perjantai 24. huhtikuuta 2009

Muutosvastarintaa?

Joskus kauan sitten olen ihmetellyt median roolia niin sanottuna neljäntenä valtiomahtina. En ihmettele enää.

Kauppalehti.fin pääkirjoitus(?) Napakka tänään:Pikavipeistä paha loukku. Ja nyt tilanne on tämä:

"hakki47 kommentoi:(Kommenttisi on vielä odottamassa arviointia.)

24.4.2009 9.40

Vanhoja viisauksia on kyllä muitakin? “Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.” Tämä luki oikein seinään kirjoitettuna silloin kun vielä oli Kansallis-Osake-Pankki ja sillä konttori Kampinkadun ja Annankadun kulmassa. Miksi lienevät hävinneet sekä konttori, että pankki? Ehkä sekin vain unohtui matkalla.

Käsitykseni mukaan suurin osa hoitaa, jo venäläisen perintätoimen pelossa, lainansa kunnolla? Voin olla toki väärässäkin. Mutta ei kai ne tapaturmat ja murhat ole niin jumalattomasti huomaamatta lisääntyneet? Ennen aikaa tuota pikavippitoimintaa kutsuttiin nimellä koronkiskonta. Ja siitä ilmituleminen johti rangaistukseen. Nyt ei. Miksi ei?

Lakeja säädetään meillä Arkadianmäellä. Ja vain siellä. Siitä puolueille maksetaan. Kirjoitinkin siitä myös pari päivää sitten.

http://hakki47.blogit.kauppale…lisaannot/

http://hakki47.blogit.kauppale…lisaannot/"

Jotenkin tulevat mieleen vanhusten kertomukset ravintoloitten vahtimestareista 1970-80 luvuilla. Portinvartioita. Onkohan Kauppalehden toimitus jämähtänyt Menneeseen Maailmaan?

20 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Hyvä. Tärkeään asiaan puutut. Olen ihmetellyt samaa. Kyllä pikavippien 300 - 600% vuotuinen korko on koronkiskontaa. Edes vanhan ajan panttilainakonttoreissa ei korkoprosentit ole tuota luokkaa. Siihen on nopeasti säädettävä laki jos vanha koronkiskonnan estävä laki on jostain syystä kumottu. Jos sellainen laki estää kokonaan pikavippitoiminnan kannattamattomana niin tuskin ketkään muut kuin pikavippitoiminnan harjoittajat jäisi itkemään.

Toinen samanlainen jälleen säätelyä tarvitseva on erilaiset esimerkiksi tietokilpailuiksi naamioidut puhelimella tapahtuvat rahankeruuoperaatiot. Minusta niille pitäisi hakea rahankerruluvat. Myös erilaiset puhelimella suoritettavat joksikin muiksi verhoillut .mutaa tosiasiallisesti arpajaiset pitäisi säätää arpajaisten tavoin luvanvaraisiki.

Vaikka noissa on usein hurskaasti vaadittu usein täysi-ikäisyyskriteeri niin tosiasiallisesti operaattorilla ei ole mitään mahdollisuutta tarkistaa onko toisessa päässä alaikäinen.

Varsinkin kun nykyään kännyköitä on ihan peruskoulun alaluokkalaisillakin.

Minä olen ainakin ymmärtänyt että maksuhäiriöistä valtava määrä tulee ylisuurista kännykkälaskuista ja räjähdysmäisesti kasvaneista pikavipeistä. Vaikka en suuremmin pakkoholhousta kannatakaan niin jos uhrit eivät ole lapsia niin vähintäänkin arvostelukyvyttöminä ja laskutaidottomina yhteiskunnan suojelua tarvitsevia.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

"Vaikka en suuremmin pakkoholhousta kannatakaan niin jos uhrit eivät ole lapsia niin vähintäänkin arvostelukyvyttöminä ja laskutaidottomina yhteiskunnan suojelua tarvitsevia." Ilmeisesti on juuri noin. Kysymys siitä mihin lailla raja vedetään on tietysti vaikea. Siksi sekin kuuluu asioihin, josta kansamme viisaat valtuutetut Arkadianmäellä joutuvat päättämään.

Päättiväthän ne siitäkin laista/niistäkin laeista, joiden mukaan nyt toimitaan. Eli korjaisivat nyt nopeasti jälkensä, ennen kuin pahempaa sattuu. Nykymeno johtaa syrjäytymisiin ja pitkän päälle joko vankilaan tai sosiaalihuoltoon. Kummassakin tapauksessa he tulevat meidän, maksajien piikkiin. Ei niitten Arkadianmäen veijareiden piikkiin.

hakki47 kirjoitti...

Tähän vielä pieni PSsä. Mitä johtopäätöksiä meidän kirjoittajien tulisi tehdä siitä, että Kauppalehti piste fi on korjattu muutamassa tunnissa, mutta blogisivut vievät reippaasti yli vuorokauden?Eikä sieltäkään vielä muut kuin uusimmat tule näkyviin.

Kyllä tietotekniikka on ihmeellistä.

Pohdiskelija kirjoitti...

Kovasti meitä suomalaisia sysitään sairaaseen amerikkalaistyyppiseen elämisenmuotoon, jossa harkitsemattomaan elämäntapaan ajautuneiden yksilöiden kustannukset halutaan tasata tunnollisten ihmisten pussista. Pikavippi yhtiöt haluavat hajauttaa riskinsä muiden maksettavaksi, ja samalla varmistaa tolkuttomat katteet. Unelias, hapuileva ja välinpitämätön laisäädäntökoneisto tulee myös tulevaisuudessa mahdollistamaan tämäntyyppisen toiminnan, aina sosiaalipalveluista sijoitustoiminnan veijareihin saakka.

Suomenkansan sananlaskut olivat aikanaan kansanviisauksia joiden kanssa oli hyvä elää, ja menestyä paremmin vaikeinakin aikoina. Silloin ihmiset tekivät "suoria sijoituksia " itseensä. Tänään sananlaskut on korvattu politiikkojen viisauksilla, jotka mahdollistavat sen, että kaikki on luvallista mitä laissa ei ole erikseen mainittu. Lisäksi tulee huomioida viranomaisten välinpitämättömyys lakien noudattamiseen. Ei ole mitään mahdollisuutta korvata yksilöllinen oikeudenmukaisuus rustaamalla aina uusi laki.

Pikavippien nostajien suurimmassa osassa on kysymys pelkästä henkisestä köyhyydestä, mikäli yleensä on kysymys kyvystä maksaa lainansa takaisin, sen saa pankista kulutusluottona. Ei ole syytä hyväksyä, niiden muodostua uudeksi sosiaalihuolloksi pummeille. Ne jotka maksavat vippinsä marssikoot pankkiin, tarvitsette itse rahanne, ilman kukkaroonne pesiytyvää surkimusten joukkoa, ei ole syytä käydä elättämään " vieras kakka suolessa porukkaa"!

hakki47 kirjoitti...

Pohdiskelija

"Kovasti meitä suomalaisia sysitään sairaaseen amerikkalaistyyppiseen elämisenmuotoon, jossa harkitsemattomaan elämäntapaan ajautuneiden yksilöiden kustannukset halutaan tasata tunnollisten ihmisten pussista." Tämä on näköjään "kuvitellusta pakosta" tapa kaikissa markkinatalousmaissa kun julkinen valta on jättänyt hommansa hoitamatta. Siis juuri se julkinen valta, jonka demokraattisessa maassa kansa saa valita. Meidän kohdallamme "harkitsemattomaan elämäntapaan ajautuneiden yksilöiden kustannukset halutaan tasata tunnollisten ihmisten pussista." edustivat noin 20 vuotta sitten, eli ennen viime lamaamme Suomen Pankki, pankit, puolueet ja sellaiset suuryritykset, jotka olivat liian suuria kaatumaan. He kyllä maksattivat lystin sieltä "tunnollisten ihmisten pussista."

Mutta monen ns. "pienen ihmisen" liha on niin tavattoman heikko, että heitä on pakko suojella itseltään. Koronkiskonta on jälleen säädettävä rikolliseksi toiminnaksi.

Pohdiskelija kirjoitti...

hakki47

Tästä meidänkin yhteiskunnansta löytyy niin paljon kaikenlaisia epäkohtia joiden korjaaminen on mahdotonta koska niille yksinkertaisesti riittää paljon kysyntää. Kansalaisina emme voi puuttua asioihin koska meillä on "edustuksellinen " järjestelmä. Kaikki asiat on kiini muista kuin tuottavaa työtä tekevästä kansasta. Esimerkkeinä mieleen tulee kaupallinen tussunvuokraus, homma on toiminut erinomaisen hyvin aina Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien, venäläisten ja virolaisten organisoima huumekauppa, venäläisten ja virolaisten varastetun tavaran maasta vienti, kolmosen amerikkalainen tv mainonta, joka suomalaisilta oli kieletty, mutta amerikkalaiset saivat työntää mitä roskaa halusivat. Kiskonta oli rikollista, mutta kun ulkomaalaiset alkoivat sitä harjoittaa, kaikki tuli " luvalliseksi ", prosenteista ei ollut väliä. Sama oli rikollisten päänavaus " pakolaisina " saapuminen suomeen, silloin oli venäläiset ensimäisinä hakemassa turvapaikkaa. Venäläiset viranomaiset nauroivat suomalaisille, edustuksellisen demokratian edustajille: ei meiltä mitään turvapaikanhakijoita teille tule. Nyt meillä on n. 300 virolaista ja venäläistä vankia elätettävänä. Venäläinen ei vaivaidu edes omiaa ottamaan vastaan ja viron kohdalla suomella on suuri huoli rikollisten ihmisoikeudet, tietysti ne voidaan hoitaa täällä suomessa paremmin nettomaksajien veroilla. Meidän omien edustuksellisten jälki on aivan kauheaa, voisi olla edes siteeksi jonkinlaista uskollisuutta omaa maata kohtaan. Tämä loputon hännänheilutus jokaiseen ilmansuuntaan ei tiedä hyvää muuta kuin heidänlaisilleen ja muille tyhjäntoimittajille. Pahin on kuitenkin viranomaisten lainkirjaimen noudattamatta jättäminen, mitä merkitystä lailla on jos jokaisessa portaassa, jokainen tumpelo voi siitä säveltää oman versionsa, yhteiskunnan vahingoksi ?

hakki47 kirjoitti...

Pohdiskelija

Jos tuosta analyysistä yhteenvetoa yritän, olet väittämässä, että edustuksellisen järjestelmän puitteissa valitsemat ovat hännänheiluttajia ja/tai rähmällään kaikkiin mahdollisiin suuntiin? Mielestäni sekä että. "Tuuliviiri yllä talon katon...." lauloi asiasta joku joskus. Tuulena useimmiten oma etu ja lompakko.

Mutta seuraavasta olen ehdottomasti eri mieltä. "Tästä meidänkin yhteiskunnasta löytyy niin paljon kaikenlaisia epäkohtia joiden korjaaminen on mahdotonta koska niille yksinkertaisesti riittää paljon kysyntää. Kansalaisina emme voi puuttua asioihin koska meillä on “edustuksellinen ” järjestelmä." Tämä on tekosyy, oman laiskan omantuntomme lepyttäjä. Koska useimmat meistä näin ajattelee, meillä juuri on tämänlainen politbyrokratia.

Mutta kuten aina, myös meillä on tämänkin asian osalta vaihtoehtoja. Ja ihan rakentavia, demokraattisia, rauhanomaisia ja tehokkaita vaihtoehtoja. Yksi niistä on äänestäminen. Sillä tavalla toimii mm. edustuksellinen demokratia. Mutta meidän ei ole pakko äänestää annetuista vaihtoehdoista. Voimme myös antaa protestiäänen, todellisen protestiäänen. Sen nimi on Kirkkovene. Perustelut löydät halutessasi itseltäsi.

Olen miettinyt Kirkkoveneen kampanjaslogania näihin tuleviin eurovaaleihin. Miltä kuulostaisi?:

Muista äänestä eurovaaleissa. Älä jää nukkumaan.
Jos protestoida haluat, anna äänesi Kirkkoveneelle.
Ainoa todellinen protesti:
Kirkkovene EU-parlamenttiin 7.kesäkuuta.


http://kirkkovene.blogit.kauppalehti.fi

hakki47 kirjoitti...

Sikäli jos ylläpito tai toimitus näitä juttuja joskus lukee: Blogipuoli on ollut hajalla koko viikonlopun. Ilmeisesti se on jossain vaiheessa jämähtänyt jumiin viimeisen näkyvän postauksen jälkeen. ("Suu muikeana, tuli tehtyä taas hyvin ajoitetut kaupat") Sen jälkeen ei mikään ole päivittynyt.

Kahdelta omalta koneelta, kaksi eri näkymää. Toiselta ei näy blogeista mitään, toisesta vain uusimmat. Silti vain omat blogit päivittyvät, ei KL:n blogit. Muutenkin olen tähän ongelmaan puuttunut ainolla näkyvällä blogillani: Muutosvastarintaa.

Pohdiskelija kirjoitti...

Oma käsitykseni on, me tarvitsemme unilukkaria ravistelemaan poliittista elämää vastuullisemmaksi, ja taloudellisesti tehokkaammaksi. Nykyinen hinta/laatusuhde ei ole kohdallaan. Kamppanjaviesti on selkokielinen, täsmällinen ja mieleenjäävä. Epäpoliittisena toivon menestystä ajatukselle, pieni piikki takapuolessa voi olla virkistävä kokemus urautuneelle " vaikuttajalle " !

hakki47 kirjoitti...

Pohdiskelijalle

Kerro minulle mitä tarkoitat, kun sanot, että olet epäpoliittinen. Siis jos politiikka määritellään yleisten ja yhteisten asioitten hoitamiseksi yhteiskunnassa? Tarkoitatko, että et moisiin osallistu vai että et välitä mitä ympärilläsi tapahtuu? Vai ehkä jotain muuta?

Pohdiskelija kirjoitti...

hakki47

Epäpoliittisina voisi pitää kansalaisia jotka eivät ulkoista omaa ajatteluaan puolueille, vaan ehdokkaita joilla on kannatusta yli puoluerajojen. Politiikkaa kyllä, mutta puoluepoliittista sopankeittoa ei. Yksi syy miksi jätetään äänestämättä lienee se, ettei löydy vaikuttajia jotka olisivat puoluepolitiikan yläpuolella. Yleensä vaihtoehdoksi tarjoillaan perus-soldaattia, joka on valmis siihen mitä käsketään. Puoluepolitiikassa herrojen pelko on toiminan tuottavuuden kannalta tyhmyyden alku. Poliittisen vallan edustajan tulisi pyrkiä ohjailemaan lainsäädäntöä ja menettelytapoja yhteisen edun kannalta katsottuna. Puoluepolitiikassa taas kaikki kiinostus kohdentuu yhdessä kerättyihin verovaroihin, joiden pitäisi olla sivuseikkoja. Ensin tulisi tutkia niitä ongelmia jotka haittaavat yleistä taloudellista kehitystä. Nyt nähdään ongelmina, ettei llman tukiaisia lehmät lypsä, pellot kasva, metsät kasva, suot ojitu, eikä edes ruis kasva, koska siitä ei tule niin paljon kuin jostakin muusta josta on liikatuotantoa. Kummallisinta on ettei edes lehmät ja lihakarja kasva muuta kuin tukiaisilla. Lisäksi itseään kutsutaan yrittäjiksi, vaikka puolet tuloista saadaan yhteiskunnan kustantaman oman puolueen kautta. Eihän puoluepolitiikka voi missään maassa olla rahanjakokoneisto siihen, että toimeentulon edellytys on loputon vapaamatkustamisena oleminen.

Vallankumouksia ei tarvita muualla kuin päättäjien korvienvälissä. Hyödyttömät tulee poistaa tasavertaisesti samoin kuin tuottavaa työtä tekevien kohdalla. Saneeraukset puoluepolitiikkojen kohdalla ovat edelleenkin auki, nettomaksajien kohdalla ne näyttävän onnistuvan hyvin. Jatkuva muutos yhteiskunnassa on parempi, kuin antaa asioiden edetä umpikujaan, on aivan turha pääministerin naama punaisena höpöttää selviytymiskeinoista, kun ei ole saanut senenempää kannatajiaan kuin kanattajiensa puoluettakaan saneerauksiin. Turha on myllyynmeno kun akanat on säkissä. Siihen vaiheeseen tultaessa mädän asian ympärillä pyörii sellainen määrä onnenokijoita, ettei lopputulos ole muuta kuin omanedun tavoittelua, johon kaikki puolueet ottvat innolla osaa. Lasku tulee myöhemmin niiden maksettavaksi jotka muutenkin ovat tähän saakka olleet nettoveronmaksajia.

hakki47 kirjoitti...

Pohdiskelija

Jos politiikka määritellään yleisten ja yhteisten asioitten hoitamiseksi yhteiskunnassa, se ei edellytä poliittista sopankeittoa. Puolueita syntyy aina, mutta kyse on ensisijaisuudesta.

Äänestäjäkö vaiko puolue antaa edustajalle valtakirjan vaaleissa? Sen lauluja laulat..... Ja samalla puolueista on tullut edunvalvontaorganisaatioita. Kuvitellun äänestäjäryhmän tai puolueen eliitin. Kun ajan myötä yhteiskunnan kehitys on sekoittanut entistä samanlaisempien puolueitten erilaiset äänestäjäkunnat edunvalvonta on voitu keskittää puolue-eliittiin. Ja tässä olemme nyt.

Mutta ei poliittinen tilanne maassa muutu jos jokainen meistä toteaa olevansa epäpoliittinen. Ei sellaisia ole. On olemassa paljon ihmisiä, jotka eivät katso voivansa osallistua puoluepoliittiseen sirkukseen. Minä muiden mukana. Mutta ei se tee meistä epäpoliittisia. Yleiset ja yhteiset asiat on kuitenkin aina hoidettava. Ja onneksi jokaisella meistä on mahdollisuus siihen vaikuttaa. Jos halua on.

Jabbou kirjoitti...

"Mutta ei poliittinen tilanne maassa muutu jos jokainen meistä toteaa olevansa epäpoliittinen."

Nuo puoluepoliittiseen sirkukseen osallistujat kun tuppaavat olemaan se massa mikä vaaleissa ratkaisee. Yksittäisen ihmisen - joka yrittää katsoa pintaa syvemmälle – äänet eivät vaan ratkaise mitään. Suurten kansanjoukkojen äänet tulevat silmänkääntötempuilla ja se puolue, mikä ne parhaiten hallitsee, on voittaja.

Nykyään ne ihmiset / ne puolueet pääsevät eduskuntaan / hallitukseen, joiden mainostoimisto on toiminut parhaiten. Ja joiden johtajat (ja koneisto) ovat tv-väittelyissä parhaiten manipuloineet toisten puolueiden kannattajia riveihinsä, kuten kokoomus duunareita tai vielä sairaammin maalaispuolue kaupunkilaisia.

Kikkailu on vaan mennyt niin pitkälle, etteivät duunarit, kaupunkilaiset tai kaupunkilaiset duunarit huomaa eroa, kun puhutaan tarpeeksi kauniita. Duunareihin upposi täysin, kun kokoomus tunnusti olevansa työtekijän puolella ja veroja alennettiin. Tajuntaan ei vaan mennyt, että verotulojen menetys korvattiin muiden verojen korotuksilla, kuten energian, jotka taasen eivät ole progressiivisia tulojen mukaan.

Eli piilotasaverotusta kokoomukselta ja kepulta kaikella tapaa lisää tukiaisia viljelijöille, kuten normaalisti.

Ainoa, mikä Kepuakin tuntuu tällä hetkellä rankaisevan, on Vanhanen ja ainoastaan siksi, että kaupunkilaiset kannattajat lukevan keltaisen lehdistön julkaisuja. Kokoomusta taas ei liiemmin mikään tunnu häiritsevän, pieni kannatuksen lasku tosin.

Tällä hetkellä kaikki suuremmat puolueet ovat ”virallisesti” samoilla linjoilla. Mikä se turhauttavampaa on yleensäkään äänestäjän kohdalla; ei mikään. Tosin demarit yrittävät Urpilaisen johdolla enemmän vasemmalle päin. Vaikka se olisi SDP:n kannattajien mieleen, ei se toimi tarpeeksi hyvin kun johtaja on niin epäuskottava ja huono manipuloija. Muuten uskoisin, että sossut olisivat suurin puolue tällä hetkellä.

Mitä sitä voi tässä tilanteessa muuta kuin turhautua - olla äänestämättä ja olla epäpoliittinen, piirustaa kirkkoveneen, äänestää persuja jne.

Mielestäni järjestelmään pitäisi tulla yksinkertainen muutos; eduskuntaan ei äänestettäisi puolueita vaan yksilöitä.

hakki47 kirjoitti...

Jabbou

Analyysiisi voi empimättä yhtyä. Tämähän tilanne pitkälti on. Mutta ehdotuksesi muutokseksi ei ole riittävä. Se kun on nykyinen tilanne.

Eduskuntaan ei äänestetä puolueita vaan yksilöitä. Mutta valta on puolueilla. Ja hehän eivät valtaansa luovuta. Eikä vallan uusjako ole mahdollista kajoamatta rakenteisiin ja pelisääntöihin. Siksi ainoa rauhanomainen tapa saada aikaan muutos on äänestää Kirkkovenettä.

Muista äänestä eurovaaleissa. Älä jää nukkumaan.
Jos protestoida haluat, anna äänesi Kirkkoveneelle.
Ainoa todellinen protesti:
Kirkkovene EU-parlamenttiin 7.kesäkuuta.

http://kirkkovene.blogit.kauppalehti.fi

Jabbou kirjoitti...

Totta. Niinhän se on, vaalimainoksissa on yksilöitä teeseineen, mutta edustajaksi päästyään vallitsee puoluekuri – ja kaikki ne hienot puheet ovat sitä myöten mennyttä.

Ja kyllä. Ainoa tilannetta selventävä toimenpide olisi kajota valtarakenteisiin, mutta se lienee mahdotonta, kun hierarkia, talutusnuorat ja pyhä kolminaisuus on viety niin pitkälle; ensin on idealisti ehdokas, seuraavaksi puolueen yksimieliseen kantaan niputettu turhautunut kansanedustaja ja viimeiseksi dominanttina toimiva järjestö; EK, SAK tai MTK, tmv.

Kouluttamaton koiranpentu -> joukko koulutettuja puudeleita -> kennelin omistaja.

hakki47 kirjoitti...

Jabbou

Käsitykseni mukaan olet, anteeksi vain, väärässä. Valtarakenteisiin kajoaminen on äärimmäisen helppoa. Äänestä. Eihän meillä taviksilla juuri muita vaihtoehtoja normaalitilanteissa ole. Jos et ole tyytyväinen tarjontaan, äänestä sellaisella tavalla jossa äänestyslippusi joudutaan mitätöimään. Ja aivan samalla tavalla kuin "numeroa äänestävienkin" osalta, myös hylättävien osalta tehdään tilasto ja se raportoidaan.

Viime EU vaaleissa näitä Kirkkoveneitä oli runsaat 10.000. Milloin uskoisit, että rakenteissa roikkuvat puolue-eliitti alkavat miettiä, että oman toiminnan osalta jotain tarttis tehdä? 20 vai 50 vai 100 tuhatta? 20 000 olisi 100% kasvu edelliskertaan. Mielestäni se olisi vähintäänkin oireellista. 100 000 olisi täydellinen epäluottamuslause puolueille. Tuo 100 000 on noin 5% edelliskerran nukkuneista.

Kyse on pitkälti siitä, että äänestäjät ymmärtävät mitätöitävän äänestyslipun voiman, katsovat haluavansa näin toimia ja että myös toimivat haluamallaan tavalla.

Pikku juttu. :-) Mutta jos tahtoa riittää, toimii satavarmasti.

Jabbou kirjoitti...

Imho tuo kirkkovene ei ole mihinkään ratkaisu – mielestäni se kajahtaa päättäjien korvaan vähän kuin ”ei yhteiskuntaa tajuavat” henkilöt protestoisivat. Tuotahan on kautta aikojen harrastettu; Aku Ankkoja ja Kirkkoveneitä on äänestetty, vaikka puolue-erot ovat olleet huomattavia. Tuo siis on mielestäni ehkä vähän liian moukkamaista skriptiä herrojen korviin. Mielestäni paras tapa protestoida järjestelmää on olla äänestämättä.

Kovasti se on vaikuttanut esimerkiksi kirkollisvaaleihin, joissa viimeaikoina äänestyskelvollisista on äänestänyt ainoastaan 12-16%. Nyttemminhän kirkko on yrittänyt irrottautua ja ottaa pesäeroa ”fundamentalistisiin” tapoihinsa, kun ovat huomanneet tilanteen vakavuuden; aluksi hyväksyttiin naispappeus, myöhemmin on tultu myönteisemmäksi homoseksuaalisuuteen ja viimeiseksi otettu heavy-musiikkia kirkkoon, jne.

Äänestyskato vaikuttaa (ja ko. tapauksessa tietenkin verollisten vähentyminen). Kirkolla tuo vaan ei ole toiminut halutulla tavalla, koska se on syönyt uskottavuutta.
Kuitenkin tuossa tilanteessa ideana heille on ollut se, että jos ei kansalaisia kiinnosta, jotain täytyy tehdä – eli sikäli äänestämättömyys on toiminut.

kirkkovene kirjoitti...

Jabbou

Jos lainkaan olet Kirkkoveneen blogia lukenut tiedät, että olen kanssasi eri mieltä. Nukkuminen ei ole ratkaisu, sitä kun ei tarvitse pitää edes mielenilmauksena. Se ei ole protesti, koska se ei ole teko, ei ole aktiivinen mielenilmaus. Se on passiivisuutta, jonka puoluepapit vaihtelevasti selittelevät tyylikkäästi merkityksettömäksi. Siis haluunsa mukaan joko äänestäjien tyytyväisyydeksi tai syrjäytyneisyydeksi.

Vertailu seurakuntavaaleihin ei toimi. Sinulla on mahdollisuus erota seurakunnasta, mutta ei Suomen valtiosta eikä siitä kunnasta jossa asut. Et myöskään voi olla maksamatta veroja, jos sinulla on tuloja. Jos siis haluat protestoida valtiolle tai kunnalle äänestämättömyydellä, se voi "ideaalitilanteessakin" toimia vain jos heittäydyt yhteiskunnan elätiksi. Eikä sekään vielä riitä. Sinun on heittäydyttävä yhteiskunnan elätiksi hyviltä tuloilta isolla mediametelillä niin, että kaikki ns. päättäjät sen myös huomaavat ja vielä myöntävät, että syy on heidän.

Jos protestoida haluat on Kirkkovene ainoa rauhanomainen keino.

Jo ensimmäisessä artikkelissaan Kirkkovene käsitteli nukkumisen järjettömyyttä.

Jabbou kirjoitti...

Hei Hakki,

Kevät on kiireistä aikaa meille yhteiskunnan tukia nauttiville opiskelijoille.

Edellä mainitusta seikasta johtuen en ole tosiaan ehtinyt vielä katsomaan / syventymään kirkkovene-blogiisi, mutta tulen varmaan sitä lukemaan, kunhan viimeiset tentit ovat ohitse. Ehkä valaistun kirkkoveneestä - ehkä en. Saa nähdä.

hakki47 kirjoitti...

Jabbou

Lykkyä tykö tentteihin. Varmasti on enemmän hyötyä ja kiireellisempääkin valaistua opiskeluissa. Kyllä Kirkkovene jaksaa odottaa.