tiistai 25. syyskuuta 2007

AlQaida forever




25.9.2007 11.55 | hakki47 | Raha & valta, Politiikka

Aina 9/11 jälkeen läntiselle maailmalle on ollut selvä kuka tai mikä uhkaa sen hyvinvoivaa rauhantilaa - AlQaida. Kun George W. julisti sodan terrorismille, hän julisti sen ensisijaisesti varmaan AlQaidalle ja toissijaisesti Osama Bin Ladenille. Uskonnollisen suuntauksensa vuoksi kumpikin varmaan edusti ”äärimmäistä pahaa” George W:lle, Cheannylle ja hengenheimolaisille.

Jenkkien hyökkäyksen Afganistaniin hyväksyivät kaikki, jopa siihen määrään, että ensimmäisen kerran NATOn historiassa ryhdyttiin keräämään solidaarisuutta, ei suinkaan Euroopalle tai jollekin sen valtiolle, vaan Pohjois-Amerikan voimakkaammalle jäsenelle, USA:lle. Myös me suomalaiset lähdimme mukaan. Ja hyvä niin.

Sitten, vastoin kaikkia silloinkin tiedossa olevia tosiasioita, George W. päätti hyökkäyksestä Irakiin, jonka mm. sanottiin tukevan ja ruokkivankin AlQaidaa. Nyt mukaan saatiin pääsääntöisesti vain ne, joiden tulevaisuus ja tuet ovat riippuvaisia Washingtonin päätöksistä. Me suomalaiset emme menneet mukaan. Ja hyvä niin. (Eikä pidä lähteä edelleenkään. Ei edes laajentaa osallistumista Afganistanissa.)

Nyt, viisi vuotta myöhemmin, mitä on saatu aikaan? Millä tavalla maailma on muuttunut turvallisemmaksi? Meille länsimaalaisille? Meille kaikille?

Kaikki mitä George W. lähti yrittämään, öljyn saannin turvaamista ehkä lukuun ottamatta (hinnasta en viitsi sanoa mittään), on mennyt vituralleen ja täydelliseen umpisolmuun. Maailma on muuttunut, ja aivan turhan päiten, entistäkin vaarallisemmaksi paikaksi, erityisesti meille länsimaalaisille. Myös meille kaikille. Jos vain voisivat, uskoisin kaikkien muiden maiden pakkaavan laukkunsa ja lähtevän Irakista, ehkä jopa Afganistanista heti ellei lähtö todennäköisesti aikaansaisi vielä vaikeamman tilanteen sekä itse alueella että muuallakin.

George W. tuntuu haluavan vielä lisäksi hyökätä Iraniin. Sitä hän voi yrittää vain vastoin USA:n kongressin nimenomaista kieltoa. Ja onneksi rahat evätään heti. Ja se, mitä siitä meille seuraa, ei sekään ole kivaa.

Retorisina kysymyksinä ja toteamuksina:
Ainoat maat, johon 9/11 jäljet suoraan johtivat taisivat olla Saudi Arabia ja Pakistan ja ehkä Syyria. Miksi ei Yrjö-poika käynyt siellä rymistelemässä rajaporttia?

Kuinkakohan paljon AlQaidasta, minkään valtakunnan organisaationa, on faktaa, kuinka paljon fiktiota? Vai onko AlQaida vain muutettu terroristi-sanan synonyymiksi? Saadaan pelote yleiseen, länsimaiseen käyttöön?

Mitenköhän pääsemme takaisin menneeseen tapaamme taistella terrorismia vastaan, erityisesti siihen, että pyrimme poistamaan terrorismin syntymiselle suotuisia olosuhteita: köyhyyttä, oppimattomuutta, nälkää, tulevaisuuden puutetta…? Kun tälläkään kerralla, edes satojen, satojen miljardien investoinnit sotaan eivät onnistu kitkemään terrorismia.

Kuinka kauan kestää länsimaiden rapautuneen USA luottamuksen jälleenrakentaminen, kun Cheannystä ja Yrjöstä ja heidän aseenkantajista toivottavasti runsaan vuoden kuluttua päästään?

Kauankohan kestää USAssa ja muualla länsimaissa poistettujen ja rajoitettujen kansalais- ja ihmisoikeuksien palauttaminen edes entiselle tasolleen? Ja saadaan palautettua kansalaisten luottamus poliittiseen järjestelmään ja johtajiin?

Eihän USAssa elävissä 9/11 salaliittoteorioissa voi olla totuuden häivääkään? Eihän mitään sellaista voisi varmaan muutenkaan tapahtua esimerkiksi Iranin nimissä?

Ja viimeksi pieni kotimainen aspekti:
Kuinka pitkälle suurvaltansa jälleenrakentamisessa Venäjä oligarkia tänä aikana ehtii?

PS.

Lisäksi, näin businesslehdessä, kannattaa muistaa väännös “viisaudesta”: What´s good for the country, might not be good for business. Globaly.

Ei kommentteja: