torstai 31. tammikuuta 2013

Ei SoTe-uudistuksella väliä ollenkaan




Tabloid Pravda kysyi eilen, Mikä askarruttaa SoTe-uudistuksessa. Minähän vastaamaan, koska mielestäni kokemus on jo osoittanut, että kaikki poliittinen osaaminen maassa, eikä edes "ammattioasaaminen" näiltä meidän politiikan urapoliitikoilta riitä ratkaisemaan sen paremmin tätä, kuin mitään muutkaan vähänkään monimutkaisempaa yhteistä asiaa. Kirjoitin näin:



”Sillä tuskin on kovasti merkitystä, mitä mieltä tällainen tavis on SoTe-uudistuksesta? Ilmeisesti kyseessä on universumin syntyä suuremmasta ongelmasta, kun eivät edes ne, jotka olemme valtuuttaneet ratkaisemaan vaikeita asioita, osaa kuin vältellä päätöksien tekemistä?
Ajatus siitä, että nyt, vuonna 2013 tehtäisi päätös kunnallisen itsehallinnon lopettamisesta ja siirtymisestä maakunnalliseen itsehallintoon, joka ottaisi hoitaakseen kuntien nykyiset tehtävät, on ilmeisesti liian monimutkainen puolueiden hyväksyttäväksi? Todennäköisimmin itsensä vastuullisiksi nimeämät puolueet pelkäävät kuitenkin sitä, miten omien kannatuslukujen käy.
Siksi esittäisi järkevämmän, mielestäni yksinkertaisemman kysymyksen:
Miten järjestämme edustuksellisen demokratian nyt, kun puolueet eivät enää osaa tehdä niitä ratkaisuja, joiden tekijöiksi olemme puolueita edustavat kansanedustajat valtuuttaneet?


Ja jälleen kerran jouduin toteamaan, että kommenttini moderoitiin ulos ilmeisesti, koska siinä oli mukana tiedot, joilla asiasta löytyisi copy/paste menetelmällä lisäinformaatiota eilisestä artikkelistani. Mutta takaisin asiaan.

Tätä poliittisen päättämättömyyden piirileikkiä on nyt jatkunut vajaat 5 vuotta. Kesästä 2008. Vähintään. Eikä loppua ole näköpiirissä. Siihen ovat osallistuneet kaikki puolueet persuja lukuun ottamatta. He taas eivät edes jytkynsä jälkeen uskaltaneet osallistua hallitukseen. Pelin politiikan parhaitten perinteiden mukaisesti, he jättäytyivät ”kasvattamaan jo hankkimalleen korolleen lisäkorkoa” oppositioon. Vastuullisia puolueita joka ainoa?

Suomi syöksyssä, eikä kukaan siihen valtuuttamamme tee mitään. Siihen tarttui jälleen kerran myös Nalle Wahlroos. Ja syystä. Sillä SoTe - uudistus on pientä siinä porukassa, jonka tulevaisuudesta kukaan ei nyt vastaa.


PS.

Farssi olisi  sopinut tähän kirjoitukseen tunnisteeksi muuten erinomaisesti, mutta asia on aivan liian vakava kakaralauman leikkeinä ohittaa.


14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Siihen ovat osallistuneet kaikki puolueet persuja lukuun ottamatta. He taas eivät edes jytkynsä jälkeen uskaltaneet osallistua hallitukseen. Pelin politiikan parhaitten perinteiden mukaisesti, he jättäytyivät ”kasvattamaan jo hankkimalleen korolleen lisäkorkoa” oppositioon. +++

Tämä ei pidä paikkaansa. Persut - Timo Soini - piti johdonmukaisesti ja suoraselkäisesti kiinni niistä periaatteista ja lupauksista, joita oli ollut vaalikamppanjassa ajamassa. Tämä ei sopinut Jyrki Kataiselle. Persuille ei sopinut, että he olisivat jääneet nykymenon aisankannattajiksi ja ainoa pakka oli oppositio.

Se pitää mahdollisesti kyllä paikkansa, että Persut seuraavissa vaaleissa saavat vielä jytkyäkin suuremman jytkyn. Ainakin Pohjanmaalla on meidän suomea puhuvien tavismiesten keskuudessa kannatus entisestänkin kasvussa. Tämän Käteisen ja Verkkosukan vastuunkannon mitta on jo ainakin Pohjanmaalla kestokyvyn rajoilla.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

"Persut seuraavissa vaaleissa saavat vielä jytkyäkin suuremman jytkyn." Älä ystävä hyvä sitä toivo. Petyt vaan. Joko siksi, että jytkyä ei tullut tai siksi, että vaikka se tuli he eivät hallitukseen menneet tai siksi, että menivät hallitukseen.

Kaikissa vaihtoehdoissa sinua odottaa pettymys.

Sorry.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

kun olen jo käytännössä kahdella jalalla Suomen ulkopuolella, mikään vaihtoehto siellä ei tuota minulle enää pettymystä. Lähinnä olen enää ulkopuolinen tarkkailija ja vaaleilla ja tapahtumilla siellä on minulle lähinnä akateeminen mielenkiinto.

Mutta se täytyy sanoa, että kasvava etäisyys arkipäivän tapahtumista Suomessa antaa erilaisen perspektiivin ja etenkin kun voi verrata niitä toisenlaisiin olosuhteisiin.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

"Mutta se täytyy sanoa, että kasvava etäisyys arkipäivän tapahtumista Suomessa antaa erilaisen perspektiivin ja etenkin kun voi verrata niitä toisenlaisiin olosuhteisiin." Niin taatusti antaa.

Sitä erityyisesti olen jäänyt kaipaamaan Suomeen palattuani. Vaikka silloin, 20 - 30 vuotta sitten paluu oli huomattavasti suurempi kulttuurishokki kuin täältä lähteminen konsanaan, oli se myös opettavinta aikaa elämäsäni.

Eniten olen kuitenkin kaivannut muualla elämistä.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Eniten olen kuitenkin kaivannut muualla elämistä. +++

Rajat ovat vielä auki ja "kahden asunnon loukku" lähes kaikille eläkeläisille mahdollinen. Se on rusinoiden poimimista kahdesta pullasta. Suosittelen.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Ei minulle suositella tarvitse. Kaikki ei aina kuitenkaan käy kuin Stromsössä. Perheessä kun on muitakin.

Mutta aina voi kuitenkin haikailla rusinoita.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Perheessä kun on muitakin.+++

Meitä on myös kaksi, mutta tämä on meillä yhteinen projekti.

Nuo pullan rusinat ovat pieniä yksityiskohtia, jotka tekevät arkisen elämän miellyttävämmäsi. Kuten esim. kahvilassa käynti. Istut vain valitsemaasi pöytään, tarjoilija tulee ja kysyy mitä saa olla. Saat tilaamasi ja lähtiessäsi maksat tarjoilijalle. Joka maksu on ainakin 30% pienempi kuin Suomessa, vaikka sisältää tarjoilupalkkion.

Suomessa olen seurannut, kuinka vastaavassa tilaneessa vanhukset käyvät tiskillä ensin jonottamassa ja sitten vapisevin käsin kantavat itse automaatista täyttämänsä kupposensa pöytään, jolloin jo puolet sisällöstä on valunut lattialle. Ja tämä meno on tarttunut jo Helsingin laatukaffiloihinkin, mm. Kluuvikadun Fazerille. Siitäkin huolimatta, että kysessä on "lottovoiton maa". Ja onhan se; kolme oikein ja varanumero :-(

Näitä "epämieluisia havaintoja Suomesta" voisi kirjoittaa vaikka kuinka pitkän listan. Vaikka ei mikään maa ole täydellinen. Mutta jos plussat ja miinukset yhteen ynnää, ruoho aidan "paremmalla puolen" on todella vihreämpää. Suomalainen tavis ei sitä vain yleensä ymmärrä ja snobiksi sinut luokittee jos näistä asioista lähdet naukumaan.

Demokratiako vaiko sen puute on Suomesta tehnyt tällaisen maanantaimaan? Suomalainen ei valita ja äänestää vuodesta toiseen samoja naamoja.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Lottovoitto vai Nauru-saaret? Mutta onhan maassa omana elinaikanani ollut puolensa.

Itse eläkkeellä, vaimo vielä pitkään töissä, jonka toteuttaminen ei nopeasti ulkomaihin taivu ja tytär vielä koulussa, ala-asteella.

Myönnettäköön, että kyse on valinnoista, mutta... Kaikkea ei elämässä voi saada?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

mutta eikö tuolloin, kun vastuut ovat suuret, sitäkin suremmalla syyllä olisi aika jo hyvissä ajoin jättää kohta karille ajava laiva. Suomi nimisessä laivassa kapteeni ja päällystö vaaran uhatessa jättäää ensimmäisenä aluksen (varmaan valimstautuukin jo siihen) ja lopuille, taviksille, on pelastusveneitä liian vähän.

Pulmana vain on, missä on niitä laivoja, jotka seilaavat tämän vielä hieman utuisena häämöttävän karikon ehjänä läpi? Kanada voisi olla sellainen kun on omavarainen lähes kaikkien luonnonvarojen suhteen.

Itse yritin, kahteenkin kertaan. Mutta epäonnistuin ja takerruin sitten suunnitelmaan B.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Minä taas takerrun "punaiseen tupaan ja porkkanamaahan." Päällystön jätettyä aluksen ja paniikin iskiessä, voittamisen mahdollisuus senkun kasvaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

viimeisenä keinona minullakin tuo "punainen tupa ja porkkanamaa", jota olen varustellut ympärivuotiseksi, onkin jo sitä. Siellä on jo joka talvi aikamoinen elintarvikereservi jota sitten syödään ja vastaavasti täydennetään kesäkausina. Kaikki tarvittavat koneet ja vempaimet on hankittu, pieni agregaatti mukaanlukien. Polttoainetta varten tulisi vielä ostaa muutama jerrykannu. Varustamisen innoittajana on ollut Huovisen Hamsteri :-)

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Aggregaatti vielä uupuu. :-) Ja jerrykannut.

Sami kirjoitti...

Mitä meidän verorahoillamme elävät poliittiset pellet tekisivät, ellei olisi SoTe-sotkuja, EU:ta EMU:ineen, nuorisotyöttömyyttä ja muuta aihetta poskien paukuttamiseen?
Kolme ministeriä on ollut vuosikaudet kiinni erilaisissa EU-asioissa, kaksi pyörittää SoTe-myllyä, yksi käy juomassa shamppaniaa menestyneitten kunniaksi, yksi yrittää pitää SAK:ta pystyssä. Kaikkihan ne ovat isänmaansa partureita jotka jyystävät kansalle siilitukkaa tai pikemminkin glansia kaljua.
Täältä katsomosta ei henno lähteä mihinkään kun on kalliin pääsylipun ostanut, mutta omaisuus kannattaa viedä pois, kauas pois ja muussa valuutassa kuin euro.

Hakki kirjoitti...

Sami

Kävisivät varmasti hakkaamassa vanhuksia asematunnelissa, tai missä niitä nykyisin sitten tavataankin hakata? Tai sotkisivat raitiovaunut, talojen seinät tai kalliot typerillä tägeillään? Kiilaisivat nakkikiskan jonossa ravintoleiden sukemisajan jälkeen ja vetäisivät turpaan jokaista, joka uskaltaisi asiasta huomauttaa? Tai ehkäpä he kiusaisivat taloyhtiön muita asukkaita säädyttömällä tai puritaanisella käytöksellään?

Mahdollisuuksia toki löytyy, mutta ei ensimmäistäkään sellaista, josta minä olisin halukas maksamaan, tai jonka rahoittamista pitäisin tarkoituksenmukaisena. Vaan eipä minulta kysytä. Maksan verot, tai itken ja maksan, varmaan jotta nuo saisivat mellastaa? Hyötyä niistä ei ole ollut enää vuosiin.