeassa (tai ainakin olen kanssasi samaa mieltä); vähintään osasyy velanottoon on kansalaisissa. (Itse asiassa, määrätyltä kannalta katsoen jopa koko syy.) Mitä tahansa demokratioissamme on tapahtunutkin voidaan aina kaataa kansalaisten itsensä syyksi. Ja sehän puolueille, siis puolue-eliitille hyvin sopii.
Mutta on myös hyvä kysyä kuinka bona fide myyjä on toiminut? Ja mistä nyöreistä hän kulloinkin on vetänyt? Puhtaat jauhot kun näissä asioissa harvoin kenelläkään on pussissa. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2011/09/mihin-ne-velkarahat-on-kaytetty.html
Tuleeko sinullekin tunne, että meitä viedään kuin lammasta teuraaksi?
Lähetä kommentti