perjantai 3. kesäkuuta 2011

The great EU debt write off

Tuo puolueita edustavien poliitikkojen mantra "Ei meillä ollut vaihtoehtoja" ei oikein enää mene läpi. Löysin yhden vaihtoehdon PIIGS-maiden velkojen hoitamiseen,  vaihtoehdon, jota en aiemmin ole nähnyt. Valtioiden velkojen ja saamisten keskinäinen kuittaaminen.


0 0 0 . . .


This presents the results of a simulation conducted by students at ESCP Europe Business School. The aim was to uncover the amount of interlinked debt between Portugal, Ireland, Italy, Greece, Spain, Britain, France, and Germany; and then see what would happen if they attempted to cross cancel obligations.



The results were astounding:



  • The countries can reduce their total debt by 64% through cross cancellation of interlinked debt, taking total debt from 40.47% of GDP to 14.58%

  • Six countries – Ireland, Italy, Spain, Britain, France and Germany – can write off more than 50% of their outstanding debt

  • Three countries - Ireland, Italy, and Germany – can reduce their obligations such that they owe more than €1bn to only 2 other countries

  • Ireland can reduce its debt from almost 130% of GDP to under 20% of GDP

  • France can virtually eliminate its debt – reducing it to just 0.06% of GDP


Ei oikea elämä varmasti ihan näin yksinkertaista ole, mutta euro-maiden vaikeudet alkavat olla jos sitä luokkaa, että uusia vaihtoehtoja tavallisille ajattelutavoille tarvitaan. Kun en ole asiantuntija tälläkään alalla, uskallan esitellä tämän. Mallin toimivuutta, vaikkapa todellisen ratkaisun pohjapaperina, olisi syytä ainakin harkita. Ensisilmäyksellä se taatusti voittaa rahan heittämisen rahan perään ja valtioitten tuomitsemisen vuosikausien velkaorjuuteen.


Nopeasti arvioiden sen keskein ongelma lienee se, että lainottajapankit jäisivät ilman voittoja ja niiden johtajat ilman bonuksiaan?


Mutta kenen valtuuttamina valtionvarainministerimme ja keskuspankkiemme johtajat oikein päätöksiään tekevät? Keiden etuja he ajavat? Pankkien vai kansalaisten?

22 kommenttia:

marve kirjoitti...

"Nopeasti arvioiden sen keskein ongelma lienee se, että lainottajapankit jäisivät ilman voittoja ja niiden johtajat ilman bonuksiaan?"

Eli rahoitusjärjestelmä ajautuisi kaaokseen hallitsemattomien velkajärjestelyjen johdosta. Mikään rahoituslaitos ei tuon jälkeen luottaisi valtioihin ja lainahanat olisivat kiinni.

hakki kirjoitti...

marve

Kuten mainitsin, en ole asiantuntija. Mutta kannattaisiko moiset velkajärjestelyt yrittää toteuttaa hallitusti? Nyt on kokeiltu miten käy jos kaikki rahoituslaitokset luottavat kaikkiin valtioihin ja suorastaan tuotekehittävät uusia ratkaisuja tuputtaakseen niille lisää. Lähinnä kai johtajiensa järjettömien bonuksien ja osakkaiden osinkojen kasvattamiseksi?

Tuskin asiat tämän uuden kokeilun jälkeen ainakaan paljon huonommaksi menisivät? Siis valtioiden ja kansalaisten kannalta.

http://www.michaeljournal.org/myth.htm

peeblizzard kirjoitti...

"Mutta kenen valtuuttamina valtionvarainministerimme ja keskuspankkiemme johtajat oikein päätöksiään tekevät? Keiden etuja he ajavat? Pankkien vai kansalaisten?"

Mielenkiintoinen kysymys, kylläkai monella ministerillä ja keskuspankin johtajalla on kytkökset suuriin eurooppalaisiin pankkeihin, omat sijoitukset, taustavoimien sijoitukset, muut omat intressit ja viimeisenä tulee meidän veronmaksajien intressit.
Pitäisikö kaikkien kortit avata kaikista yhteyksistä ja taustoista?
Jos itse vastaan tähän, niin kyllä pitäisi.

GranpaIgor kirjoitti...

Mielenkiintoinen ajatuskuvio. Jossa mallissa on vain tarkasteltu kansallisten rajojen yli velkaantumista.

Mutta miten Matin (A-maasta) velka Alfonsolle (B-maasta) kuitattaisiin toisella velalla jossa Luigi (B-maasta) on velkaa Pekalle (A-maassa)? Jos vain katsotaan noita A- ja B-maita niin asetelma on selvä.

Mutta mielenkiintoinen tuo ajatusleikki on. Ja olen Hakkin kanssa samaa mieltä että sitä sietäisi ainakin selvittää. Jatkaakseni ajatusleikkiä: erityisesti kun noita velkoja yritetään selvitellä asiaankuulumattomien C- ja D-valtioiden rahoilla.

hakki kirjoitti...

peeblizzard

Niinpä pitäisi. Mutta aivan ilmeisesti he - kytköksistään riippumatta, tai niiden vuoksi - tuntuvat pitävän ensisijassa pankkisektorin puolta. Ilmeisesti "rahamiehet" ovat onnistuneet saamaan heidät uskomaan, että nimenomaan he ja heidän suosionsa ovat vallassa pysymisen edellytys?

Jo yksin tämän vuoksi pankit tulisi lainsäädännöllisin toimin pilkkoa sellaisiin mittoihin, että ne eivät heittele maailman suurimpia talousalueita oman mielihalunsa mukaisesti.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23431/pilkotaan-ensin-pankit-ja-finanssitalot

http://www.michaeljournal.org/myth2.htm , siitä luku 19. The fraud unmasked

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Toimisiko jonkinlainen lainojen kansallinen clearingkauppa? Mutta kuten mainitsin ja tiedätkin, en todellakaan ole alan asiantuntija.

fundeeraaja kirjoitti...

Johan alkavat poikain silmät avautua. Tämä on ollut päättäjiemme tiedossa. Pahimmanlaatuista uhkapeliä ja EU:n kun piti tuoda vakautta ja varmuutta nimenomaan valuuttapuolelle. Pitäisiköhän mennä Soinin Timolta kysymään mitä nyt pitäisi tehdä?

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Turha mennä. Ei sieltä uutta ohjetta siitä, miten tässä tulisi toimia, ole näköpiirissä. Mutta siitä vaan.

fundeeraaja kirjoitti...

Jos niin luulet niin saa sen neuvon multakin. Suomen on paras jättää tämä pokeripöytä. Nuolla tappionsa ja saada oma elämä järkeviin uomiin.

ToBe kirjoitti...

Ei hätää kommentoijat.
Maamme on juuri valitsemassa Portugalin tietä ja on valmis samoihin apupaketteihin alle 10.vuodessa.
Ei saanut leikata.Ei saa ainakaan kannustaa yrittämään.Nostetaan veroja ja energiamaksuja.
Viedään kilpailukyky ja vaaditaan lisää rahaa jotta eriarvoisuus vähentyisi.Lisää ei voi jakaa vähenevästä summasta ja niinpä joudumme kuuntelemaan jatkossa vain prosentteja kun euromäärät ovat surkean pieniä.
Yritysten kannattaa nyt miettiä mihin maahan kannattaa investoida.Toisaalta ne ovat jo miettineet ja se näkyy kohta yhä syvempänä kuoppana.Puhuvat nousukaudesta mutta en näe siitä merkkejä.Näen velkaantumista jolla ylläpidetään tätä laitosta jonka pitäisi toimia enemmän kuin yritys.Julmaa puhetta-tunnustan, mutta vielä julmempaa on jos annamme kaiken valua hukkaan.
Miten ihmeessä SDP uskoo talouskasvun hoitavan kaiken.Mikä kasvu? Kuka sen tekee.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Olen kanssasi eri mieltä. Mutta sen varmaan jo tiedätkin? Erityisesti Suomella ei ole varaa paeta Impivaaraan.

hakki kirjoitti...

OrNot

Poliittisesti Kataisen veto, kun demarit lähti oli mallikas. Uskoisin hänen keränneen sympatiapisteet. Nyt hänellä on aikaa tiistai-aamuun saada jotain aikaan. Demarit eivät yksin, eivät edes vasureitten kanssa pysty estämään hänen jatko-aikaansa, jos muut niin tahtovat.

Mitä ihmettä siis mökötät? ;-) Eikö tämä ole juuri toiveittesi päämaali?

ToBe kirjoitti...

Hakki...mikä oli se kansan tahto mistä Heinäluoma koko ajan puhuu?
Vaaleissa ei ollut hallitus vss oppositio vaan niinkuin aina me valitsemme henkilön ja puolueen.
Minua ei paljon Kepukka kiinnosta ja on sikahienoa jos se on oppositiossa.Siis en usko sellaista kuin kansan tahto tapahtuneen viime vaaleissa.Kokoomus nousi suurimmaksi...lienee ollut siis kansan tahto?SDP sai heikoimman tuloksen koskaan...ihan kansan tahdolla sekin.Mikä oli kansan tahto? No ei sitä ole...miten se voisi olla kun edes puolueiden tahto ei toteudu 12 päivässä pullalautasten äärellä.Puhuisin mieluimmin puoluetyyppien intohimosta kuin kansan tahdosta.Kun joku kertoo mitä minä kuulemma tahdon alan etsiä henkisesti perintöhaulikkoa ja miettiä seurauksia.Oliko kansan tahto veronkorotukset.Vain Kuuban ystävät ry. voi kertoa miten kansa tahtoo ja miten se suorastaan vaatii.Kuubassakin se on saanut tahtonsa läpi jo 50 vuotta ja loppua ei näy.Kyllä kansa tietää.Sen tiedon tosin kertoo meille Heinäluoma..aikamme suurin profeetta ja uskon tulkki.
Miten joku voi olla niin arrogantti ettei ole edes tehnyt mitään ja saanut kansan vihat päälleen....tämä viimeinen oli minun tulkintani ja siten kansan tahto-

hakki kirjoitti...

OrNot

Vaalitulos ilmensi kansan tahtoa. Kaikki sen jälkeen puolueiden valtapolitiikan tulkintaa kansan tahdosta. Ja jokainen puolue kertoo siitä omalla oikeaksi hyväksymällänsä tavalla.

Ei maailma, ei edes Suomi ole sen paremmin demarien kuin Heinäluomankaan syytä?

Sahuri kirjoitti...

Kuulostaa mielenkiintoiselta mahdollisuudelta jota kannattaa tutkia edelleen.
Nythän, kun A ja B ovat toisilleen velkaantuneet niin V eli kolmannet veronmaksajat täyttävät vajetta kumpienkin, A:n ja B:n veloista. Kuittaamalla kävisi niin että ulkopuolisia tarvittaisiin vain erotuksen täyttämiseen.
Tästähän ei tietenkään pankkiirit ihastu ja pankkiirit rahoittavat näitä Kataisia niin ei taida niillekään mennä jakeluun. Kuitenkin, jos poliitikot joille ei pankkirahaa ole herunut, pääsisivät valtaan niin asia voisi olla toinen.

Muuten kantaa ottamatta, PS:n edustajat taitavat ainakin vielä olla ilman näitä kahleita vähän niinkuin puolivahingossa ja voivat puhua ääneen mitä oikeasti ajattelevat.
Tämä tietysti koskee vain suomea.

hakki kirjoitti...

Sahuri

Mutta ongelma ei ole sen paremmin maamme Kataisten kuin Soinienkaan. Ongelma on pankkien tuotekehittämä virtuaaliraha, jolla ei ole reaalivakuutta. Mutta sitä me suomalaiset yksin emme voi ratkaista. Voimme vain toimia siten, että se globaalisti ratkaistaan.

Sahuri kirjoitti...

Aivanpa oikein. Kiitos palautteesta.
Mopo on jo muiden käsissä. Joskus markka-aikaan vielä oli kokemuksen tuomaa rahapolitiikkaa ainakin sen verran ettei aivan kiviseinään törmäilty. Oma raha merkitsi tietynlaista valtaa ja myös vastuuta. Nyt uusi poliitikkosukupolvi suihkii EU-kaukalossa varoen ettei satuta tai pahoita isoja kavereita, vastapelureita. Kierretään laitoja hymyssä suin ja ollaan mieliksi. Taitaapa olla niin että Suomalaiset pelurit eivät oikein edes hallitse pelisääntöjä. Sanoisin niinkin että "voimme vain toivoa siten", että muut tekevät ratkaisut. Me olemme jo luovuttaneet pelimerkit edelleen, toivoen että ne olisivat hyvissä käsissä. Talousosaaminen ja politiikka ei kohtaa toisiaan jos ei ole osaavia pelinjohtajia kentällä. Paatti liikkuu vielä tuulessa vaikka peräsin on jo pudonnut. Karikotkin ovat veden alla joten ei huolta näkyvissä, ja mopolla ei olisi kuitenkaan päästy harrikkakerhoon.
Nykypäättäjien visiot ja mielikuvat edustaa jatkumoa perua liki parinkymmenen vuoden enimmäkseen positiivisesta talouskehityksestä jonka kuvitellaan jatkuvan ja jatkuvan. Ne jotka ovat nähneet jotakin muutakin, pukkaavat pääosin jo ruohoa.
Alkaa vain näyttämään siltä että EU voi vielä töksähtää karille ja varasuunnitelmaa ei ole. Kun ei hallita/ymmärretä nykytilaakaan niin kuinka sitten suu pannaan kun tulee oikea paniikki. Edessäpäin on mustia pilviä.

GranpaIgor kirjoitti...

ToBe: "Kokoomus nousi suurimmaksi...lienee ollut siis kansan tahto?" Jos minä oikein muistan noita vaalituloksia niin oikeammin pitäisi kai sanoa 'kokoomus pieneni suurimmaksi'. Kas kun tuo nousu olikin lasku.♠

Ja usein toitotetaan edelleen kun halutaan vähätellä Perussuomalaisten saamaa äänimäärää että 80% äänestäjistä ei äänestänyt Perussuomalaisia. Mutta unohdetaan että melkein sama prosenttiluku liittyy Kokoomukseenkin eli että noin 80% äänestäneistä' äänesti muita kuin Kokoomuslaisia.

Hakki: "Ongelma on pankkien tuotekehittämä virtuaaliraha, jolla ei ole reaalivakuutta." Kultakannan, joka oli olevinaan jonkinkinlainen rahan arvon vakuus, aikaankin pankit loivat virtuaalirahaa jos niin voi sanoa. Eli lainasivat enemmän kuin mitä niillä oli. Mutta keinottelu oli vähäisempää eikä kaikkia nykyajan johdannaisia tai johdannaisten johdannaisia ollut vielä kehitetty.

Tuota virtuaalirahaa pitävät jotkut jonain uutena keksintönä joka on sotkenut koko talouselämän. Olen muutamalla tällaiselle intoilijalle, jotka luulevat ymmärtävänsä miten pankkijärjestelmää pitäisi "oikeasti" hoitaa, joutunut selittämään tuo nimitys virtuaaliraha voi olla uutta mutta ilmiö että pankit lainaavat enemmän kuin niiden pääomat ovat on ikivanha. Siksi eräissä talletusmuodoissa on irtisanomisaika ja useissa lainoissa takaisinmaksuvelvollisuus vaadittaessa. Kyllä pankkitoiminta on jo vuosisadat perustanut toimintansa luottamukselle. Vaikka vähiin se luottamuspääoma taitaa olla jo kutistunut. Minun luottamukseni pankkeihin ja/tai pankinjohtajiin meni 1992 laman jälkipyykissä.

Eräs finanssimaailmassa globaalisti liikkunut tuttavani totesikin, että vasta johdannaiset yms ovat luoneet mahdollisuuden käsittämättömän suurien voittojen hankkimista. Amerikoissa pankkiiriliikkeet tekevät jättiläisvoittoja mm johdannaisilla.

hakki kirjoitti...

Sahuri

Olen samaa mieltä; edessä on vielä lisää mustia pilviä. Mutta on varsin epätodennäköistä, että kukaan haluaisi yrittää paluuta lähtösatamaankaan. Jo ylitetyt karikot olisivat taas edessä, eikä tulojälkiä enää vedessä näy. Joten pidetään kurssi ja toivotaan parasta.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Siitä lähtien kun pankkeja on ollut on myös ollut puhtaasti luottamuksen- tai uskonvaraista "rahaa". Mutta kyse taitaa olla reaalirahan ja virtuaalirahan suhteesta? Nyt se on 10/90 % virtuaalirahan hyväksi. Ja niin kauan, ja vain niin kauan kuin luottamus pelisääntöjen noudattamiseen säilyy, sen arvo säilyy.

"vasta johdannaiset yms ovat luoneet mahdollisuuden käsittämättömän suurien voittojen hankkimista. Amerikoissa pankkiiriliikkeet tekevät jättiläisvoittoja mm johdannaisilla." Juuri näin. Mutta se tuskin on pankkijärjestelmän ja rahan tarkoitus, mahdollistaa pankkien ja pankkiiriliikkeiden jättiläisvoitot? Eikö raha olekaan vain arvon mitta ja vaihdon väline?

Ja noiden jättiläisvoittojen seurauksena häntä heiluttaa koiraa. Se ei voi kestää kovin kauaa. Onneksi?

pappa kirjoitti...

"Eli rahoitusjärjestelmä ajautuisi kaaokseen hallitsemattomien velkajärjestelyjen johdosta. Mikään rahoituslaitos ei tuon jälkeen luottaisi valtioihin ja lainahanat olisivat kiinni."

Olen luullut että rahoituslaitokset (tiukassa paikassa) ovat osa valtiota. Vaan jos se sitten on niin että valtio(t) on osa rahoituslaitosta. Täytyy uskoa.

hakki kirjoitti...

pappa

Parasta vaan uskoa, että "valtio(t) on osa rahoituslaitosta." Siihen tämä pankkien tuotekehittely on meidät johtanut. Ja pankkien tuotekehittelyn ovat mahdollistaneet poliitikot, tai oikeammin ne puolueet, joita he edustavat. Se mitä on saatu aikaan on systeemikriisi, joka ei enää viilailemalla ole oiottavissa.