torstai 5. elokuuta 2010

Kansalaiset äänestivät perustuslaistaKeniassa. Lain muuttamisen tavoitteena on kuulemma vähentää presidentin valtaa ja korruptiota ja samalla lisätä kansalaisoikeuksia. Uuden perustuslain puolesta on tähän menessä äänestänyt noin kaksi kolmasosaa äänestäneistä.


Taantumuksellisia tuolla Keniassa. Miksi ihmeessä kansalaisilta edellytetään kannanottoa valtion perustuslaista? Ei kansalaisilta pidä moisia kysyä. Eikö heillä olekaan toimivaa parlamentaarista demokratiaa? Demokratiasta politbyrokratiaksi kehittyneessä Suomessa, jopa uudesta perustuslaista päättävät puolueita edustavat poliitikot. En minä ainakaan muista osallistuneeni esimmäiseenkään äänestykseen muusta kuin EU-jäsenyydestä.


Ilmankos Suomessa kansalaisoikeudet rapautuvat, korruptio, vaali- ja puoluerahoitustoiminta rehottavat vähintäänkin lain rajoja kolkutellen ja tarvittaessa, kun itse säädetyn lain rikkomisesta on jääty kuin rysän päältä kiinni, puolueet organisoivat pikapikaa lainmuutoksia, saadakseen lain määräykset taipumaan heidän noudattamalleen Maan Tavalle.


Vaikka jopa riskit perustuslain rikkomisesta syyttämiseen, lienevät meillä varsin vähäiset, meillä kun puuttuu myös itsenäinen perustuslakioikeus. Puolueita edustava perustuslakivaliokunta lienee tulkitsijana ja tuomarina, kansalaisdemokratian kannalta, lähinnä vitsi tai ainakin pukki kaalimaan vartijana. Vertaa Perustuslain 29 § ja Ehdotus perustuslain muuttamiseksi.


 

Ei kommentteja: