lauantai 5. tammikuuta 2013

Eliitti anekaupalla


Vaikean vuoden kynnyksellä väittää Jan Vapaavuori meidän nyt olevan. Sanomallaan hän liittyy siihen hallituspuolueita lähellä olevien julkimoiden ketjuun, joka aivan ilmeisesti pyrkii varustamaan meidät tavikset kaikkeen siihen hirveyteen, mitä meidän pirpsakka johtokaksikkomme päättää meille julistaa hallituksen puolenvälinpysäkin väliaikatarkastelun jälkeen, parin kuukauden kuluttua .

Eikä ole syytä epäillä, etteikö hirveyksiä ole odotettavissa, kun eliittikin on alkanut kilpailla siitä, kenen palkkaa saa ja kuinka paljon alentaa. Ja he sentään edes puhuvat omaistaan, vaikka koko ajan ajattelevat meitä muita. He kyllä osaavat kaikissa tilanteissa pitää huolta itsestään, riippumatta siitä mitä lupailevat.

Minulle sopii, että luopuvat vaikka koko palkastaan ja kaikista tuloistaan. Mieluummin luonnollisesti niin, että siitä on hyötyä yhteiskunnalle esimerkiksi kasvavina verotuloina kuin haittana, saamatta jäävinä verotuloina. Mutta jos tämä ei heille esimerkiksi ideologisista syistä sovi, voivat he puolestani vaikka polttaa rahansa.

Kun vallitsevana tulonjakomallina tähän on ollut "antaa mennä kun kerran mulle/meille tulee" ja tulontekomallina on ollut kaiken pakonomainen ulkoistaminen, yksityistäminen ja myyntivoittojen pikainen tulouttaminen ei näiden kahden Euroopan Mestarin noin 10 miljardin vuosittainen lisälainnanottokaan ole juurikaan uutiskynnystä ylittänyt tai kriisitietoisuutta lisännyt. Nyt alkaa sitten ilmeisesti kansantalouden tilanne olla tosissaan jo niin heikko, ettei edes eliitillä ole muita vaihtoehtoja taivasosuutensa varmistamiseksi kuin anekauppa. Myytävää ei ilmeisesti enää ole ja kirstun pohja näkyy.

Tämä konkreettisena jo viimeistään vuodesta 2008 syksyltä ollut todellisuus, juuri se sama, jonka ei pitänyt vaikuttaa meihin suomalaisiin millään tavalla alkaa ilmeisesti vähitellen herättelemään kansallisen ravintoketjun yläpäässä olevia havaitsemaan, että ilman olennaisia lisäuhrauksia taviksilta ulosmitattavat varat eivät sittenkään riitä. Tarvitaan lisää. Ja mistäpä sitä tässä tilanteessa muualtakaan hakemaan kuin tavisten selkänahasta ja heidän karttuisesta kädestään?

Neljä vuotta on taivasteltu bonuksia, virkoja ja optioita toisilleen jaettu ja keskitytty olemaan kukkona tunkiolla. Sekä kotimaassa että ulkomailla. Nyt vähitellen noitten vuosien, ja itse asiassa jo niitä edeltäneiden vuosien tekemättömät päätökset ja toteutumattomat rakenneuudistukset tulevat mahdottomiksi välttää. Lisäksi niiden kustannukset ovat vuosien myötä kasvaneet ja tekemättömyyden aikana oireet sen kun entisestään sotkeentuneet. Siksipä palkanalennuspuheet ovat lähinnä osoituksena siitä tavasta, jolla eliitti kuvittelee voivansa kansalaisia vielä kusettaa.

Sillä kaikesta huolimatta, meidän keskeisin ongelma ei ole työn puute, ei sen hinta, ei työvoimanpuute, ei ylivelkaantuminen eikä teollisuuden maastamuutto, ei työnantajat eivätkä ay-liike, ei liioin ylisuuret palkat eikä edes kilpailukyvyn puute.

