maanantai 23. elokuuta 2010

Vai maatalous-, vaiko eläkepolitiikkaa?







 


Uutispäivä Demari käy hyökkäämään ”Maataloustuki kasvanut jo työttömyystukea suuremmaksi”. Kun maanviljelijän maksama eläkemaksu on vain puolet siitä mitä yrittäjä maksaa tuloistaan tulevia eläkepäiviään varten, on tällainen etu ilman muuta maataloustukea. Maataloutta tuetaan ensi vuoden budjetissa yli kolmella miljardilla eurolla, kun työttömille myönnettäviin avustuksiin käytetään samaan aikaan 2,6 miljardia euroa. Vaikka eipä tuossa juurikaan uutta ole. 


Mutta eikö sittenkin olisi oikeudenmukaisempaa kiinnittää huomiota siihen, että maanviljelijöitä pitäisi kohdella eläkeasioissa yhdenvertaisesti muiden yrittäjien kanssa. Eläkemaksuissa, eläkeiän määräytymisessä ja eläkemäärässä?


Mitä mahtaa perustuslaki sanoa kansalaisten kohtelun tasavertaisuudesta?


 


 

5 kommenttia:

Marko Kytömaa, Laukaa kirjoitti...

Mitenkäs ne eläkemaksut menee palkansaajien osalta? Kukas ne maksaa?

hakki kirjoitti...

Moi Marko

Siis onko nyt siis todella niin, että maatalaousyrittäjä on palkan-"nauttija"? Olen aina tähän mennessä ymmärtänyt, että maataloudessa kyseessä on yrittäjyys, primus inter pares. Siis MTKn ja Kepun suunnasta. Mutta on varmaan aika orientoitua uudelleen?

Palkkaa vastaan työskentelevät tekevät töitä jonkun muun johdon ja valvonnan alaisena. Kuka johtaa ja valvoo maatalouden työn"tekijää"?

Mutta itse kysymykseen "Mitenkäs ne eläkemaksut menee palkansaajien osalta?" Palkansaaja ei maksa, koska viranomainen on katsonut turvallisemmaksi, että hänen palkkansa mukaisen osuuden maksaa työnantaja. Mutta palkkansa suhteessa työntekijä sen maksaa, vaikka vastuu maksamisesta on siirretty työnantajalle. Siis henkilölle, jota maatalousyrittäjällä ei ole. Siis MMMää, MTKta ja Kepua lukuun ottamatta? ;-)

erland kirjoitti...

Tässä meillä kaksi viisasta. Kumpikaan ei ole kuullut työeläkemaksusta. Kepulaisen ymmärrän, koska he eivät maksa maksuja, mutta tämöä hakki, mikä seikkailija lie.

hakki kirjoitti...

erland

Haluamatta pilata iloasi uskoisin, että kumpikin meistä on moisesta maksusta joskus kuullut. Mutta vello ihan vapaasti nautinnossasi.

Marko Kytömaa, Laukaa kirjoitti...

olen maksanut työeläkemaksuja niin työnantajana, maatalousyrittäjänä kuin yrittäjänäkin. joten käsite on tuttu, palkansaajien osalta voin erlandia opastaa, että suurimman osan palkansaajan työeläkekassan karttumisesta maksaa työnantaja, sitten valtio ja pienen,pienen siivun työntekijä itse.
MYEL- eläkemaksu määräytyy progressiivisesti, pieni eläketyötulo, suuri valtion subventio. Tavoitteena on ollut saada työeläkkeet maataloudessa edes himpanverran korkeammaksi mitä on kansaneläkkeet. Suurimmissa eläkkeissä, jotka lähentelevät eläkkeensaajien keskieläkettä, valtion subventio on hyvin pieni. Totta, eläkevakuutusmaksujen subventio on mahdollistanut maatalouden pääsyn yksityisen sosiaaliturvan piiriin. Valtiovarainministeriössä on nähty tämä edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin täysin julkinen sosiaali-ja terveyspalvelu, kuitenkin maatalousyrittäjät maksavat suuren osan työterveyshuollostaan ja eläkkeistään itse.
Olen samaa miltä, että pienyrittäjien eläketurva on liian heikko. Yrittäjäeläkkeen minimimaksut menevät hukkaan, koska eläkekertymä jää selvästi alle tämän uuden takuueläkkeen.Maatalous on yksinkertaisesti huonosti kannattavaa toimintaa harjoittajalleen.Mikäli eläkekertymän ja maksun määräävät työtulot nousevat joskus, vähenee subventointikin.