tiistai 12. lokakuuta 2010

Metsälaki, osa alue- vai työllisyyspolitiikkaa vaiko puoluetukea?Hesarin vieraskynänä tänään kirjoittava metsänhoidon emeritusprofessori Erkki Lähde osoittaa jälleen yhden tavan jolla aluepolitiikkaa, työllisyyspolitiikkaa tai vaihtoehtoisesti maa- ja metsätalouspolitiikkaa Suomessa tehdään. Otsikko kertoo mistä on kyse. Metsälaki tulisi lakkauttaa tarpeettomana.  Metsänomistajille ja suurelle yleisölle metsälainsäädäntö on tuottanut vain harmeja.


Kirjoittajan mukaan ”metsälaki säädettiin aikoinaan metsäalan ammattilaisten uhkailun takia: jos lakia ei saataisi, puu pian loppuisi. Uhkailulla ei ollut todellista perustetta, mutta sillä saatiin alalle lisää virkoja ja valtaa.” Ei taida olla ainoa laki, jonka keskeisenä tavoitteena on turvata työpaikkoja ”oikeauskoisille”? Nopeasti tulevat mieleen ainakin maaseutukeskukset, nykyisin ProAgriat ja vaikkapa Maatilahallituksen rootelia jatkava Maaseutuvirasto (Mavi).


Keskeinen kysymys metsälain uudistuksessa on, mihin lakia tarvitaan” Lähde jatkaa. Yleensäkin uutta lainsäädäntöä luotaessa ja nykyisen tarkoituksenmukaisuutta arvioitaessa olisi syytä kysyä; MIKSI? Siihen löytyy varmasti hyvä vastaus lainsäätäjinä toimivilta, puolueita edustavilta kansanedustajilta: ”lisää virkoja ja valtaa”. Onko siis ihme, jos kasvava kaupunkilaismetsänomistajien joukot eivät yksinkertaisesti hyväksy esimerkiksi tällaista varainsiirtoa itseltään "oikeauskoisille"? Ja tämäkin vain yksi esimerkki monista vuosien myötä kehitetyistä kuppauskeinoista.


Ja Lähde päättää artikkelinsa: ”Nykyisen metsälain valmistelijat tai heidän edustajansa istuvat taas uudessa työryhmässä estämässä todellisten muutosten toteuttamista. Heidän tärkein tehtävänsä lienee säilyttää omat ja organisaationsa edut ja asemat. Metsälaki ei korjailusta parane, vaan se pitäisi yksinkertaisesti lakkauttaa.”


Maaseudun-, maa- ja metsätalouden sekä ns. aluetukien kokonaismäärä(laajasti ottaen) tulisi antaa kattavan, riippumattoman ja asiantuntevan ulkomaisen asiantuntijajoukon selvitettäväksi. Olen väittänyt ja väitän edelleen, että suuruusluokka on 15 miljardia.


 


PS.


Jaa, että miksi otsikossa puhutaan puoluetuesta? Koska se on tarkoitukseltaan täsmälleen sama; ”lisää virkoja ja valtaa”.


 


PPS.


Pikaisella googlauksella selvisi, että ilmeisesti tähän, Lähteen turhuudeksi jopa haitalliseksi kuvaamaan varainsiirtoon käytetään vuodessa 30 - 40 miljoonaa euroa. oten pikkurahoista tässä, kokonaisuuteen verrattuna luonnollisesti on kyse. Mutta pienistä puroista ne suuret virratkin syntyvät. Eikä tässä vielä edes huomioida varsinaisia veroista maksettavia tukia metsänhoito- ja muille yhdistyksille..

16 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

On hyvä että emeritiusprofessori avaa tietoarkkuaan. Olisi todella hyvä jos kaikki professorit avasivat kaikkien asioiden oikean sisällön ja tarkoituksen. Hakki toteat suuren totuuden pienien purojen "oveluudesta" vallan ja rahan keruuseen. Voit olla vakuuttunut että politiikkomme ovat luoneet monia lakeja, joilla on aina ja vain yksi ja sama päämäärä kuin metsälailla. Niiden "oveluus" on siinä että useat eivät niitä huomaa, joko siksi että ne eivät koske heitä, tai siksi että tietävät hyötyvät siitä. Lisäksi ne ovat maksuina niin pieniä useille ihmisille että ne katsotaan marginaalisiksi. Näin kerätään joka viikko lottomiljoonat ja tällä periaatteella elävät kaikki parasiitit.

hakki kirjoitti...

PLM

Meillä on tässä maassa aivan liian monia arkkuja, jotka ovat kiinni ja pysyvätkin kiinni koska ne, jotka yksityiskohdista riittävästi tietävät ehkä katsovat, että aiemmat sidonnaisuudet ja virheetkin on syytä unohtaa. Eikä sitä saa - mielestäni väärin ymmärretyn - "ammattietiikan-" ja "luottamuksellisuusvaateitten" vuoksi tuoda tiedoksi ja opiksi edes vuosia tapahtumien jälkeen.

Meiltä puuttuvat ne pienet pojat ja tytöt, jotka kysyvät Miksi? Miksi? Miksi? Siksi kehittymisemmekin on niin hidasta.

Oijoi kirjoitti...

Lähteen totuus on karvas.

Hyvää tässä moittimassaan aukkohakkuu viljely metsätaloudessa on se, että nyt on mistä ottaa klapien raaka - ainetta.

Sellaista meillä löytyy miljoona hehtaaria, kenties ylikin.

Klapien markkinalaatu uusavuttomien omakotiasujien suuntaan näinä aikoina on ranka sirkkelillä soiroiksi, kuivataan katoksessa, pätkitään 33.3 cm mittaan. Ladotaan tiiviisti 10 kg vetävään pahvilaatikkoon ja tarjotaan myyntiin huoltoasemalla.

Takkapuuta ja takasta yleensä ajan hupikäyttäjillä suora reikä taivaalle. Monessa tapauksessa näillä klapeilla lämmittävä maksaa huvista suurempaa sähkölaskua ja veroja.

Siistiä ja vaivatonta tulonsiirtoaa, jos vain ostajia ja rahaa riittää.
Toki klapien laatua voi parantaa vielä höyläten.

Kysyntää ja tekijöitä tuotteelle löytynee asutuskeskusten lähellä.

Tiedossa oli parikymmnetävuotta sitten viljelypuun epävarmat markkinat. Professorit taittoivat peistä.

Yksi kysyi mihin suoraa ja oksatonta 2*4 tarvitaan kun kaikki rakennetaan lastulevystä ja toinen väitti kaiken viljelypuun päätyvän massateollisuuteen.

Kukaan vain ei uskaltanut ennustaa, että kolmannes - jopa puolet metsien kasvusta päätyy lämmityskäyttöön.

Parikymmentävuotta sitten Pohjois - Norjassa oli suuret Naton sotaharjoitukset. Mustat sotilaat ryömivät lumessa ja kuivattelivat varusteitaan teltoissa joissa oli puukaminat.

Natokaminan klapin pituus oli 33.3 cm 50 kpl 10 kg vihreässä verkkopussissa, suoraa ja oksatonta koivua.

Murmanskissa kolhoosin johtaja sai vuotta aiemmin tilauksen, kolhoosipaja hitsasi viisi kirvestä traktorin valssiin laakeroi traktorin perän ja valssin puupukille ja vanha kuormautonmoottori pyöritti "viiden kirveen halkaisukonetta" remmillä.

Kymmenen juopointa traktoristia komennettiin töihin rankakasalle.

Norjalaisrekat ajoivat puut sotaharjoitusalueelle eikä kukaan musta Natosotilas paleltunut.

Ollaan iloisia, että tuettua raaka - ainetta ja kulkukelvottomiksi aurattuja metsäpohjia on ja piisaa.

hakki kirjoitti...

Oijoi

Kun en tälläkään alalla katso olevani asiantuntija ollenkaan täytyy vain ihmetellä "kolmannes - jopa puolet metsien kasvusta päätyy lämmityskäyttöön". Mutta ennenkaikkea minua ihmetyttää se, että me annamme sen tapahtua. Sekä me jotka asumm e kaupungeissa että me jotka asumme maaseudulla. Annamme vuodesta toiseen "oikeauskoisten" viedä kehityksemme siemenperunat pelloille ja metsiin. Kuin sitä ihteään.

Kaj Granlund kirjoitti...

Hakki,

Olet oikeilla jäljillä, mutta vielä tämä keskustelu sivelee vain pintaa. Voisin kirjoittaa asiasta sivutolkulla, mutta pistänpä muutaman ajatuksen muhimaan.

Täällä keskipohjanmaalla meidän "asioitamme pakkoajaa" mm seuraavat elimet. MTK Metsävaltuuskunta, MTK Metsäjohtokunta, Metsänomistajien liitto, Metsänhoitoyhdistys Keskipohja, Metsäkeskus ja sen viranomaistoiminto ja koko kasan päällä seisoo sika-Anttila. Kaikilla yhteinen leima kepukepukepukepukepukepu.... Jopa paikalliset kepulaiset sanovat, että metsäpuolella jyllää tuo wanha maalaisliittolainen juntta.

Yhdistystä ei saa arvostella, ei edes yhdistyksen valtuutetut vaan heitä uhkaillaan oikeustoimilla, jos esittävät eriävän mielipiteen kokouksissa. Metsänomistajia kuljetetaan käräjillä mielipiteittensä takia. Metsäkeskuksen hallituksessa (ministeriön alauisuudessa toimiva valvova viranomainen) istuvat metsänhoitoyhdistysten toiminnanjohtajat, jotka siis valvovat itseään.

Jokaisella metsänhoitoyhdistyksellä on rinnalla isäntien perustama puuyhtiö, täällä Keskipohjanmaan Metsämarkkinoiti Oy, joka toimii metsänhotoyhdistyksen "sisällä", käyttää yhdistyksen resursseja ja yhdistykselle ohjattuja metsänhoitomaksuja omiin tarkoituksiinsa.

Metsäkeskuksen viranomaisvalvonta valvoo, ettei kukaan ulkopuolinen pääse häiritsemään toimintaa. Kantelut ja valitukset päätyvät poikkeuksetta: "ei anna aihetta puuttua asiaan".

Metsäteihin, ojituksiin ja muihin kohteisiin metsänomistajille tarkoitetut tuet menevät viimeistä senttiä myöten Metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen käsiin. Metsänomistaja näkee vain kuinta avustuksia tuli ja saman verran otettiin pinnalta pois.

Tarviiko jatkaa ...

fundeeraaja kirjoitti...

Tässä me toteamme ja järmäämme näitä maan tapoja. Kädetöntä pitää jonkun kusettaa!
Tämä kansa on kädetöntä ja auttajia riittää. Riittää järmääjiäkin. Höltän poika se vaan osasi nostaa kissan pöydälle. Löytyisköhän meiltäkin, Hakilta etupäässä sellaista mustetta, jolla voisi kirjoittaa paperin, jolla näitä maan tapoja saisi valtakunnanoikeuteen. Kai siellä kaikki järjenvastainen tutkitaan ja pannaan muutosprosessiin? Näitä Hakin, Kaitsun ja monen muun hyviä blogeja lukiessa tulee pakostakin mieleen kansalaisen velvollisuus auttaa yhteiskuntaa ja viedä näitä kirjattuja vilppejä prosessiin.
Tämä maa on käynyt sodat, maksannut sodan korvaukset. Näitteen jälkeen on rakennettu infrastruktuuri ja perusteollisuus. Päätetty perusturvasta ja koulutuksen hyvästä tasosta. Rahaa riitti ja maa kehittyi. Nyt ajetaan kaikki alas eikä mikään tunnu toimivan. Mihinkään ei tunnu löytyvän varoja.Onkohan niin, että isänmaamme parturit, puolueet ja niitten kraatarit kuppaavat meidät kuiviin?

hakki kirjoitti...

Kaj Granlund

Tarviipa hyvinkin, sillä ei ainakaan minua nuoremmat tiedä siitä KEPULANDIAN todellisesta menosta yhtään mitään. En väitä tietäväni minäkään yksityiskohtia kuin sieltä täältä, mutta kokonaiskuva on selvinnyt jo aikapäivää sitten. Joten kiitos tästä pienestä alusta. Jatkoa toivoen. Tämä on alua, jossa totuuskomissiolla olisi töitä, sillä ei kai me kaikkia kepuleita voida rautoihinkaan panna?

Lisäperusteluna tuo ensimmäinen kommenttini PLMlle. Meillä on aivan liian monta arkkua avaamatta vain siksi, että olemme nyhveröitä.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

"Nyt ajetaan kaikki alas eikä mikään tunnu toimivan. Mihinkään ei tunnu löytyvän varoja.Onkohan niin, että isänmaamme parturit, puolueet ja niitten kraatarit kuppaavat meidät kuiviin?" Viittaan vastaukseeni Kaitsulle. Ja vastauksenani sinulle kysymykseesi. KYLLÄ PUOLUEET, kepu kärjessä ja tiukassa peesissä demarit, RKP ja kokikset kuppaavat meidät kuiviin. Ja syy, että muut ilmeisesti eivät on, että kukaan ei ole antavut heille mahdollisuutta. Vielä.

Oijoi kirjoitti...

Yksityismetsätalouden metsänvuokrauksen aikakausi on jo alkanut.

hakki kirjoitti...

Oijoi

Tapasi heitellä kommentteja saa minut ymmälleen. Onko ne aina edes tarkoitettu ymmärrettäväksi?

Peppa kirjoitti...

Stallari(?)proffa taitaa taitaa haluta siirtää vallan Ympäristöministeriölle ja Ympäristökeskuksille? Maakunnat lopullisesti tyhjiksi ja museoon?

Oijoi kirjoitti...

Onko tuo edellä oleva kommnentti vaikeasti ymmärrettävä ?

Yksinkertaisesti.

Poliitikoille, olivatpa mitä puoluetta hyvänsä ei ole eikä tule enää otetta metsätalouden kehittämiseen.

- se tarkoittaa meille tullutta kehitysmaista tuttua toimintapaa jossa koko suunnittelualue myydään ja ostetaan pystyyn vähentäen hinnasta lain vaatimat minimitason jälkityöt.

- markkinassa kohtaavat myyjän tarve ja ostajan halut.

Se mitä satuillaan ns. tilattavissa ammattilehdissä tai hehkutetaan ilmaisjakelussa olevissa firmojen lehdissä ei enää saavuta metsätiedon tarvitsijoita niin että nämä voisivat hahmottaa uuden todellisuuden.

Isäntä on nykyisin kolhoosin johtaja joka ei ymmärrä konserninsa toimintaa.

Asiaa sekoittaa se, että meillä on pysyvä n. 1,0 - 1, 5 milj. peltohehtaarin EU -
tukia kuittaava heikkolaatuisen pellon ylimäärä joka olisi laadittujen suunnitelminen mukaan pitänyt metsittää n. 15 - 20 v sitten.

Näistä marginaaleista saisi nyt helposti konein korjattavaa energiapuuta 10 - 12 miljoonaa mottia/v.

Energiapellot ja nihin liittyvät pusikot olisi jo pitänyt yhtiöittää.

Voisimme unohtaa turpeet, pistää pysyyn biodieseltuotannon, puristaa pellettiä jne. jne.

- sen sijaan että isäntä jolta vaimo lähti tyhjenneessä kylässä vuokraa tukialaa, suurentaa voimakonetta, ostaa lisää koneita ja yrittää leveämmällä niittokoneella niittä suurempaa alaa luonnonniityn satotasolla.

Siipi vasemmalle, oikealle ja eteen tai karhotin l. tukien lakaisukone jolla työnnetään kolme niittokarhetta yhteen ja saadaan luonnonniityn satoasolla neljä muovipaalua olkea / ha

Näiden jäljllä olevien isäntien metsät ovat joko käytetty tai loputkin käytetään koneiden hankkimiseen ja maksamiseen joiden ajamiseen heillä ei ole vara palkat työntekijää.

Metsät menivät kannattamattomaan maatalouden suurentamiseen, vaimo lähti, koneet seisovat.

Metsäneuvojilta ja metsänhoitajilta puuttuu ekonomin koulutus, poliitikkomme ovat vain kuunnelleet kerran valittuja sopivia menneen ajan virkamiehiä.

Aika yllätti poliitikot. He eivät ehdi vetää housujaan alas tarpeen yllättäessä sillä aika kului äänten kalastuksessa mummon ja lesken pissien seasta paljain käsin.

Jääviydet metsäpolitiikassa ja jätevesi haisee.

Oijoi kirjoitti...

EU:hun liittymistä edeltäneenä aikana tutkittiin n. 30 000 tilan heikkojen peltojen metsittämistä, kylien jäteveden ja liikojen lantojen käyttöä energiapuupeltojen lannoitukseen -

Niin, että jopa tämä Paavokin asian ymmärsi.

hakki kirjoitti...

Oijoi

"Metsät menivät kannattamattomaan maatalouden suurentamiseen" ja "Jääviydet metsäpolitiikassa ja jätevesi haisee." Luulenpa, että nyt ymmärsin. :-)

Se mikä minua tässä tarinassa suorastaan inhottaa on, että kyvykkäitä, ahkeria ihmisiä on valheellisin perustein ja lupauksin sidottu vuosikausiksi turpeeseen yhden puolueen vallan vuoksi ja, että minut yhtenä veronmaksajana monista on pantu moisen politiikan maksumieheksi.

Tässä sitä olisi syytettä valtakunnanoikeuteen. Vaan taitaa olla juttu vanhentunut? Eikä varmasti löydy ketään vastaajaksi? Elleivät sitten Kääriäinen, Anttila, Vanhanen, Pekkarinen, Jäätteenmäki, Aho, Lehtomäki, Kiviniemi ja keitä heitä onkaan suostuisi vastaamaan itsenäisyytemme historian pisimmästä ja kalleimmasta taloudellisesta huijauksesta? Tässä jopa demarien, RKPn ja kokiksien yritelmätkin osoittautuvat näpertelyksi.

Jokke kirjoitti...

Tämä on kepun valtapolitiikkaa. Toisaalta työpaikkoja, kepulaisliille. Täältä tulee myös vaalitukea, vaikka sitä ei ole näkynyt.

hakki kirjoitti...

Jokke

Sitähän se. Vaan saapas katsoa minkälaiseen valtapolitiikkaan resurssit riittävät seuraavien vaalien jälkeen. Tunnetusti kepu-uskovaiset ovat kyllä äänestyksissä aina mukana, mutta voi olla mahdollista, että nyt jopa heidän selkänsä katkeaa. Aihetta ainakin olisi.