Ongelmamme on kadotettu kansanvaltainen demokratia. Poistetaan sen syyt ja 90 % (hatusta revästynä) kaikista ongelmistamme varsin nopeasti myös poistuu. Jos taas emme perusongelmiin puutu, jos siis keskitymme vain oireisiin ja yritämme ne tai niitä korjailemalla päästä pälkähästä saamme yrittää ihan kuinka kovasti ja kauan tahansa, eikä tilanteemme ainakaan parane.
10 kommenttia:

Karl Fransen kirjoitti...


Hakki

Sinulla on hienoja ”scheaming tacticks”, mutta ne ovat sovelutettavissa vain vanhan ajatus-suunnan kaavoihin. Mitä nyt tarvitaan, uudessa tilanteessa jota emme ole koskaan kokeneet, on UUSIA ratkaisuja. Uudet ratkaisut ovat tuntemattomia, joten uusiin ratkaisuihin tarvitaan UUSIA työvälineitä joilla suorittaa UUSIA ratkaisuja UUSIIN kysymyksiin. Kuten tunnettua, ”kysymys on aina uusi, mutta vastaus kysymykseen on aina vanha” Nähtyään tuon factan, on pakoitettu katsomaan asioita eritavoin ja löytämään uusia ratkaisuja.

Teknillisissä kysymyksissä joudutaan aina tekemään uutta innovaatiota, eikä mikään siellä ole mahdottomuus. Sama mahdollisuus on olemassa ”henkisessä”. Siihen tarvitaan tekijän mieltä, mikä on aina ollut sidottuna mielipiteisiin, typeriin, itsemme rakentamiin käsitteellisiin kaavoihin, joilla useimmiten ei ole mitään yhteyttä realiteettien kanssa, ja niissä sitten potkimme kuin sammakko kuivuvassa lammikossa. Jopa sammakkokin pyrkii löytämään uuden lammikon, niin miksei me ihmiset?


Hakki kirjoitti...

Karl

En tiennytkään sinun siellä "Australian takamailla" jo ratkaisseen lajimme exit-strategian Tellukselta. ;-)

Vaatimuksesi uusista, tuntemattomista ratkaisuista sen sijaan olemme ilmeisesti jo todenneet mahdottomiksi? Koska vaadit, että uusi on tuntematonta vaatimuksesi on mahdotonta täyttää, koska heti kun se ilmaistaan se ei enää ole ainakaan tuntematon. Nykypäivän Catch 22?

Näin on muuten sekä tekniikassa että henkitieteissä. Tällaiselle ei-matemaattis-orientoidulle kynäilijälle kun edes niillä kaavoilla, jotka olemme itsellemme rakentaneet matemaattisessa käsitteistössä ei ole minkäänlaista yhteyttä realiteettien kanssa missään muussa mahdollisessa universumissa, mustien aukkojen ja madonreikien tuolla puolen.

Olen muuten eri mieltä siitä, että lajimme nyt ensi kerran olisi kokemassa nykyisenkaltaisen tilanteen. Aina kulttuurien romahduksen yhteydessä sama on ilmeisesti jo tapahtunut monta monta kertaa, ainakin arkeologisten faktojen perusteella.

Siitä, että romahtavat kulttuurit eivät ole onnistuneet estämään tuhoutumistaan, minulla onkin sitten ikioma teoriani; väestönkasvun ylittäessä yhteisön käytettävissä olevat resurssit yhteisön sisäinen talouspoliittinen eriarvoistuminen kiihtymistään kiihtyy johtaen lopulta massojen kapinaan. Se taitaa olla se minun uusi lammikkoni?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Siitä, että romahtavat kulttuurit eivät ole onnistuneet estämään tuhoutumistaan, minulla onkin sitten ikioma teoriani; väestönkasvun ylittäessä yhteisön käytettävissä olevat resurssit yhteisön sisäinen talouspoliittinen eriarvoistuminen kiihtymistään kiihtyy johtaen lopulta massojen kapinaan. Se taitaa olla se minun uusi lammikkoni? +++

Se on minunkin lammikkoni. Massojen oikeutettu monimuotoinen ja samanaikainen kapina. Kaikkien sota kaikkia vastaan. Varmaan tästä kehittyy uusi 30-vuotinen maailmansota, erilainen kuin edelliset. Modernein asein. Venäjäkin varustautuu nyt kiireen vimmalla. Ja USA:ssa on ilmeisesti tätä varten nuo paljon puhutut FEMA Camps.

Seuraava neljäs maailmansota, jos siihen joskus riittää rahkeita, käydään jo kulunutta sanontaa lainaten "kepeillä ja kivin"

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Et tule sitten samaan lammikkoon kutemaan! ;-)

Mutta vähän vakavammin, päivä päivältä yhä pahemmalta näyttää. Enkä tarkoita tätä sillä, että olisin pessimisti. En ollenkaan. Enkä sillä, että olen omalta ja läheisteni osalta optimisti, vaikka olenkin. Siltä vaan näyttää, eikä ilmeisesti kukaan pysty enää tekemään asialle yhtikäs mitään.

Tiedä häntä onko meille edes onneksi vai ei, mutta ainakin täällä Euroopassa meno hiljenee tulevaisuudessa olennaisesti maailman "hotspotin" siirtyessä Tyynen Meren altaan ympärille. Ainoa, joka sitä saattaa järkyttää, massojen lisäksi tai niiden ohella, on Putinin ja hänen opetuslapsiensa Venäjä, joka saattaa kuvitella voivansa nyt toteuttaa iki-aikaisen unelmansa Tyyneltä Mereltä Atlanttiin ulottuvalla imperiumillaan.

Lopputuloksesta olemme joka tapaksessa valitettavan yhtä mieltä; neljäs maailmansota, jos siihen joskus riittää rahkeita, käydään jo kulunutta sanontaa lainaten "kepeillä ja kivin".


Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

en samaan lammikkoon. Sinun lammikkosi on jo jäässä, minun edelleen sulana. Merkittävä ero :-)

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Touché.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki.

Vai etkö sie tiennytkään? Täytynee sitten tarjota lisävalaistusta. Ainoa dilemma, jos olen oikeassa, en sano olen, vaan mahtomuodossa, lienee onkin se, että puhumme ”about a horse of a different complexion”. Ehkäpä here down under asiat nähdään alhaalta ylöspäin eikä kuten siellä ylhäältä alas, mikä yleisesti ottaen on finnien melankolisesti passiivinen asennoituminen. Manis/depressiivinen milentila on todettu olevan tyypillistä kylmän ja pimeän Pohjola ihmisille.

Eihän mitään voida ratkaista lopullisesti, sellainen menettely kieltäisi Evolution? Ratkaista ”lajimme exit-strategian” kuuluu siihen VANHAAN käsitekategoriin joka väittää Telluksen olevan ” flat as pancake” ja silti kiertää ympäri pallomaisessa pinnassa. Hakki, Sinun pitäisi tulla käymään täällä Eteläisellä pallonpuoliskolla ja saada kunnollinen ”rusketus”. Usko jos tahdot, se nostattaisi mielesi aivan eritasolle. Täällä ”Australian takamailla” ei voi olla pessimistinen ......älä väitä ettet ole....... kun aurinko paistaa yli 300 päivää vuodessa, niin siinä unehtuu ajatuksen pimeät hetket ja lopulta niitä ei ole ollenkaan. Concider, concider!!

Puhut ”mustista aukoista” ikäänkuin ne eivät olisi meidän päässämme, vaan jossain kaukana avaruudessa. Avaruuksissa esiintyvät musta aukot eivät ole probleemamme. Meidän pulmana ovat ”mustat aukot” itsessämme. Ne kun eivät pysty antamaan valoa siellä missä sisävaloa tarvitaan, vaan mieluimmin pyrkivät antamaan ”valoa” ulospäin jossa sitä ei nähdä, eikä sen vuoksi tarvita.


Kuinka voisin ”vaatia” jotakin sellaista jonka itsekin näen tuntemattomaksi? Pitää ”kuppi täynnä” tekee siitä käyttökelvottoman uudelle, mitä tuo uusi sitten mahtaneekaan olla, joten älkäämme keinottele mielipiteillä tuntemattomasta. Se, tuntematon voi esiintyä ”tyhjässä kupissa”, mutta täydestä se ”valuu” yli reunojen.


Hakki kirjoitti...

Karl

Asioita lienee aina hyvä katsoa useasta suunnasta, kukin kykyjensä ja taipumustensa mukaan?

Jos exit-strategiaa tarvitaan se suunnitellaan, rakennetaan ja toteutetaan. Viimeistään sitten kun se on toteutettu se kai on lopullinen? Vai jääkö minulta nyt jotain huomaamatta tässä evoluution vauhdikkaassa muutoksessa? ;-)

Olenkin pitkään miettinyt kupin tarkoitusta. Minulle se on astia, joka täytetään, josta virvoketta nautitaan ja tarvittaessa uudelleen täytetään. Ihan kuin tämä joka aamuinen teekupilliseni. Olennaista kai on sen antama virvoitus ja voima?

Tuosta Australian matkasta haaveilin kauan sitten 1960-luvulla. Piti oikein sinne muuttaa, kuten joskus aiemmin taisin mainita. Mutta varmaan Australialle onneksi siitä ei sitten mitään tullut.

Mutta worry not. "Lähetän" nyt sijastani nuorimman poikani sinne tutustumaan. Lähtee ihan muutaman viikon kuluttua. Katsotaan sitten tuleeko koskaan takaisin.

Karl Fransen kirjoitti...


Hakki

Näyttäisi kuin aikaisempi sukupolvi vain suunnittelisi exsoottiset muutot ja nuoremmat, jälkikasvu, täyttää isien haaveet. Näin oli minunkin perheessä. Isä suunnitteli ja hankki ”paperit” Argentiinaan ja minä lähdin Australiaan, 20 vuotta myöhemmin.

Meillä on harvinaisen kuumaa ja paljon ”bush fires”. Tällaisissa olosuhteissa mikään ei käy ilman efforttia ja kun ei ole noita elinvuosiakaan paljoakaan, muualla kuin menneessä, niin sanottavakin jää vähäiseksi. Kerro pojallesi, että hän on tervetullut tänne meidänkin ”Australian takamaille” jos hän on kiinnostunut. Sinulla on on e-mail osoitteeni, joten hän voi ottaa yhteyttä.Hakki kirjoitti...

Karl

""Go West, young man, go West. There is health in the country, and room away from our crowds of idlers and imbeciles." "That," I said, "is very frank advice, but it is medicine easier given than taken. It is a wide country, but I do not know just where to go."

Mahtaako 180 vuodessa paljon itse perusohjeessa tullut muuttamisen tarvetta? Sana country on kieltämättä vaihdettava sanaksi world (kun vielä tämän pallon vankeja olemme) ja massojen välttämisestä on tullut entistä vaikeampaa, mutta muuten?

Tulitkin mieleeni kun juuri luin aamun lehdestä, että Sidneyssä mitattiin eilen 42 astetta ja ensi viikoksi ennustetaan jopa 50? Toivottavasti ilmastointi toimii. Noissa lämpötiloissa ei välttämättä tarvita enää erillistä saunaakaan? Ja lätäkkö, josta PohjanPojan kanssa puhuimme haihtuu hetkessä.

Kun aikoinaan, huomattavasti viileämmässä (30 - 35) tuolla Floridassa hikoilin havaitsin, että saunasta, uima-altaasta ja illan viileydestä oli aivan uskomaton apu. Kunnon löylyn jälkeen kun mikä tahansa ilmanala on pelkkää linnunmaitoa. Oletko kokeillut?

Yhteystiedot annetaan ennen lähtöä.

Take care.