tiistai 2. lokakuuta 2007

Yrityskauppa on taitolaji




2.10.2007 10.59 | hakki47 | Raha & valta, Sijoittaminen, Talous, Business

Yrityskaupoissa, varsinkin kansainvälisissä voi käydä miten vain.

Helge kirjoittelee omassa blogissaan kolmesta viimeaikoina uutisoidusta. http://visualradio.blogit.kaup…storaenso/ - StoraEnso, eBay ja Nokia. Suomen teollisuushistorian kallein perääntyminen StoraEnso (jonka omistus ei ole enää puhtaasti Suomessa), itse väitettyä ylihintaa maksanut eBay ja strategisen ketterä Nokia, joka ostaa StoraEnson tappiota vastaavalla käteissuorituksella, noin 400 miljoonaa euroa(?) vaihtavan yrityksen. Mikä ihme näitä yhdistää?

Businesslogiikka, tapa ansaita rahaa - se kai näitä yhdistää?

Jos se on yhteisöllä kirkas ja testattu, ei nykymarkkinoilla, eli kuuden miljardin kuluttajan kotimarkkinoilla, välttämättä maksa liikaa mistään mikä on yleensä ostamisen väärttiä. Eli tulevaisuus näyttää oliko Nokian ostos hyvä kauppa. Sama koskee, alaskirjauksesta huolimatta, myös eBaytä.

StoraEnso osoittaa ostamisen riskin. Jos olosuhteet radikaalisti muuttuvat tai hallitukselta loppuu usko ja/tai vetovastuu vaihtuu saattaa olla, että tehdään tappiokuninkaita. Mutta noin 500 miljoonan euron liiketoiminnallinen tappio 6-7 vuodessa on vielä varsin pientä alalla, jonka suunnittelujänne on perinteisesti ollut vuosikymmeniä. Suuri tappio konkretisoituu vasta kun liiketoiminta myytiin; myyntihinnasta, myyntiajankohdasta ja mahdollisesti myyntitavasta.

Tällä en halua väittää, että uusi johto olisi syypää mihinkään, en tunne taustoja. Mutta täysin riippumatta siitä, mitä hallitus palkatessaan uuden toimitusjohtajan ehkä vaati, jokainen uusi osaava tj haluaa putsata sellaiset vastuut joihin arvioi tulevansa hirtetyksi myöhemmin. Se on inhimillistä.

Oliko se yrityksen, sen omistajien tai maamme kannalta järkevää pitkällä aikavälillä, sen näyttää vasta aika.

Ei kommentteja: