STT uutisoi, että Fortumin hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs puolustaa yhtiön palkkiojärjestelmää. Seppo Saarion pelkää Kauppalehden mukaan, että Suomessakin pörssikurssit ovat pudonneet niin alas, että moni pörssiyhtiö on hyvin houkutteleva kohde yritysvaltaajille. Saario ei ymmärrä pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) puheita siitä, että yhtiöiden ei pitäisi näinä aikoina maksaa osinkoja. Kauppalehti otsikoi Iiro Viinasen jyrähdyksen ”Lopettakaa pörssipelureiden palvonta”.
Muutama päivä sitten puutuin itsekin tähän nykyiseen tapaan toimia taloudessa. Kun sitä miettii niin ABBA taisi olla oikeassa silloin joskus. Vai oliko sittenkän? Saadakseen poikkeuksellisen paljon on pakko olla ahne ja todennäköisesti myös häikäilemätön, osaava, itsekäs, itara ja onnekas. Tai jotain näistä, painotetusti.
Tosin väittävät, että raha ei merkitse kaikkea ja, että ahneella on paskanen loppu. Me korkeammin koulutetut tiedämme luonnollisesti, että sanojina ovat henkilöt, jotka jo ovat rikkaita ja haluavat rauhoittaa niitä meistä, jotka muuten yrittäisivät heidän apajilleen. ;-)
Nythän me näemme kenellä on paskanen loppu. Niilläkö, jotka ahnehtivat lisää rahaa ja rikkauksia ja vieläkin vähän lisää vai niillä, jotka yrittivät vaan tulla toimeen palkallaan? Niillä, jotka tekivät omaa arkipäiväistä työtään, josta joku ulkopuolinen oli valmis palkkaa maksamaan. Joiden kyvyt, halut tai onni eivät rikkauksiin asti kurotelleet.
Olemme viime aikoina puhuneet sujuvasti Virtuaalimaailmasta, jossa vain mielikuvitus ja luovuus ovat innovatiivisten mahdollisuuksien kattona. Ja siitä virtuaalitaloudesta, joka saattaa olla suurin yksittäinen syy tulevaan globaaliin liberalistisen markkinatalouden lamaan.
Jonkin ajan kuluttua osaamme ehkä nykyistä paremmin arvioida oliko virtuaaliraha kaikkien sen seurauksien väärttiä.
keskiviikko 1. huhtikuuta 2009
Ahneen loppu
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti