torstai 15. elokuuta 2013

Mafian maa, East of EdenLapsemme voivat pahoin viimeistään koulussa. Kodit hajoavat. Yhteisöllisyys katoaa. Kuntien keskeisimmät palvelut opetus-, terveys-, sosiaalipalvelut rapautuvat. Yhä suurempi osa nuoristamme syrjäytyy opin ja työn puutteessa. Hyvinvointi on muuttunut liian monille kansalaisille pahoinvoinniksi. Luokkajako on taas todellisuutta ja kasvussa.

Kuitenkin kuvittelimme vielä vuosi sitten olevamme rikkaampia kuin koskaan. Miksi näin on käynyt? Miten tässä näin on käynyt? Tuskinpa kukaan 60-lukulainen ainakaan tällaista lopputulosta on halunnut olla aikaan saamassa? Eivät ainakaan ne, jotka eivät lähteneet mukaan siihen laumaan, joka yhteiskuntaa kommunistiseksi halusi muuttaa. Siis silloisten nuorten valtaosa.

Mistä nykyinen tilanteemme johtuu? Onko syynä jokin alla olevista? Vai ne kaikki?
Tasa-arvo, tasapäisyys ja erilaisuuden pelko?

Konsensuksen ja samanlaisuuden ihanne?

Työn, uran ja rahan itseisarvoisuus?

Tuloerojen tietoinen kasvattaminen?

Kilpailu ja markkinoittemme toimimattomuus?

Yhteiskuntamoraalin loppuminen?

Itsekkyyden kaikkivoipaisuus?
Tällaiset ajatukset heräsivät taas kun tutustuin aamun ainoaan valtakunnalliseen. Ikäkatastrofi on jo ovella kirjoittaa Marjut Lindberg. Pääkirjoitus vaatii Sairaanhoidon ohjeet pitää laatia valtakunnallisesti. Kotimaasta uutisoitiin mm. Keskusta sai tukea (Jarmo) Korhosen johtamalta sairaanhoitopiiriltä, Nuorta miestä kiristettiin ja pahoinpideltiin Salossa ja Lukioitten tulevaisuus huolettaa Jyväskylässä. Osiossa Kaupunki Kimmo Oksanen kirjoittaa Koululaisten vammaiskuljetuksista aiheutui valitusten ryöppy ja Vammaiset ja omaiset ovat paarialuokkaa. Ja Merituuli Saikkonen Rikas muuttaa palvelutaloon, köyhä odottaa kotona. Mielipideosastolla vielä Markus Bundersin kirjoitus Miksi kukaan ei puhu julkisen talouden katastrofista?

Minulla on lempiselitys, lempisyy jonka uskon vaikuttavan koko tuohon oireitten joukkoon. Mutta olen valmis myöntämään, että katselen maailmaa omien puoluepoliittisesti sitoutumattoman 60-lukulaisen porvarin silmin. Väitän, että perussyy on demokratiamme rapautuminen etujärjestötoiminnaksi. Eikä se ole demokratian tarkoitus.

Poliittisen demokratiamme tarkoitus on olla väline yleisten ja yhteisten asioittemme hoitamiselle. Ei olla väline sen paremmin yksittäisen ihmisryhmän, puolueen tai sen äänestäjien etujen ajajana. Ei kilpailla muita ihmisryhmiä, puolueita tai äänestäjien etuja vastaan. Ei huolehtia siitä, että oma porukkaa saa suurimman tai edes suuren osan yhteisistä resursseista. Vaan olla mukana huolehtimassa siitä, että vähäiset resurssimme käytetään kaikkien kansalaisten kannalta mahdollisimman hyvin.

Vielä vähemmän poliittisen demokratiamme tarkoitus on tarjota ammatti ja ura ihmisille, jotka joutuvat toimimaan edustamansa puolueen ryhmäpäätöksien mukaisesti. Joiden eteneminen valitsemallaan uralla perustuu aivan muihin asioihin, kuin heidän kykyihinsä hoitaa meidän kaikkien yleisiä ja yhteisiä asioita. Joiden tulevaisuus on pitkälti ja vuosi vuodelta yhä enemmän sen puolueen hallussa, jota he edustavat.

Lähestymistapaani voi helposti arvioida idealistiseksi, jopa naiiviksi. Vaan sillä ei ole minulle merkitystä. En ole poliitikko. En elä siinä maailmassa. Enkä tule siinä koskaan elämäänkään.

Sen sijaan olen kansalainen, jopa aikuinen (62 v.) kansalainen. Sellainen kansalainen, joka on edellä esitettyä mieltä. Siis sitä, että olemme rapauttaneet poliittisen demokratiamme etujärjestötoiminnaksi, kleptokratiaksi, politbyrokratiaksi, koska olemme antaneet mahdollisuuden sille, että politiikassa ja poliitikoilla ei moraalilla enää ole mitään merkitystä. Eikä harjoitetulla politiikalla ole minkäänlaista vastuuta ratkaisuistaan kansalaisille.

Ja olisi korkea aika, että perustuslaillisessa parlamentaarisessa tasavallassa valta palautettaisi puolueilta kansalaisille.

Miten kansalaiset saavat sen aikaiseksi?

PS.

Olenkohan ainoa näin naiivi?
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2009/06/08/moraalia-politiikkaan-politiikasta-puuttuu-moraali/


-----------

Julkaistu alunpitäen Kauppalehden blogissani http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10367/mafian-maa-east-of-eden 5.10.2009 samalla otsikolla ja 36 kommentilla höystettynä. 

Ei ole meno neljässä vuodessa muuttunut. Mitä nyt entistä pahemmin umpisolmuun kiristetty.

Ei kommentteja: