perjantai 31. toukokuuta 2013

Pienessä Suomen turva



Talouselämän 500 suurinta ja kauneinta on taas listattu. Kuulemma uupuvat. Ja ihmekkö tuo? 

Vähintään viisi päättämättömyyden vuotta takana. Ei mikään kansantalous enempää poliittista päättömyyttä tarvitse vaipuakseen kanveesiin. Huonosti toimivan talouden syy on huonosti toimiva demokratia. Aina. 

Kehittyvien Maakuntien Suomi, euro-kriisi ja niiden myötä moni muu ovat vähitellen avanneet kansalaisten silmät ja paljastaneet puhtaasti omaa etuaan ajavan, kansalaisiaan tietoisesti harhaanjohtavan ja sille valehtelevan puoluekoneiston. Lailla turvatun ja sitä säätävän etujärjestöjen saariston, jota ei kansalaisten reaalimaailma enää kohtaa. 

Demokratiastakin puolueet ja muut byrokraatit ovat tarkoituksella kehittäneet suomalaisen version - politbyrokratian. Voimmekin ihan hyvällä omallatunnolla kehua, että olemme oman onnemme seppiä myös kilpailukykymme suhteen. Erityisesti kilpailukykymme suhteen.

Sitä niittää mitä kylvää, olipa suuryritysten kauneuskilpailussa mittarina sitten liikevaihto, tulos tai vaikka henkilöstön määrä. 

Suuri on meillä ollut kaunista aivan liian kauan. Niiden tarpeet ja toimet ovat määränneet niin virkamiesten, puolueita edustavien poliitikkojen kuin kansalaistenkin ratkaisut. Virkamiehenkin on ollut niin paljon helpompi puhua ja ymmärtää toisen "virkamiehen" puhetta, sivistyneesti lounaan ääressä. 

Nyt viimeistään on syytä herätä ja havaita, että suuruus ei ole menestymisen tae tässä maailmassa, eikä pienessä maassa varsinkaan ainakaan silloin, kun markkinat toimivat.

Paljon pieniä yrityksiä antaa kansalaisille ja kansakunnalle huomattavasti paremmat turvatakeet, kuin suurten paapominen konsanaan. Eikä näitäkään hetkessä tehokasvateta kannattaviksi eikä kasvaviksi. Mutta niitä tarvitsemme paljon, tosi paljon. 

Menestys on yrittäjästä ja hänen tahdostaan kiinni. Sen taas luovat kunnianhimo tai ahneus tai näyttämisen, voittamisen halu. Narua ei kannata työntää. Ovathan virkamiehet ja puoluepoliitikot sitä jo kai riittävän kauan saaneet rauhassa, kalliisti ja menestyksettä yrittää?


http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/02/paivaunia-uima-altaassa.html
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/03/suomi-ilman-nokiaa-osa-2.html
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/04/nakemys-tulevaisuuden-tyollistajista.html
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/02/mika-on-yrittajyyden-matematiikka.html


Käärittäiskö hihat?

8 kommenttia:

Karl Fransen kirjoitti...


Hakki.

”The bigger they are, the heavier they fall” !! Mielenkiintoinen tuo toteamuksesi pienemmän paremmuudesta ja mahdollisuudesta tasoittaa financial eroavaisuuksia. Siksi kunnes emme käytä omaa älyämme ja olemme riippuvaisia muiden älynvälähdyksistä hyvistä/huonoista olemme ”oppineiden” käyttötavaraa. Itse asiassa juuri haluttomuus perehtyä oman aivon monipuolistamiseen tulemme riippuvaisiksi muista, enemmän ”edistyneistä”, vallanhaluisista ihmisistä. Vain syyttämällä ”heitä” eikä tekemällä itse, teemme itse itsestämme halututtua käyttömateriaalia. Ei heidän ”halusta” niinkään, kuin itsemme välinpitämättömyydestä jota ”he”, valta-asemassa olevat voivat ja käyttävät hyväkseen. HE, meidän demokraattisella suostumuksella, laativat lait joista ME, ”alamaiset” narisimme ja murisimme, mutta HE, siellä ylempänä, tietävät liiankin hyvin, ettei ”haukkuva koira pure”, varsinkaan silloin kun sille annetaan juuri oikea määrä ”ruokaa” ja ruuan antaminen suoritetaan ”demokraattisesti”.

PS. Älä ota tätä vakavasti while on vacation, mutta PURE kun palaat arkiseen!

Happy Holiday !!!!!

Hakki kirjoitti...

Karl

Kuten huomaat olen lomalla, mutta ei sitä voi koko aikaa vain maata ja syödä.

Eihän tuo pienen merkityksen havaitseminen kellekkään uutta ole. Onhan aivan selvää, että vain yhteen tulolähteeseen nojaava talous on äärimmäisen haavoittuva, jo yksin toistuvat devalvaatiot II maailmansodan jälkeen sen kiistattatta osoittivat. Ja devalvaatioetu syötiin sitten 5 - 10 vuodessa muun yhteiskunnan sopimustoiminnan kautta.

Metsäteollisuus ei koostunut silloin "pienyrityksistä" vaikaa sitä maailman mittakaavassa olikin. Lisäksi sitä painoi myös se, että metsäteollisuus muualla maailmassa oli kotimarkkinateollisuutta lähinnä Ruotsia ja Suomea lukuunottamatta. Suomessa se oli pitkään lähes ainoa rahantuoja, jota lähinnä USAn markkinoiden kysyntä/tarjontatapahtumat lisäksi mielin määrin heittelivät.

Suomen suurin riskikeskittymä jostain vuosituhannen vaihteesta alkaen oli Nokia. Se on nyt teollisuushistoriaa, onnenkantamoinen jonka uudestaan ilmenemisen todennäköisyys on lähes nolla. Koko 1990-luvun toisen ja 2000 ensimmisen vuosikymmenen menestyksemme oli sen tuloksesta pitkälti riippuvainen. Sen katoamisen lisäksi ovat nyt kivijalkoina jo kadonneet metsäteollisuus, konepajat muuttavat maasta, telakat ovat henkitoreissaan käytännössä kuolleet, kaivokset ja niiden hyödyntämisoikeudet lahjoitetaan nimellishinnoilla lähinnä ulkolaisille kuin banaanitasavalloissa konsanaan. Mitään suurta ei enää ole.

Elinkeino- ja teollisuuspolitiikalla ei tuntuisi olevan enää muita mahdollisuuksia, kuin laajamittainen uusien yritysten ja ammatinharjoittajien toimintaedellytysten tukeminen. Avainsanana on "laajamittainen", mutta tietysti poliitikkomme, virkamiehemme ja konsulttimme tietävät paremmin ja tuntuvat panevan kaikki panoksensa ns. kansainvälistyvien osaamisintensiivisten kasvuyritysten, siis peliteollisuuden kehittämiseen. Jo määritelmästä käy ilmi kuinka valtavaa osaamista panosten rationaalinen mutta käsitteellinen analysointi edellyttäisi sellaisen määrän tietoa, jota yksinkertaisesti ei ainakaan em. ryhmistä löydy. Ainoa järkevä tapa olisi tukea mahdollisen suuren yrittäjyyskiinnostuksen kasvattamista ja elinmahdollisuuksien luomisesta pitkällä aikavälillä. Markkinat ja inhimillinen ahneus/rikastumisen-, näyttämisenhalu/turvallisuushakyisuus kyllä hoitavat kasvattamisen kaikista tehokkaimmin.

Nyt välillä lomalle.

fun kirjoitti...

Noista veroparatiiseista kun aikoinaan ylireagoitiin niin heräsi kysymys, johon tämän blogin viisaat voisivat ottaa kantaa.
Kas, kun Suomen vientiteollisuu ei pysty kilpailemaan vapailla markkinoilla niin eikö olisi syytä perustaa jokaiseen vientituotantoa harjoittavaan yritykseen pieni "veroparatiisi". Tuotannosta ei maksettaisi minkäänlaisia veroja,-ei perittäisi edes tuloveroja työntekijöitten palkasta. Työnantaja ei kustantaisi työntekijöitten vakuutuksia eikä eläkemaksuja. Ylipäätään yritys olisi oikeutettu täyteen verottomuuteen kaikesta vientiin menevästä tuotannostaan niinkuin sen pahimmat kilpailijat maailmalla.
Näin toimien nähtäisiin onko suomalainen työ kilpailukykyinen maailmalla? Luulenpa, että meidän suurin ongelmamme on nimenomaan liian korkea verotus kaikilla toiminnan alueilla.

Hakki kirjoitti...

fun

Enpä oikein usko, että yrittäjien ja osakkeenomistajien joukosta montaakaan vastaväitettä ideallesi keräisit. Lienee itsestään selvää kaikille meistä, että omissa käsissämme olevista tekijöistä, nimenomaan liian korkea verotus ja niihin liityvät työnantajamaksut tappavat kilpailukykymme? Kysymys onkin ennemminkin siitä, kuinka suuri osa niistä käytetään tehokkaasti kansalaisten eduksi?

Ei suomalainen työ ole kilpailukyvytön. Suomalainen puoluepoliittinen järjestelmä Lehmänkauppoineen, Maan Tapoineen, Vastuullisuuksineen ja Hyvä Veli/Sisko verkkoineen sen sijaan on. Elätämme ilmeisesti noin 50.000 - 100.000 puolueparasiittia, jotka eivät tuota mitään.

Olenkin joskus kai oikein kirjoittanutkisn Meidän 15 miljardin puoluetuesta? Sillä elätetään erityisesti Kepun, Demareiden ja RKPn fundamentaaleja opetuslapsia.

fun kirjoitti...

Koskakohan kansalaiset ja äänestäjät huomaavat keitten vika ja syy on maamme alennustilaan. Pitäisi sovitella laulun sanat kymmenestä suomalaisesta rikkaasta niin, että nimet vaihdettaisiin politiikkojen nimiksi.

Hakki kirjoitti...

fun, jopa sitä nyt aktivoiduttiin.

Mutta itse asiaan. Enpä oikein usko, että kansalaiset ja äänestäjät koskaan huomaavat keitten vika ja syy on maamme alennustilaan. Kunhan kylkeään kääntävät.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi mainostat tätä roska blogiasi jokaisen lehden kommenteissa? Eikö oikein muuten riitä kävijöitä?

Hakki kirjoitti...

Anonyymi

Itse asia taisi kuitenkin sen verran kiinnostaa, että halusit tietää miksi Pienessä on Suomen turva tai miten se käsiteltävään asiaan liittyy? Ja liittyyhän se.

Aiheetta enempään.

PS.

Roskablogi on yhdyssana.