torstai 14. lokakuuta 2010

Pöyry ehti ensin

Kaksi ja puoli vuotta on odotettu Eduskuntavaaleja. Kun ne puolen vuoden kuluttua tulevat, menneet ja menetetyt vähintään 3 vuotta tulevat maksuun. Kaksi ja puoli vuotta on nukuttu Ruususen unta ja eletty kuin aina ennenkin. Maan Tavalla. Viis välitetty poistuvasta teollisuudesta, kasvavasta korkeasti koulutettujen työttömyyden ja syrjäytymisvaaran kasvusta. Vannottu osaamisintensiivisen kansainvälisen palvelutuotannon ja innovatiivisten kasvuyritysten tulevaisuuden varaan rakentuvasta Suomen tulevaisuudesta. Ja annettu lobbareiden laatiman hallitusohjelman johtaa.


Anteeksi. On toki harjoitettu kvantitatiivista elvytystä. Josta suuri, ellei suurin osa siirtyy tekijöittensä ja heidän työnantajiensa mukana ulkomaille. Baltiaa, Venäjälle, Puolaan... Niistä elvytyksistä saadaan aikaan muutama uusi virastotalo ja tienpätkiä. Ja virkamiehille hyvä mieli palkkapäivinä. Ei siis ihme, etteivät maassamme vierailevat pomanian romanit paljon hallitusta hetkuttele. Puolueita kyllä entistäkin enemmän.


Tarpeelliset jopa välttämättömät rakennemuutokset, joista ainakin ns. tavalliset kansalaiset ovat varsin tietoisia, ovat edelleen tekemättä. Risupaketit on kyllä rakenneltu ja kansa odottaa kauhulla niiden konkretisoituvan sekä heiltä perittävinä laskuina että Suomen laskevana kilpailukykynä. Ilmeisesti tuleva energiajohtaja on palkattu ministeriöön huolehtimaan uuden tukiautomaatin rakentamisesta Kepulandiaan? Minulla kun on teoria siitä mitä tällä kaikella tavoitellaan. AgriFinlandia.


Viimeinen suomalairakenteinen risteilyalus poistuu kohta uuteen kotisatamaansa, Floridan suomalaisalueille. Ensimmäistäkään uutta tilausta ei ole edes näköpiirissä. Paskalakeja sorvataan tavallisen kansan kiusaksi vaikka samalla maatouden ympäristyötukeen syydetään 300 miljoonaa euro vuodessa jo ties kuinka monta vuotta. Huonommin tuottavaa  investointia saa hakea. Toisaalta siitä olen jo muutamankin kerran kirjoitellut. Toisaalta kun kepu onnistui tappamaan itsenäisen merentutkimuslaitoksen eipä kohta kukaan osaa valittaakaan.


Varmaan samaan tuottamattomien investointien sarjaan voidaan liittää kepun hajasijoituspolitiikan jatkaminen kaiksesta vastustuksesta huolimatta. Niiden tuloksia on vaikea varmaan koskaan mitata mutta ei tarvita suurta mielikuvitusta niitä arvioimaan. Kuluja ne ainakin kasvattavat seuraavat 5 vuotta. Mahdollisesti alkavat tuottaa edes jotain sen jälkeen.


TEMmin suuri mies on jatkuvasti vannonut innovatiivisten kasvuyritysten ja palveluyritysten tulevaisuuden varaan. (Ruokohelpin ja pellettien lisäksi.) Kannattaisi varmaa panna rategiat ja arviot uusiksi viimeistään nyt, jos käy kuten näyttää, että yksi merkittävimmistä osaamisintensiivisistä palveluyrityksistä karistaa Suomen tomut jaloistaan. Sillä kun tuotannollinen toiminta Suomesta siirtyy muille maille vierahille, ei täällä osaamiselle ole tarvetta eikä täältä osaamistakaan järjellisin hinnoin pienissä palasissa kukaan hae. Eli ryhdymme jälleen työvoiman viejäksi. Jokaisen ähtilän hintalappu meille, maksettuina panoksina, esimerkiksi koulutuspanoksina ja saamatta jäävinä veroina on niin huikea, etten uskalla edes arvata.


Edelliskertoihin verrattuna täältä lähtevät nyt erityisesti kasvattamamme ja kouluttamamme nuoret osaajat. Tänne jäävät lähinnä ne, jotka eivät muualle enää kelpaa. Miten he tulevat toimeen jatkuvasti surkastuvassa Suomessa ei sekään liene vaikeaa arvata? Sääliksi käy.


Hyvin menee hallitusyhteistyö vakuuttaa ministerien ja hallituspuolueiden ryhmyreiden kuoro. Ehkä meneekin, meilläkin tytär uskoi vielä jokin aika sitten Jyrki-boyta Matti Vanhasen pikkuveljeksi. Mutta miksi ihmeessä kasvava osa meistä taviksista alkaa yhä enemmän ihmetellä, millä aiomme elää täällä jatkossa?
PS.


Siis Pöyry ehti ensin, ennen Nokiaa. Ja se ehkä ennen useaa muuta seurailijaa.


 


 


 


 


 


 

8 kommenttia:

Tobe kirjoitti...

Olipas hakki raikas puheenvuoro.Onneksi pesin hampaani.Olen taipuvainen pessimismiin ja aikalailla samoista syistä kuin kirjoittelet, mutta nyt näet pelkkää mustaa vaikka maa on lopultakin harmaa.
Onhan täällä sentään syntynyt paljon uusia pieniä yrityksiä.Koulutettu nuorempi polvi on kielitaitoinen ja kyvykäs maailman merille.
Juuri se mikä ahdistaa minuakin löytyy politiikasta.Miten esim.SDP ei keksi muuta uutta kuin nostaa joitain veroja.Vihreille erilaiset verot on suorastaan sydämen asia jos ne vain jotenkin estävät ilmastonmuutosta tai lopultakin estävät työntekoa.
Vasemmistoliitto on ottanut yrittäjän asian omakseen, mutta missä se näkyy? Kokkareille ei pieni ole yritys.Kepulle kaikki perustuu valtion jakamaan tukeen, jota perustellaan oikeudenmukaisuudella.Jakamisen aika on ohi ja täällä tulee kylmä jos emme ala tukea työntekoa ja yrittäjyyttä joka sitä työtä luo.Tukemisella en tarkoita typeriä starttirahoja työttömille vaan selvää kannustavaa veropolitiikkaa ja byrokratian purkua sen jokaiselta nurkalta.

enola.G kirjoitti...

kyllä meillä työpaikkoja on syntynyt,palkanmaksajista vaan on
puute. Varsinkin sellaisista jotka saisivat vientiä aikaan.

hakki kirjoitti...

OrNot

Syksyllä yleensä kaikki on harmaata. Nautitaan siis vielä hetki menneen kesän väreistä. Vielä ei ole marraskuu.

Politiikkaan tämäkin kirjoitukseni kohdistui, vaikka kirjoittaisin mieluusti muusta. Olen ehkä maalaamassa mielestäsi synkkää kuvaa, mutta muuhun ei nyt oikein löytynyt aineksia. Pienet uudet syntyvät yritykset eivät meille uutta kesää rakenna, ennen mustavalkeaa talvea. Ja siitä saattaa tulla turhan pitkä.

PS.

Muistatkos mistä Nokian katsotaan saaneen alkunsa? Ja milloin?

hakki kirjoitti...

enola.G

Tuettuna niitä on syntynyt ja silloin kun ei tarvitse maksaa palkkaa. Mutta vietiä ei todellakaan tehdä palkatta. Ei ainakaan riittävän suuressa mittakaavassa.

Oevoe kirjoitti...

Pöyryn insinöörit on komennettu kiinankielen kurssille.

Noin uutimista jo.

"Rahastolla Kiina tukee kreikkalaisia varustamoita, jotka ostavat kiinalaisvalmisteisia laivoja.

Kiinalaisten lisäksi Lähi-idän öljyvaltioiden edustajat ovat uskoneet Kreikan selviytyvän vaikeuksista huolimatta.

Lisäksi kansainväliset yritykset ovat olleet kiinnostuneita Kreikan valtio-omisteisista yrityksistä."

Samantapaista sisäänpääsyä euroineen Kiina suunnittelee Espanjaan, Irlantiin ja hokkuspokkus Ranskaan.. ja Eurooppa esittää toivomuksia ihmisoikeuksista.

Toista se on meillä. Kepu kaivaa turvetta, kasvattaa bionergiaa ja kyykyttää Eduskunnan väittelyssä olevalla paskalailla takuueläkettä odottavia haja - asutusalueen mummoja.

Kepu uskoo vahvasti, että se kykenee työllistämään muovipöntön tekijät ja soran myyjät mummoja kyykyttäen.

Porotarhureille Lapissa tarvitaan vielä lisää rehunostotukea, sillä rahat eivät riitä kunnolliseen porojen talviruokintaan eikä tarhurin eläkevauutusmaksuihin. Tarhoissa huonolla heinällä ruokitut ja nälkiintyneet porot eivät enää tee elinkelpoisia "jatkajia".

Porotarhurit pelkäävät, ettei MMM tukemien pakujen kuormiin riitä poroa ja että se myös johtaa kehäkolmosen sisällä asuvien kuluttajien nälkiintymiseen.

Yleisö lomamökkikylässä kautta Lapin vaan ei enää jaksa uskoa suuriin petolaumoihin joista ei edes maksua vastaan näy vilaustakaan.

Sati sitten jälkiä kuvattavaksi.

Kananpaskan levittäminen turistiteille toki vähentää tilapäisesti liikennevakuutuskorvauksia.

Odotettavissa on porohurilähetystö MMMämmän Anttilan luo. He vaativat lisää rahaa rehunostotueksi poroilleen väitteellä, että se on kulutuksen tukea.

Ensi kesä näyttää poroille selvästi mukavammalta sillä ruohoa Elyn kananpaskalannoituksen jälkeen riittää tienpenkoissa ja turisti liikkuu hyvin huikeassa Kiinavetoisessa noususuhdanteessa.

Ollos huoleton Kepumme valveil on.

Usko pois.

Pöyryn insinöörit saavat pian lounaansa Kiinan palkkalistoilla.

pekka väinämö kirjoitti...

Hyvä Hakki
Tuolla OP:n kolumnissa jo kirjoitin Pöyrystä.
Koko Pöyryhän syntyi siitä, että Mr.Pöyry oli ihan liian fiksu Suomen metsäpatruunoille. He pelkäsivät omia pallejaan ja niinpä hänen piti pistää oma firma pystyyn. - Ja se oli ensimmäinen SUUREN luokan ulkoistus Suomessa. Pikku hiljaa ulkoistettiin kaikkinainen alan ( sellu, paperi,puu) know how Pöyrylle.
Pöyry on suunnitellut lähes jokaisen "alan myllyn" maailmassa. Jos jotakin oli keksitty Äänekoskella niin ensi viikolla sitä otettiin käyttöön jo Brasiliassakin.
Siis Pöyry tuhosi suomalaisen paperiteollisuuden kilpailukyvyn maailmassa. - Mites kilpailet kun kaikilla sinun kilpailjoistasikin on samanlaiset värkit ja kaiken lisäksi ne on keskellä markkinoita?
Nyt sitten myös Metsolle on ulkoistettu melkein kaikki paperi- ja sellukoneiden huollot. - En ollenkaan ymmärrä, että jos olet saanut myllysi pyörimään 99,99% käyttöasteella ja parhaalla (?) kilpailiallasi käyttöaste on 85% niin, miksi sinun täytyy mennä neuvomaan konstit myös hänelle? - Suomessa pitänee valtion lunastaa kaikki metsät ja antaa puu ilmaiseksi teollisuudelle ja valtio saa maksaa myös palkat ja rakentaa pari ydinvoimalaa, eihän täällä muuten nykymenolla voi pärjätä. - Ehkä sitten voidaan saada rahtimaksut kasaan!
Ulkoistukset pitää purkaa pikimmiten ja sitten tehtaitten portit kiinni. - Ehkä pikku hiljaa voitaisiin sitten pienistä palasista rakentaa kilpailukykyämme takaisin.
Vaan eipä taideta ehtiä. -Fiksu porukka lähtee taas siirtolaiseksi johonkin. - Ja sitten me tyhmät jäädään vaan tänne naiskentelemaan toinen toisiamme. Ei kai siitä mitään hyvää voi syntyä? Eli perimä vaan huononee vuosisata vuosisadalta.

hakki kirjoitti...

Oijoi

Satun tietämään, että väitteesi Pöyryn insinöörien komentamisesta kiinankielen kurssi on ihan sitä ihteään. Sen sijaan olen valmis myöntämään, että Lapista ja sikäläisistä paskoista tietoni ovat luuloon verrattavia. Viime vierailusta on jo ihmisikä.

Samoin väitteesi Kiinan ja PIIGSien riiauksesta ovat ainakin mahdollisia. Kiinalla on nykytilanteessa varaa ostaa ystäviä, eikä sitä lajia PIIGSeillä välttämättä ainakaan omasta mielestään liikaa ole. Kiinan kannalta lienee yhdentekevää kenen velkakirjoja se hallussaan pitää?

Mutta toivottavasti PIIGSit muistavat pitää ystävänsä lähellä mutta vihamiehensä vieläkin lähempänä?

hakki kirjoitti...

pekka väinämö

Päin vastoin kun ilmeisesti sinä, minä en pidä sen paremmin Pöyryä, Metsoa kuin entiset Wärtsilät tai Gutzeittejäkään syyllisinä yhtään mihinkään. He toimivat kilpailuilla markkinoilla, parhaan ymmärryksensä mukaan. Sen sijaan pidän puolueita ja heitä edustavia kansanedustajia syyllisinä siihen, että omassa vallanhalussaan ovat ryhtyneet ajamaan omia etujaan ja jättäneet lakien säätämisessä huomiotta kansakunnan edun.