17.10.2007 16.02 | hakki47 | Työelämä, Politiikka
Näyttää siltä, että Matti Vanhanen, Jyrki Kataisen tukemana, onnistuu romuttamaan noin 50 vuoden aikana rakennetun hyvinvointivaltion perustan muutamassa kuukaudessa. Alallaan ainakin Euroopan ennätys, ehkä jopa maailman. Hyvä pojat! Kiva päästä historian lehdille, eikö?
On luonnollisesti ymmärrettävää, että ennen ensi perjantaita, 19.10.2007 jolloin joukkoirtisanoutumisen tulisi tapahtua, hallituksen on kovin vaikea julkisuudessa tehdä mitään näyttävää ratkaisua. Mutta ellei siihen mennessä jotain tehdä, voidaan perustellusti väittää suomalaisen hyvinvointivaltion alasajon alkaneen.
Nyt ei ole kyseessä lakon uhka vaan joukkoirtisanoutuminen. On huomattava, että jälkimmäinen on tarkoitettu peruuttamattomaksi. Sen lähtökohtana ei ole työsuhteitten jatkuminen automaattisesti kun sopimukseen päästään, vaan yksinomaan työsuhteitten päättäminen. Irtisanoutumisen jälkeen aloite siirtyy lopullisesti yksittäisille hoitajille. Maassa ei ole sellaista organisaatiota, eikä henkilöä joka voisi irtisanoutumiset perua. Ei valtakunnansovittelija, ei kuntatyönantaja, ei pääministeri, ei Tehykään pysty, vaikka haluaisi, enää niitä mahtikäskyllä peruuttamaan sitten kun sopimus aikaan saadaan.
Ja näinhän se olisi:
- Ellei palkkoja korjata, ilmeisesti noin 15 – 20 prosenttia hoitajista sanoutuu irti. Ellei palkkoja korjata ei ala enää tulevaisuudessa houkuttele työntekijöitä. Kallein vaihtoehto on antaa tilanteen mennä välienselvittelyyn. Sen maksavat kuolevat kansalaiset.
- Valtio ja kunnat vastaavat nykyjärjestelmämme mukaan kansalaisten perusturvallisuudesta mukaan lukien terveydenhoito. Kaikissa tilanteissa.
- Tehyllä ei ole ollut, eikä ole edelleenkään uskottavaa, lievempää ja samalla toimivaa painostamismenetelmää. Muutaman kerran, noin 10 vuoden välein, se on yrittänyt saada korjausta kokemaansa kuoppaan ja aina se on kaatunut suojelutyöhön.
- Koska eduskunta on jo vuosia siirtänyt palveluvastuita kunnille ja vähentänyt kuntasektorin valtionrahoitusta, eivät kunnat yksin voi sopimusta tehdä rahanpuutteen vuoksi. Rahoituksen on tultava valtiolta.
- Jos tilanne pääsee irtisanoutumisiin asti se on kansalaisten kannalta kaikkein kallein vaihtoehto. Sillä se tarkoittaa julkisen terveydenhoidon ja sen seurauksena hyvinvointivaltion alasajoa.
- Jos tilanne pääsee irtisanoutumisiin asti vastuussa ovat kaikki kolme suurta puoluetta: Keskustapuolue, Kokoomus ja Sosiaalidemokraatit. Vastuuhenkilöinä Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen.
Voisiko Vanhanen olla kiinnostuneempi 141 tuen jatkumisesta kuin terveydenhoitojärjestelmän romuttamisesta? Entä, voisiko Katainen olla kiinnostuneempi repimään suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän kuin neuvottelemaan ja sopimaan? Toivon, että eivät ole.
Mutta paljon pitäisi tapahtua ennen ylihuomista. Riittääkö aika?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti