Jokin aika sitten VR:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja tekivät samanlaisen ratkaisun. Vastaava ministeri, joka "pakotti" tilaamaan junanvaunut vastoin yhtiön toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan kantaa, jatkaa hallituksessa edelleen.
Nyt erosi hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja lähtee eläkkeelle Fortumista. Poliitikkoketju, joka yltäneen Mönkäreetä, Pekkarisen kautta Häkämieheen toiminnee samalla tavalla kuin Vehviläinen aikoinaan. Täytyyhän maassa jotain pysyvyyttä olla. :-) :-)
Tässä taitaa todella olla iso kuilu ja kulttuuriero tekijöitten ja tuhlailijoitten välillä.
Poliittinen eliittimme todella pitää itseään korvaamattomana.
Todelliset lahjattomat; The Untouchables. Hehän eivät vastuita kanna.
10 kommenttia:
"Todelliset lahjattomat; The Untouchables. Hehän eivät vastuita kanna." Luin aluksi lahjomattomat ja vähän ihmettelin että mitenkäs nyt tuollaista sanot. . Mutta kun luin uudestaan niin olihan se sittenkin ihan oikein ;)
Älä nyt vastuustakaan tuollaista sano.. Kantavathan he sitä ns poliittista vastuuta suomalaiseen tapaan! Eli sanovat julkisesti ääneen kolme kertaa "me kannamme poliittisen vastuun täysimääräisesti" kumartaen samalla kolme syvää kumarrusta Brysseliin päin. Ja saivat sillä tavoin synninpäästön tekemisistään tai tekemättä jättämisistään..
Hei haloo!!!
Kannatan palkkiojärjestelmiä, erityisesti osakekannustimia, mutta vain silloin jos business toimii vähintään jollain tavalla markkinatalouden ehdoilla.
Fortum nauttii monopolistisesta tai vähintään oligopolistisesta asemasta ja päälle vielä veronmaksajien rahoilla (omistaja) rakennettu moderni sähköntuotantokoneisto tahkoaa windfall voittoja suoraan kuluttajien ja yrittäjien selkänahasta ja kaikki tämä laskee suomalaisen työvoiman ja tuotannon kustannuskilpailukykyä. Sitten pahennetaan sähkönkäyttäjän arkea vielä linkittämällä markkinat piuhalla keskieurooppaan jotta saadaan "toimivat sähkömarkkinat". Tästä seuraa, että arktisten olosuhteidemme takia rakennettu edullinen sähköntuotanto hyödyttääkin keskieurooppalaista kuluttajaa pohjoismaalaisen kustannuksella ja kylmässä pohjolassa hytisevät kuuttajat ja yrittäjät maksavat entistä enemmän sähköstään, kustannuskilpailukyky laskee entisestään ja vitutus lisääntyy.....ja Fortumin tulospalkkiot vain pullistuvat. Kyllä kannataisi olla osallinen Fortumin automaattisesta palkkiorahastusautomaatista. Ja sitäpaitsi kannustin on omistajan kannalta järkevä vain jos se palkitsee työntekijöitä yrityksen toimialaa paremmasta performanssista.
Eli turha poliitikkoja on tässä asiassa hutkia - mielestäni Häkämieheltä ryhdikästä toimintaa. VR:stä en tiedä mitään, mutta tässä mielestäni tuli ainoa oikea ratkaisu.
IsoIgor
Saksalaisilla on hyvänkuuloinen sana puhuttaessa poliitikkojen poliittisesta vastuusta. Lächerlich. Poliittinen vastuukin saattaisi toyeutua, jos tämä meidän politbyrokratiamme toimisi kuten demokratian ajateltiin toimivan ja miten hallintomallina toimikin ennen toisen maailmansodan seurauksia.
Meidän pojat ja tytöt pyllistää kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin samanaikaisesti. Varmuuden vuoksi. :-)
entiselle asiantuntijalle
Transtechin tapauksessa päätöksen ryhdikkyydestä vastasivat kepulit. Jyri Häkämies on vastannut mm. valtion osakkuusyhtiöistä yli kaksi vuotta. Taisi olla Mauri Pekkarinen vastuussa ennen häntä. Ja keitoksen aikoinaan pani käymään Sinikka Monkäre, silloin kun hallituksen puheenjohtajana oli vielä Matti Vuoria. Ryhdikästä toimintaa kautta linjan?
