perjantai 8. helmikuuta 2008

Sisyphosarbeit

8.2.2008 11.23 | hakki47 | Raha & valta, Työelämä, Politiikka, Virkamiehet, Osaaminen

Kunnan työntekijät vallankäyttäjinä – Lääkäripula ei ole kohtalo – Työtulon raja hämärtyy - Hoitohenkilökunnasta ylitarjontaa.


Hesarin pääkirjoitus- ja yliöotsikoita kahden viime päivän ajalta nuo kolme ensimmäistä. Ihan oma lisäni tuo viimeinen.

Terveydenhuollon pohteet ovat olleet tapetilla jo jonkin aikaa. Ja syystä kyllä. Järjestelmän muutoksia lähes kaikkeen mikä terveysdenhuoltosektoriin millään tavalla liittyy vaaditaan lisääntyvästi. Ulkopuoliselle on jäänyt käsitys, että kehittää on yritetty tuomalla liiketalouden ja projektihallinnan oppeja, ennen kaikkea tulos- ja mittariohjausta yleensäkin julkishallintoon. Samalla luonnollisesti kasvavat esikunnat ja konsulttipalkkiot ja osaoptimointi lisääntyy.

Meillä hoivasektori on pitkälti julkisen hallinnon vastuulla. Vaikka yksityisen tarjonnan määrä on kasvanut sen merkitys kokonaisuuden kannalta, rajanvedoista riippuen, lienee prosenttiluokkaa. Julkinen sektori on poliitikkojen ja virkamiesten maailmaa. Sinne eivät luovuus ja tehokkuus hevillä istu. Ei edes sen jälkeen kun muutamat onnekkaat pääsevät Harvardiin tapaamaan Sitran Esko Ahoa, Sitran Mikko Kososen johdolla.

Kuntapuolue on käsitteenä ilmeisesti aika selvä. Kuntien työntekijät ja siihen verrattavat, jotka toimivat valtuustoissa ja lautakunnissa tekemässä päätöksiä omassa asiassaan. Valtuutetuista ja kunnanhallituksen jäsenistä, joka neljäs on kuntasektorin palveluksessa saman kunnan palveluksessa noin joka kuudennes. Naisvaltuutetuista peräti 41 prosenttia on kunta-alalla töissä. Toivo siinä sitten rakenteellisia muutoksia, tai edes asiantuntemusta kuntalaisten hyväksi. Saat muutosvastarintaa ja oman edun turvaamista.

Valtakunnan tasolla olevaa selvitystä eduskunnan jäsenien kytköksistä julkiseen sektoriin en ole etsinyt. Varmaan sellainen on olemassa. Ellei ole niin joku varmaan voisi tehdä. Mutta parlamentarismimme puoluelähtöisyydestä johtuen ei sitä tarvitse pahemmin etsiäkään. Puolueapparaatti päättää. Tutkit tai et. Ja samat ongelmat sielläkin.

Jaa, että mistä tämä positiivisuus?

Halusin vain toivottaa hauskaa viikonloppua.

Pysyvä linkki | 8 kommenttia »

Ei kommentteja: