tiistai 12. kesäkuuta 2012

Kansan käsikö karttuisa ja selkänahka paksu?


Eurokriisissä raha tulee aina samasta osoitteesta kirjoittaa Katja Boxberg tämänpäiväisen KL.fin Uutisblogissa. 

”Kriisissä tapahtumat vyöryvät päälle, ja EU-johtajien tehtäväksi jää lähinnä tulipalojen sammuttelu. Pelottavinta yli kaksi vuotta jatkuneessa kriisissä on hokeminen vaihtoehtojen puutteesta.

Mediassa käyty keskustelu toistaa epätoivoisten poliitikkojen jargonia väliaikaisista ja pysyvistä kriisimekanismeista. Kokonaan huomiotta jää vaihtoehtojen etsintä. Nykyinen apupakettien jako ei voi jatkua loputtomiin, vaan valtioiden, pankkien ja kotitalouksienkin on saatava taloutensa tasapainoon. Se joka muuta väittää, valehtele,” hän jatkaa.

Olen tästä hänen kanssaan samaa mieltä ja siksi myös artikkelia kommentoin. Kahta viimeistä kappaletta olen oleellisesti muuttanut.

”Asiaa puhut, kansalaisten siemenperunoita syödään. Enkä voi kuin toistaa jo moneen kertaan kirjoittamani; huonosti toimivan talouden syy on huonosti toimiva demokratia. Ja siinä myös syy siihen miksi me tavikset aina joudumme maksumiehiksi.

Demokraattinen rakennelma, jossa nyt toimimme, ei valitettavasti takaa kansalaisille enää vaikuttamisen mahdollisuuksia. Saadaan joka neljäs vuosi äänestää puolueiden meille tarjoamista vaihtoehdoista. Sekin varsinainen silmänkääntötemppu, koska yksittäinen edustaja ei kauan kansanedustajana toimi, jos ei äänestä puolue-eliitin päättämällä tavalla ja koska puolue - siis puolue-eliitti - ei koskaan joudu vastuuseen mistään. Kansalaisten demokratia on rapautunut puolueiden demokratiaksi.

Kun puolueet ovat muuttuneen välineellisistä organisaatioista itsetarkoituksellisiksi, niiden on kiinnitettävä huomio ehdokkaiksi saatavien valovoimaisuuteen, osaamisen tai kyvykkyyden asemesta. Siitähän tämä kuolemankierre syntyy. Ajan myötä valittavien edustajien taso alittaa tarpeellisen. Tässä järjestelmässä asiat voivat kehittyä vain huonosta vielä huonompaan.

Sama tilanne taitaa olla EUn ja EMUn muissakin maissa? Ensimmäisen maailmansodan synnyttämien demokratioiden "parasta ennen" on jo ohitettu, joissakin valtioissa useammankin kerran.  Ei kai siis voi olla ihme, että valitsemamme puolueita edustavat napinpainajat vain hakkaavat päätään seinään, toistamalla kerta kerran jälkeen samaa ratkaisua/virhettä, mutta suuremmilla luvuilla? Vain johtajattoman lammaslauman voisi kuvitella toimivan yhtä päättömästi. Eikä se(kään) moisella menolla pysyisi kauan hengissä.

Kun päätöksen kuvauksena on: "Valita paras tapa maksattaa oma kyvyttömyytemme muilla" on turhaa toivoa sen paremmin uusia vaihtoehtoja kuin uusia valinnan kriteereitä. Eikä valitun ratkaisun haittavaikutuksia edes tarvitse arvioida, ei kansa kuitenkaan riittävän aikaisin älyä.”

Kansallisesti ja "unionillisesti" olemme täällä Euroopassa Suomen 1990-laman hoitamisen tiellä, veronmaksajilta siirretään vastikkeetonta rahaa pankkien, siis taloudellisen vallan pelastamiseksi ja lisääntyvässä määrin väestö siirretään työttömyyskortistoon. Ratkaisumallina tarjotaan säästöjä, lisää säästöjä ja vielä enemmän säästöjä rajoittamattomasti vapaan fundamentaalisen globaalin markkinatalouden hengessä. 

Kansan käsi on karttuisa ja selkänahka paksu? Varmaan joka maata on tulevaisuudessa odottamassa ikioma pelastava Nokia? Kauankohan kansojen usko setelipainokoneiden magiaan ja poliittisiin johtajiinsa tällä kertaa vielä kestää?
1 kommentti:

Hakki kirjoitti...

OrNotille

Sanot; "Onneksi tämä ei ole sentään oikeaa sotaa, vaikka siltä joskus tuntuu." Oletko varma, että tämä ei ole ihan oikeata sotaa, joskin uudenlaista sotaa? Vaikka verta ei uutisiin asti vuoda, ainakin seuraukset hirvittävät; Kreikka ja Portugal "pommitetaan tämän myötä kivikauteen". Irlannilla tulee menemään huonosti vielä vuosia. Espanja, Kypros, jopa Italia alkavat jo olla omalla matkallaan Helvettiin. Lisäämällä tästä vielä omia vastuitamme kiveämme sinne omankin tiemme.
Toivot; "Tasavallan Hallitus puhukaa meille. Kertokaa ne mallit mihin itse uskotte." Mitä helkkarin väliä sillä on, mihin malleihin he uskovat? He, jotka eivät päivääkään ole oikeaa työtä tehneet. Uutta taloutta ei yksinkertaisesti ole, ellei finanssialan pelisääntöjä radikaalisti muuteta ja FIATin tilalle jotain uutta kehitetä. Eivätkä sen paremmin Jenkit kuin Kiinakaan siihen suostu.
Jenkit vetävät itsensä kuiville massallaan ja sillä, ettei kukaan uskalla heiltä saataviaan periä. Kiinalaiset selviävät, ellei maa joudu sisäiseen sekasortoon, ihmistensä määrällä ja sen mahdollistamalla muista piittaamattomalla talous- ja finanssipolitiikalla. Euroopassa Saksa selviää maksattamalla pankkiensa virheet muilla euromailla myös niillä, joilla vielä menee jollain tasolla suhteellisesti vähemmän huonosti.


harryi-850lle

Olen samaa mieltä; "Fakta on että kansakunnat ovat kuluttaneet ja lainanneet liikaa rahaa ja nyt etsitään maksumiehiä." Mutta mitä muuta voi tapahtua finanssijärjestelmässä jossa rahan luominen yhteiskuntaan ja yhteiskuntiin on jätetty yksityiselle pankkisektorille? Jossa yhteiskunnan mahdollisuudet rajoittaa rahan luomista tai tarjonnan merkittävää rahoittamista on ideologisista syistä kielletty? Jossa kansainvälinen kontrolli on vielä heikommalla tolalla kuin kansallinen kontrolli? Ja samalla hyväksytään yksityiselle pankkisektorille, ei vaan vaaditaan yksityistä pankkisektoria tekemään voittoa jopa voiton maksimointia, joka tässä PyramiidiPonziessa on muilta sektoreilta pois.

Eihän tässä ole tolkun häivää! Kohta siirretään virtuaalirahoilla hankittua reaaliomaisuutta ja kansakuntien keräämiä veroja maksuksi pankkien luomista pelimerkeistä. Sitä ei Pohjois-Atlantinen poliittinen eikä kulttuurinen yhteisö kestä, vaikka Wall Street sen kestäisikin. Jopa siellä on silloin valittava: kenen lauluja valtiot laulava, pankkiirien vai kansan.
Artikkelissani http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2010/06/pankkijarjestelma-sanoi-poks-pelureiden.html on riemastuttava kuvaus rahan synnystä. Ja siinä ennen kaikkea siitä, miten sen luoma tilanne voidaan ratkaista.


TIHeikkiselle

Olet toki aivan oikeassa (tai ainakin olen kanssasi samaa mieltä); vähintään osasyy velanottoon on kansalaisissa. (Itse asiassa, määrätyltä kannalta katsoen jopa koko syy.) Mitä tahansa demokratioissamme on tapahtunutkin voidaan aina kaataa kansalaisten itsensä syyksi. Ja sehän puolueille, siis puolue-eliitille hyvin sopii.

Mutta on myös hyvä kysyä kuinka bona fide myyjä on toiminut? Ja mistä nyöreistä hän kulloinkin on vetänyt? Puhtaat jauhot kun näissä asioissa harvoin kenelläkään on pussissa. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2011/09/mihin-ne-velkarahat-on-kaytetty.html

Tuleeko sinullekin tunne, että meitä viedään kuin lammasta teuraaksi?