Mitä taas tulee palkkiolinjaan; hyvästä suorituksesta, joka johtaa erityisen hyvään tulokseen on syytäkin antaa hyvä lisäpalkkio. Mutta menneitten ajan lisäpalkkiot eivät välttämättä ole olleet edes erityisen hyvästä tuloksesta eikä niinikään välttämättä millään tavalla seurausta hyvästä suorituksesta. Sama koskee nyt käsillä ollutta, näin asiantuntemattomaksi tunnustautuvan mielestä. Kun vuosittainen lisäpalkkio ylittää kohtuuden ja jopa kohtuullisen vuosittaisen peruspalkan ollaan minun mielestäni metsässä.
Lilius on joutunut kohtuuttoman kohtelun kohteeksi. Hän ei ole päättänyt palkkioistaan; niistä ovat vastuussa ministerit Mönkäre, Kalliomäki ja Pekkarinen sekä hallituksen puheenjohtaja Fagernäs, jolta näyttää suhteellisuudentaju kadonneen. Hän joutaakin menemään.
zargo
Käsitykseni mukaan Lilius on tehnyt hyvää työtä. Samaa en voi sanoa muista mainitsemistasi henkilöistä. En tässäkään asiassa. Mutta ehkä saadut kohtuullista kookkaammat bonukset kata myös määrätyltä osin ansiottomasta sijaiskärsijyydestä aiheutuvat kivut ja säryt.
hakki47:lle
Joo, voin vain kuvitella, että poliitkkojen sopassa on ollut muitakin lusikoita kuin mainitsemiesi poliitikkojen. Eiköhän Pekkarisella ollut aito tarkoitus nimenomaan kohtuullistaa palkkioita, mutta ohjeet haluttiin tulkita toisella tavalla. Mistä johtuu, että Fortum korjasi annettuja käytäntöjään valtionyhtiöistä viimeisenä?
Kyllä - hyvästä omasta suorituksesta pitää palkita. Jos taas yrityksen hyvä suoritus johtuu markkinoiden rakenteesta ja vääristyneen markkinan hyväksikäytöstästä, niin miksi silloin käytetään palkitsemismenetelmiä, jotka on rakennettu todellista kilpailua käyville markkinoille? Onko Fortumin menestys todella saatu aikaan ylimmän henkiöstön huippuosaamisella vai valtion, lainsäätäjien ja virkamiesten yritykselle luomalla mukavalla asetelmalla?
entiselle asiantuntijalle
Varmasti siinä sopassa on vuosien aikana ollut monta ryöstökalastajaa. Kaikki kynnelle kykenevät. Pekkarisen tarkoituksesta en tiedä, mutta olen kyllä valmis myöntämään, että hänen uskottavuutensa ei silmissäni ole erityisen korkealla. Olisiko sitten hänen kirjoitustaitonsa, ymmärryksensä tai KTM:ssä käyttämiensä asiantuntijoiden taso jättänyt toivomiselle sijaa?
Kyllä minäkin JÄRKEVIÄ kannustinjärjestelmiä kannatan. Mutta kun on puhuttu sitouttamisesta, niin kyse on hölynpölystä. Ja jos kannustinpalkkiot tulkitaan, niin kuin osakkeitten kohdalla lienee, pääomatuloksi, niin pielessä ollaan jälleen. Ja varsinkin kun puhutaan korvaamattomuudesta, niin jälleen puhutaan hölynpölystä. Samat johtajat seilaavat firmasta toiseen. Samat naamat istuvat hallituksessa kuin hallituksessa ristiin rastiin. Jopa kolmessakymmenessä!
Summa summarun, kannustimien tulee koskea koko henkilöstöä jossakin mielekkäässä suhteessa, mutta tätä harvoin näkee käytettävän, koska silloin kukaan ei voi saada kovin paljon.
"Summa summarun, kannustimien tulee koskea koko henkilöstöä jossakin mielekkäässä suhteessa, mutta tätä harvoin näkee käytettävän, koska silloin kukaan ei voi saada kovin paljon." Pitkäkälti juuri näin.
Ja siinä, etten Minä Itse, johtajana, saa kaikkea onkin se keskeisin syy ja kaikkien muiden ihmetyksen aihe. Se ei ole kateus vaan järjestelyn oikeudenmukaisuuden kyseenalaistaminen. On kai ennemminkin yrityksen muiden työntekijöiden ja toimihenkilöiden merkityksen karkeata aliarviointia ja erittäin suuri motivaatiota laskeva tekijä kun yksi kuittaa sen, mitäyhdessä on saatu aikaan.
Lähetä kommentti