Vaan kenen terroria ja kenen tyranniassa?
Perustuslaki on, ainakin Suomessa, osa demokratiaa ja kuten Nalle eilen totesi, vieläpä sen olennainen, ellei jopa olennaisin osa. Sen kun pitäisi myös estää demokratian muuttuminen enemmistön tyranniaksi. Kansan valitsemat kansanedustajat päättivät siitä tai oikeammin niistä, silloin kun demokratiamme oli vielä voittajan demokratiaa, mutta selvästi ennen kuin "parasta ennen" päiväys ohitettiin.
Silloin perustuslaki muodostui oikeastaan neljästä laista, kuten Wikipediasta voi helposti edellisestä linkistä todeta. Ja mielenkiintoisinta oli, että yhdessäkään niistä ei puolueita edes mainita. Ja kuitenkin juuri puolueet ovat puolueiden - siis omaa, itsenäistä - valtaa kasvattaneet, kansalaisten demokratian kannalta epäterveelle tasolle ja sen kustannuksella. Tasolle, joka antaa oikeuden puhua demokratian kriisistä.
Se on tapahtunut, kuten eilisessä artikkelissani totesin, puolueiden intressistä, parlamentaarisen demokratian jaloon kaapuun kätkettynä. Puolueiden - siis puolue-eliitin - mielestä kun parlamentarismi on puoluevaltaa, ei parlamenttiin kokoontuneiden kansan edustajien valtaa. Meille on järjestelmällisesti kasvatettu puolueiden demokratiaa, joka viimeisten vaalirahoituslain korjausten jälkeen voi tulevina vuosina lopullisesti irtaantua kansalaisten tahdosta. Kansalaisilta mielipidettä ei ole kysytty, mitä nyt äänestytetty eduskuntavaaleissa joka neljäs vuosi.
Painokkaasti Nalle puhui myös vallan keskittämisen vaaroista ja viittasi sen hajauttamisen vaaroihin. Missäköhän määrin hän hyväksyy ajatuksen, että kansallisesti poliittinen valtamme on nyt käytännössä täysin keskitetty puolueille, joita vaaleissa valitsemamme kansanedustajat parlamentissa edustavat? Ja me kansalaiset voimme valita vain puolueiden, usein epädemokraattisesti tarjolle asettamista ehdokkaista, joiden perustuslaillista oikeutta ja velvollisuutta itsenäiseen päätöksentekoon (29§) puolueet vielä katsovat voivansa, oikeuskanslerin suostumuksella haluamassaan määrin, mutta tarpeensa mukaan vaikka jatkuvasti rikkoa.
Ja puhuihan Nalle viisaita paljosta muustakin tärkeästä. Jaloillaan äänestämisen jokapäiväisestä oikeudestamme. Senhän todistaa jo kansakunnan kartellien varassa rakennettu hyvinvointi, jonka kieroutuminen on vasta EUhun liittymisen myötä alkanut kansalaisille selvitä. Eikä kansalaisella täälläkään ole aitoa mahdollisuutta äänestää jaloillaan esimerkiksi päivittäistavarakaupassa muuten, kuin maasta muuttamalla. Ja se tuskin on Suomen demokratian tarkoitus?
PS.
Valitan kahta asiaa. Eilinen artikkeli oli nopea sutaisu ja tämänpäiväinen sisältää liikaa linkkejä. Mutta kun asia on maamme tulevaisuuden kannalta keskeinen ja itse on asian esillä pitämiseen ja analysointiin yli viisi vuotta pitkälti keskittynyt, minkä sitä vanha mies luonnolleen mahtaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti