torstai 7. elokuuta 2008

Puuton Suomi

7.8.2008 15.37 | hakki47 | Työelämä, Talous, Poliittiset puolueet

Kävin toissa päivänä Salon suunnalla. Kuinka haikailinkaan sitä, että maan ensimmäisenä aloitettu moottoritie (muistaakseni 1961) ei vieläkään ole valmis. Lähes 50 vuotta sen aikaansaaminen on kestänyt, mikä kertonee hyvin paljon niistä vaikeuksista joihin meillä kaavoituksessa ja maankäytössä törmätään. Ja sehän tietysti heijastuu myös hintoihin. Muussakin rakentamisessa kuin tienrakennuksessa. Mutta eihän minun sitä pitänyt taivastella.

En vähään aikaan (vuoteen, kahteen) ole ao. tiellä varsinkaan välillä Muurala - Lohja sellaiseen aikaan ajanutkaan, että ajajana olisi ollut mahdollista ympäristöön huomiota kiinnittää. Nyt oli.

Hakkuuaukkoja ja harvennettuja metsiä silmiinpistävissä määrin. “Äärimielikuvissa” tulivat mieleen 1700 tai 1800-luvun piirrokset, joiden teemana useimmiten tuntui olevan, ilmeisesti kaskeamisen seurauksena “aakean laakea” Suomi. Kun Vanhasen ja Kataisen vetoomukset ja toimenpiteen metsänomistajarälssin luomisesta eivät varmaan vielä ole toteutuneet niin ajatus kääntyi puun riittävyyteen Suomessa yleensäkään. Ja sitä kautta veroalen tarkoituksenmukaisuuteen.

Lain taannehtivuudella ei puuta ainakaan saada liikkeelle. Ja sopii tietysti epäillä miten perusteltua on suosia verohelpotuksilla vain omaa äänestäjäkuntaa. Varsinkin kun toimenpide tuskin kovasti kiinnostaa sitä metsänomistajakuntaa, joka ei tähän mennessäänkään ole pitänyt omistamaansa metsää taloudellisena arvona. Sen sijaan muutenkin yksityismetsätaloudesta elävälle kepulaiselle tai kokkarille 50 % verohelpotus oli varmasti poikaa. Ja tarvitaanhan sitä osoituksia omien äänestäjien muistamisesta näin kunnallisvaalienkin alla.

Metsän myynnin verotuksen tietoinen ohjaaminen “markkinalähtöiseksi” on osittain ollut viemässä erityisesti kaupunkilaismetsänomistajalta motiivia myydä. Varmaan puun pakkomyynti olisi ollut vähintään yhtä tehokasta ja olennaisesti halvempi ratkaisu. Mutta onhan se taas kiva kun muu yhteiskunta saadaan maa- ja metsätalouden tukijaksi.

Taisivat metsäkonekuljettajat ja puu-rekka-autoilijat jäädä marginaaliryhmänä näppejään nuolemaan? Ja saapas nähdä siirtyykö ja millä tavalla verohelpotus siirtyy puun hintaan, joka lienee yksi ongelman perussyistä.

Pysyvä linkki | 4 kommenttia »

Ei kommentteja: