perjantai 16. elokuuta 2013

Sika, se on viisas eläinOlen monesti miettinyt, miltä siasta tuntuu, kun se teuraaksi viedään. Nyt tiedän.Maamme suurimmat talousviisaat, valtionvarainministeri Jutta Urpiainen ja pääministeri – edellinen valtionvarainministeri – Jyrki Katainen ovat päättäneet ajaa Suomen ”sisäiseen devalvaatioon”. Ajettuaan maamme lopullisesti selkä seinää vasten, edellinen 2 vuoden päättämättömyydellä, jälkimmäinen jo 6 vuoden. Kauniita ja kohottavia puheita on saatu kuulla säännöllisesti, tekoja ei nähty.

Nyt, kun alkaa olla pakko tehdä edes jotain, tartutaan hukkuvan lailla betonisten pelastusrenkaiden tielle. Viimeistään näin tulkitsen Juhana Vartiaisen lisääntyvästi esille tuomia ajatuksista valtamedian palstoilla . Kansaa on selvästi alettu valmistella. Eliittiähän toimenpiteet eivät koske.

En ala luetella mitä kaikkea on jätetty tekemättä ja tehty väärin, olen niistä liikaakin jo aiemmissa artikkeleissani kirjoittanut. Lopputuloksena kuitenkin jo monesti käyttämän vertaus siitä, että viimeistään kesästä 2008 lähtien Suomea on johtanut toimitusministeriö. Itse asiassa niitä on kolme.

Myönnän, että BjörnWahlroosin  ja Vesa Kanniaisen samanaikainen ulostulo tavallaan sykähdytti ja pani taas tuntojani vuodattamaan. Mutta enpä usko niistä mitään kostuvamme. Aivan ilmeisesti sekä Täti Tiukka että Jyrki-boy ymmärtävät keskuspankin rahapolitiikan mahdollisuuksista taloudellisen aktiviteetin aikaan saamiseksi, vielä minuakin vähemmän. 

Päätökset tehty, tie valittu ja ajetaan maa taas samanlaiseen tilaan kuin 1990-luvun alussa. Nyt kuitenkin päädymme Kreikan, Portugalinja Irlannin tielle

Tähän vielä kommenttini Talouselämässä tänään artikkeliin Devalvoikaa euro, vaatii Björn Wahlroos.

Olen täsmälleen samaa mieltä. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/06/tasavallan-presidentti-sauli-niinisto.html

Saksan johdolla, ja ilmeisesti sen vaatimuksesta toteutettava EKPn rahapolitiikka on EMU - reunamaiden kannalta virheellistä ja vastuutonta. Se pohjautuu yksinomaan Saksan etuun. Jatkuessaan, se aikaansaa niiden köyhtymiseen ja kurjistumiseen ja tekee niiden väestöstä Saksan työvoimareservin. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/07/tervetuloa-lomalta-hesari-ja-muut.html

Tällä hetkellä on ilmeistä, että meillä poliitikot - siis etunenässä Katainen ja Urpiainen - jo valmistelevat kansalaisia - ja erityisesti omia opetuslapsiaan vastaanottamaan "sisäisen devalvaation". Yhtenä muurinmurtaja- "asiantuntijana" käytetään Juhana Vartiaista. http://tyhmyri.wordpress.com/2013/08/13/juhana-vartiainen-puhuu-puppua-ruotsista-ja-rahapolitiikan-merkityksesta-ilmeisesti-maarattyna/

Eikö tässä maassa kukaan muu kuin Wahlroos ja Kanninen http://www.hs.fi/paivanlehti/16082013/talous/Professori+Hallituksen+kannattaisi+asettaa+ty%C3%B6ryhm%C3%A4+pohtimaan+eurosta+eroamisen+vaikutuksia/a1376541344697 uskalla sanoa ääneen, että jäsenyytemme EMUssa tappaa?

Helppo ei ole tämäkään ehdotettu tie - euron devalvoiminen tai siitä eroaminen - mutta sellaista ei enää ole. Nyt tarvitaan suomalaisia päätöksiä Suomelle ja vauhdilla. Vai haluammeko olla seuraava betonoidun pelastusrenkaan saajana vain omaa tyhmyyttämme? http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/05/seuraava-eun-pelastuspaketti-suomeen.html


Valtio ei voi kaikkia kansalaisiaan työllistää, eikä ainakaan markkinatalouden vallitessa. Sen sijaan sen on osattava luoda kansalaisilleen ja elinkeinoelämälleen menestyksekkään toiminnan edellytykset. Sen, siis kansanedustajien, kunnanvaltuutettujen ja virkamiesten (ei puolueiden ja poliitikkojen) on luotava ne rakenteet ja se perusta, jolla täällä voi elää, tulla toimeen ja ehkä jopa vaurastua. Nyt on ilmeistä, että puolueet ja poliitikot ovat keskittyneet tuhoamaan elämisemme edellytykset


Tältä tuntuu varmaan teuraaksi vietävästä siastakin?6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Sen sijaan sen on osattava luoda kansalaisilleen ja elinkeinoelämälleen menestyksekkään toiminnan edellytykset. Sen, siis kansanedustajien, kunnanvaltuutettujen ja virkamiesten (ei puolueiden ja poliitikkojen) on luotava ne rakenteet ja se perusta, jolla täällä voi elää, tulla toimeen ja ehkä jopa vaurastua. +++

Eri mieltä. Markkinataloudessa työpaikkojen määrä on aina kohdallaan. Sensijaan nykyinen työvoiman tarjonta ei. Ihmisiä on tehty kuvitteellisille markkinoille liikaa. Siihen ovat poliitikot syypäitä, että väestöpolitiikka, entinen sekä nykyinen, on totaalisen epäonnistunut. Automaatio ja globaali vapaakauppa ovat siihen syypäitä hävittämällä työn tai viemällä sen halvemmille työmarkkinoille.

Tämä prosessi on nyt käynnissä useissa maissa, Välimeren molemmilla puolin hyvin kärjistyneenä. Saksalainen sosiologi Gunnar Heinsohnin lanseerama käsite "youth bulge" rulaa. Tästähän olemme keskustelleet jo aikaisemminkin.

Muuta oikeudenmukaista ratkaisua ei liene ole kuin työn jakaminen. Mutta siihen prosessiin on vielä henkisesti pitkä matka. Sitä ennen tapellaan ja lujasti. Ehkä seuraavaksi Egyptissä, jossa 85 miljoonalle kansakunnalle on aivan mahdoton löytää työtä ja toimeentuloa, hallitsi sitten maata ihan kuka tahansa, demokratialla tai ilman.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Ihmisiä syntyy olipa meillä väestöpolitiikkaa tai ei? Ja olipa se sitten oikeaa tai ei? Ja kenen mielestä?

Markkinat, teknologia ja globalisaatio seurauksineen, myös työn jakaminen ovat asioita, joita meidän on ratkaistava. Siis poliittisia kysymyksiä.

Pannaanko poliitikot asialle? Vai plutokraatit?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

plutokraatit ovat jo nyt asialla. Ja poliitikot heidän aisankannattajiaan. Tuo täysin turha porukka. Joka vain ratsastaa demokratian keppihevosella vaalikarjaa höplästä vetäen.

+++ Ihmisiä syntyy olipa meillä väestöpolitiikkaa tai ei? Ja olipa se sitten oikeaa tai ei? Ja kenen mielestä? +++

Mitäpä jos poistettaisiin ainakin Suomesta lisääntymisen kannustimet. Siirryttäisiin aluksi vaikka singaporelaiseen lapsilisäjärjestelmään: ensimmäisestä lapsesta lapsilisä, toisesta kokonaan poia ja kolmannesta jne. lapsilisän suuruinen lisämaksu. Ei kiva järjestlmä lestadiolaisperheiden kannalta, mutta äärimmäisen tehokas.

Ihmiskunnalla on oman lisääntymisensä suhteen vain kaksi mahdollisuutta; joko se rajoittaa määräänsä itse ja vapaaehtoisesti, tai sitten äiti maan järjestelmät rajoittavat sitä. Ihmiskunta näyttää tyhmyydessään valinneen tuon jälkimmäisen. Youth Bulge on yksi malthusialaisen katastrofin apparaateja. Kun resurssesta tulee pula, käytännöksi astuu viidakon laki, syö tai tule itse syödyksi. Tuota samaa periaatetta noudattavat jo tuo minäminä -sukupolvi.

Mutta äiti maan kannalta, no hätä. Asiat asettuvat kohdalleen, halusimmepa tai ei. Vai sadan vuoden tähtäimellä asiat ovat erinomaisessa kunnossa jälleen.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Vaikka menisikin tekopyhyyden piikkiin, viisimiljoonainen ja kantaväestönsä osalta varsin heikosti lisääntyvä Suomi tuskin on niitä väestökatastrofin keskeisimpiä aiheuttajia. Mutta samaa varmasti sanovat Kiinassa, Intiassa, Indonesiassa ja Brasiliassa?

Sen sijaan maata ennemminkin uhkaa koulutetun väestönosan maastapako, vastuullisten ja viisaita poliitikkoja leikkivien hallitustemme toimien seurauksena. Poistuessaan ne jättävät suuren aukon Suomeen, mutta ovat häviävä pisara kaikkialla muualla.

"85 miljoonalle kansakunnalle on aivan mahdoton löytää työtä ja toimeentuloa" Olisiko tämänkin asian osalta syyllinen oma tapamme ajatella? Ei työtä kukaan muu luo. Se tehdään.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

ihan jokainen perhe, jossa läpsia tehdään enemmän kuin kaksi, ovat omalta osaltaan aiheuttamassa väestöräjähdystä. Ja lisääntymisen yksikkö on perhe, ei kansakunta.

En minä jaksa uskoa tuohon koulutetun väestön maastapakoon. Senverran erikoista porukkaa me olemme, että suuri osa ei viihdy muualla kuin täällä kotihärmässä. Etenkin täältä landelta käsin tarkasteltuna ilmiö näyttää tältä. Ja nuorten kanssa keskustellessa, harvoin tämä vaihtoehto ihan tosissaan otetaan huomioon.

Egyptin 85 miljoonaisen kansakunnan tilanne on toivoton: maalla ei ole raaka-aineita, maa ei ole edes elintarvikeomavarainen ja tuo 85 miljoonaa ihmistä on ahtautunut Hollannin kokoiselle maapinta-alalle. Ja vuotuinen väestönkasvu on tommoiset 2% suuruusluokkaa eli 1,7 miljoonaa vuodessa. Rakenna näistä parametreistä jonkinlainen työllinen tulevaisuus? Ei onnistu, ja samalla polulla on moni muukin väestöräjähdysmaa ja takuuvarmasti siirtyy anarkian tielle. Epätoivo luo anarkiaa.

Mutta niin se on, väestönkasvu ei koskaan ole mediassa ongelmien syy vaan pikeminkin seuraus. Asian nostaminen syyksi on tabu.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

En väitä vastaan, en ollenkaan.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun tohtoritutkinto vaaditaan Valintatalon kassoilta alkaa tyhmempikin muuttaa maasta. Miksei sitten Suomesta, jossa maa jonkin laskelman mukaan - oliko ollut kalastaja Linkolan - pystyi elättämään "luonnontaloudessa" vajaat kolme ja puoli miljoonaa ihmistä.

Nälkä on kova konsultti, ja valtaosa suomalaisista asuu nyt kaupungeissa. Palkkatason johdosta vain harvalla on enää edes mahdollisuutta palata juurilleen, vaikka elämisen jatkaminen siitä riippuisi.

Väestönkasvu kelpaa minulle syyksi. Myös siihen, että takuuvarmasti maailma siirtyy globaalin anarkian tielle. Epätoivo luo anarkiaa. Syömme sitten toisiamme ennemmin, kuin jaamme tulomme tasaisemmin.