lauantai 13. lokakuuta 2007

Kuntapuolue koheltaa?




13.10.2007 15.29 | hakki47 | Hyvinvointi, Työelämä, Politiikka

Tuolla valtakunnallisen päivälehden puolella Arja Alhon/Jukka Tarkan jutuissa on käyty sittenkin mielenkiintoista keskustelua. Sääli kun se loppuu.

Yhä mielenkiintoisempia asioita nousee keskusteluun TEHYn jäsenten joukkoirtisanoutumisilmoituksen perusteella. Olen muutaman näkökulman postaamassa alla.

Yhteenvetoa alla olevista postauksista:

  • Eilisen kirjoitukseni mukaan kukaan ei vielä tiedä ketä mahdollisen Tehyn toiminnan seuraksista syntyvä tulos koskee ja tämän seurauksena haarukka, vaatimuksenkin perusteella, on 450 – 2.500 miljoonaa euroa. Sen vahvisti valtakunnallinen päivälehti tänään.

  • Eilisen vp.n kommentin perusteella kunta-alan ”työnantajina” toimii puoluepoliittisin perustein nimitetty, kuntia edustava valtuuskunta.

  • “Kunnassa työnantaja-asioista vastaa kunnanhallitus, sekin tuli nyt selväksi. Kuinkahan monta kunnan palkollista eri kuntien hallituksiin mahtaakaan kuulua?”


  • Onko KUNTAPUOLUEEN kokoa (laajasti ottaen) kunnissa tutkittu?

  • Kunnallinen neuvottelujärjestelmä nykymuodossaan on tullut tiensä päähän.


· vp kirjoittaa:
12. lokakuuta 2007 kello 11.06

Jossain pääkirjoituksessa vaadittiin myös “kuntatyönantajaa” katsomaan peiliin neuvottelujen tässä vaiheessa. Jäin miettimään, kuka tai keitä sieltä peilistä oikein mahtaisi näkyä?

ELI: mikä elin tai kuka henkilö oikein on esim. HUS:n sairaanhoitajan tai Lahden kaupungin terveydenhoitajan työnantaja? Ehdokkaita on aika monta: Markku Jalonen, hänen hallituksensa, HUS:n hallitus ja/tai tj., ao. sairaalan johtokunta, henkilöstöjohtaja jne., Lahden kaupunginhallitus, kaupunginjohtaja, terveyslautakunta jne. vai kuka/mikä?

Nykytilanteessa vastaus taitaa löytyä tuolta listan alkupäästä. Mutta onko siinä kysymys muusta kuin siitä, että ne todelliset työnantajat ovat ulkoistaneet osan hommistaan tuolle porukalle. Työnantajan vastuuta kannetaan (esim. rekrytointi) ja ongelmia tarkastellaan (esim. hoitotakuu) todellisuudessa ihan jossain muualla kuin Kunnallisen työmarkkinalaitoksen teknokraattien toimistossa. Kentällä vain pelimerkkien määrä on kovin vähäinen, kun suurin erä tulee tiedoksiantona Helsingistä. Päivittäistä keskustelua seuratessa noita työnantajan tehtäviä hoitavia henkilöitä ja ryhmiä esim. kunnassa näyttää olevan todellinen leegio. Tosin vähemmän silloin, kun hankalia päätöksiä on pakko tehdä.

Samaan aikaan valtiovalta alkaa ymmärtää antamiansa henkilöstön määräsuosituksia yhä sitovammin, joissain kohtaa jo uhkasakkojen voimalla. On siinä olemista työnantajana!

· eaglesflysingly kirjoittaa:
12. lokakuuta 2007 kello 16.22

vp:lle

Erinomainen kysymys.

Työ- ja virkaehtosopimuksen solmimisen osalta olisiko Kuntaliitto? Ainakin se olisi aika luontevaa? “Hauskaa” on, että oli se kuka tahansa, se ei sopimuksen seurauksista vastuuta kanna. Sen jäsenet kantavat.

Ja edelleen, jos luulen ääneen väittäisin, että se porukka joka päättää neuvottelutaktiikasta ja sopimuksesta on poliittisesti valittu. Ja se taas merkitsee, että päätöksenteko käytännössä on poliittisilla puolueilla. Joten ympäri käydään, yhteen tullaan.

Mitä enemmän tämänkin pelin rakenteita pöyhii, sitä enemmän sieraimiin sattuu. Jos ylläoleva pitää paikkansa, ei ihme, että muutosta ei tapahdu.

Ystäväni ilmaisi asian näin: Pääsyyhän on siinä että asiaa ei ole hoidettu ajallaan. Kun suomalaisesta poliittisesta järjestelmästä on ilmeisesti kysymys en ihmettele.

Läpeensä mätä.

· vp kirjoittaa:
12. lokakuuta 2007 kello 17.59

eaglesflysinglyn kommentti sai minut kurkistamaan sivulle www.kuntatyonantajat.fi. Linkkiä en osaa tehdä, mutta suosittelen. Sieltä löytyy ihan mielenkiintoista lisätietoa edelliselle kommentilleni, joka oli kirjoitettu vähän ns. fiiliksen pohjalta.

Siis: työmarkkinasopimuksesta päättää Kunnallisen työmarkkinalaitoksen valtuuskunta. Siihen kuuluu 11 jäsentä. Heidän kaikkien nimien perässä lukee avoimesti kok (3), kesk. (3), sd (3), vihr. (1) tai vas (1). Jos se kaipaamani Kuntatyönantajan peilikuva halutaan nimetä, niin hän on kaiketi ko. porukan puheenjohtaja, johtaja Pekka Palola, Tampere, sd.

Edellisen perusteella on aika mielenkiintoista, että monet vaikutusvaltaiset henkilöt ovat ilmoittaneet, että poliitikot pitäköön näppinsä erossa työmarkkina-asioista!

Kunnassa työnantaja-asioista vastaa kunnanhallitus, sekin tuli nyt selväksi. Kuinkahan monta kunnan palkollista eri kuntien hallituksiin mahtaakaan kuulua?

Markku Jalosen johtaman toimiston henkilökuntaa on n. 45 henkeä.

· eaglesflysingly kirjoittaa: Kommenttisi on arvioitavana.
13. lokakuuta 2007 kello 9.16

“Kunnassa työnantaja-asioista vastaa kunnanhallitus, sekin tuli nyt selväksi. Kuinkahan monta kunnan palkollista eri kuntien hallituksiin mahtaakaan kuulua?”

Ja taas yksi järjestelmämme kipupiste: kuntapuolue. On aivan selvä, että kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa toimivat kunnan työntekijät ovat huolissaan työpaikastaan. Samoin jos perheen toinen aikuinen, tai veli, sisko… on kunnalla töissä. Varsinkin näinä aikoina.

Toiminnallaan kuntapuolue pystyy jarruttamaan kunnan kaikkia kehittämistoimia merkittävästi. Ja kuntapuolue kattaa helposti kaikki poliittiset puolueet, koska intressi - oman työpaikan säilyminen - on yhteinen. Ja sen verran lyhytnäköisenä meitä ihmisiä pidän, että lyhyt aikaväli ja oma etu, kuinka kuviteltuja tahansa ovatkin, ovat keskeisiä päätöksenteon kriteereitä. Sitä paitsi, väittäisin, että mitä pienempi kunta sitä “sisäsiittoisempi” ja “konsensushakuisempi” myös kunnan päätöksenteko on.

Joku, jonka pitäisi tietää, heitti muistaakseni kerran, täällä pääkaupunkiseudulla, että kuntapuolueen kannatus eräässä kaupungissa lienee 30 %. Onkohan asiaa tutkittu? Olisi korkea aika.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Haista persereikääni ja AAAaaaaa

Anonyymi kirjoitti...

Turpa kiinni saatanan häirikkö

Anonyymi kirjoitti...

Hilja häirikköt