Suomen Kuvalehti uutisoi TEKESin uuden pääjohtajan Pekka Soinin aloittamisen.
Vihdoin TEKESIN pääjohtajaksi tulee henkilö yrityssektorilta, vaikkakin Nokialta, jonka aiempi ote ei enää vuosiin paljoa julkisen sektorin toimijasta ilmeisestikään poikennut. Tulosta ihmettelemme parhaillaan.
Ainakin pääjohtajan ensimielipiteet lupailevat hyvää. "nuoriin edelläkävijäyrityksiin panostaminen ja riskinotto on oikea suunta. - Riskin lisääminen tarkoittaa hänen ajatuksissaan laajempaa siemenrahoitusta pienin panostuksin" ja ”Kukaan ei voi alussa tietää, mikä näistä ideoista lentää”. Kummassakin on ainakin oman kokemukseni perusteella realismia, joskin tuon ""edelläkävijäyrityksen"" vielä poistaisin.
http://eaglesflysingly.blogspot.com/2011/03/miksi-me-oikein-tuemme.html
http://eaglesflysingly.blogspot.com/2011/04/yhden-kohdan-hallitusohjelmaksi.html
Uusia nuoria edelläkävijäyrityksiä synnyttääksemme tarvitsemme paljon uusia yrittäjävetoisia yrityksiä. Niistä seuloutuvat ajan myötä ja mahdollisella vertaistuella, riittävä määrä edelläkävijäyrityksiä, jopa osaamisintensiivisiä kansainvälisiä kasvuyrityksiä.
Seuraavassa keskeisin resepti yritysten alkuvaiheen tukemiseksi, joka kieltämättä ei edes ole TEKESin ratkaistavissa:
- Yrittäjyyttä edistetään siten, että alkaville yrittäjille ja nykyisille 1 henkilön yrityksille myönnetään ensimmäiseksi viideksi vuodeksi mahdollisuus ilmoittautua alv-verovelvolliseksi vasta kun vuosittainen liikevaihto ylittää 30.000 euroa. Oikeus on henkilö- ja yhtiökohtainen. Järjestelyn edellytyksenä on sen 5 vuoden aikana yrittäjän, enintään alan ammattilaisen mukainen palkka ja mahdollisten voittovarojen rahastoiminen yhtiön käyttöön.
Tämän Soinin kohdalla odotukset ovat korkealla ja on syytä korkeina myös pitää. Sen verran paljon olemme kehittämisemme siemenperunoita jo vuosien aikana kaiken maailman tukiin tuhlailleet. Edellä mainitun SKn artikkelin ensimmäinen kommentoija osuu toivottavasti oikeaan viitatessaan uuden pääjohtajan käyttävän samaa kielikuvaa, kuin Petteri Koponen aikoinaan.
Taisinpa jo silloin ajatusta kannattaa? Itse asiassa olen kannattanut jo noin 15 vuotta. Mutta virkamiesten usko omiin kykyihinsä ratkaista, mitkä yritysideat ja yritykset kasvavat ja kehittyvät, on aina tähän asti muodostanut ylitsepääsemättömän esteen. Ja voi jummi kuinka monta sataa miljoonaa on tänä aikana kaivoon kaadettu.
Toivottavasti aika nyt, onnistumispakon lisääntyessä ja kehityspanostus mahdollisuuksien huvetessa alettaisi hyväksyä elämän realiteetit? Ja suunnitella rakenteet ja toimet realismin vaatimusten mukaisesti. Sillä me tarvitsemme uusia yrittäjävetoisia yrityksiä jos aiomme selviytyä.
Me tarvitsemme paljon uusia alkavia yrittäjävetoisia yrityksiä, todella PALJON.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti